Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2016 21:54 - Образованието... Държава ли сме?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 8863 Коментари: 12 Гласове:
12

Последна промяна: 15.06.2016 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Първенецът в Принстън - Анастас Белев от Пловдив с дипломата си!
image
Анастас с мама и татко в Принстън

image
  Първите в Принстън и нашето момче е там. От 1 331 от цял свят !!!
image
  Университетът в Принстън - така се прави в другия свят!
image
  Анастас Белев от Пловдив тръгва като победител!

Образованието… Държава ли сме?!

 

            Побеснявам, когато трябва да разкажа история като тази по-долу, но трябва, просто трябва – тя е повод за гордост, но и за терзания. Прочетете я – уникална е, най-малкото ще научите името и за успехите на едно обикновено, но изключително умно българско момче. С такива се гордеят хората по света, но в България не е така. Ето историята.

            Знаете ли за Московский государственый университет имени М. В. Ломоносова? Има такъв в столицата на Русия и е на 407-мо място в списъка на 500-те най-добри университети в света, а СУ „Св. Кл. Охридски” въобще не е в класацията. Тази година в Москва завършили 5 /петима/ студенти от България. С успех около среден, двама знаят само руски език, специалностите им не са особено престижни – география на Азия, програмиране, славянски езици и педагогика. След завършването и петимата получават обаждане от Министерството на образованието в София и получават предложения за работа в България. Престижна и добре платена за нашите условия. И петимата са деца на „наши другари”, т.е. другари на другарката Пръмова-Кунева. Може и да върнат някои в страната на другарите.

            В същото време Princeton University е един от 9-те американски университета, които са в Бръшляновата лига. Винаги е в първата тройка на университетите в САЩ, а от 30 години не е излизал от първата петица на най-престижните учебни заведения в света, същите онези 500, за които стана дума. И вече внимавайте! Тази година в Princeton University във випуск 2016 година завършиха 1331 студенти от цял свят и от тях само един българин – Анастас Белев. Само едно българче от Пловдив, което е достигнало до там абсолютно само, син на пловдивски учителка и лекар, обикновено семейство, не „другари”, дишало пловдивски въздух, който понякога мирише на вкиснало. Да, но това дете отвява световната конкуренция, защото е умно и е българче! Департаментът на Анастас Белев се нарича Department  ofEcology and Evolutionary Biology (Департамент по екология и еволюционна биология). В този департамент завършват 60 човека, а нашето момче защитава дипломната си работа с отличен, успехът в дипломата му също е отличен. Преди това е завършил в Пловдив ЕГ „Иван Вазов“ с първи чужд език испански. Преди да замине в Принстън знае отлично и защитава сертификати по английски, испански и руски език. За да кандидатства в Принстън издържа няколко сериозни изпита, които се наричат SAT. Освен големия задължителен SAT той прави още четири – по испански, по математика, по химия и по биология. На големия SAT има 1375 точки от общо 1400; по испански – 100 от 100 точки, по математика, химия и биология – 98 от 100 точки. В Принстън кандидатства на ранното класиране, на което имаш право да кандидатстваш само в един университет. Приемат го още преди Коледа и то с пълна стипендия – 50 000 долара на година. Едно от задължителните есета, които трябва да бъдат написани за прием, е за родния Пловдив и с него окончателно ги хвърля оттатък тъча. Първата година записва френски език и взима изпита с A+ (Това е нашето 6+). През втората година записа гръцки език и отново взима изпита с A+. През третата година учи по един семестър в Австралия и в Коста Рика, а за да прави изследвания на растителността, която се нарича fynbos (фейнбос), един месец през лятото е в ЮАР, защото такава гора се среща само там. Това е част от дипломната му работа. Представя се блестящо, защото е българче, обикновено българче. Там, в САЩ, където няма „другари на Пръмова”, веднага го прилапват и светкавично го канят на работа в централата на ООН в Колумбия в отдел, свързан с храната и изхранването на населението. Не е решил окончателно дали ще започне работа там. Но това момче е загубено безвъзвратно за България. Никой не му се е обадил, никой не знае, че в този най-престижен световен университет е завършил като първенец един българин.

            За тържествата в Принстън заминават само родителите му. Празненствата се провеждат всяка година и първите три дни са посветени на всички, завършили там. Принстън е единственият университет в САЩ, който прави това всяка година. Защото там са работили светилата на световната наука. Достатъчно е да споменем само едно име – Айнщайн. През 2016 год. се събират около 40 000 възпитаници, някои от тях завършили през 1936-37 год. Отделно има тържества на различните департаменти, където се раздават дипломите, голям бал, а накрая всички се събират пред централната порта на кампуса. Поверието е, че през нея се минава само два пъти – когато идваш в началото и когато завършваш. И в центъра на това събитие е едно наше момче от Пловдив, за което никой не знае в нашето, Куневото Министерство, но пък знаят онези в государственый университет имени М.В. Ломоносова.
               И още нещо ще споделя накрая. Мислех да не го правя, но за червените каски с ниски чела -  трябва. Майката на Анастас Белев, пловдивската обикновена учителка Петя Белева бе от първите до последните дни от водачите на протеста срещу Орешарски в Пловдив. Не е членувала в партии, не е член и сега, не е от "Протестна мрежа, от "соросоидите" или други тути-кванти. Тази жена изпълняваше гражданския си дълг тихо и достойно, както е възпитавала децата си. Затова за такива хора няма място в сегашна България, а за куневчетата има, но пък другаде не е като в родните университети. Това е положението драги червени каски - да го знаете!

            Ами това е, драги читатели, другари и другарки. Хората по света знаят как се привличат мозъци, как се прави Образованието, как се ухажват умните деца и им се дава възможност да растат нагоре в тяхната страна, а ние ще си останем с брюкселското каканижене на др. Пръмова-Кунева. Като разказвах историята на един познат, той след нея отрони: „Ами какво искаш?! Меглена Кунева е възпитана в семейството на бай Иван Пръмов от Войнягово. Измерения?”. И си помислих, че хората през Средновековието са го правили за такива така - поливали са ги с катран, овалвали са ги в пера и са ги прогонвали. Да, ама Кунева е министър, а Белев ще шества из света...

            Та така. Единственото българче, завършило Прънстън тази година като пълен отличник, говорещо свободно пет езика, обиколило света, за да практикува, да се усъвършенства и достигнало върховете на световната научна мисъл, ще бъде безвъзвратно загубено за тази страна. Безвъзвратно! Родителите му и ние ще си останем тук, на коневръза, където постигнатото от него не се цени, просто държавата не търси младежи като него, не ги знае, не се интересува от тях, докато хората по белия свят дават мило и драго, ако успеят да си върнат някои от тези деца, защото те са ценност за нацията. Анастас Белев ще прославя други страни, ще работи за други, които са го оценили и ще го оценяват тепърва, а е постигнал всичко сам, в Пловдив, по пловдивските сокаци, които е описал сигурно в онова есе, с което ги е впечатлил оттатък океана, но е пробил другаде, където ще го оценят. Иначе, съдба – българска…

 




Гласувай:
14



1. bojinkata - Белев не е от "нашите"...
09.06.2016 22:15
Белев не е от "нашите"!!!!!
цитирай
2. apostapostoloff - Не че не е от "нашите"-
10.06.2016 06:15
за този младеж просто няма подходяща работа в България. България е КАПИТАЛИСТИЧЕСКА страна, в която има реален пазар на труда и точно за тази специалност няма НИКАКВО ТЪРСЕНЕ!

Добре де, губим го. И какво от това? Земното кълбо ще спре да се върти? Добре се оправяме и без него и без хилядите като него.
цитирай
3. schumpov - Комунистите ненавиждат умните ...
10.06.2016 11:35
Комунистите ненавиждат умните хора. По девети изтрепват най-напред знаещите. Те комунистите, се възхищават от татовци и батета, техните умници са боковците и станишките.
цитирай
4. ok3223 - а мама ти постоле, влечуго двукрако.
10.06.2016 12:04
Гадини като теб не харесват бисери като това момче, защото за мошетата няма да има място, ако те са повече.
Само момчета с такъв ум и подготовка ще измъкната България от блатото ..
ДАНО НЕ Я ЗАБРАВЯТ И ПОМНЯТ, ЧЕ СА БЪЛГАРИ ...
цитирай
5. kostas - Да му пожелаем успех и здраве !
10.06.2016 12:51
Прекрасни са ни децата и надеждата е в тях.
цитирай
6. starforlife - Браво на младежа!
10.06.2016 14:34
Попътен вятър.
Апостолов, ние точно затова така се "оправяме" - защото така ценим "деца" като Наско.
ПС: ЕГ "Иван Вазов"-Пловдив е ковачница за такива младежи.
Поздрави на автора за постинга.
цитирай
7. musicgirl81 - Супер!!!
10.06.2016 15:26
Такива момчета има в България. Жалкото е, че не са оценени тук и ги губим като специалисти. Жалко за страната ни, за тях е още по-добре.
цитирай
8. krumbelosvet - Много лоша тая Кунева, ей, и другарите изобщо.
12.06.2016 18:28
Генерални изводи на основата на един случай. Колко пълно е разказан случая, отделна работа. Но пък омраза и внушения - като на митинг. Това момче сигурно отдавна е поканено в Америка и е приело. Могат да му предложат десетки пъти повече, не, стотици повече, от нас. Това е тайна за автора. той си чеше партийните страсти. И е прочетен от над 1000 души за два дни. Съпартийци помпат яко. Идват избори.
цитирай
9. krumbelosvet - А за мнение 3 на г-н Чумпов,
12.06.2016 18:56
Пикасо е комунист и плаща членски внос вэв ФКП до смъртта си. Вапцаров не членува, но плаща с живота си. Такивамити долни комунисти.
цитирай
10. 100jan - Долни комунистически тролове
14.06.2016 18:07
Значи г-н Марков е виновен, че не е разказал всичко с най-малките и незначителни подробности, че не е забелязал как в България този младеж не би могъл да си намери работа... И кой трябва да ви повярва? Баба Куна от с. Тръмбеш, или ако предпочитате, дядо Онуфри от с. Войнягово? Ами те интернет не четат, компютрите са им непознати. Дайте да видим как ще накарате да ви повярват мислещите хора?
Какви още подробности не са били описани?
Нима завършилите СУ, ПУ и прочие български университети, лесно намират работа по специалността си? Добре, българските не са престижни, ама Принстън престижен ли е? Виж, завършилите в Москва получават обаждане и предложение за работа от правителството.

Там пък един разправя, че видите ли, България била капиталистическа. Ами то освен Северна Корея, Куба и донякъде Китай, има ли други "некапиталистически" държави? Обаче, Финландия (например), или ако щете Люксембург (защо не?) също са капиталистически... И? Нямат образование? Или пък не ценят даровитите си граждани? А може би този там човечец (цитираният) желае да живее в Северна Корея, но не желае във Финландия?

Историята е повече от потресаваща и благодаря на автора, че я сподели с нас. Но за съжаление е и нещо напълно нормално за България. Нека не забравяме, че в БКП до 1989 г. членуваха над 1 милион души. Нима те, както и техните деца и внуци, ще се променят и ще заобичат демократичните ценности?
цитирай
11. darktales - @
16.06.2016 00:23
Потвърждавам, свидетелствам и се подписвам.
Всяка година по 2-3 българчета завършват университетите от Топ 5 заедно с хората, които утре ще движат и промЕнят света. Подобни младежи са национален капитал за всяка държава, дори и най-богатата. На нашата държава, агенцията за българи в чужбина и комисиите по образование и наука им е дълбоко през.
цитирай
12. krumbelosvet - Преди 10-ти завършилите в Москва или Тула бяха по-равни, наистина,
19.06.2016 12:11
но по принцип навън отиваха отличници или високи парашутисти. Знам, че сега са по-равни американските уневерситети. За първи път чувам за предимствата ДНЕС на московски възпитаници - няколко имена, а колко имена ВСИЧКО СА ЗАВЪРШИЛИТЕ НАВЪН И ПРОПОРЦИОНАЛНО ЛИ са разпределени, авторът не знае и не казва. Но, който мрази Москва и комунистите подразбира, разбира се, че тия гадове пак са се вредили. И ги сравнява с ЕДИН ЕДИНСТВЕН наистина изключителен младеж. Това си е МАНИПУЛАЦИЯ и само мразещите не я забелязват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9522873
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031