Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2017 20:22 - Не злоупотребявайте Църквата! Велислава Дърева
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 5064 Коментари: 25 Гласове:
-6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Войната срещу Православието. Майната им на каноните! Търговия с автокефалност. Финтът с БПЦ. Всевиждащите очи на Покръстителя и сърцето на Просветителя
Дума 27. Ноември 2017 , брой: 232 
"Под булото на свещенослужене да не се промъква надменността на гражданската власт и незабелязано да не изгубим оная свобода, която ни е дал със Своята свещена кръв нашият Господ Иисус Христос, Освободителя на човешкия род" (Правило 8 на Св. Трети Вселенски събор, Ефес, 431 г.)

1.
Църквицата на манастира "Св. Наум" в Охрид е малка, винаги пълна с народ, повечето българи, на входа горят десетки свещи, тънките пламъци правят въздуха веществен и раздвижват образите на светците в притвора. Хората падат на колене пред гроба на св. Наум и допират ухо - за да чуят неговото сърце. Сърцето на светеца продължава да бие. Понякога глухо, друг път - отчетливо.
Ако на влизане не сте забелязали едно изображение, то ще ви разтресе на излизане. Св. Княз Борис I Покръстител. С избодени очи. Като Самуилов воин, ослепен от злобна ръка. Какво отмъщение за най-великите негови дарове - Писмената и Вярата. Тези избодени очи ме преследват навсякъде. Всевиждащите очи на Покръстителя. А сърцето на св. Наум тупти из бездната на времето...

2.
От подлите времена на разкола не е бивал такъв агресивен натиск върху Светата ни Църква. Задвижена е цялата машинария на властта. Мобилизирано е всичкото медийно войнство - "общественици и интелектуалци" (там Митодиту сияй!), "потомци и патриотични организации" (нови действащи лица), вдъхновители и служители на подлите времена (начело с бившия шеф на вероизповеданията Любомир Младенов, който славословеше разкола като "Пражка пролет").
Припрени, задъхани, еуфорични, облъхнати от внезапен родолюбив плам, порив и устрем. Призовават, настояват, напират Св. Синод тутакси и незабавно да обяви за автокефална Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ), която е неканонична и е в схизма от 50 години.
Дежурни медийни "богослови", политперсони, интернет анонимчици, все "корифеи" на каноничното право, наставляват Св. Синод "да не се крие зад каноните", "да не се опира на тояжката на параграфите и алинеите", "да не се размотава и помайва", а да "улови историческия миг", да се "възползва от златния шанс" и (разбира се!) "да скъса руските окови"...
Св. Синод ще заседава днес, но вече седмица форумните ругатели сквернословят до припадък срещу нашите архиереи - "национални предатели", "руслямски слуги", "комуняги", "руски марионетки", "Анатема!"...

3.
За писмото на МПЦ.
То започва така: "Св. Синод на МПЦ реши да отправи конкретни предложения и въпроси към сестринската Българска православна църква". Обаче не следват предложения и въпроси, а императивно разписание (разпореждане) какво трябва да направи БПЦ.
А именно:
- БПЦ да признае автокефалността на МПЦ.
- При това условие МПЦ ще признае и припознае БПЦ за Майка Църква.
- БПЦ да информира Вселенската патриаршия и другите поместни църкви, че е признала автокефалността на МПЦ.
- БПЦ да се застъпва и представлява МПЦ пред Вселенската патриаршия и другите поместни църкви.
- БПЦ да възстанови евхаристийното единство с МПЦ.
- БПЦ да уведоми Вселенската патриаршия и другите поместни църкви, че е възстановила евхаристийното единство с МПЦ, от което следва, че МПЦ е възстановила евхаристийното единство с всички поместни църкви.
Накрая МПЦ изразява "надежда в Господа", че тези "предложения и въпроси" ще бъдат приети от Св. Синод на БПЦ, "за радост на Св. Климент Охридски и за доброто на съвкупната църковна пълнота".
За жалост на Св. Климент "предложения и въпроси" няма. Братолюбие - също. Има предложение за сделка, за пазарлък. Посланието между редовете е прозирно - МПЦ ще припознае за майка всякоя църква, която първа я обяви за автокефална, пък после нека се карат кой баща, кой майка. Няма "зов за помощ" и "протегната ръка". Има ултиматум: Сръбската църква вдига схизмата, Българската признава автокефалността, а МПЦ - хитрото агне с двете майки.

4.
Няколко въпроса:
Първи въпрос. Може ли БПЦ да обяви МПЦ за автокефална? Може. Но ако това решение не бъде препотвърдено от другите поместни църкви, то е безсмислено и безполезно за МПЦ, и влиза в колизия с принципа на Съборността. Нито една поместна църква, нито Вселенската патриаршия, нито Вселенският патриарх не може да "раздава" автокефалии еднолично, едностранно и самоволно.
Но! Само преди година, едни персонажи се нахвърлиха бясно срещу БПЦ, защото тя устоя на неистовия натиск и първа (подчертавам!) отказа да отиде на псевдосъбора в Крит. Тогава тези персонажи обругаха нашите архиереи, нарекоха ги зилоти, етнофилетици, схизматици, догматици, фундаменталисти, путинисти и рушители на Съборността. И даже измислиха нова ерес - автокефализъм.
Днес същите персонажи, уж страстни защитници на Съборността и "Вселенскостта", проповядват обратното със същата страст. Няма проблем, казват, да признаем едностранно МПЦ за автокефална, защото, казват и си вярват, колкото повече тя общува единствено и само с нас, толкова повече ще се задълбочава българското влияние в нея.
Втори въпрос. Може ли БПЦ да обяви за автокефална МПЦ, която е неканонична и е в схизма от 50 години? Може. Ако БПЦ има силно желание да изпадне в схизма.
Трети въпрос. Може ли БПЦ да вдигне схизмата от МПЦ? Не, не може. Схизмата е наложена от Сръбската църква, за да държи МПЦ на къса каишка, в изолация от православния свят, което си е издевателство. И само СПЦ може да я вдигне тая схизма.
Четвърти въпрос. Може ли БПЦ да влезе в евхаристийно общение с МПЦ, която е неканонична и е в схизма от 50 години? Не, не може. "Отлъчени от едни да се не приемат от други", повелява Правило 5 на Първия Вселенски събор, Никея, 325 г.
Но! Споменатите по-горе персонажи, уж познавачи и ревнители на канона, днес настояват нервозно БПЦ немедленно да влезе в евхаристийно общение с МПЦ. Ама веднага! Още днес! Даже вчера!
Пети въпрос. Какво може да направи БПЦ? Това, което повеляват каноните. Може да бъде посредник между МПЦ и останалите поместни църкви. Толкоз.

5.
"Когато политическият интерес налага, каноните се променят", каза велемъдро един евродепутат от ВМРО. И посъветва архиереите да се поразровят в "техните дебели книги" и да открият как да заобиколят каноните. Защото, заключи той, битката е срещу "диктатурата, маскирана зад канона". Винаги се намира някой да издаде четата.
"Въпросът е политически, а не църковен. Ако успее финтът с БПЦ, трябва да честитим на този, който го е измислил. Ние (МПЦ) няма да получим нищо, а БПЦ ще предизвика конфликт в цялото Православие", казват църковни анализатори в Македония.
Зад агресията срещу БПЦ, зад цялата истерия, зад еуфорията на лицемерието, зад този финт, настъпва политическият интерес, прозира политическата поръчка и раболепният стремеж на властта да рапортува европредседателски за успешния завършек на още един етап от операцията "Западни Балкани".
Операцията е част от стратегията на САЩ: политическо, икономическо, историческо, културно и духовно откъсване на Европа (особено Балканите!) от Русия. В името на прословутото евроатлантическо сътрудничество, като "евро"-то е примамка, сътрудничеството - диктат, всичко останало е НАТО. Сценарият включва предизвикване на междуправославни войни, духовно разединение на Балканите, омаломощаване, разделение и подчинение на Светото Православие. Целите са стратегически, далекобойни и дългосрочни. Това е то хибридна война!
Този финт, тази политическа игра, е груба злоупотреба с Православието, с Българската православна църква и с искрените чувства, надежди и тежнения на православните християни от двете страни на границата, разделила един народ. Българите в Македония преживяха кошмара на вулгарната сърбизация след Първата световна война. Преживяха кошмара на бруталния македонизъм след Втората световна война. Преживяха цял един век яростна дебългаризация. Тези гонения струваха достойнството, бъдещето и живота на десетки, десетки хиляди българи в Македония, дръзнали да се нарекат българи. В Македония българската памет е заличена, историята - фалшифицирана, учебниците - лъжливи, българските светини - поругани, българските надписи върху икони и стенописи - изчегъртани.
Участваше ли МПЦ в покушението срещу всичко българско в Македония? Участваше ли в разбългаряването на българите? Участваше ли в производството на македонска нация? Участваше. Сега играе в друг сценарий. И отново има претенции към българското историческо и духовно наследство.

6.
Претенциите на МПЦ.
На 12 ноември 2009 г. МПЦ сложи едно тиренце към името си и след тиренцето написа "Охридска Архиепископия", и промени своя герб и своето знаме. На стария герб беше изобразен охридският храм "Св. Богородица Перивлепта", построен в ХIII в., втори катедрален храм на Българската охридска архиепископия в продължение на три века (ХV-ХVIII).
На новия герб е изобразен охридският храм "Св. София", съграден по времето на Първото Българско царство, според различни източници - още при царуването на Св. княз Борис I Покръстител. Първоначално е синодален храм на Българската охридска патриаршия, а след това - катедрален храм на Българската охридска архиепископия.
Върху герба е изобразен и жезълът от интронизацията през 1958 г. на архиепископ Доситей, титулуван "Архиепископ Охридски и Македонски, възобновител на Охридската архиепископия като Македонска православна църква".
Претенциите за историчност са ясни.
Само напомням:
През 865 г. България приема Православието, на 4 март 870 г. вече имаме своя Църква, която е автокефална от 927 г. През 1018 г., след 40-годишни войни, България пада под византийска власт, Българската патриаршия е понижена в архиепископия, Василий II Българоубиец създава Българската охридска архиепископия като продължител и приемник на Българската православна църква.
Василий II издава три сигилия (грамоти), подпечатани с императорски молибдовул (оловен печат), в които нарича автокефалната Охридска архиепископия "пресветата архиепископия на България", а нейния предстоятел - "пресветия архиепископ на България". Официалната титулатура на предстоятеля е "архиепископ на Охрид и цяла България".
Единственият исторически и канонически наследник, продължител и правоприемник на "пресветата охридска архиепископия на България" е Българската православна църква.
"Самоуправляващата се Българска православна църква - Българска Патриаршия е, правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима" - Устав на БПЦ, чл. 1, ал. 3.
МПЦ има толкова общо с Охридската архиепископия, колко Самуил е македонски цар, а Василий II е "Македоноубиец". Ако пък МПЦ толкоз държи, нека се нарече "Българска охридска архиепископия", в скоби - "Република Македония".

7.
МПЦ е просто инструмент в една операция, в един геополитически финт, съчинен нейде, но не в Скопие, нито в София. Ако да не беше този финт, ако неговите автори, тез геополитически финтьори и фарисеи не подпираха изотзад МПЦ, ако не я злоупотребяваха така цинично и лицемерно, тя нямаше да поставя ултиматуми, нито да претендира за чуждо наследство. Целта на операцията е и БПЦ да бъде завлечена в същия сценарий, та да стане и тя инструмент и съучастник на чужди, алчни, студенокръвни, антиправославни и антихристиянски интереси.
Днес от БПЦ, която е "единна и неделима", се иска да признае собственото си наследство и собствената си историческа и духовна идентичност, и по този начин (какъв абсурд!) да се откаже и отрече от тях, и да ги връчи другиму! Този друг само привидно е МПЦ. Това е зрителна измама. Финт. Утре ще последва друг финт и други пионки ще предявят претенции към Плисковската архиепископия, после - към Преславската патриаршия, после към Търновската и накрая - към Българската патриаршия. Та да рухне най-сетне първата православна крепост в славянския свят - Българската православна църква.
За да се изпълни в пълнота казаното от Бжежински: "След падането на комунизма на Изток, единственият наш враг остана Православието".
Но!
Всевиждащи са избодените очи на Св. княз Борис I Покръстител! Живо е сърцето на Св. Наум. Който има душа - ще го чуе.

 



Гласувай:
7



1. getmans1 - https://offnews.bg/analizi-i-komentari/zashto-ne-e-tolkova-lesno-bptc-da-priznae-makedonskata-pravoslavna-tca-669819.html
26.11.2017 21:40
То, че има нещо мътно около този въпрос е повече от ясно и се доказва от т. 5 а и по-надолу. В случая Геомилевските похвати на Дърева са меко казано неуместни да не казвам на какви мисли навеждат.

Нищо не пречи БПЦ да поеме инициативата за разговори с другите православни църкви по казуса.
цитирай
2. 1997 - Какво е направила ОА до сега? Знаем ли? Знаем ли какво е писала до СПЦ?
26.11.2017 22:54
getmans1 написа:

Нищо не пречи БПЦ да поеме инициативата за разговори с другите православни църкви по казуса.

Нищо не пречи ОА (Охридската архиепископия) дискретно да поеме "инициативата за разговори с другите православни църкви по казуса". Защо заинтересованите не са проучили нещата? Или някой с възможности да повлияе на българската политика и с политически рупори тук им е обещал нещо, без да се интересува от интересите на България и БПЦ?
цитирай
3. getmans1 - За какви интереси ми говориш бе човече? ...
27.11.2017 00:07
1997 написа:
getmans1 написа:

Нищо не пречи БПЦ да поеме инициативата за разговори с другите православни църкви по казуса.

Нищо не пречи ОА (Охридската архиепископия) дискретно да поеме "инициативата за разговори с другите православни църкви по казуса". Защо заинтересованите не са проучили нещата? Или някой с възможности да повлияе на българската политика и с политически рупори тук им е обещал нещо, без да се интересува от интересите на България и БПЦ?


... От статията се вижда само кой интереси вълнуват автора.
цитирай
4. zzemela3 - Дърева е едно от най отвратителните ...
27.11.2017 06:44
Дърева е едно от най отвратителните лица на путинофилията, тия твари, които вместо кръв имат руска пикня.
цитирай
5. zzemela3 - А в т. нар. Свети синод са ченгета от ...
27.11.2017 06:49
А в т.нар.Свети синод са ченгета от ДС.
цитирай
6. 1997 - Толкова си можете
27.11.2017 08:26
zzemela3 написа:
Дърева е едно от най отвратителните лица на путинофилията, тия твари, които вместо кръв имат руска пикня.

Доколкото разбирам, не става дума за изчерпване на аргументи против Дърева, а за тяхното пълно отсъствие. Направо отивате на просташки ругателства.
цитирай
7. анонимен - др. дърева не споменава, че нейната ...
27.11.2017 09:05
др.дърева не споменава, че нейната партия караше хората да се пишат македонци, трижди анатема за комунягите.
Наричат я таласъм, но е милиони пъти по гадна

"Фолклорно обяснение за статията на Дърева: Доказано е, че при пълнолуние, на Еньовден, излизат вещици и таласъми и плашат хората...", написа Емил Кошлуков в профилите си във "Фейсбук". Коментарът му беше харесан от близо 1000 души, а личната страница на Велислава Дърева се напълни с негативни коментари срещу нея.
цитирай
8. анонимен - трижди анатема за комунягите
27.11.2017 09:08
С голямо старание окупаторите и техните комунистически лакеи изкореняваха националното самосъзнание на българския народ. Веднага след окупацията бяха върнати в СССР (разбирай в Сибир) Таврийските и Бесарабски българи, които бяха намерили убежище в България по време на войната. Изфабрикуваната в Коминтерна “македонска нация” започна насилствено да се налага във Вардарска Македония върната на Югославия и в Пиринска останала в пределите на България. Българите в Пиринско бяха насилвани да се обявят за “македонци”. В земите ни свободно върлуваха сръбски емисари – “учители”, “книжари” и други, които да “обучават” населението на “родния му македонски език”. Беше направена така наречената “правописна реформа” замислена в Москва и прокарвана първоначално през 40-десетте години от БКП в партийните им документи, а след като заграбват властта и официално. С изхвърлянето на букви от азбуката и въвеждането на нови правописни правила, комунистите се опитаха да скъсат писмовното единство на западните и източните български говори, за ад отделят окончателно Македония от България. Окупаторите се опитаха да унищожат националната култура, обявена за “фашистка” и “буржоазна”, като организираха публични палежи на български книги, или ги изпратиха за претопяване. Случайно оцелелите се скриха в секретните и спецфондове на библиотеките.

Забранени бяха за издаване и четене дори автори като Иван Вазов и Елин Пелин...
цитирай
9. germantiger - ...
27.11.2017 09:53
Комунистка пише за църква?!

Една от тези които ги погребваха с петолъчки, тези които бяха и са атеисти, тези които направиха църквата слугиня на службите и русия?

цитирай
10. krumbelosvet - Я,
27.11.2017 10:11
Я, ква мобилизация на тролското воинство. 7 гласа против! И да имах некви съмнения в аргументите изложени от Дърева (те не са нейни, а канонични), тролите ме убедиха в ЛОГИЧНОТО - в Македония си играят на велики дипломати, и, както винаги, всъщност играят по чужда свирка. И тая свирка е на смъртните врагове на православието. Както казваше Мони Паси - майната му.
ПП: Завчера минах през Сапарева Баня. Дивна природа, прилично градче, и един омаскарен гейзер, карикатура, от който едната смрад е останала.
цитирай
11. germantiger - ...
27.11.2017 10:18
Я какво невежество от крумчо - будьоновския войн

Ако беше гледал предаването Вяра и Общество с Горан Благоев, щеше да си наясно, че аргументите на дърева падат с лекота.

Щеше да разбереш това от водещ, от професор, от македонски историк на църквата също. Все пак велислав дърев е далеч от тяхната компетентност.
цитирай
12. germantiger - +
27.11.2017 10:22
И така въпрос:

Гледа ли Вяра и Общество с водещ Горан Благоев, с гост професор и маледонски историк на църката забележи?

Проумя ли всичко, което тримата казаха и отнесоха дъревци?
цитирай
13. 1997 - Много вдъхновено. Като реч на Хитлер.
27.11.2017 10:32
blackocean написа:
С голямо старание окупаторите и техните комунистически лакеи изкореняваха националното самосъзнание на българския народ. Веднага след окупацията бяха върнати в СССР (разбирай в Сибир) Таврийските и Бесарабски българи, които бяха намерили убежище в България по време на войната. Изфабрикуваната в Коминтерна “македонска нация” започна насилствено да се налага във Вардарска Македония върната на Югославия и в Пиринска останала в пределите на България. Българите в Пиринско бяха насилвани да се обявят за “македонци”. В земите ни свободно върлуваха сръбски емисари – “учители”, “книжари” и други, които да “обучават” населението на “родния му македонски език”. Беше направена така наречената “правописна реформа” замислена в Москва и прокарвана първоначално през 40-десетте години от БКП в партийните им документи, а след като заграбват властта и официално. С изхвърлянето на букви от азбуката и въвеждането на нови правописни правила, комунистите се опитаха да скъсат писмовното единство на западните и източните български говори, за ад отделят окончателно Македония от България. Окупаторите се опитаха да унищожат националната култура, обявена за “фашистка” и “буржоазна”, като организираха публични палежи на български книги, или ги изпратиха за претопяване. Случайно оцелелите се скриха в секретните и спецфондове на библиотеките.

Забранени бяха за издаване и четене дори автори като Иван Вазов и Елин Пелин...

Абе, защо всички нацисти първо се нахвърлят с лъжи срещу левите?
Хич не му вярвайте! Ако той в училище преди Десети не е учил Вазов и Елин Пелин, значи или му е било противно ученето, или говори по опорни точки от антикомунисти.
цитирай
14. krumbelosvet - Горан Благоев
27.11.2017 10:33
Горан Благоев се харесва на гертигер, бесния българофоб. Нормално. Горан е фашист и аз не го гледам.
Гертигер, как не се сещаш, а вярвам, че си бил вундеркинд. Как не се сещаш, че ТВОЯТА подкрепа за една теза е ДОКАЗАТЕЛСТВО, че тая теза е АНТИБЪЛГАРСКА!!!
Стегнете се, колега. Започнах често да ви засичам в ЕЛЕМЕНТАРНИ грешки. То, с едната гола омраза, кво длуго освен псувни и др. мръсотии.
цитирай
15. germantiger - ...
27.11.2017 10:59
защо - твоята теза руска ли е?

аз не подкрепям теза, а гледах предаване и научих много

по въпроса за вашата църква нямам ангажирана позиция

както и ти нямаш, защото си руски българин
цитирай
16. germantiger - +
27.11.2017 11:00
А ти си истински комунист :)

те казваха едно време:

аз този западен автор не съм го чел, но категорично го отричам (защото е западен)

комунистите са майстори да отричат неща, които не познават :)
цитирай
17. germantiger - ...
27.11.2017 11:02
Добре де, крумчо :)

в предаването освен горан, значи и българския професор, и македонския историк са фашисти

а фашисти ли са всички хора днес с зов към синода

нали комунисите бяхте милион а фашистите ги избихте

всички ли са фашисти :)
цитирай
18. getmans1 - https://offnews.bg/analizi-i-komentari/zashto-ne-e-tolkova-lesno-bptc-da-priznae-makedonskata-pravoslavna-tca-669819.html
27.11.2017 11:17
Сравнете двете статии и си направете извода кой от двамата автора звучи като фашист.

1997, ама ти сериозно ли не знаеш, че Вазов е бил в немилост пред вашите?
цитирай
19. getmans1 - Понеже Църквата е особена институция наистина ще очакваме, но това действително ми допада:
27.11.2017 11:32
„Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония, заяви патриарх Неофит на влизане в Светия синод.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
09:06 ч. Светият синод решава дали БПЦ да стане църква-майка на Македонската
Владиците се събраха тази сутрин да обсъдят молбата на Македонската православна църква БПЦ да стане нейна църква-майка.

Този въпрос трябва много добре да се обмисли, решението да бъде взето с болшинство и православните църкви да имат ясна представа за въпроса за автокефалията (независимостта), който не беше разгледан на миналия Критски събор, отбеляза Негово светейшество, цитиран от БНТ. На въпрос дали БПЦ ще има силата да защити МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме „протегната ръка от МПЦ“, българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което може да се направи, защото те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единство.

По думите на патриарх Неофит решението за МПЦ се бави толкова години, защото е сложен и трябва да се обмисли.

Молбата на македонските владици бе изразена в писмо до БПЦ по-рано този месец. Веднага след него започна обществена подписка в подкрепа на това искане.

Очаквайте подробности.“
цитирай
20. 1997 - Щом говорят неистини за история...
27.11.2017 11:42
getmans1 написа:
Сравнете двете статии и си направете извода кой от двамата автора звучи като фашист.

1997, ама ти сериозно ли не знаеш, че Вазов е бил в немилост пред вашите?


getmans1, ама ти сериозно ли не прочете "Забранен за издаване и четене"? И не сте учили "Под игото" и "Гераците"? Я виж от кои години са събраните съчинения на Вазов и Елин Пелин.
цитирай
21. getmans1 - Да си повторя ли пак въпроса?
27.11.2017 15:23
1997 написа:
getmans1 написа:
Сравнете двете статии и си направете извода кой от двамата автора звучи като фашист.

1997, ама ти сериозно ли не знаеш, че Вазов е бил в немилост пред вашите?


getmans1, ама ти сериозно ли не прочете "Забранен за издаване и четене"? И не сте учили "Под игото" и "Гераците"? Я виж от кои години са събраните съчинения на Вазов и Елин Пелин.

цитирай
22. 1997 - Разкажи, което знаеш.
27.11.2017 18:57
getmans1 написа:
1997 написа:
getmans1 написа:
Сравнете двете статии и си направете извода кой от двамата автора звучи като фашист.

1997, ама ти сериозно ли не знаеш, че Вазов е бил в немилост пред вашите?


getmans1, ама ти сериозно ли не прочете "Забранен за издаване и четене"? И не сте учили "Под игото" и "Гераците"? Я виж от кои години са събраните съчинения на Вазов и Елин Пелин.


Да прочетем за тази немилост.
цитирай
23. getmans1 - ... Ти ме опровергай. ... Ха, де!
28.11.2017 01:48
1997 написа:
getmans1 написа:
1997 написа:
getmans1 написа:
Сравнете двете статии и си направете извода кой от двамата автора звучи като фашист.

1997, ама ти сериозно ли не знаеш, че Вазов е бил в немилост пред вашите?


getmans1, ама ти сериозно ли не прочете "Забранен за издаване и четене"? И не сте учили "Под игото" и "Гераците"? Я виж от кои години са събраните съчинения на Вазов и Елин Пелин.


Да прочетем за тази немилост.

цитирай
24. 1997 - Опровержение на "Вазов е бил забранен за издаване и четене"
30.11.2017 21:43
getmans1 написа:
Ти ме опровергай. ... Ха, де!

Вазов,И.-Отечество любезно, как хубаво си ти! : Избрани стихотворения, -1944
Вазов,И.-Под игото : Роман в 3 ч., -1944
Вазов,И.-Чичовци : Галерия от типове и нрави български в турско време : Кн. 1 - 2, -1944
Вазов,И.-Епопея на забравените, -1945
Вазов,И.-Немили-недраги : Повест, -1945
Вазов,И.-Грамада : Поема, -1946
Вазов,И.-Епопея на забравените, -1946
Вазов,И.-Избрани пътеписи, -1946
Вазов,И.-Избрани страници, -1946
Вазов,И.-Към пропаст : Пиеса в 5 д. и 1 карт., извлечена из повесттаИ. Александър, -1946
Вазов,И.-Под игото : Роман в 3 ч., -1946
Вазов,И.-Чичовци : Галерия от типове и нрави български в турско време, -1946
Славейков, П. Р., Ботев, Хр. Вазов,И. -Революционна поезия от наши и чужди поети, -1946
Вазов,И.-Грамада : Поема, -1947
Вазов,И.-Немили-недраги : Повест, -1947
Вазов,И.-Под игото : Роман в 3 ч. из живота на българите в предвечерието на Освобождението, -1947
Вазов,И.-Събрани съчинения : Пълно изд. : Т. 1 -7, -1947
Вазов,И.-Чичовци : Галерия от типове и нрави български в турско време, -1947
Вазов,И., Йовков, Й., Елин Пелин..Стихотворения и разкази, -1947
Вазов,И.,Марс, Евгения,Павлов,Т.-Писма на И. Вазов до Евгения Марс, -1947
Вазов,И.-Епопея на забравените, -1948
Вазов,И.-Немили-недраги : Повест, -1948
Вазов,И.-Под игото : Роман в 3 ч. из живота на българите в предвечерието на Освобождението, -1948
Вазов,И.-Чичовци : Галерия от типове и нрави български в турско време, -1948
Вазов,И., Величков, К, Стоянов, З...-Турско робство : Стихотворения и разкази, -1948
Вазов,И. Емилиев, А. И.Бернштейн, С. Б.-Неотдавна ; Немили недраги ; Митрофан и Дормидолски, -1949
Вазов,И. Константинов, Константин Илиев-Татковина, -1949
Вазов,И.-Великата рилска пустиния : Един кът от Стара планина, -1949
Вазов,И.-Епопея на забравените, -1949
Вазов,И.-Немили-недраги : Повест, -1949
цитирай
Вазов,И.-Нова земя : Роман в 7 ч., -1949
Вазов,И.-Под игото : Роман в 3 ч. из живота на българите в предвечерието на Освобождението, -1949
Вазов,И., Георгиев, Л. Х. -Към пропаст, -1949
Вазов,И., Константинов, Константин Илиев-Синият синчец : Стихове за деца, -1949
Вазов,И.-Болгарка : Истор. эпизод -rus--1950
Вазов,И.-Избрани произведения за утра и забави на самодейните колективи, -1950
Вазов,И.-Избрани разкази, -1950
Вазов,И.-Избрани стихотворения, -1950
цитирай
25. 1997 - Лъжата от времето на Евг. Михайлов е средство за злепоставяне на социализма
30.11.2017 21:51
Вазов,И.-Под игото : Роман в 3 ч. -1950
Вазов,И.-Рассказы -rus--1950
Вазов,И., Веселинов, Г.-Избрани разкази, -1950
Вазов,И., Зарев, П., Стефанов, Е., ...-Избрани произведения : В 4 т., -1950
Вазов,И., Куев, К. М.-Избрани разкази, -1950
Вазов,И., Минков, Цветан-Вазов и Русия : Избрани произведения, -1950
Вазов,И., Сребров, З, Шивачев, Н-Трудът : Избрани съчинения, -1950- -
Вазов,И., Цанев, Г.-Избрани стихотворения, -1950
Вазов,И.-Песни за народна свобода : Избрани стихотворения, -1951
Вазов,И.-Под игото : Роман в 3 ч. -1952
Вазов,И.-Под игото : Роман в 3 ч. -1953
Вазов,И., Димитров-Рудар, П.-Роден край : Избрани произведения за деца и юноши, -1953
Вазов,И.-Под игото : Роман в 3 ч. -1954
Вазов,И.-Събрани съчинения : В 20 т., -1955
Вазов,И., Вълчев, В-Непубликувани писма, -1955
Вазов,И., Димитров-Рудар, П.-Роден край : Избрани произведения за деца и юноши, -1955
Вазов,И.-Избрани стихотворения, -1956
Вазов,И.-Немили-недраги : Повест, -1956
Вазов,И.-Чичовци -1956
Вазов,И., Динеков, П. Николов-Под игото :-1956
Вазов,И.-Разкази, -1957
Пенев, П, Друмев, В, Вазов,И., ...-Българска драматургия : Сборник : Ч. 1 - 2, -1957
Вазов,И.-Немили-недраги : Повест, -1958
Вазов,И.-Една българка : Разкази, -1959
Вазов,И.-Тих Бял Дунав, -1959
Вазов,И., Динеков, П. -Под игото -1959
Вазов,И.-Васил Левски : [Разкази и поеми], -1960
Вазов,И.-Рассказы -rus--1960
Вазов,И., Динеков, П. Николов-Избрани разкази, -1960
Вазов,И., Динеков, П. Николов-Под игом : Роман из жизни болгар накануне Освобождения 1876 -rus--1960
Вазов,И., Цанева, М. Г -Избрани стихотворения, -1960
Вазов,И. , Димитров-Рудар, П.-Роден край : Избрани произведения за деца и юноши, -1961
Вазов,И., Динеков, П.-Под игото : Роман в 3 ч. -1961
Вазов,И., Зарев, П.-Немили-недраги -1961
Вазов,И., Тодоров, П. Ю.-Кандидати на славата : Комедия - глума. Първите : Драма в 3 д., -1961
Вазов,И.-Под игото : Роман в 3 ч. -1962
Вазов,И., Марков, Г. -Чичовци -1962
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3029929
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031