Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2020 17:57 - маймунски истории - 2
Автор: izpitatel Категория: Технологии   
Прочетен: 902 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.08.2020 00:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

    Група учени изследвали поведението на маймуните в реални условия, „на терен“. Избрали си едно стадо и започнали да наблюдават отдалеч. Не искали да смущават подопитните, затова се приближавали много внимателно, по малко и когато достигнали подходящо разстояние, го запазили. Маймуните, от своя страна, престанали да им обръщат внимание и ги приели като част от околната среда.

    Стадото се състояло от няколко десетки особи на различна възраст, мъжки и женски, събирали се на различни групи, пощели се и се грижели за малките. 

    Имали и водач – един як маймун, който налагал строг ред, предупреждавал при опасност, водел стадото на ново място, когато храната привършвала. Организирал ги срещу хищници. Стадото живеело добре.

    Имало и един любопитен младок, обикалящ наоколо. Веднъж той докопал една празна бензинова туба, забравена от учените. Веднага избягал при своите, като не изпускал тубата. Когато водачът видял непознатия предмет, тръгнал към младока. Младокът се уплашил и неволно ударил с юмрук по тубата. Водачът се стреснал от резкия звук и отстъпил. Това отстъпление било забелязано от други маймуни, които веднага скочили на водача, отстъпил пред маймунчото. В суматохата се включили още маймуни и водачът бил прогонен. Слабостта на силния не се прощава.

     Респектирани  от кънтящата туба, маймуните започнали да следват маймунчо, който не я изпускал и често удрял по нея. Но, поради липса на опит, той се лутал из гората, не намирал подходящо място за хранене и спане. Започнали да се навъртат хищници, стадото изпадало в хаос.

Веднъж, спасявайки се от някакъв хищник, маймунчо изпуснал тубата, а учените я прибрали. Останал без атрибута на властта, маймунчо веднага бил детрониран, а в последвалата схватка бил излъчен подходящ водач…..

    За тази история, прочетена някога в научно популярно списание, си спомних след разговор с един капитан от БМФ. Говорейки за позицията на капитана, той разказа:

   - След седмица в открито море, хората започват да идват при мен. Споделят болките си – за дом, деца, родители, лични проблеми. Аз трябва да ги успокоя, да ги посъветвам, да намеря ободряващи думи, да успокоя възникнало напрежение между тях. А мен никой не ме пита какво ми е. На никого не мога да се оплача, пред никого не мога да покажа съмнение или слабост….

    Когато дойде опасно положение, всички разчитат на моето решение, на моя опит. Ако аз съм проявил пред тях слабост, те ще се усъмнят и ще коментират заповедта. Няма да са единни и  тогава ще стане страшно. Капитанът трябва да проявява твърдост.

    Споменът ме накара да сравня Капитана със сегашните водачи. Всички само се оплакват от другите, от журналистите, от геополитическата и геомагнитната обстановка, от населението и преселението, от ограничението или изземането на функции. Край няма!

Но вдигат шум….



Тагове:   маймуни,   учени,   капитани,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: izpitatel
Категория: Технологии
Прочетен: 158227
Постинги: 66
Коментари: 32
Гласове: 108
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031