Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2016 16:42 - Достойно за Президента
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 6137 Коментари: 10 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Достойно за Президента

            Росен Плевнелиев доста преди официалните номинации се оттегли от надпреварата. Направи го като достоен политик – с официално изявление, спокойно и мъдро, с равен, но твърд тон. Каза това, което е преценил, че е достатъчно, премълча пикантериите, не обиди никого, не засегна политическите си приятели и врагове. Постъпи мъдро, така както правят достойните президенти. Плевнелиев е първият български президент, който напусна без излишни драми, вътрешни скандали и неизказани излияния, не поиска президентска република, не се ожали за орязаните правомощия. Ще минат години и ще разберем, че му държим благодарност, преди всичко за мъжеството, с което си носи кръста през тези 5 години.

            За отиващият си президент може да говорим с Достойнство. Плевнелиев бе преди всичко достоен президент! Дължим му го.

            Прерових доста журналистически материали и ми се запечати в главата едно – по време на целия мандат Плевнелиев бе президента, който понесе най-много огън и жупел за какво ли не. Като се започне от семейството, мине се през бизнеса му, та се стигне до неувереност и нерешителност, дори за хороскопа му не го пожалиха. Потърсиха дори нещо „по-така” в страхотната лична трагедия, която го сполетя. От нищо той не направи драма, не се ожали, не влезе в полемики и допълнителни обяснения. Докато предшествениците му бяха критикувани в края на мандата си, то при него залповете започнаха още в началото и продължиха до края. Президентът издържа и трябва да му бъдем благодарни за това, а и сега е момента да се върнем назад и ще ни помогне сравнението.

            Не си спомням в кратката ни президентска история за държавен глава, който да не попадна в скандалните хроники заради съветниците си. Особено се отличи в това отношение Гоце Първанов, който сътвори един куп гафове с най-близките си – достатъчно е да си спомним кои бяха най-доверените му лица – Емил Кюлев, Манол Велев, Пешо Сумиста.  Двама от тях отстреляха, а третият е в затвора с доживотна присъда без право на замяна. Като прибавим и помилването на Цветелин Кънчев ще закръглим окончателно рекапитулацията на „успешния” президент Гоце. При Плевнелиев такова нещо не се случи – още един повод да му благодарим, че опази достойнството на институцията.

            От началото до края на мандата си Плевнелиев поддържаше последователна позиция относно агентите на ДС в управлението, докато предшественика му Гоце си беше прононсиран агент на комунистическите служби, дори се опита да представи работата си в ДС като „служение на страната”. И Желю Желев, и Петър Стоянов накрая на мандата си завършиха като влязоха в тежък конфликт с партията, която ги издигна. Желю с „боянските ливади”, а Стоянов с „Иване, кажи си…”. Въпреки че припламваха искри и между Герб и Плевнелив, отчетлив и неприятен конфликт при тях нямаше и това се дължи изключително на президента. Плевнелиев бе издигнат от Герб, след избирането му успя да се дистанцира достатъчно от партията, но остана докрай лоялен към тях, не ги нападна и не влезе в открит конфликт. Въпреки че имаше защо, например за наложената му вицепрезидентка, който още в началото се дистанцира от политиката на Президента, а към края съвсем истерично започна с волни излияния.

            Наглед объркания и леко смутен Плевнелиев трябваше да поеме на два пъти отговорността с назначаването на служебни правителства, когато реално властта в държавата принадлежеше изцяло нему. И двата пъти той се справи и намери така нужния баланс на интересите, въпреки че правителствата му бяха сериозно критикувани. Правил съм го и аз, но в крайна сметка рекапитулацията е в полза на президента, не може да го отречем. Когато трябваше показваше нужната мъжественост и нетърпимост към кадрите. Спомнете си само случая с Венета Марковска и отказа му да я легитимира с клетвата си пред него. Без да се двоуми Плевнелиев отказа да валидира една жена, която бе предизвикала сериозни съмнения в моралния си лик.

            Либералстващите левичари в България бяха особено гневни на Плевнелиев за отношението му към Русия и путиновските опити за доминация на Балканите. Обвиняваха го във всякакви грехове, дори за текстовете на речите му по националните празници, но точно тук той прояви завиден македонски инат и не се подаде на отстъпчивост и мънкане, защото всъщност правеше всичко възможно да запази избраният път на страната към ЕС и НАТО, а там нямаше място за успоредяване с руските интереси. Хвала му за това! Така или иначе Плевнелиев не пропусна нито веднъж 2 февруари, когато честваме избитите от комунистическия „Народен съд” български държавници и интелектуалци. Правеше го като знак за паметта, която дължим на тези хора, а това все още не е прието в мухлясалите среди на родните комунисти.

            Разбира се, последните месеци му писна, защото двуличието и правенето на сметки зад гърба му не бе съвсем лоялно. Герб заговориха твърде рано за кандидат-президентска двойка и сякаш забравиха, че имаха свой титуляр на този пост, а изпълнението на Радка Дълбоката/Радан Кънев/ с номинацията на Плевнелиев без дори да бъде питан надхвърли и най-безсрамните политически жестове последните години. Дори трупата за волни изпълнения на РБ реши, че трябва да е независим и тръгнаха да събират фенове за идеята си. Президентът отново не бе дори уведомен. Защо се направиха тези ходове не ми е много ясно, дори ми намирисва на съвсем откровена провокация, но след нея нямаше друг ход за Президента, освен рано да покаже, че все пак последната дума принадлежи нему. Направи го с достойнство. Най-малкото, защото през последната година той нито веднъж не си направи устата за подкрепа.

            Разбира се, съвсем оправдано е /дори да не е това причината/ обяснението за „лични причини” в отказа за втори мандат. Този човек преживя най-страшната лична трагедия – смъртта на момченцето му. И дори след нея устоя и продължи мандата си. След подобна трагедия всеки би го разбрал и всеки би му дължал благодарност за мъжеството!

            Плевнелиев нямаше и грам политически опит, когато стана президент. Бе успешен и приеман от хората строителен министър, но нямаше закалката на горелите в политическите битки люде. Много хора бяха скептични след избора му/достатъчно труден и двусмислен, след отказа за задължителната подкрепа от ДПС/, но след това през цялото време Росен Плевнелиев се държа като честен човек. Да, в ходовете му като президент личеше съвестта на честния държавник, а това е толкова много и се иска толкова сила за него! Дори и грешките му, трябва да признаем, бяха направени със съзнанието, че се върши нещо полезно за държавата. Сега, до началото на 2017 год., Росен Плевнелиев има мегдана да бъде първият български президент, който е снел ангажимента за втори мандат и ще има пълната свобода да заяви личните си щения, но няма да го направи, защото ще изневери на достойнството си. И точно сега ми се струва, че е време да се вгледаме в поведението му през последните пет години и ако ни е останала достатъчно сила да му благодарим, защото в България не ни останаха толкова много честни политици…

 

           




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. appen13 - Какво нещо е да си НАЕМНА РъБ-прислуга и да обитаваш някакъв паралелен НПО-свят !!!
23.05.2016 17:13
Какво нещо е да си НАЕМНА РъБ-прислуга и да обитаваш някакъв паралелен НПО-свят !!!
Как може да си "президент", още повече "достоен" и "мъдър" на нещо което НЕ СЪЩЕСТВУВА ?
А това, че полит-клоунчето и нещо ката паркинг"президент" Чехльо Плевнеиев представляваше в ОКУПАЦИОННИЯ евро-райхкомисариат "България" нео-нацистката ГЕРМАНСКА ФОНДАЦИЯ "Конрад Аденауер" и КРИМИНАЛНО-ОЛИГАРХИЧНИЯ кръг "Капитал", май само евтините наемни НПО-дебили като toross, "срамежливо" "забравят" !!!!!!
цитирай
2. chavdar01 - ИМА ВРЕМЕ!
24.05.2016 09:40
ЩЕ ВИДИМЕ КАКВА СЛУЖБИЦА СА МУ ПОДГОТВИЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ!
АКО ВЗЕМЕ 5-7% КОМИСИОННО КАКТО СЕ ГОВОРИ ОТ СДЕЛКАТА ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ОРЪЖИЯ ВТОРА РЪКА НА СТОЙНОСТ ДВА МИЛИАРДА ЕВРО,МИСЛЯ ЧЕ ВСИЧКО СЕ ПОДРЕЖДА!!!
100-150 МИЛИОНА ЕВРО СИ Е ЕДНА ДОСТА СЕРИОЗНА МОТИВАЦИЯ ЗА ОТКАЗ ОТ ОПИТ ЗА ВТОРИ МАНДАТ!!!
цитирай
3. bojinkata - Честен политик с офшорки?!?!?!? ...
24.05.2016 10:56
Честен политик с офшорки?!?!?!? Оксиморон! Дървено желязо!
цитирай
4. schumpov - Хора бдете, те пак са тук и грачат. ...
24.05.2016 11:59
Хора бдете, те пак са тук и грачат.
Сравнителния метод е най-добрият за оценка на всяко нещо. Достойнството не може да бъде оценено от недостойни.
цитирай
5. ok3223 - Ето пример за
24.05.2016 12:11
влечуго
- пишман журналист,
което, с тъъпи и фризирани ,
подмазвачески фрази, се опитва да направи
от комара ... пчела.

На САЩ посланика обувките с мерак облизал,
на папата подарил, 100 килограмово яйце.
Омразен и Осмян Плевела, от пиедестала слиза -
със сгърчено от злоба, набръчкано лице
цитирай
6. demograph - Много ръбесто им бърка отзад Плевнелиев с мъжкото си поведение....
24.05.2016 15:01
Кофтииии....и като нямат в запаса си от думи друго - троловете псуват.
Но има по-голям проблем от Плевнелиев. Това е фактът, че новата желязна завеса хлопна, този път на източната ни граница. Следват минимум 10 години карантина, в които троловете ще останат без рубли и ще измрат от глад.
цитирай
7. blackpredator - лелееййй
24.05.2016 15:44
и сега кой ще ни води срещу хибридните атаки?! :(

достойно за президента?!
това нищо е олицетворение на фанфаронството, на липса на нормална ценностна система и ориентация в политиката на деня
със слаба обща и политическа култура, загубен в джунглата на глобалния свят, безрезервно приемащ внушенията от козарника, отсъствие на сантиметър воля да се защити и дребен национален интерес
ей днеска пак с лиШчето

достойно за епикризата му и толкоз...
цитирай
8. ozgojovan - Този пасквил във възхвала на един ...
24.05.2016 15:56
Този пасквил във възхвала на един торен червей е достоен за перото на друг торен червей с ибериийско самосъзнание. Деформираните троли са се събрали на конгрес зад опашката на коня и с крясъци КОЙ ни ака в гащите избират Плевня за портиер на американското посолство. След пердаха, понесен от избирателите, обвиняват Русия за намеса във вътрешните работи на американското посолство. Пълен цирк и порнография, сътворена от реформасти за пеерасти...
цитирай
9. theeconomist - Няяа майна, свършиха посланническите места....
24.05.2016 16:27
на това комсомолско и комунистическо отроче, достойна беше само жена му.
Нищо де, ще свали президентската корона, да не му стяга на рогата и ще лекува манията си за величие във вилата в Уранопули.
Нали там са съседи с Прокопчето, все ще има кой да му забърсва сълзите и саполите.
Виж ти - пак ще си капо. От времето на СДС, все на куци комунистически коне залагаш. :-))
цитирай
10. zaw12929 - Да се нарече Плевналиев достоен е ...
06.06.2016 21:25
Да се нарече Плевналиев достоен е меко казано- престъпление... гафовете му не са безобидни грешки, а преднамерено унижение на България...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542270
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031