Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2018 07:41 - Професорът срещу протестариата и политкоректността
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 397 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.03.2018 07:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Професорът по психология Джордан Питърсън е топло посрещнат от студенти преди лекцията си в Western University. Лондон, 18 март 2017 г. image от Владислав Апостолов

Джордан Питърсън: Интелектуалната рок звезда в защита на Запада

Джордан Питърсън е професор по клинична психология в Университета на Торонто, автор на няколко книги. Най-голяма популярност получава с канала си в YouTube, в който коментира сериозни теми като философия, митология, психология и религия. Питърсън е роден на 12 юни 1962 г. в Канада и детството му преминава в канадската провинция Албърта. Той е най-големият от трите деца в семейството на местен библиотекар и учителка. За кратко работи за Новата демократическа партия, канадска лявоцентристка социалдемократическа партия, но много скоро се разочарова от политиката и решава да напусне организацията. След завършване на гимназията изучава политически науки, а по-късно развива интерес към психологията и през 1984 г. получава бакалавърска степен по психология от Университета на Албърта. На следващата година се мести в Монреал, където защитава докторска степен по клинична психология. До 1993 г. Джордан Питърсън живее и работи по специалността си в Монреал. Между 1993 и 1997 г. е преподавател по психология в Харвард, а след това се връща в Канада, за да заеме професорско място в Университета на Торонто. Питърсън получава световна популярност през 2016 г. с критиките си срещу канадския законопроект „C-16”, с който се въвеждат и защитават нови полови идентичности. На следващата година е лишен от субсидия от Изследователския съвет в университета, което той приема като репресивна мярка поради изявленията му срещу законопроекта „C-16”.

Ако съвременната ситуация в западния свят беше класически екшън филм, то д-р Джордан Питърсън щеше да бъде онзи архетипен мускулест алфа-мъжкар, който нахълтва в леговището на лошите с картечница и спасява положението. В реалния живот Питърсън е 55-годишен канадски професор по психология, културен критик и клиничен психолог. А лошите са пълчищата от индоктринирани крайнолеви и прогресивни релативисти, етномазохисти, журналисти, социални конструктивисти, активисти, протестъри и интелектуалци, които желаят да изтрият западната култура и цивилизация от лицето на земята. А после върху пепелищата да инсталират своята светла утопия. Плашещ план засвят, основан на окованото слово и престъп-мисълта. В момента Питърсън е най-елегантният, ерудиран и качествено артикулиран враг на постмодерния политкоректен проект. Висок, слаб, със сребриста къдрава коса и гъсти тъмни вежди, професорът се превърна в персонификация на битката на разума срещу злокобните „сошъл джъстис” догми. Със своето слово той атакува идеологията на фетишизация на малцинствени идентичности. Изправя рамене пред собствената си академична среда, доминирана от антизападна и антинаучна пропаганда. Изговаря истините за законите на еволюционната биология и човешката природа, архетипните и йерархичните структури, ценността на индивида и необходимостта от свободно изразяване. За последните 18 месеца канадецът с глас, напомнящ жабока Кърмит, извървя пътя от слабо известен преподавател до интелектуална рок звезда. Днес той е световна сензация с огромно влияние върху няколко поколения, но особено в средите на младите мъже. Джордан Питърсън е описван като „най-важният публичен мислител на Запада”, „най-влиятелният канадски интелектуалец след Маршал Маклуън”, „пророк и месия на свободното слово и значението на индивида”, „защитник на западната традиция, култура и цивилизация”. За ляволибералната си опозиция той е „противоречив професор”, „скандален преподавател”, „трансфоб”, „провокатор”, „пропагандист”, „културен воин”, „опасен” и Джордан Питърсън, който поради своя глас често е сравняван с жабока Кърмит, се шегува с плюшена кукла на героя по време на лекция. Лондон, 18 март 2017 г. „фигура на почит сред расистите от алт-райт движението”. Питърсън извън всякакво съмнение енай-обсъжданият интелектуалец от началото на 2018 година. Той влезе в заглавията първо през 2016-а с публичното си противопоставяне срещу лепкавите пипала на политическата коректност. И конкретно срещу абсурден нов канадски закон, който криминализира нежеланието на граждани да ползват идеологическисинтезирани джендър неутрални местоимения за хора, които не се идентифицират с биологичния си пол. Още тогава медиите се опитаха да го заглушат като крайнодесен трансфоб, а представители на канадския студентски „протестариат” пробваха да саботират лекциите му с грозен и вулгарен шум.

Съвсем скоро стана ясно, че Питърсън е класически либерал, който предлага богати и прецизно премислени аргументи. Идеите му са несравнимо по-качествени от плакатната пропаганда на протестърската прослойка. Общественото мнение се обърна в негова посока и той получи широка подкрепа, включително и от много международни медии и публични фигури. Но дори и това не спря механичното му брандиране като „противоречивият професор”. Покрай джендър скандала милиони хора откриха неговите лекции, заснети и публикувани в YouTube.

image Прочети целия текст в Брой 46 на списанието

Вземи абонамент или поръчай електронно копие на този брой онлайн








Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819508
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565