Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2020 08:05 - отново за Освобождението
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

http://bnr.bg/hristobotev/post/100750311
                                 Премълчаната история на Освобождението                                      публикувано на 26.10.16 в 17:10
                                            Автор: Румен Леонидов

Княз Кирил Преславски и Симеон Радев преди среща с президента Хърбърт Хувър, Вашингтон, 1929 г. (вляво) и корицата на книгата на Симеон Радев


                                                        image


Историческите проучвания на големия публицист, историк и дипломат Симеон Радев (1879 - 1967)  отново станаха повод за сензация на книжния пазар - появи се обемист том с негови текстове, останалите скрити досега в личния му архив. Става дума за „Дипломатическа история на Освобождението на България“.  Цочо Болярски


image


Гост: историкът Цочо Билярски. Той е дългогодишен работник в Главно управление на архивите и в Централния държавен архив; бил е зам.-директор и директор в Централния държавен архив. Зад гърба си има десетник книги като съставител, автор на предговори и исторически проучвания. Другият събеседник е издателят и писател Георги Савов.
 
В сборника основната тема е сблъсъкът между Русия и останалите Велики сили по българския въпрос, тема, която е изключително актуална и днес, особено след призива на Путин към САЩ България да напусне Атлантическия алианс и да бъде оставена в сферата на влияние на Русия. 

Документите проговарят и днешния читател има възможност да проследи помислите и действията най-големите дипломати на онова време – тук са граф Клеменс фон Метерних, граф Гюла Андраши, граф Алоис Ерентал, граф Неселроде, княз Александър Меншиков, княз Григорий Орлов, княз Александър Горчаков, граф Н. П. Игнатиев, Николай Гирс, граф Владимир Ламсдорф. Компания им правят „железният“ канцлер княз Ото фон Бисмарк и княз Стефан Богориди, лорд Стратфорд Канинг и лордовете Странгфорд, както и владетелите – все действащи фигури по време на Източния въпрос ‒ както турските султани Абдул Азис и Абдул Хамид, руските императори – двамата Николаевци и тримата Александровци, австрийският император Франц Йосиф, германският кайзер Вилхелм и френският император Наполеон III. 

Този исторически паноктикум е повече от впечатляващ и благодарение на забележителния Симеон Радев (на снимката  в костюм на масон), който работи върху него в продължение на две десетилетия, днес имаме информация направо от изворите.

                                        image

Защото дипломатът ни е успял да се добере до стотици документи, скрити в архивите депа на големите библиотеки във Виена, Мюнхен, Париж, Лондон, Вашингтон, Санкт Петербург, Москва, Брюксел и Букурещ. Някои от тези архиви все още са недостъпни за днешните български изследователи. 

Книгата, освен като блестящ очерк върху историята на Източния въпрос, може да се приеме и като първата история на балканските народи, описана на фона на поредица от въстания и войни, съпътствани задкулисно и явно с различни дипломатически ходове. И всичко това се случва по време на невероятния национален подем в културния, църковен и революционен живот на българина.     Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук       



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3628936
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031