Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2020 18:05 - Само във Фрог: ДАНС твърди, че не вижда финансовите потоци в банките /документи/
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 420 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.09.2020 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Само във Фрог: ДАНС твърди, че не вижда финансовите потоци в банките /документи/

    image

 24| 9988|22.09.2020

https://www.youtube.com/watch?v=SZX6o4Ur4wo
https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-dans-tvardi-che-vijda-finansovite-pototsi-bankite-dokumenti.html?fbclid=IwAR3Xsw85StfLKA2jsSHtuFLwCucZ5CDWGZWvPF17cjS_-mttpiRmzIhz5Ao

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) не е установила нито едно от многобройните нарушения на банковата практика... Агенцията не е осигурила никакви собствени източници на информация. По същество нейната дейност се е ограничавала до разглеждане и преразказ на официални доклади на БНБ, общодостъпни в интернет. Показателно е, че в годишния доклад на ДАНС от 2013 г., не фигурира нито дума за КТБ, липсва дори нейната абревиатура.

Това е цитат от доклада на временната комисията в Народното събрание, която бе създадена през 2015 г. и оглавена от депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. (наричат я още „Комисията КТБ“ или „Комисията Деси“). Фрог Нюз вече разполага са абсолютно всички стенограмите на заседанията, след като тази година отпадна грифът "Поверително" на последната от тях и бе получена след  искане по ЗДОИ. 

 

След  разсекретяването й окончателно лъсва една фрапираща констатация: ДАНС няма понятие и достъп до случващото се в банковата сфера в страната. Не са имали такъв дълго време, а през 2015 г. сами го признават и то в документи.

 

Това се потвърждава на фона на дншния колосален скандал с последните разкрития на  Международния консорциум на разследващите журналисти – FinCEN, от които стана ясно, че три български банки са във фокуса на международно разследване за пране на пари. Разкритията са за трансфери, които са извършвани в периода между декември 2010 г. и април 2017 г. Както ще видите стенограмите от "Комисията Деси" са фокусирани точно върху част от този период.

 

Самият Борисов през септември 2014 г. заявява на среща с бизнеса в Стара Загора следното: "Същия този Орешарски, който ми давате за пример, че облекчил бизнеса, вкара стотици фирми в момента през КТБ, с целия умисъл, с който държавата удари банката в тези две седмици, изтегляйки държавните пари и създавайки чрез службите си за сигурност внушението, че там става нещо страховито".

 

Според думите на премиера Борисов от преди два месеца, влизането на България в чакалнята на Еврозоната гарантира, че никога повече няма да фалират банки. Явно обаче не ни гарантира, че няма страната ни да попада в подобни глобални банкови скандали.

 

Нека първо припомним, че 20-те депутата, някои от които и днес активно участват в политическия живот на страната, трябваше да разнищят кои държавни органи и институции имат вина за фалита на Корпоративна търговска банка. Ако днес всеки един от вас може да отговори на този въпрос, означава, че са си свършили работата, но много се съмнявам това да е така. Банката бе съборена с активното участие на държавата, институциите и немалко външни помагачи. От последната осветлена стенограма става ясно, че и с съгласието на тези депутати. След „работата“ на Атанасова и компания БНБ бе нарочена за единствен виновник. Комисията се договаря да приеме за меродавни доклади на одиторски компании, които изрично се посочва, че нямат така стойност. Йордан Цонев дори обяснява как са преговаряли с одиторите да направят докладите, и да не им се опетни името.  След това бяха пренебрегнати две решения на Върховния административен съд (ВАС) да бъде извършен одит на банката. На въпроса защо всичко това бе заметено отговор няма. Шест години след затварянето на КТБ в съда се чака появата на едва третия свидетел на прокуратурата.  

 

Но да се върнем на националната ни сигурност. От доклада на Временната комисия става ясно още, че депутатите са на мнение, че в продължение на години ДАНС не е направила абсолютно нищо за предотвратяване на така нареченото от тях „източване“ на КТБ, не е и предупредила държавното ръководство за осъществяването на „престъпления в размер на милиарди лева“.

 

image

Снимка: 
 БГНЕС/ 28 юни 2014 г. Главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев - на извънредна среща по повод опитите за дестабилизация на банковата система. Водеща роля в срещата има ДАНС, която е поканила другите участници.

 

Последната стенограма, останала до сега тайна, е от 28 април 2015 г. Тя бе с гриф за сигурност „Поверително“ до 2020 г. Причината е, че в нея се разглежда доклад на ДАНС за банковата система в страната. От документа реално става ясно, че няма нищо, нито секретно, нито поверително в данните, защото там КТБ изобщо не фигурира.  Дори и да не пише за банката в документа, от цялата работа на комисията лъсват много любопитни неща, за които никой не отваря и дума до ден днешен.

 

Например за това, че  точно преди атаката срещу КТБ са сменени шефовете на две ключови дирекции в ДАНС. От разговора с тях може да останете и вие с впечатление, че това се е случило „доброзорно“.

 

Документите говорят

Пълното наименование на комисията е „Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г.

 

Подробно сме цитирали моменти от заседанията на „Комисията Деси“. Те илюстрират ситуацията с наблюдението над банковата свера в страната ни към 2015 г. Така я представят отговорни ръководители на ДАНС.  Реално промени в закона за ДАНС в тази посока не отрихме да са правени, въпреки изразеното желание на депутатите да предложат такива. Има и намерение Агенцията да понесе отговорност, но и това не се случва. Реално всичко се потулва с констататцията, че ДАНС е трябвало да следят за проблеми, но не са го направили, не са знаели, не са чули, не са видели.

 

Любопитно е, че в комисията има няколко „ключови“ фигури, които буквално казват на Атанасова как да се държи като председател, водят заседанията, задават посоката на въпроси, разясняват как  трябва да се чете информацията и реално пишат доклада.  Йордан Цонев и Петър Чобанов например са присъствали и на консултациите при президента Плевнелиев, били са действащи политици и през 2014 г., когато се случва погромът над банката.  през 2014 г. Както е известно Петър Чобанов е министър на финансите в периода от май 2013 г. до юли на 2014 г., а Йордан Цонев е Председател на Комисията по бюджет и финанси в 42-то НС, чиито мандат е в периода от май 2013 г. до август 2014 г.  Точно когато възниква кризата с Корпоративна търговска банка.

Във всяко нормална държава участие в подобна парламентарна комисия на бивш министър на финансите, а към момента на заседанията депутат от „партията-балансьор“, както и на бивш председател на бюджетна комисия ще са впечатляващ факт. Още повече, че и двамата са съпартийци на Делян Пеевски, който пък бе за кратко шеф на ДАНС, за която ще говорим до края на този материал.

 

Пълният списък на членовете е в края, но и сега може да се запитаме дали днес ще кажат нещо повече Радан Кънев, който тогава пише особено мнение към доклада, Румен Гечев, Искрен Веселинов. След като вече са публични стенограмите дали ще продължават да мълчат?  За Атанасова е трудно да се попита дали може да каже нещо повече, предвид факта, че няколко пъти иска членовете на комисията да минат на обучение, за да разберат материята. Това не е някакво заяждане с компетентността на депутатите, вижда се в стенограмите.

 

Важно е да отбележим също, че „Комисията КТБ/Деси“ е с най-много закрити заседания от всички 13 временни комисии в рамките на 43-то Народно събрание. Има само 2 публични и 6 закрити заседания. Стенограмите, без разсекретената тази година,  стават публично достъпни през 2017 г., но само след поискване по ЗДОИ. Първоначално е отказан достъп до тях.

 

 Ето какво разкриват документите:

 

 

 

 

Вижте депутатите, които участват и слагат подпис под доклада на тази комисия:

 

 

 

 

Факт е, че изискванията към банките в България са високи и строги, за да се осигури сигурност и стабилност. Тук не става дума за банковата система, а за сериозни съмнения за задкулисни договорки и използването на финансови институции по начин, който остава дълбоко скрит от обществото, въпреки че е за негова сметка. Едва ли някой си мисли, че всички са толкова слепи и глухи, а депутатите са толкова наивни.

 

В разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти – FinCEN се видя, че светлините на прожекторите днес се насочват към Българската банка за развитие, която е 99,9% държавна. Какво да очакваме след всичко това? Истината? Прозрачност? Едва ли. Но все пак – крачка в добра посока е ОСТАВКА!

 

 

Диана Йонкова






Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39742151
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031