Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2016 18:13 - В далечния север Русия остави 26 миньори да умрат
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 5040 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

 

В далечния север Русия остави 26 миньори да умрат

 

            Град Воркута се намира зад полярния кръг на територията на федеративна република Коми. Населението е около 60 000 души. Зимата продължава 8 месеца, а през декември и януари температурите често достигат до минус 60 градуса. Селището се основава през 1936 год. от геолози и става град през 1943 год. По това време там са открити огромни залежи от каменни въглища. И досега основният поминък е добива на въглища – типично миньорско селище. Забележителното е, че преди 10 год. до Воркута няма автомобилен път и всякакъв транспорт се изчерпва с железопътните връзки. Основната забележителност в града е огромният концетрационен лагер за враговете на съветската власт, който през 50-те год. на 20 век достига до над 70 000 лагеристи, докато градът не надхвърля 60 000 души. След смъртта на Сталин, в средата на 50-те год. във Воркутския лагер избухва бунт. Хиляди затворници обявяват неподчинение. В историята на Русия бунтът е известен като „Воркутинско въстание”, въпреки че лагеристите не са имали оръжие. В крайна сметка съветската власт освобождава само криминалните лагеристи. И досега множество от жителите на града са наследници именно на тези лагеристи.

 

            Миналия четвъртък в мината „Северная” избухна газ гризу на дълбочина около 800 метра. Под земята са се намирали 110 миньори. Четирима загиват веднага, а 26 са затрупани под земята. За трагедията руските медии съобщават едва 24 часа по-късно – нещо типично за руската пропагандна машина.  Изгубих доста време докато открия по-изчерпателна информация за трагедията. Дали са предприети веднага спасителни операции не е ясно, но в неделя ръководството на мината съобщава, че шансовете на 26-имата са минимални. В същото време тогава се разбира, че са избухнали още няколко взрива под земята, за което също се мълчи в официалните руски медии. В понеделник, в специално съобщение е оповестено, че спасителните действия са преустановени. Просто затрупаните хора са отписани.

 

            Министърът на здравеопазването на Коми Дмитрий Березин заяви, че в болницата в гр. Воркута се намират девет пострадали в резултат на взрива в мината. Двама в тежко състояние, четирима със средни по тежест травми и петима на амбулаторно лечение. Това съобщава Газета.ру. В сайта на градската администрация ни известяват, че ще се проведе панихида за загиналите миньори и се приканват гражданите да посетят помена. Нито дума за броя на загиналите, за това колко души са затрупани на около един километър под земята. В едни съобщения става дума за 36 миньори, в други за 26, в трети за значително повече, но така или иначе мълчанието и неяснотата остават някъде там, зад полярния кръг. РИА Новости съобщи, че загиналите са 41 човека и поради изключително лошите условия са преустановени спасителните операции. В крайна сметка става дума за цената на човешкия живот в Русия. Там по традиция всяка авария се крие поне 24 часа докато се уеднаквят съобщенията и се нагодят към официалната версия и също традиционно спасителните операции се провеждат формално, за да не се разпиляват ресурси и техника. Спомнете си само трагедията с подводницата „Курск” и информационната мъгла, която продължи около седмица, докато накрая всички подводничари загинаха.

 

             А сега да погледнем как е в белите страни. Само един пример. На 5 август 2010 год. в мината „Сан Хосе” в Чили също избухна газ гризу и под земята останаха 33 миньори. На същата дълбочина като тези във Воркута.  Чилийците веднага започнаха спасителни операции не жалеха средства – осигуриха на миньорите достъп до свеж въздух, по специална тръба им спускаха вода и храна. Дори им осигуриха видео-връзка с роднините и близките на повърхността на земята. Методично изградиха съоръжение, с което на 13 октомври всичките 33 миньори бяха спасени. Цели 69 дни държавата Чили направи всичко възможно да спаси своите работници и успя, защото така се прави в белите държави, където се цени преди всичко всеки един човешки живот. Просто страната има технологична и институционална култура да реагира адекватно, да постави цената на човешкия живот над всичко.

 

            А в Русия…

 

            Неизвестен брой миньори, но при всички случаи поне 26, бяха отписани на втория ден от трагедията и дори близките им няма да могат да се простят с тях. Вероятно една част от тях са наследници на лагеристите, които през 1953 год. са имали мъжеството и смелостта да се опълчат срещу болшевишкия терор, който ги е захвърлил на края на земята. Но просто в Русия това няма значение. В сайтовете и информационните масиви може да намерите съобщения, че работата и производството в мината „Северная” може да бъдат възстановени след около 12 месеца. И толкова.

 

            Е, при това отношение към човешкия живот няма как Русия да е цивилизована държава и това си е, колкото и путинофилите да я превъзнасят и се прехласват пред нейната сила и мощ, но има човешки стандарти, които не са познати по онези ширини, без значение дали отвъд или отсам полярния кръг.

 

 

.




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. slavimirgenchev1953 - Нищо работа -
29.02.2016 20:31
за Путлер това е само статистика.
цитирай
2. apostapostoloff - Има миньор- има проблем.
01.03.2016 17:17
Няма миньор- няма проблем. Ние се опитахме да цивилизоваме тези диваци, но те си останаха диваци.
цитирай
3. анонимен - Да,
01.03.2016 18:28
животът в тази страна никога не е имал особена стойност. За съжаление.
цитирай
4. get - животът в тази страна никога не е ...
02.03.2016 19:04
angpiskova написа:
животът в тази страна никога не е имал особена стойност. За съжаление.


- Тъжно е, все таки са човешки същества!
цитирай
5. zaw12929 - Вашето мнение не е присъда, а констатация
10.03.2016 14:27
няма как Русия да е цивилизована държава и това си е, колкото и путинофилите да я превъзнасят и се прехласват пред нейната сила и мощ, но има човешки стандарти, които не са познати по онези ширини, без значение дали отвъд или отсам полярния кръг.

Русия ни спаси от султанската империя, а сега спасява Европа и поне не пикай в кладенеца... минните катастрофи не са еднакви и ако е могло, щели да ги спасят... още не сте назначен за прокурор обвинител над русофилите и руснаците. Нас няма да ни има, а Русия ще си я има каквато и да е и не се рови само да оправдаваш омразата си... за твое добро е омразите носят инсулти...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540378
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031