Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2010 12:00 - Ревността нанася тежък удар върху организма
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 3242 Коментари: 1 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Според изследване, публикувано в списанието „Нюросайкобиолоджи”, съществуват пет вида ревност: депресивна, параноидална, маниакална, страх от развод и хипертрофирана.

Ревността не минава безследно за човешкия организъм. Ревнивците обикновено страдат от силни болки в стомаха, главоболие, проблеми с червата. Освен това те понякога получават пристъпи на тревога и умопомрачение.

Когато ревността се превръща в патология, тя придобива биохимична основа, която се изучава в университета в Пиза. „При поява на натрапчиво състояние, свързано със страха да бъдеш измамен, при хората се наблюдава спад на серотонина в организма, а това вещество представлява невротрансмитер на усещането за щастие”, казва авторката на изследването, невропсихиатърът Донатела Мараци.

Според лекарите, по скалата на стреса при мъжете силната ревност, например, при изневяра от страна на съпругата, се класифицира като тежък удар.

По сила пристъпите на ревност са подобни на стреса. В кръвта се изхвърля адреналин и хормонът вазопресин, който увеличава притока на кръв към мускулите в момента на ревност. Освен това както мъжете, така и жените често усещат тежест в гърдите, „спиране на сърцето” и дори изпадат в състояние на пълно „вцепенение”. Ревността не може да се избегне. В момент на силна ревност настъпва шок, и организмът е принуден да се намеси, като по този начин се активират противошоковите механизми и съвсем други комбинации от хормони.

Всичко това нанася сериозна вреда на имунната система, и човек може дори да стане жертва на най-различни болести като например екземата, съобщава www.portalus.ru.

Мъжете, които надебеляват бързо, дори не подозират, че са станали жертви на стреса заради ревността си, тъй като продължителното притеснение оказва негативно влияние върху дейността на мозъчния център, който контролира апетита.

Често ревността е отражение на въпроса за вътрешното равновесие и начина на реагиране на човека на външни дразнители. Интересно е, че самите ревнивци много често изневеряват на партньорите си. Психолозите наричат това поведение „проективна ревност”. Същността на тази ревност се състои в това, че ревнивецът не вижда собствените си недостатъци, но забелязва недостатъците на другите. „Така се държат донжуановците, които съдят за другите по себе си и се страхуват от изневярата, защото самите те изневеряват”, подчертава психотерапевтът, специалист по въпросите на брака, Джана Скелото.

 

В по-леките форми на ревност няма нищо лошо, но ако се пресече тази граница, ситуацията може да излезе извън контрол. Тогава ревнивият човек става жертва на силни, разрушителни емоции и трябва да се обърне към психотерапевт. На въпроса откъде се появява ревността, учените отговарят по следния начин: заради страха да не изгубиш любимия си.

Ревността се отличава от завистта, която възниква заради желанието да се сдобиеш с някакви черти, които притежава друг човек, за да привлечеш вниманието на любимия човек.
 www.psy.su


Тагове:   удар,   организма,


Гласувай:
19



1. анонимен - Ревността убива.
11.10.2010 00:37
...в прекия и приносен смисъл...
Почти всички семейни (лични) драми, завълшили със смърт, са резултат на ревност...
А милионите раздели, настъпили в резултот на ревност, незавършила със смърт, са довели, както потърпевшите, така и причинителите до остър стрес, нарушил посоката на досегашния им живот до изродливи форми...

Завиждам на хората, които нямат емоция в живота си...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2936665
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен