Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2017 14:10 - Нинова хваща Борисов за Цанков камък!
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 494 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Цанков камък” никога няма да си върне инвестицията. Проектът „Цанков камък” е икономически нерентабилен – никога няма да си върне инвестицията от 1 млрд. лв. Това обяви по bTV депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Представители на ГЕРБ внесоха вчера в прокуратурата сигнал за проверка на строителството и финансирането на ВЕЦ „Цанков камък”. Проектът е за 1 млрд. лв., а за миналата година ВЕЦ-ът е продал електроенергия за 15 млн. лв., уточни Ненков. Той напомни, че предстои ремонт на съоръжението за 80 хил. лв. 

На въпрос дали този сигнал е насочен срещу Ахмед Доган, депутатът от ГЕРБ обяви, че сигналът не е срещу конкретна личност. Много хора са замесени, обяви той.

Държавата е финансирала близо 600 млн. лв. допълнително за този проект. Съгласни ли са българските граждани сега допълнително да плащат за ремонта на "Цанков камък", попита Десислава Атанасова от ГЕРБ по Нова телевизия. 

Тя също отрече връзка с почетния председател на ДПС, като заяви: 

"Не трябва да се търси връзка между подаването на нашия сигнал за "Цанков камък" и изказването на Ахмед Доган. Ние още преди седмица казахме, че ще подадем сигнал, за да се види дали този проект е рентабилен, каква е техническата му обезпеченост и как е реализиран". 

Доган: Не се занимавайте с мен, гледайте държавата  

„Ако се върна назад, когато БСП е управлявала, трябва да споменем АЕЦ „Белене“, „Цанков камък“ и КТБ“, категорична е Атанасова. Относно сегашния подаден от ГЕРБ сигнал, Атанасова обясни: 

„Формалният повод е проблем в техническото изпълнение на „Цанков камък“, след като 7 години този проект създава на НЕК проблем по отношение на пробива в чашката на язовира“. 

По думите на Атанасова, името на Ахмед Доган не присъства в сигнала на ГЕРБ. Единствено прокуратурата може да възложи експертиза и да се произнесе, обясни депутатката. 

Относно това защо преди 7 години не е имало позиция от страна на Борис Велчев и прокуратурата, Атанасова заяви, че е редно за това да се пита самата институция, а не ГЕРБ. 

„Сега има нови обстоятелства“, добави още тя. „По-важното е нещо друго. Такива големи проекти струват милиарди. Парите за „Белене“ и за КТБ са равни на парите, необходими за пенсии за всички пенсионери за една година. Парите за „Цанков камък“ са повече от средствата, с които може да се индексират пенсиите, което поискаха от БСП. Това са факти, не идват избори“, коментира Атанасова. 

Тя заяви, че няма представа какво се случва в ДПС. 

"Разликата между ГЕРБ и всички останали е, че ние отстраняваме хора, свързани с партията, които са се провинили", заключи депутатът. 

Нинова: Борисов на съд и австрийски прокурор за Цанков камък  10:13 | 15 август 2017  

Официален сайт

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че завежда съдебни дела срещу премиера Бойко Борисов и всички от ГЕРБ, които са обвързали името й с проекта "Цанков камък" В официална позиция, разпространена от пресцентъра на партията, Нинова заяви:

"В последните дни министър-председателят Борисов и депутати от ГЕРБ, в опити да заглушат корупционни скандали в управлението на суджука, твърдят, че проектът "Цанков камък" е стартирал, докато съм била зам.-министър и, че съм обвързана с него. И двете са лъжа. Проектът стартира в правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. и нямам никакво отношение към него, дори и като зам.-министър в друго правителство от 2005 до 2007 г. 

Личните нападки към мен нямат никакво значение, но имат значение членовете и симпатизантите на БСП и онези 1 милион българи, които ни подкрепиха на изборите". 

Лидерът на левицата подчерта, че "заради тези хора и заради истината" предприема следното: 

"1. Депозирам до главния прокурор писмо, в което питам - при извършените разследвания от страна на прокуратурата в предишни години и в направените експертизи, разпити на свидетели и проверка на документи, фигурира ли по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество моето име. 

2. Завеждам дела на всички, които в последните дни обвързваха името ми с този проект и правеха внушения, че съм корумпирана - така, както на 23.05.2017 г. заведох дело на лицето Бойко Методиев Борисов за твърдението му, че съм била член на СДС и за това, че ме нарече "г-жа Лъжа". Както той, така и всички, които сега ме обвързват с проекта "Цанков камък", ще отговарят в съда, където ще трябва да доказват несъществуващи факти. 

3. Изпращам писмо до посланика на Австрия в България, като го моля той да информира австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя проекта "Цанков камък" като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал." 

Нинова подчерта, че, както е известно, този проект е в изпълнение на договор между България и Австрия, която участва във финансирането. През 2004 г. е сключено споразумение с "Verbundplan" GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: " Аlpine", "Vatech hydro" и "Verbundplan". 

"Моля австрийската страна да провери твърдението на българския министър-председател и да се произнесе - участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици. Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект. Вярваме, че тя може да победи паралелната държава, която днес прикрива кражбите си с манипулации и лъжи", заяви още Корнелия Нинова.

Вчера от ГЕРБ подадоха сигнал до главния прокурор за проверка на финансирането и изграждането на язовир "Цанков камък", след като чашката му се напука. 

Пред съдебната палата Десислава Атанасова заяви, че по времето, когато този проект е реализиран, управлява правителство на Тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова. 

„Считам, че сега е моментът и г-жа Нинова не само да коментира създаването на антикорупционния орган, но и да даде становище дали този орган би следвало да се занимава с една такава сделка като „Цанков камък“, каза още депутатката. 

Междувременно днес от ГЕРБ заявиха по повод неофициалната информация в някои медии за подготвяно ново разследване и дори арест за Ахмед Доган, че сигналът не е насочен срещу него.

ДПС излезе с остра позиция "срещу разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта “Цанков камък”. В последните дни в някои медии се появи информация, че се готви ново разследване и дори задържане на Доган. Това беше обвързано със сигнала на ГЕРБ до прокуратурата заради напуканата чашка на хидровъзела "Цанков камък". От партията обаче отрекоха такава връзка.

А самият бивш лидер на ДПС заяви в интервю за електронна медия, че няма за какво за какво да го разследват и арестуват.

Днес от пресцентъра на партията пък публикуваха официално становище, в което се казва:

"Пропагандната машина и почините на черния ПР, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта “Цанков камък”, както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството. 

В тази връзка заявяваме, че д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта “Цанков камък”, чийто консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения. 

Всеки опит за реализиране на внушения в стил “теория на конспирацията” погазва етичните и професионални медийни правила, а всяко съучастие в производството и тиражирането на фалшиви новини от страна на представителите на управляващата партия, коалиционните й партньори, както и на медиите, които ги публикуват, отдалечава България от европейските стандарти. Нещо повече – подава тревожни сигнали към европейските ни партньори за състоянието на демокрацията в страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след по-малко от 5 месеца".

През февруари 2011 г. обаче Върховният административен съд оправда Ахмед Доган по делото за конфликт на интереси, заведено срещу него заради хонорара му от 2 млн. лева, взети именно заради работата му около този проект. Той получи парите от "Института по строителство и минно дело" - дъщерно дружество на "Минстрой". 

Тогава от парламентарната комисия за конфликт на интереси сметнаха, че с получаването на хонорара дейсващият по това време депутат и дори мандатоносител се е поставил съзнателно в икономическа и политическа зависимост. Съдът обаче прецени, че няма никакви доказателства, че хонорарът е повлиял върху безпристрастно и обективно изпълнение на задълженията му по служба. 

Освен това ВАС прие, че Доган е сключил договорите за консултантски услуги преди влизането в сила на Закона за конфликта на интереси и не е длъжен да ги декларира. Освен това и четирите консултации, които той направил, не били пряко свързани с изграждането на "Цанков камък", а с други съоръжения от цялата водна каскада. 
Около 200 млн. са били разходите при „Цанков камък“, които са извършени без да бъдат проведени обществени поръчки при наличие на законови основания за това. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция за основните приоритетите от управленската програма на правителството в сектор „Енергетика“ за периода 2017-2020 година, в отговор на журналистически въпрос относно управлението на БСП в сектора и „Цанков камък“. 

Тя обясни, че през 2012 година като директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция извършила поредица от проверки в НЕК и една от тях била свързана с проекта „Цанков камък“. 

Знам със сигурност, че договорът е сключен през 2003 година с австрийската кампания „Алпина“, не е проведена обществена поръчка, защото става въпрос за международно споразумение“. „Има важно „но“, което трябва да се знае - през 2005 година се подписва допълнение №3 и се извършват допълнителни разходи за изместване на пътя Девин-Михалково. Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро. Установихме, че при този тип действия е налице нарушение в законодателството относно обществените поръчки“, посочи Теменужка Петкова. 

Според нея прокуратурата ще каже кои са отговорните лица. В докладите ясно са посочени периоди, лица и действия, заяви министърът. 

Теменужка Петкова заяви, че чашката на язовир “Цанков камък“ не е спукана и няма опасност за хората. Тя обясни, че в момента НЕК извършва планов ремонт на хидросъоръжението и заедно с това ремонтира скъсана геомембрана. 

По думите й НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“ към няколко банки, този заем ще бъде платен в края на 2019 година. НЕК инвестира около половин млрд. (евро) собствен ресурс. Целият негатив от този проект се поема от НЕК, заяви енергийният министър. Инвестициите от този проект ще се върнат след няколко стотин години, пресметна Петкова.

„Когато някой пита защо НЕК е в такова състояние, какво се е случило с българската енергетика и колко добре е била НЕК преди, а колко зле сега, трябва да се върнем назад във времето да видим кой какво е направил“, категорична е Теменужка Петкова.

Хидровъзелът стана известен с това, че е строен от три правителства, проектната му цена бе увеличена повече от два пъти, рентабилността му е доста съмнителна, а консултант по него бе сегашният почетен лидер на ДПС д-р Ахмед Доган. За консултациите си той получил 1.5 млн. лв. хонорар.

Един формален технически преглед на съоръжението обаче отново разбуни духовете около него. Бе открита пукнатина в чашката на язовира, което даде основание на ГЕРБ да поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде разследвано всичко около проектирането и строителството на съоръжението. 

От ГЕРБ директно нападнаха БСП, като припомниха, че "Цанков камък" е строен при министър Румен Овчаров и заместника му Корнелия Нинова, която сега ръководи партията. Те не споменават обаче нищо за Ахмед Доган.

Корнелия Нинова вече обяви, че е завела дело срещу премиера Бойко Борисов за клевета. Тя е изпратила и писмо до австрийските власти с питане, дали имат данни за корупция по проекта.


Тагове:   Цанков камък,


Гласувай:
0



1. apostapostoloff - Нинова:
15.08.2017 15:50
Гузен негонен бяга.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 853573
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930