Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2008 22:38 - Оцлелите църкви
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 60485 Коментари: 31 Гласове:
8

Последна промяна: 30.11.2011 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Някой дали си е задавал въпроса: Кои църкви са отселяли по време на турското робство? Ето кои съм посетил аз:

image

Арбанаси Великотърновско –Църквата „Рождество Христово" в Арбанаси днес е най-старата, най-интересната и най-голямата по площ. 

image

Строена е вероятно през XV в. В най-стария си вид е била малка с едно помещение и външна апсида. В първата половина на XVII в. е разширена на запад със самостоятелно женско отделение и закрит притвор -   http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/06/13/arbanasi.5145

 

image

Асеновград – Асенова крепост - Най-голямата забележителност на крепостта, останала до наши дни е църквата "Св. Богородица Петричка" /ХІІІ в./. Тя е двуетажна, кръстокуполна, еднокорабна, с широк притвор, над който се издига голяма четвъртита кула. 

image

Архитектурното изящество, декоративната пластична украса на южната фасада, както и уникалните стенописи /ХІV в./, запазени отчасти в наоса, причисляват храма към най-добрите образци на средновековното българско църковно строителство по нашите земи - http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/03/16/asenova-krepost.1357

 

  image

Бобошево Кюстендилско - Бобошевски манастир “Свети Димитър” Основан е през ІХ в. и е един от най-старите български манастири.

image

Разрушен е при падането на България под турско робство, а е възобновен през ХV в. (1488 г.). Запазени са ценни стенописи от 1488 г.

image

София – Боянска църква - Ценни стенописи от 1259 г. с високи художествени качества и неоспорим принос в европейската художествена култура. На северната стена са изобразени ктиторите севастократор Калоян, “братовчед царев, внук на сръбския крал Стефан”, и съпругата му Десислава, а на срещуположната стена – царската двойка Константин Тих Асен и Ирина, внучка на цар Иван II Асен и дъщеря на византийския император Теодор Ласкарие - http://ivoso.blog.bg/turizam/2010/09/27/sofiia.611754.

image

с. Иваново Русенско – Ивановски скален манастир “Свети Архангел Михаил” -Пещерите са били населвани от монаси в периода от 13-ти до 17-ти век

image

(по-известни и запазени до днес са параклиса Господев дол и Затрупаната църква).

image

Кюстендил – историческа църква “Свети Георги” – един от най-ценните и добре запазени паметници от средновековната култура на България. Храма е изграден в “столичен тип” кръстокуполни църкви.

image

Архитектерната й особености и стенописи я датират от Х – ХІ в. Основната част от запазените стенописи са от ХІ – ХІІ в. те имат изключително висока художественна и историческа стойност, а майсторското изпълнение предполага участието на солунски зографи. http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/09/19/kiustendil.14746

 

 image

с. Паталеница Пазарджишко – църквата “Свети Димитър” - в с. Паталеница е един от най - значимите средновековни паметници на културата в България. Паталенската църква е една от малкото запазени добре кръстокуполни църкви в България. По всяка вероятност тя е изписана в момент на подем и съпротива, когато местното население утвърждава решително своите религиозни и племенни права, на сегашната църква е имало по-стара църква "Св. Панталеймон", която и дава името на с. Паталеница. Според преданието, запазено и до днес, преди нашествието на турците (ХІVв.) църквата е била засипана с пръст. Така тя е била запазена. С времето на мястото на църквата се образувал хълм. И в наши дни е запазен спомена от разкриването на църквата, което станало около средата на ХІХ век. Един селянин си вързал магарето на дивата череша, която растяла на могилата. Случайно видял стърчащ от земята метален предмет. След като разровил, той видял метален кръст. Тогава хората си спомнили за преданието за заровената църква.  http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/06/22/s-patalenica-pazardjishko.5702

 

 image
Самоков Софийско – църквата “Рожество Богородично” /Бельовата църква/ - Кога е пак съградена не знае никой да каже, нито се намери някъде надпис. По предание се разказва да я е издигнал някой си Бельо и по тази причина да носи неговото име - Бельвата църква. Тя беше, преди да се обнови, през средата преградена... нямаше нито един прозорец, а от вън беше зарита със земя... 

image

Долното изображение показва каква беше преди. А това "преди е в средата на ХІV в. преди покоряването на България от османските турци. През годината, която споменава Никола Образописов, малката домашна църквица на местния феодал Бельо е удължена за сметка на притвора и към нея прибавено ново колонно предверие.

image
Сапарева баня Кюстендилско
 – църквата “Свети Никола” построена през ХІІ – ХІІІ в. реставрирана в сегашният и вид през 1937 г. Отличава се със своята архитектура – кръстокуполна църква от рода на свободният кръст с голяма полукръгла апсида. 
image
Църквата е устояла всички бури на петвековното турско робство, през ХІХ в. Разярени черкези се опитват да я разрушат, но един от тях пада с кубето във вътрешността на църквата, уплашени от наказанието на Бог черкезите спират разрушението. В първоначалният си вид църквата е била изписана от вътре, но до днес са запазени само отделни фрагменти.

image

Тетевен Ловешко – Тетевенски манастир “Свети Пророк Илия” - основан е по време на Втората българска държава, а първите писмени сведения за манастира са от 1600 г. в требник, съхраняван в Националния църковен историко-археологически музей в София. Понастоящем е периодично действащ.

image

Велико Търново – Църквата „Свети Димитър” - Църквата е свързана с важно събитие от историята на България - обявяване въстанието на братята Асен и Петър срещу византийското владичество, възобновяване на българската държава и провъзгласяване на Търново за нейна столица. В първите няколко десетилетия на възстановената българска държава тя била царска църква на Асеневци, които са и нейни ктитори. Преданието около въстанието на двамата братя почива на разказа на византийския хронист Никита Хониат. Запазени са два живописни слоя. Първият е след средата на ХІV в., а вторият е от средата на ХVІ-ХVІІ в.

image
Велико Търново
 – Църквата „Свети Апостоли Петър и Павел” - По своя архитектурен план тя е едноапсидна, кръстокуполна църква. Наосът е разделен от два реда колони на три кораба. Подкуполният барабан се носи от втория чифт свободни колони. Капителите им са различно оформени и украсени с пластична и ажурна резба. Особеност в плана е издълженото източно рамо на кръста, което е свързано с появата на масивен, висок иконостас. В него се включва и предапсидното пространство. На изток църквата завършва с полукръгла апсида. Сводовете, покриващи четирите междурамия на кръст са полуцилиндрични и преминават в стените под тях. По същия начин е решен и притворът. Към притвора е добавен и екзонартекс, свързан с галерия от юг. Източният край на галерията е затворен от малко помещение (параклис), с вход към олтара. В Похвалното слово за св. Йоан Поливотски от св. патриарх Евтимий има сведение, че Търновската църква "Св. Апостоли Петър и Павел", заедно с целия околeн манастир е изградена по поръка на съпругата на цар Иван Асен ІІ, царица Ана (1221-1237), която е наредила да бъдат пренесени там мощите на този светец. След падането на Велико Търново под османско владичество в църквата "Св. Апостоли Петър и Павел" е преместена българската патриаршия. В нея около две години служил последният български патриарх Евтимий (до 1393 г.). Църквата функционира като митрополитски център и през Възраждането. Запазена е надгробната плоча на търновския митрополит Иларион Критски, за който е сигурно, че е погребан в храма. Оцелелите до днес стенописи в църквата са от три различни периода. Първият живописен слой е представен от три образа, изписани в западната арка, между двете колони от север. Това са мъчениците от Едеса - Гурий, Самона и Авив. Този живописен слой се датира към средата на ХІІІ век. Най-късно е стенописвана галерията от юг на църквата. По северната й стена е разположен стенописен календар за месеците януари, февруари, септември, ноември и декември. Фреските от галерията датират от ХVІ в. В църквата са били съхранявали мощите на св. Йоан Поливотски, св. Михаил войн от Потука и на св. Йоан Рилски.

image
Велико Търново
 - Църквата "Свети Четиридесет мъченици". Това е най-известния средновековен български паметник във Велико Търново. Построена е и е стенописана от българския владетел Иван Асен II в чест на голямата победа на българите при Клокотница над войските на епирския деспот кир Теодор Комнин на 22 март 1230 г. През XIII—XIV в. църквата "Св. Четиридесет мъченици" е била главна църква на манастира "Великата лавра", който се намирал в подножието на Царевец на левия бряг на Янтра. Била е още царска църква по време на Иван Асен II.   В църквата "Св. Четиридесет мъченици" се намират едни от най-значителните писмени паметници - Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Редесто от времето на хан Крум. 
image
Надписът на Асеновата колона е посветен на голямата победа на българите от 1230 г. при Клокотница, която издига българската държава като мощна сила на Балканския полуостров. Изписана е в тринадесет реда на български език. Срещу Асеновата колона е Омуртаговата, разкриваща строителната дейност на този забележителен владетел. Събирането на тези колони с надписи за събития от различно време (Първата и Втората българска държава) има за цел да докаже по категоричен начин приемствеността на българските държавнически традиции. Цар Иван Асен II не само е посветил построената от него църква на голямата победа на българите, но е имал за цел да създаде един храм паметник на българската държава.
 
http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/06/07/veliko-tyrnovo.4824

image
Земен Пернишко – Земенски манастир “Свети Йоан Богослов” - Манастирът се състои от две свързани помежду си сгради, малка камбанария и църква по средата на голям двор. Безспорно храмът заслужава най-голямо внимание от целия комлекс. 

image

Той датира още от 11-ти век и е един от малкото оцелели паметници на българската средновековна архитектура, строителство и стенопис. http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/06/16/zemenski-manastir.5380

Разбира се и уникалните църкви в Старият Несебър:

image
Църквата „Свети Стефан”
 – Новата метрополия – построена Х – ХІ в. Изографисана ХVІ – ХVІІ в.

image
Църквата „Свети Йоан Кръстител”
 – ХІV в.

image
Църквата „Свети Арахангели Михаил и Гавраил”
 – ХІІІ в.

image
Църквата „Света Параскева”
 – ХІІІ в.

image
Църквата „Христос Пантократор”
 – ХІІІ в.

image

Църквата „Свети Спас”  ttp://ivoso.blog.bg/turizam/2006/12/08/nesebyr.28729

image

Средновековната църква “Св. св. Петър и Павел”  - /добавена след коментар 14/ (ХІІІ-ХІV в.) – забележителен паметник, върхово постижение на средновековната българска архитектура, точно на хълма срещу Шишмановата крепост.

http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/07/21/nikopol.7662

image

София - Света София

image

София - Ротондата „Свети Георги”

image

София - Църквата „Света Петка Самарджийска”

http://ivoso.blog.bg/turizam/2010/09/27/sofiia.611754

 



Тагове:   Оцлелите,   църкви,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. koshikisan - :)
25.04.2008 23:12
Чудесни снимки. Аз се сещам за една много стара църква в Кюстендил, датираща от средновековието. За съжаление не се сещам за светията, който я покровителства - за името й. Посетих я преди години, като ни пуснаха в нея по изключение, беше в реставрация и в доста западнал вид. Постройката като цяло беше запазена.

Няма да е лошо да оправиш заглавието и част от текста в началото - вместо тс - ц. От това чатене на латиница позабравяме българския език...

Иначе поздрав за публикацията.
цитирай
2. avangardi - Прекрасен постинг,
26.04.2008 07:09
достоен за посрещането на Светлия празник -Възкресение Христово!
Българщината и вярата ни през вековете ни е запазило като народ.
Благодаря ти Иво.
Весели празници!
цитирай
3. tota - И аз благодаря!
26.04.2008 08:32
Църквата и вярата са един от стълбовете благодарение на който сме се съхранили като народ! Тряба да пренесем през времето всичко, което е свързано с културната ни идентичност! И което се е запазило! Поздрави за всичко, което правиш и за всичко чрез което се докосваме до БЪЛГАРСКОТО! Само доброто да Ви спохожда!
цитирай
4. gamina - :)
26.04.2008 12:40
Старата църква в Струпешкия манастир мисля че е от 15 или 16 век, наскоро стенописите бяха реставрирани (наскоро, наскоро - преди 6-7 години може би). Сега имам път натам, ще поразпитам точно от кога е.
цитирай
5. skribezium - Христос Воскресе!
27.04.2008 21:24
Христос Воскресе!
цитирай
6. eraklia - Христос возкресе!:))
28.04.2008 15:07
Чудесен пост. Благодаря!:)
цитирай
7. анонимен - cyrkvata
28.04.2008 16:20
na Chekotinskia manastir e na celi 7 veka!!!
цитирай
8. анонимен - cyrkvata sys 7 oltara
28.04.2008 16:39
v manastira "Sedemte prestola" krai Svoge e ot vremeto na bratia Delian. V neia niama zabit nito 1 gvozdei. Tia e edinstvena na Balkanite po unikalnost. Nepremenno ia vij!
цитирай
9. ivoso - Благодаря,
28.04.2008 22:26
за коментарите, много манастири са основани по време на Второто българско царство, но при падането на България под турско робство са напълно рарушени и обикновенно се въстановяват масово след средата на 18 в. включително църквите на Чекотинският и Осеновлашкият /7-те престола/ манастири. Дори и за Тетевенският манастир не съм сигурен, но никъде не прочетох да е разрушена напърно.
цитирай
10. ddima - Честито Възкресение Христово!
29.04.2008 22:15
Чудесен постинг!Благодаря!
цитирай
11. анонимен - Прекрасно
30.04.2008 19:28
Чудесни снимки,чудесен разказ.Бяхте един прекрасен гид.Искам само да допълня,че има много красиви църкви в Габрово и съседните Трявна и Дряново.Заслужават да се видят,както и красивия Соколски манастир,който е истинска приказка през пролетта и лятото.Благодаря Ви за чудесната разходка по светите места на България
цитирай
12. eien - Прекрасен постинг!
01.05.2008 07:20
Браво!
цитирай
13. анонимен - Допълнение
01.05.2008 19:29
Статията е много хубво начинание.Казвам начинание, защото в България има още много други запазени и действащи църкви на възраст 200 и повече години.Добре би било те станат известни на повече родолюбиви българи.Аз бих направил опит да добавя някои. Й.Вълков
цитирай
14. анонимен - средновековните църкви
05.05.2008 20:32
http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=8683

Здравей! Каня те на нашия форум forum.boinaslava.net където от години има тема за българските средновековни църкви. Има данни и снимки за десетки църкви, както и един предварителен списък:

Списъкът:

Благоевградска област

1. Свети Теодор Тирон Добърско – 17 век
2. Роженски манастир Рождество Богородично – 16 век
3. Свети Николай Мелник -12 век
4. Света Богородица Спилеотиса Мелник – 13 век

Бургаска област

1. Света София /Старата митрополия/ Несебър – 6 век
2. Света Богородица Елеуса Несебър – 6 век
3. Свети Йоан Кръстител Несебър - 11 век
4. Свети Стефан Несебър - 11 век, стенописи 1599
5. Свети Теодор Несебър- 13 век
6. Света Параскева Несебър - 13-14 век
7. Свети Архангели Михаил и Гавриил Несебър -13-14 век
8. Христос Пантократор Несебър – 13-14 век
9. Свети Йоан Алитургетос Несебър – 14 век
10. Свети Спас Несебър – 17 век
11. Свети Климент Несебър – 17 век

Варненска област

1. Аладжа манастир Златни пясъци - ? век
2. Свети Теодор Провадия – 15-16 век
3. Успение Богородично Варна - 17 век

Великотърновска област

1. Свети Петър и Павел Велико Търново -13 век, стенописи основно 15 век
2. Свети Георги Велико Търново 17 век
3. Свети 40 мъченици Велико Търново - 13 век, но твърде реставрирана
4. Свети Димитър Велико Търново 13 век /фактически само източната фасада/
5. Църквите на Трапезица – в различна степен на запазеност
6. Килифаревски манастир Килифарево – 14 век олтарната част
7. Горско ново село – 13-14 век

Видинска област

1. Раковишки манастир Света Троица. Стара е църквата - ? век
2. Света Петка Видин – 17 век
3. Свети Панталеймон Видин – 17 век
4. Света Параскева Горни Лом- 14 век
5. Свети Йоан Кръстител Върбово - ?век


Врачанска област

1. манастир Свети Йоан Пусти 16 век
2. манастир Успение БогородичноЧерепиш - 16 век
3. средновековна църква Лютиброд – 12-14 век
4. Свети Никола Долна Кремена-17 ? Век
5. Свети Никола Царевец – 17 век
6. манастир Свети Архангел Михаил Долна Бешовица - 17 век
7. манастир Свети пророк Илия Струпец – 16 век


Кюстендилска област

1. Свети Георги Кюстендил – 11-12 век
2. Свети Димитър Бобошево – 15 век
3. Свети Теодор Бобошево – 12 век
4. Свети Илия Бобошево -17 век
5. Свети Атанасий Бобошево-17 век
6. Свети Архангел Михаил Горановци -16 век
7. Света Петка Вуково -16 век
8. Свети Архангел Михаил Рила -11 век
9. Свети Никола Сапарева баня -12 век
10. Мърводол
11. Успение Боогородично Раждавица - 14 век
12. Свети Йоан Пастух -16 век
13. Преображение господне -Хрельовата кула на Рилския манастир -14 век
14. Свети Петър и Павел - Метох Орлица- 15 век
15. скит Свети Лука – средновековен параклис е вграден в църква от 18 век
16. запазена абсидната стена на средновековна църква Сапаревo - 14 век
17. Свети Никола Вуково - 16-17 век


Кърджалийска област

1. Свети Йоан Предтеча


Ловешка област


1. Манастир Успение Богородично Карлуково -17 век
2. Света Марина – скална църква Карлуково -14 век
3. Свети Григорий /Глигора/ -скална църква Карлуково - 14 век
4. Свети безсребърници Козма и Дамян - скална църква Карлуково - ? век

Монтанска област

1. Свети Никола Долна Вереница – 16 век
2. Свето Възнесение Чипровци – 17 век

Пазарджишка област

1. Свети Димитър Паталеница – 12 век
2. Беловска базилика – Белово – 6 век

Пернишка област

1. манастир Свети Йоан Богослов Земен - 14 век
2. Параклис Свети Йоан Богослов над язовир Пчелина Поцърненци – 16 век
3. Свети Георги Студена – 16 век
4. манастир Свети Никола Пещера /Мрачки/- 14 век олтарната част е от тогава
5. Света Петка Радибош – 16 век
6. Света Петка Радибош – 16 век
7. Света Богородица Прибой – 16 век
8. Света Петка Чуковец – 16 век ?
9. Света Троица Чуковец- 16 век ?
10. Свети Петър Гребен – идея нямам къде е това
11. Света Петка Долни Романци - 16 век
12. Свети Николай Долни Романци - 16 век
13. Ранинско църкве Чепино – 16 век ?
14. манастир Свети 40 мъченици Лева река 15-16 век
15. Света Петка Пенкьовци - 15-16 век /стенописи 19 век/
16. Манастир Архангел Михаил Трън – 14 век
17. Манастир Свети Никола Ребро – 17 век
18. Света Богородица Долна Диканя – 16-17 век
19. Света Петка Брезник - 16 век
20. Билински манастир – 16 век
21. Света Богородица Перник, кв. Църква
22. манастир Свети Дух Косача – 17 век
23. Свети Никола Рани луг – 17 век
24. Скална църква Света Петка край Трън
25. Мисловщицки манастир Велиново - 16-17 век


Плевенска област

1. Свети Петър и Павел Никопол -13-14 век



Пловдивска област

1. Свети Йоан Предтеча Асеновград -13-14 век
2. Света Богородица – Асеновград – 13 век
3. Бачковски манастир Успение Богородично – костница -11-12 век
4. Бачковски манастир Успение Богородично – църква -17 век
5. Бачковски манастир Успение Богородично трапезария -17 век
6. Белочерковски манастир – абсидата е от 11-14 век
7. Червената църква Перушица -5-6 век
8. Манастир Св. Козма и Дамян Куклен 15 век



Русенска област

1. Скална църква Москов дол Червен – 13-14 век
2. Света Богородица Скална църква Иваново– 13-14 век
3. Свети Архангел Михаил /Затрупаната църква/ скална Иваново 13-14 век
4. Свети Теодор /Съборената църква/ скална Иваново – 13-14 век
5. Берберницата скална Иваново – 13-14 век
6. Кръщялната скална Иваново – 13-14 век
7. Господев дол скална Иваново 13-14 век


София град

1. Света София – 6 век
2. Свети Георги – 4 век
3. Света Петка Самарджийска – 16 век
4. Света Петка в митрополията – стенописни фрагменти от 16 век
5. Свети Панталеймон Бояна -13 век
6. Манастир Свети Георги Кремиковци - 15 век
7. Манастир Успение Богородично Драгалевци - 15 век
8. манастир Свети пророк Илия Илиянци 14 век, стенописи от 16-17 век
9. манастир Свети Никола Сеславци - 17 век
10. манастир Свети Йоан Рилски Курило /квартал на Нови Искър/ – 16 век
11. манастир Свети Димитър Подгумер 16 век
12. манастир Успение Богородично Искрец – 17 век


Софийска област

1. Свети Никола Калотина – 14 век
2. Свети Петър Беренде – 13-14 век
3. Свети Никола Марица – 16 век
4. Свети Илия /Белъова църква/ Самоков – стенописи 16 век
5. Свети Никола Туден 1400 г.
6. манастир Успение Богородично Елешница – 16 век
7. манастир Свети Спас Алино 17 век
8. Свети Никола Гинци – 11-14 век, стенописи 17 век
9. Свети Никола Губеш – 15-17 век ?
10. Света Троица Губеш 1411 ?
11. манастир Свети Никола Мало Малово – 16 век
12. Въведение Богородично скален манастир Разбоище – 16 век
13. Света Петка Своге – 14 век
14. църква в местността Кирик Своге – 17 век
15. Свети Илия - Еленска базилика Пирдоп – 5-6 век


Хасковска област

1. Скална църква при Маточина – 10 век
2. Скална църква при Михалич – 10 век

Thorn
_____________________________________
цитирай
15. avangardi - С благодарност за теб Иво,
16.05.2008 09:22
за твоя труд, вдъхновение и родолюбие
си позволих да ти посветя

За ivoso - пътешественика в Блог.бг
http://avangardi.blog.bg/viewpost.php?id=192906
цитирай
16. анонимен - Имам карта
13.06.2008 15:51
на 355 или 360 църкви, параклиси изоставени , запустени, недействащи и забравени по нашите земи, обхващащи и териториите, които днес не са наши.
осеяна е била земята ни с малки скитове и църкви вкоптани в земятар може би по късно във времето ще ги изброя и напиша, да се знаят от повече хора.
Ivoso e родолюбец до мозъка на костите си. Хвала на такива хора и за труда им и за духа им и за просветлението. Това ми е любимо място отдавна и надявам се ще бъде.
Благодаря му за всичко и от името на всички минали от тук...

цитирай
17. rusalkata - Вълнуващо!
19.07.2008 22:44
Благодаря!
цитирай
18. cornflower - Златен постинг!
21.07.2008 13:13
А не съм го засичала на първа страница в блога!
Благодаря ти за любовта и усърдието да ни покажеш това национално богатство.
Гледам и си мисля за комунистическата българска управия, която не, няма да помисли за реставрацията на храмовете.
Срам ме е, че затриваме цял златен век в българската история.
Още история - открих голяма прилика на църквата в Сапарева баня с църквата "Св. Йован канео" от 13 век на Охридското езеро. /виж в блога ми/
цитирай
19. allbi - :)))
30.07.2008 23:03
И аз за много църкви знам
но виждам храм ти е душата
във църквата пристъпваш ням
и знаеш Бог към тебе гледа в небесата...

Поздрав, а някои другите коментатори не са
разбрали, че не е важно да събереш просто
снимките, а е нужно да ги преживееш...
Тогава всичко е някакси истинско...
цитирай
20. анонимен - страхотен постинг!!!
31.07.2008 12:07
Благодаря!
цитирай
21. cucu - Ако мога да си позволя...
08.08.2008 23:04
...малка забележка към списъка. Кукленският манастир е от ХІ в. Така се смята. Но дори да е от по-късно, съвсем сигурно е, че там е открит ръкопис от 1337 г.
цитирай
22. tarbo - кукленския манастир
11.08.2008 09:44
Вероятно си прав. Когато правих този списък се интересувах повече от стенописите. Така, че това е датировка не на строежа на църквите, а на изписването ми. Иначе и църквата Свети Никола в Елена е всъщност от 16 век, но стенописите и са от 18 век. И изобщо - прегледайте тази тема, въпреки, че началните и постинги не са на ниво. Но после става ценна.

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=8683
цитирай
23. анонимен - Църквата РІ С†. Алино
04.09.2008 07:22
интересувам се от църквата в с.Алино, ако разполагате с някаква информация моля изпратете на milenkof@abv.bg. БЛАГОДАРЯ.
цитирай
24. анонимен - има подобна малка църква "Св. ...
05.11.2008 15:42
има подобна малка църква "Св. Георги" в с. Певец Търговищка община, строена 1856 г. Тя не реставрирана и съществува в оригиналния си вид
цитирай
25. vesel55 - манастир Свети Йоан Пусти 16 век
17.01.2009 02:14
На 4-5 км от Враца се намира манастир Свети Йоан Пусти 16 век .Наскоро беше възтановен и реставриран. Направен е чудесно направо е невероятно направеното .Стува си да се види.
цитирай
26. анонимен - от Мелник
30.01.2009 00:45
Супер постинг. През доста от тях съм минавала като студентка в НХА, за съжаление преподавателя говореше други неща, различни от тези, които сега виждам и разбирам...Аь лично ще ги посетя пак тези черкви, или поне тези, които мисля, че са от значение за мен като художник. :) Много поздрави и поклон пред твоето родолюбие и ...просто нямам думи.
цитирай
27. анонимен - Прекрасно
09.02.2009 00:50
Жив да си!!!
цитирай
28. анонимен - :P:P:P
09.02.2009 19:29
mnogo hubavi curkvi su6to i manastiri.Ako gi nqmahme gradovete ni nqma6e da stryvat ni6to ;););)
цитирай
29. анонимен - хубаво
14.04.2010 16:41
много хубава страница. помогна ми
цитирай
30. анонимен - mnogo hubava starnacia mnogo mi ...
11.05.2010 22:11
mnogo hubava starnacia mnogo mi haresva i mi pomogna
цитирай
31. анонимен - Много добра колекция и гид, позд...
02.10.2011 11:24
Много добра колекция и гид , поздравления.....но къде са българските средновековни църкви от Охрид , Призрен и Скопие...мога да ги добавя ако има начин....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5883708
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031