Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2015 11:57 - Майните в рока се завърнаха ... в книга
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 5044 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image

Великият Личо Стоунса/Илия Караянев/ забива здраво.

image

Двама президенти...

image

Една от легендите - Тето/Стефан Костов/ от Вариетето

image

Легендите...

Майните в рока се завърнаха … в книга

 

            Те истински никога не са напускали Пловдив. Свирили са из цяла Европа, но винаги са се връщали в града на младостта си. Просто са много велики пловдивски майни, които направиха през 60-те и 70-те год. на 20 век Пловдив столица на истинския голям рок! Много велики и много витални!  И досега са такива, въпреки че вече наближават достолепната възраст, когато всеки мисли за утрешния ден, за болести и пенсии.

            Невероятно хубаво е, че една млада журналистка Добринка Димова написа книгата „Ние от рока” и обезсмърти едно велико поколение от историята на истинския Пловдив, когато софиянци са носили вода на рокаджийте от града на тепетата. В онези времена музиката на големите групи от Европа идва в Пловдив по невероятни канали, пловдивските майни я учат и правят парчетата, така че славата им покрива цяла България, но тръгва от Пловдив. Просто са най-добрите и това не се отрича от никого и досега.

            Личо Стоунса, Тето, Алаина, Чоко, Чарли, Ванкиша, Еди, Ванко Филибето и още един куп големи музиканти разказват в книгата за времето на рока, за оня Пловдив, който никога няма да е същия. Разказват за копоите на ДС, които винаги са петите им и трупат листчета в досиетата им. „Не ме пускаха дълго време в чужбина и се оказа, че досието ми в ДС е две педи.” – споделя Личо Стоунса. Но въпреки всичко тези момчета забиват здраво и опъват жици във Вариетето, „Тримонциум”, Казиното и с групите на Емил Димитров и Лили Иванова. Събират всяка вечер във Вариетето по 3-4 000 души, което си е революция тогава в българската музика. „Най-дивите концерти бяха вечерите по Великден, за да не ходят младите на църква ни пускаха нас и ставаше страшно.”  – споделят сега ветераните на рока. Като историята на Стрина Дона. Тя дошла в Пловдив нейде от балканските села, защото взели земята на баща и, а тя не искала да блъска в ТКЗС-то. Намерила си работа като хигиенистка в палата „Химия” на Панаира и вечер, когато излизали на сцената Личо и Тето във Вариетето, тя захвърляла парцала и започвала да реди сола на дръжката на метлата. Станала първата рокаджийка в Пловдив за години напред. Това са правели тези момчета от скапаните от социализъм граждани. Защото са били свободни и много „груви”.

            Оная вечер в галерия UPARK онези времена се върнаха – поостарели, уморени, очукани от живота, но с хъса на онези времена  тези пловдивски майни върнаха спомена и романтиката на големите рокаджийски концерти.  Легендите пак оживяха в спомените. Имаше много сълзи и красота, защото няма да се върнат и защото освен групата на големите художници в онези времена в Пловдив е имало и група на големите музиканти, на истинските рокаджий. Така и не записа общ албум – съдбата ги разпръсна по Европа, по корабите, по заведенията на свободния свят. Някои останаха завинаги там, но повечето се върнаха в родния град, защото са преди всичко майни и в кръвта си. Едни казват, че не са успели да запишат общия албум, защото като големи индивидуалности егото на всеки е било много силно, а други твърдяха, че по онова време ДС е правила всичко възможно да ги спре – просто разлагали младежта. Всъщност стигат до запис, но тогава някаква комисия в Балкантон им казва, че свирят велико, но звучат много ала Пърпъл.

            И накрая малко разказчета от Тето, просто за да си спомнят хората, когато Пловдив бе Меката на рока, а иначе онези времена ще останат като красива и неповторима легенда, като светъл лъч във времето на социализма, когато е можело да се забива толкова здраво, че да превъзпитат цели поколения. Може би затова и досега тези стари и здрави момчета са без изключение убедени антикомунисти.

            Разказва Тето/Стефан Костов/: „В ГДР идва Ташо Славов да ме изпрати, ама предишната вечер сме се напили като казаци. Толкова сме пияни, че хващаме друг самолет. Една хубавица ме пита за къде съм. За София, отговарям. Тя: Ние сме за Москва. Изтрезнях! От  нещастие. От десет самолета не можах да улуча този за Ню Йорк. Съдба!”

            „След три дни запой и рок в София с Личо тръгваме да се прибираме. Минаваме през „Кристал”, а отвън се събрали най-нашумелите музиканти – „Щурците”, „Тангра”, „Сигнал”. Те започват да се бутат: Стоунса минава. В един момент някой  се обажда: О, Личко, заповядайте де, да се видим. Да, отговори Личо, ще дойде и този ден. Когато се научите да свирите, ще дойда да седна на вашата маса. А сега си гледайте работата! Настана пълна тишина. Никой не смее да каже нищо. Това означава авторитет.”

            Ами това е – времената на рока ще живеят още в Пловдив!




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Пловдив беше и столица на джаза, а в
21.12.2015 13:38
София се подвизаваха само пошли, кичозни печалбари като Емил Димитров, Лили Иванова и пр.
цитирай
2. chavdar01 - ПЛОВДИВ-ЦЕНТЪР-КАФЕНЕ ЛОТОС ДО ПОЩАТА!!!
21.12.2015 20:50
МЯСТОТО НА РОКА ПРЕДИ ДЕМОКРАЦИЯТА!
ТОВА БЕШЕ ПЛОВДИВСКИЯТ "КРИСТАЛ"!
ТАМ ЗА ПРЪВ ПЪТ ВИДЯХ ЛИЧО СТОНСА И СЕ ЗАПОЗНАХ С НЕГО НЯКЪДЕ МЕЖДУ 74-75 ГОДИНА.ВИНАГИ КОГАТО ИДВАХ ОТ СОФИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО МИНАВАХ ПРЕЗ ЛОТОС!!!
БЛАГИ СПОМЕНИ ТОРОС-Е!
ПОЗДРАВИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544652
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031