Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2016 15:06 - КОЙ? Срутените и изгорели складове - станаха ли символ на Пловдив?
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1966 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

image

Срутените и изгорели складове – станаха ли символ на Пловдив?

            Днес премахнаха огражденията по ул. „Иван Вазов” в Пловдив и лъснаха останките от някогашната гордост на града – тютюневите складове. Гледката е и тъжна, и ужасяваща. От началото на годината някой болен мозък поведе битка срещу културните паметници в Пловдив и вече успя да ги елиминира – складът на братя Чапрашикови на ул. „Одрин” е разрушен, а складовете на Кудоглу и „Ориент табако”/на фамилията Белчеви и Томасян/ изгорели, останали са само скелетите и трябва един по силен вятър да рухнат и те.

            Остава да виси големият въпрос кой и защо предизвика този апокалипсис в идеалния център на Пловдив?

            Прокуратурата, ведно с „отговорните фактори” скочиха до тавана от радост, когато арестуваха като страшен подпалвач пловдивския Ван дер Любе – клошарят Любо. Той решил да се стопли в августовските жеги и предизвикал пожара. Разбира се, никой сериозен човек не повярва на смехотворната версия на прокуратурата и полицията, но пък истинските виновници си намериха удобно алиби. И всичко замлъкна, все едно не е било. До следващата трагедия.

            Миналата седмица обаче една прескоференция хвърли светлина донякъде за причините и за пожара, и за срутването. Тя бе на Фондация „Пловдив – 2019”, която трябва да организира през 2019 год. Европейската столица на културата, за каквато Пловдив е избран. На нея се изляха един водопад напълно излишни умозаключения, констатации и предложения, често пъти кое от кое по абсурдни, но сред плявата се открои основното искане на другарите и другарките към държавата и то бе – ПАРИ. Много пари, които държавата им обещала, но не дала – става дума за милиони, доста милиони, но не обелиха и дума като как ще се харчат тези милиони. Фондацията щяла да предизвика среща с всички пловдивски депутати и да измоли от тях застъпничество пред правителството да им преведат пари, многото пари.  И второто спасяващо културата предложение на хората от Фондацията бе зашеметително – щели да правят международна конференция, на която да се обсъжда какво да се прави със складовете и в частност с културата. Ще оставим настрана традицията българите да правим за щяло и нещяло конференции, даже е по-добре да са международни. Нещо като „Конференцията – светъл лъч в нашата култура”.

            И се сетих, че в платформата на европейската столица на културата изрично е записано, че освен донорството от ЕС и съответната община се изисква и носи бонус на съответната държава, ако организаторите привлекат повече частни инвестиции, т.е. да успеят да включат активно местния бизнес към идеята. Такова нещо в Пловдив не е направено, няма и изгледи да бъде направено, защото хората от Фондацията нямат никакви креативни идеи, с които да възбудят интереса на повече инвеститори в културата и културните проекти.

            И като слушах вайканията за повече пари, за много пари от държавата на основните оператори, които трябва да организират европейския културен проект 2019 год. в мен се зароди  и утвърди старото ми съмнение, че пожарите, срутванията на емблематични сгради в Пловдив са организирани или подпомогнати именно от тази Фондация „Пловдив – европейска столица на културата”. Направили са го за да имат повод да искат пари, много пари, да си намерят удобен претекст на пълната им идейна несъстоятелност и липса на идеи, на капацитет да организират и насочат в правилimageната посока такъв мащабен проект. С пожарите и срутванията имат удобен повод и оправдание за зациклянето и за искането на много пари. При провал ще имат и вечното удобно оправдание – липсата на пари. Затова и единственото, което родиха в тази ситуация бе провеждането на конференция, сякаш тя ще спаси рухналите складове, но ще я отчетат като „светъл лъч”, ама липсата на пари е спряла великите им творчески инвенции.

            Този път съм вече напълно убеден. Ще мине много време, може би и година или години, но един ден ще лъсне жетоката истина, че тези пожари и срутвания са дело на хората или поне част от тях, определени да се занимават с организацията на Европейската столица на културата. Запомнете го това – готов съм да се обзаложа с всеки, който твърди нещо друго – с тези трагедии те си намериха удобно алиби и повод да искат пари от държавата, а освен всичко друго стават и техен саван за прикриване на собствената им неказърност и лиспа на капацитет.

            Един ден това ще стане ясно, но ще е бъзвъзратно късно, а дотогава клошарят Любо може и да се върти по арестите и да се кае горко, че през август му е станало толкова студено, че запалил огън да се стопли.

            Така се раждат митовете в Пловдив през август...

           




Гласувай:
8


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9523248
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031