Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2016 02:36 - МВР като Йовчев, като нещо, ама нищо...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2259 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

МВР като Йовчев, като нещо, ама нищо

            Министерството на вътрешните работи е особено ведомство в държавния механизъм и обикновено досега от работата му се катализират и проблемите на управлението. Аз и досега не мога да разбера защо трябваше да бъде сменян предишния министър Вучков. Един съвсем смислен човек със сериозен полицейски бекграунд и доста авторитетни публикации по темата. А за съжаление сладникавата Бъчварова не се оказа добър избор, просто не си е на мястото и това е.

            Дипломираната социоложка се оказа твърде не ориентирана в сложната система на вътрешните работи и сякаш всичко тръгна някак си по старата, добра, инерционна система на милиционерското безгрижие. Може да е всичко, но в първия мандат на Герб имаше наистина знакови разработки. Достатъчно е да спомена само Килърите и Наглите. Нима забравихме, че отвличанията бяха се превърнали в тежък криминален проблем пред държавата, а изнудванията имаха характер на латиноамерикански екшън, придружен задължително с изнудване за много пари. След корпоративното управление на Светлин Йовчев, новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков определено бе добро попадение – подготвен юрист от системата, непривична за поста си интелигентност, умерен и с определени принципи при кадровия подбор. Така и досега не ми стана ясно защо се наложи да бъде освободен и той като достоен човек дори отказа да се върне в парламента, което определено спечели симпатии. За съжаление наследничката му Румяна Бъчварова се оказа поредния неуспешен експеримент за системата. От началото си личеше, че жената не е на мястото си – инертна, с липса на характер в конфликтни ситуации и нежелание за никакви промени в  тази толкова изтупана система. Поне аз не я запомних с нито един реформаторски ход, с никаква специална и значима разработка, нямам и спомен за каквато и да е законодателна инициатива. Може да е много добра и оперативна в преговорите с Кунева-Пръмова и Радан Кънев, с Гоце Първанов и Валери Симеонов, но като вътрешен министър е просто нелепа. Между другото, единственото с което я запомних е появата и на ул. „Раковски” при нападението на Волен Сидеров над театралната академия, но пък там бе последното място на вътрешния министър. Мазното и каканижене обградена от униформени в онази ситуация бе съвсем, ама съвсем абсурдно, но вътрешния министър бе решил, че основната и задача е да озаптява атакистите. И в същото време криминогенната обстановка в страната през последните няколко месеци определено стана като в Бейрут. Досега няма реализация по нито едно убийство, дори не мръднало следствието за наглед съвсем не толкова сложни от оперативна гледна точка престъпления. Преди година в Борисовата година бе убито момче от съседната гимназия и уж полицията аха да стигне до извършителя. Да сте чули нещо за това престъпление – поговори се седмица – две и всичко потъна в мълчание.

            „Разследването е срещу неизвестен извършител” се е превърнало в най-употребяваната фраза в МВР. И толкова. Само от началото на годината има две очевадно поръчкови убийства – на известен хотелиер и на собственик на голяма модна къща. И главата на министерството е потънала в мълчание. Оказа се, че Румяна Бъчварова била на воаяж в … Китай!? Заминала там заедно с главния секретар на МВР Георги Костов още в събота. Само оракул може да каже каква е целта на тази визита, може би да проучат челния опит на китайските другари при поръчкови убийства?! Отсъствието на министъра и главния секретар наложило при спешното заседание на Министерския съвет поради усложнената криминогенна обстановка МВР да се представлява от заместника на главния секретар Георги Арабаджиев. На същото заседание присъствали главния прокурор и заместника му, но от политическото ръководство на министерството нямало никой. Абсурдна ситуация откъдето и да я погледнеш, страшна борба с престъпността, няма що. Поради липсата на ресорния министър се наложи правосъдната министърка Захариева да говори по теми, за които едно, че няма представа и второ – не и е това работата.

            Сетих се, че това е май стил на Бъчварова – стане ли напечено тя да предприема някъде воаяж извън страната. През ноември, когато започнаха полицейските протести с напълно абсурдни и нагли искания тя отново геройски избра да мълчи. А после се разбра, че е на посещение в … Лондон, може би да проучи какво прави тамошния министър, ако английските полицаи протестират. Та и сега така – държавата се тресе от поръчкови убийства и всекидневни грабежи, а гордата ни вътрешна министърка се разхожда по китайската стена.

            Между другото, скоро четох статистика, която говори достатъчно и красноречиво: През 2015 год. битовите кражби, грабежите и измамите са се увеличили с цели 24% спрямо 2014 год., което говори достатъчно за криминалния апокалипсис, в който живеем. И за ефективността на МВР.

            Да оставим настрани това, че и Румяна Бъчварова е от червеното котило, добре ситуирано във времената на комунизма/баща и Генчо Бъчваров е последният комунистически главен редактор на в-к „Отечествен фронт”/, но така или иначе тя просто няма да остане с нищо като вътрешен министър – просто жената няма капацитет за тази длъжност. Аз например я запомних досега с две неща – това, че нареди да се върнат даренията в системата на МВР и лобирането и за назначаването на Мирослав Боршош за шеф на НДК. Е, не се размина и с пикантен скандал. Преди време се оказа, че нейна бивша съдружничка в агенцията и „Маркет-Линкс” Цветелина Стоянова бе задържана от ДАНС и обвинена, че е шеф на организация, занимаваща се с трафик на новородени. А скоро станах свидетел и на още една геройска постъпка на министърката ни. Спомняте ли си Витанова – оная полицайка, която се нахвърляше зверски да бие протестиращите по времето на протестите срещу правителството на Орешарски?! В по-скорошни времена стана известна с крайно ксенофобските си писания във Фейсбук и уж щяха да я наказват. Да, ама не – при последните протести срещу съдебната система се оказа, че този ценен кадър на МВР пак си е на работа и пак охранява протестиращи. Ами това е – в МВР нищо не се е променило, нищо няма и да се промени. Спасението на жертвите от престъпления е в самите тях, всеки да се спасява както може.

            Във времената на прехода през МВР минаха какви ли не птици, някои от тях крайно странни или напълно неподготвени за такава длъжност и не бива да се учудваме на шестващата престъпност в страната, на чувството за безнаказаност и властването на мутри, олигарси или откровени криминални типове и тази ситуация е породена и от неподходящите хора, които се появяваха като министри на вътрешните работи. Затова и тази е държавната система, в която не са направени никакви реформи, ама наистина никакви, затова и за разкриване на престъпленията е срамно да се говори, затова и доверието към полицията е по традиция в дъното на общественото доверие. Дано в Китай Румяна Бъчварова научи „челен опит” и промени нещата, ама надали…





Гласувай:
7


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544215
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031