Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2016 12:01 - Русия в ООН, Бокова и в крайна сметка - нашенска работа
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3143 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Русия в ООН, Бокова и в крайна сметка – нашенска работа.

 Много, ама много ме е яд, че премиерът Бойко Борисов не ме чете във „ФакторБГ”, защото още преди две години прогнозирах, че с тази Бокова ще се издъним и предложих да помислим за наша си кандидатура и посочих като потенциален силен и смислен кандидат Петър Стоянов или Стефан Тафров, или Филип Димитров – десни, мислещи хора, с авторитет и възможност за артикулация на проблемите на страните, преминали съветското влияние. Но не би. И сега реших да се поразровя…

            Отделих доста време да чета публикуваните и достъпни в мрежата материали по избора на генерален секретар на ООН. Бих посъветвал всеки, който има що-годе представа от английски да ги прочете, да погледне внимателно стръвта , подавана от кандидатите и да размишлява, почти съм убеден, че социалистите не могат да го направят, също и тези от ДПС, чийто лидер трудно се справя с българския, а какво остава с английския, но наистина не е лошо да имаш повечко информация. Та, да се стегна и бъда съвсем лапидарен.

            Убедително победи португалеца Гутериш, а нашите Георгиева и Бокова останаха в миманса. Това е положението и сега да започнем с фактологията. Ще стане дума и за оставки, най-малкото аз съм винаги за радикални действия, особено за оставки. Има време и за тях, но да погледнем прелюдията.

            Много време отделих да изследвам откъде тръгна мантрата „Следващият генерален секретар ще е жена от Източна Европа”. Оказва се, че тя стартира от България и Русия във вече далечната 2013 год. и на родна почва изначално я е изговорила др. Меглена Пръмова-Кунева, когато на власт е било правителството на Орешарски и тя явно е лелеяла някакви лични амбиции. Другият „презентатор” на идеята е вечния Соломон Исак Паси на сбирка на Атлантическия клуб в същата 2013 год./по данни на мои приятели със семейни интереси, макар и имагинерни/. Мантрата се подема от родните лапни-шарани/политиците с недостатъчен умствен капацитет/ и се започва една…  Веднага след това представителите на Русия започват дипломатическия си ажиотаж в кулоарите на световната организация.

            С вече приключилия избор лъсна истината, че това си е било чиста измама или по-точно – стръв за наивници. В крайна сметка това е и работа на българското разузнаване, но няма никакви индикации родните джеймсбондовци да са свършили някаква работа по случая. Зловещо мълчание. Би трябвало в случая тази информация да е била изисквана от външно министерство, но очевидно Даниел Митов през това време си е веел някъде гащите и ако някой трябва да си ходи то това е именно той. И в крайна сметка нещата станаха „Жената от Източна Европа” се превърна в „Мъж от Западна Европа”.

            Всъщност, ако внимателно четеш документите,  до които имаме достъп от ООН не е трудно да се види, че изборът на португалеца Антонио Гутериш си е бил предизвестен. Той е 10 години премиер на Португалия, минавал е за умерен социалист, въпреки че започва като убеден краен комунист, но после търпи промяна до социалдемократ, а след това продължава кариерата си именно в ООН и ресорът му е бежанските проблеми в света. Опитът на страните от Източна Европа да лансират кандидати извън администрацията на ООН не успя. Ето още една причина за надежда, ако бяхме изправили срещу него бивш президент – Петър Стоянов, защото Гоце Първанов освен руски друг език не знае.

            И още малко за нашата кандидатура до завчера – Ирина Бокова. Ами от самото начало две от страните от Голямата петорка гласуват против нея – САЩ и Великобритания. Червените бюлетини оня ден бяха също от тях. Особено за Великобритания се оказа, че това е повече от категорично след издънката на Бокова през 2008 год., когато в Аржентина заяви, че признава за техни Фолклендските острови. Траен е негативизмът и на САЩ срещу нея, но за всичко това нито Външно, нито външното ни разузнаване не са си отворили устата. Симптоматично срещу Кристалина Георгиева гласа си дават Русия и Китай. Остана ни удовлетворението, че няма европейска страна, която да бламира Георгиева, а това го правят не членуващи в ЕС страни. Тези негативи на Бокова трябваше да бъдат отчетени отдавна/ Фолклендските острови, Палестинския проблем, Парада в Москва, бюджета на ЮНЕСКО, комунистическото и минало/. Спомнете си, че след като арабските страни и Русия я избраха за шеф на ЮНЕСКО Израел и САЩ спряха субсидията си за организацията и така е и досега. В този мизансцен кандидатурата на Бокова бе обречена и издигането на Георгиева поне изглежда като спасителен опит, но едва ли някой е очаквал оставането на комунистическото отроче в играта и нищо чудно да се окаже, че ще си остане на висока позиция в ООН, защото не може да си се представи като жител в родните предели.

             И все пак да не забравяме, че Кристалина Георгиева се изправи пред журито в ООН без никаква предварителна кампания, докато за Ирина Бокова работеха цял куп агенти на ДС. Е то се видя докъде я докарахме. И наистина някой трябва сериозно да го отнесе. Искрено се надявам, но както казват – надали. Иначе нека БСП, АБВ и ДПС  нека си вият като линейки, то това им и остана.




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. appen13 - ХА-ХА-ХА-ХА...
07.10.2016 13:24
Явно обгазяването с италиански радиоактивни и промишлени БОКЛУЦИ на евро-БУНИЩЕТО Пловдив влияе ужасяващо на менталните възможности и опита за мислене на туземните евро-боклукчии населяващи града-евросметище.
По-шизофренична и абсурда графомания много отдавна не бях чел.
цитирай
2. wasp - Апене...Апене
07.10.2016 17:15
Ти си като на всяка манджа комуноидна лайняна мерудия - абе лайнар общо взето.
цитирай
3. zaw12929 - че с тази Бокова ще се издъним Е ВАШЕ ...
14.10.2016 08:29
че с тази Бокова ще се издъним Е ВАШЕ ГРЕШНО МНЕНИЕ- Само Боков и никой друг не можеше да кандидатства, защото: Номинацията на Ирина Бокова преди близо 2 г. е била логична – друг но-миниран би означавало двама българи да заемат постове по върховете на ООН, което противоречи на териториалния принцип и на интересите на останалите страни – членки; Има си правила , а ние имаме завоювани позиции и днес ИРИНА БОКОВА Е НАЙ ВИСОКОПОСТАВЕНАТА българка в света, който не се дели на русофили и русофоби, а омразата е лош съветник- пречи да мислим и се съобразяваме с реалностите и да пазим завоювюното за България...
КЪСНО Е ЗА КИТКА...
цитирай
4. zaw12929 - това не са доводи!!! А недопустим взик!!
14.10.2016 08:31
appen13 написа:
Явно обгазяването с италиански радиоактивни и промишлени БОКЛУЦИ на евро-БУНИЩЕТО Пловдив влияе ужасяващо на менталните възможности и опита за мислене на туземните евро-боклукчии населяващи града-евросметище.
По-шизофренична и абсурда графомания много отдавна не бях чел.

цитирай
5. zaw12929 - РЕАКЦИЯТА СРЕЩУ КРИСТАЛИНА В ЕВРОПАРЛАМЕНТА
15.10.2016 11:53
Евродепутатът Дейвид Банерман, представител на британските консерватори, чието правителство уж подкрепяше именно нея за генсек на ООН, който от година поставя въпроса защо Кристалина Георгиева троши пари на европейските, в това число българските, данъкоплатци за личната си кампания за ООН, пожела комисарят ни да бъде даден на Съда на одиторите. Той смята, че 2-годишните й усилия за персонална кариера не кореспондират с ресора на Георгиева – бюджет и човешки ресурси и тя е могла лично да заплаща разходите по обиколките на света с цел да се произведе в шеф на ООН. Евродепутатът, цитиран от EurActiv, добавя, че едва през последната седмица Кристалина е била кандидат на България, която сигурно е поела огромните суми, които струват прелитанията й в първа презокеанска класа, настаняването й, заедно с нейната свита в 5-звездни хотели, както и всички останали огромни харчове. Банерман дава Кристалина на съд, той като не е доволен от оправданието на шефа на Европейската комисия Юнкер на подчинената му, включително и във връзка с 2-годишния срок на митарстванията й от Етиопия до Ню Йорк. Евродепутатът напомня признанието на говорителя на ЕК Шинас от 2 ноември м.г., че наистина нашата е обсъждала с Юнкер номинацията си. Банерман споменава също разкритието на португалската евродепутатка Анна Гонес, че нейният колега Марио Давид от 2 години работи за кампанията на Георгиева. Торито дори цитира руския зам.-министър на външните работи Генадий Гатилов като източник за периода на кампанията на Георгиева, която тя е започнала от Москва, където се е предлагала от 2014 г. „Гласуването в ООН беше разочарование за Георгиева и унижение за премиера на България Борисов, обвинен в своята страна за свалянето на предишната българска кандидатура Бокова, класирана 4-та, докато Георгиева завърши едва 7-ма“. Британският евродепутат заключава: „Парите на европейските данъкоплатци са неправилно използвани и поведението на комисаря повдига сериозни въпроси за мястото й в Европейската комисия“. Торито пожела „пълен списък на разходите и командировките на Кристалина и нейния екип, които да бъдат разследвани от Европейския съд на одиторите“

http://19min/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544061
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031