Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2020 20:22 - Ни помен, ни некролог за 1 година от смъртта на Юлиан Вучков https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 226 Коментари: 0 Гласове:
1



Ни помен, ни некролог за 1 година от смъртта на Юлиан Вучков    22 Септември 2020 1953     image Автор: Lupa.bg  

Една година след смъртта на колоритния театровед и тв водещ проф. Юлиан Вучков никой не почете покойния общественик. Единственият наследник на Вучков – актьорът Михаил Петров не организира нито помен на гроба на брат си или в църква, нито пък направи некролог за годишнината.

Юлиан Вучков издъхна на 83 години навръх Деня на Независимостта на 22 септември 2019 г. - две години, след като погреба любимата си жена - преподавателката и филолог Диана Душкова.

За съжаление и НАТФИЗ, където дълго време проф. Вучков преподаваше театрознание, също не почете общественика. Театрали и журналисти също забравиха за тв водещия, който бе най-дългогодишният главен редактор на списание „Театър“ - от 1969 до 1990 г.

Двамата братя - Вучков и Петров, които имат обща майка, но са от различни бащи, никога не са били в добри отношения и дълги години водиха словесна война. По ирония на съдбата обаче Вучков нямаше никакви наследници и единствен негов наследник е омразният му брат Михаил Петров, който миналата година трябваше да организира поклонението и погребението на професора.

image

Актьорът, като единствен наследник на Юлиан Вучков, организира опелото и погребението му

След края на поклонението пред тленните останки на театроведа, обаче Петров твърдо отказал да прибере портрета на брат си, който беше изложен до отворения ковчег. Михаил се оправдал, че няма къде да го сложи и имал намерение да го зареже на място. За щастие сиракът Виктор, който се грижеше за професора в последните му дни, бил наблизо и „опечаленият” брат с облекчение му харизал любимото на Вучков платно с неговия лик, нарисувано за последния му юбилей от негов близък приятел.

„За мен е чест да прибера образа на професора, когото чувствах като закъснял баща, какъвто никога не съм имал. Но колкото и да съм щастлив, че го получих, изтръпвам при мисълта, че можеше да се озове в някоя кофа за боклук”, сподели тогава пред репортер на Lupa.bg самият Виктор.

image

Михаил Петров (вдясно) пали свещичка в памет на брат си по време на поклонението в "Свети Седмочисленици" миналата година
 

Преди година актьорът отпечата доста хаплив некролог в памет на брат си, в който ехидно пожела „пътуването в безвремието да му донесе онзи вътрешен баланс и удовлетворение, които му липсваха тук, на Земята”. Иначе Михаил Петров достолепно приемаше съболезнования до ковчега на брат си с траурна физиономия и успя да убеди с играта си мнозина, че е загърбил враждата си с Юлиан на фона на вечността. 

*ВЕЧНА МУ ПАМЕТ НА ПРОФЕСОРА И ГОСПОД ДА МУ ПРОСТИ ГРЕХОВЕТЕ! ДЕ ДА ИМАШЕ ПОВЕЧЕ ХОРА,КАТО НЕГО,СВЕТЪТ БИ БИЛ ПО-ДРУГ !  МОЖЕ БИ, ПО-ГРУБОВАТ, НО ПО-ЕСТЕСТВЕН И МНОГО ПО ЧИСТ! ЩЕШЕ ДА СЕ ДИША ПО-ЛЕКО! ЖАЛКО,ЧЕ НИ НАПУСКАТ ТАКИВА КАЧЕСТВЕНИ ХОРА,ТАКИВА БЪЛГАРИ,ЖАЛКО! ЖАЛКО,ЧЕ СИ ОТИВАТ НЕДООЦЕНЕНИ,А ТЕЗИ КОИТО ТРЯБВА ДА КОЛЕНИЧАТ ПРЕД ПАМЕТТА МУ,ПОКАЗВАТ НЕБЛАГОДАРНОСТ И ПРОСТОТИЯ! НО,БОГ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА,ЛЕКА МУ ПРЪСТ, НА ПРОФ. ВУЧКОВ И АМИН! Н.М.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19785816
Постинги: 44942
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930