Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2018 11:16 - "Белене" разрови болката и в Пловдив
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 7267 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

„Белене“  разрови болката и в Пловдив

 

                Мащабното изследване за най-големия концлагер Белене на Борислав Скочев разтърси и гражданите на Пловдив в деня, в който преди 35 години Роналд Рейгън изрече знаменитата фраза „СССР е Империя на злото“.  Книгата „Концлагерът Белене 1949 - 1987 - Островът, който уби свободния човек“ продължи  огромния интерес от представянето в София. В Пловдив то премина като разговор – тих, задушевен, човешки, с много изплакана мъка и спомени, които те карат да ти настръхнат косите. Спомени на преминалите през преизподнята на ужаса, който сътвори БКП за близо половин век!

            Много рядко съм се вълнувал толкова, когато трябва да представя книга, защото от страниците и говореха приятелите на баба и дядо като майор Страхинов, Лиляна Пиринчева, Асен Христофоров, д-р Грозев или неповторимия карловец Христо Колев-Анархиста!

            Тук е мястото горещо да благодаря на скъпите ни гости: Президентът Петър Стоянов, Отец Паоло Кортези, Директорът на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев и разследващият журналист Христо Христов – все хора, които чудесно знаят жестоките ни тайни от близкото минало, изпитали са ги като семейни истории, които толкова дълго премълчавахме. На срещата присъстваха забележителни пловдивчани, преминали през стъргата на ДС и комунистическата партия: депутатът от Седмото Велико Народно събрание Лазар Дългърски, последният жив горянин Владимир Гошев от Куклен, водачката на СБНЛ в Пловдив Росица Николова, дъщерите на легионера Димитър Къркев Райна, на николапетковиста Румен Пенков Евдокия и още много други. Особено приятно бе присъствието на множество студенти от Пловдивския университет като Мехмед от Карлово и Ангел Станев от Пловдив, присъстваха дори ученици от пловдивските средни училища – все със спомените на дядовци и баби било от Белене, било от други поселища на Голямото Зло – комунизма.

            Разбира се блестяха с отсъствието си представители на управляващите, кметове или съветници, на „дясната“ опозиция – било Нова република или Реформаторски блок, отсъстваха и представители на медиите, просто защото не става дума в книгата за плеймейтки или посещения в Холивуд на министри… И съвсем справедливо прозвучаха думите на бившия кмет Димитър Хаджипетров: „Пловдив никога не е губил битката с комунизма, в Пловдив губим битката с приспособленците от партиите…“, като присъда бяха думите на ученичката от гимназия „Патриарх Евтимий“: „Прадядо ми е лежал 12 години в Белене, но е оживял. Оставил е клетва в семейството – никой да не се занимава с политика, никой да не се доближава до комунист –бивш или настоящ“. Президентът Петър Стоянов, който никога не забрави откъде е тръгнал и винаги с радост се отзовава на поканите от Пловдив с тъга сподели: „Огромна е вината на българската интелигенция. Тя не направи нищо, за да се осмисли комунизма. Наскоро бях на гости на Лех Валенса в Гданск и там представиха филм за борбата в България , който започна с кадри от нашата кръгла маса. Поляците простичко ми казаха: „Ами това имаме за съпротивата в България…“.  Думите на тези хора прозвучаха като  присъда и разкаяние.

            Всъщност вечерта в Пловдив се превърна в един от най-смислените разговори, в които съм участвал през последните години и недошлите на нея могат само да съжаляват. Но такава ни е съдбата, така изпаднахме в блатото на незнанието и користта. Емблематичен е примерът, който многократно давам, че такава книга като на Борислав Скочев не може никога да излезе в Пловдив/специална благодарност на изд. „Сиела“!/. Когато предложих една моя книга с разказ за съдбата на едно българско семейство тежко поразено от Народния съд от издателство „Хермес“ в Пловдив просто ме попитаха колко пари ще им дам. Тава е нашата интелигенция, това е нашата културна политика! Нима не е достатъчно ?…

            Остана призивът ми, който няма да спра да повтарям: Просто прочетете тази книга! На всяка цена! Усилието ще си струва – това е „Българската Библия – може да се чете многократно и с размисъл…“/изразът е на отец Паоло Кортези/.

 





Гласувай:
13


Вълнообразно


1. анонимен - Тук има няколко изчадия адови, к...
08.03.2018 21:05
Тук има няколко изчадия адови, които почитат Сталин, и те много съжаляват, че и сега го няма Белене.
Вечна памет на жертвите на червения фашизъм!
цитирай
2. anonimen65 - e ami marzelivichki familii sa
08.03.2018 22:47
a stalin vsichki oskuba i oednakvi.i men me ucheha stalin znachi vazduh stalin snachi hliab i ne se pitah kak bashta mi podsiguriavashe svestna hrana na masata po 3 pati na den vseki den i deklamirah pred nego tezi slova za men beshe vse e dno kakto v bibliiata nashi BO ne bashta na vsichki me bashta mi i malcheshe kogato mu poiskah pari i dreshki za koreichetata toi otkaza da me dade stotinki,a beshe shtedar chovek i mi kaza ami neka tatko stalin im dade hrana kakto bog ni pozvoliava s truda si da imame hrana taka razbrah che stalin ne nie bashta i ne e kato bog no za marzeliatsite sigurno e bil
цитирай
3. apostapostoloff - Не е само “Хермес“!
09.03.2018 06:24
И Божана Апостолова не е по- различна от тях.

Бързам да ви успокоя обаче. Не само пловдивските издатели са такива. Повечето гледат само да приберат пари от някой баламурник, след това да издадат десетина бройки от книгата му, които му предават като авторски екземпляри и толкоз.
цитирай
4. vaqueero - Аз не съм изчадие адово. Аз съм ст...
09.03.2018 08:26
Аз не съм изчадие адово.
Аз съм сталинист, а СТАЛИН е единственият БОГ!
Нали, Железов?
цитирай
5. krumbelosvet - Простете, страдали и съчувстващи.
09.03.2018 10:45
Но вие "забравяте" длуги страдали, преди соц-Беленето.
Омръзна ми да изреждам 8-10 ЗВЕРСТВА, които са сътворили десните, и които левите НИКОГА, и Н И Т О В Е Д Н Ъ Ж, не са извършили. Деснита в зряла възраст ЗНАЯТ тия зверства. Знаят също, че десният терор ВИНАГИ е предхождал левия и значи ГО Е ПРЕДИЗВИКАЛ. Но когато се обърна палачинката, десните изведнъж си спомниха, че са християни и хуманисти и приеха ролята на невинни жертви. Ще припомня само, че и Ястребинскит убиец на деца, и касапинът на законния премиер Стамболийски, НЕ СА СЪДЕНИ ПРЕДИ 9-ти...
цитирай
6. анонимен - Все ще се намери някой комуноид да ...
09.03.2018 11:06
Все ще се намери някой комуноид да оцапа.
Жертвите преди 9 септември са около 3 хиляди, след 9 са 30 хиляди.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541427
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031