Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2013 10:16 - Мечът на Арес и Атила
Автор: merlin68 Категория: История   
Прочетен: 27511 Коментари: 48 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това е третият ми постинг посветен на хуните. Първите два може да видите тук:
merlin68.blog.bg/history/2013/05/06/hunite-proizhod.1107559
merlin68.blog.bg/history/2013/05/12/hunite-skiti.1109473
В тази статия ще се спра по-подробно върху тракийският бог Арес, и в какво се изразява връзката му с хуните.
 
Атила и мечът на Арес

Приск Панийски (Приск Тракиец) е византийски историк от V век. През 448 година той придружава византийския посланик Максимин в мисията му до Атила. Приск подробно описва това си пътуване, за съжаление до днес са се запазили само фрагменти от историята му. Един такъв фрагмент ни дава важно сведение свързано с религията на хуните.
Приск, пише, че Атила твърде самоуверено сравнил пълководците на императора със слуги, а собствените си пълководци считал равни по чест на римските императори.  Скоро след това самохвалство обаче нараснало и реалното му могъщество. Сам бог дал знамение за това откривайки на Атила, Аресовия меч. Този меч - властелин на войната, считан за свещен и почитан от скитските царе, но още в древни времена бил изгубен. Приск описва и по какъв начин бил намерен мечът на Арес. Някакъв пастир, забелязал, че една от кравите му куца, а на крака си има рана. Тръгнал по кървавата диря за да изясни причината за нещастието на добичето и открил стърчащото от земята острие на божествения меч. Естествено веднага го занесъл на Атила.
Днес разбира се не бихме повярвали на подобна история, но през V век това е било чудо, поличба, знамение. Както и Приск пише, хуните не влизали в голямо сражение, без преди това чрез жреците си да се допитат до боговете.
Такова "чудо" едва ли се е случило, по-скоро Атила е използвал религията за политически цели (което не е прецедент в историята). Трудно бихме могли да си представим по-добра мотивация от мечът на Арес, когато искаш да обединиш в един народ, многобройните но сродни скитски племена, почитащи повече от хилядолетие Арес. Народ противопоставящ се на военната, религиозна и културна инвазия която двете римски империи се опитват да наложат. Мечът на Арес обединява източноевропейските скитски племена в една война между две цивилизации. Прочутата битка на Каталунските полета (451г.), наречена "битката на народите", е по-скоро битка на цивилизациите. В тази битка наистина участват различни народи, но те не се бият на принципа народ срещу народ, бият се защитниците на Рим и противниците му. Готи се бият срещу готи, алани срещу алани, германи срещу германи. Това е битка между християнството и езичеството, между глобализма на Рим и многообразния индивидуализъм на "варварите".
Ако както ни убеждава съвременната историография, хунският съюз е бил съюз между хуни - тюркомонголи и готи - германи, то меча на Арес би бил напълно безполезен. Нито тюрко-монголите, нито германите са имали каквото и да е отношение към Арес и естествено мечът му не би могъл да ги обедини в съюз.
И това е поредният изключително силен аргумент в подкрепа на хипотезата, че хунският съюз е съюз между източноевропейските скитски племена.
Нека си припомним какво пише Херодот за скитите 1000 години преди Атила.
Херодот ІV-59: "Скитите нямат обичай да издигат кумири, олтари и храмове на боговете, освен на Арес. На него те строят светилища."
Древно гръцкият историк разказва, че във всяка област от своята страна, скитите изграждат светилище на Арес. Тези светилища са във вид на огромни квадратни насипи с дължина на страните 3 стадия (което е около 530м.), на върха им е изградена четвъртита площадка с три отвесни стени и една под наклон за достъп. Върху тази площадка се поставя стърчащ меч. Така скитите почитат Арес във формата му на меч. На Арес, те правят жертвоприношения, включително човешки - един от всеки сто пленника (Херодот).

Толкова за скитите, хуните и връзката им с меча на тракийският бог Арес.
 

Тракийският Арес

Днес огромната част от хората по света и у нас, знаят че Арес е бог на войната в древногръцката митология. Това е факт. Обаче малцина знаят, че Арес, всъщност е взаимстван от гърците тракийски бог. Според Софокъл, Арес е роден в Тракия. За тракийският произход на Арес свидетелства и Омир в "Одисея", там поета описва и синовете на Арес - митичните тракийски царе Диомед, Терей и Ликург. Овидий, също свързва произхода на Арес с Тракия.
Най-старите митове за Арес водят в нашите земи. В Тракия са дворците на бога на войната, тук Афродита изневерява на мъжа си Хефест, с нашето лошо тракийско момче. Четирите коня на Арес (Блясък, Пламък, Шум и Ужас) са деца на друг тракийски бог - Борей (бог на северният бурен вятър живеещ в Тракия).
Арес е най-трудно вписващият се в гръцкия пантеон бог. Докато както стана ясно по-горе, скитите строят светилища единствено на Арес, то гърците, НЕ строят светилища единствено на Арес. Само по себе си това е доста показателно.
Гърците си имат богиня на войната и това е Атина Палада, но те са изобретателни, намират работа и на Арес. Атина е богиня на честната и справедлива война, а за "варварина" Арес е отредено да стане бог на подлата, вероломна война - на войната като самоцел, разрушителна и целяща единствено проливането на кръв. Арес е най-омразният бог на Олимп, дори баща му Зевс, го нарича най-ненавистен от всички, да го изпрати в Тартар (ада), го спира само това, че му е син. Но пък Арес е обичан от най-красивата богиня - Афродита.
Арей (Арес), участва в Троянската война, естествено против гърците на страната на Троя и траките. Там според Омир е победен от Атина. Страннто обаче е, че победените често предизвикват съжаление и съчувствие, или пък присмех и подигравки, но никога - ужас. С Арес не е така, той е самият ужас!
Неговите епитети са: "силен", "огромен", "беснеещ", "погубващ хора", "вероломен", "покрит с кръв"... Постоянни спътници на Арес са, богинята на раздора Ерида и кръвожадната Енио. В боя винаги до него са синовете му Фобос (Страх) и Деймос (Ужас). Атрибутите на Арес са копие и факла, а животните куче и лешояд. Въобще Арес е въплъщение на представата за траките която гърците са имали. Омраза и страх са предизвиквали в тях траките, но и възхищение. Ето как Омир описва тракийският цар Резос, дошъл да се бие на страната на троянците, сравнението с Арес е очевидно:

Ако ли искате вий да се вмъкнете в стана троянски,

новодошлите тракийци стануват последни от всички.

Заедно с тях е и царят им Резос, синът Ейонеев.

Сам аз му зърнах конете - грамадни и много красиви;

те са по-бели от сняг и препускат подобно на вятър.

В злато и светло сребро му блести колесницата нова.

Има и златни, огромни доспехи за чудо и приказ!

Не подобава на смъртни да носят такива доспехи,

а съвършено подхождат те на боговете безсмъртни".

 
  Победен ли е Арес при Троя?

Много изследователи сред които и проф. Валерия фол, отговарят с - не на този въпрос. След "падането" на Троя настъпва 150 годишен период през който траки и пеласги владеят моретата. Това не би било възможно ако, траките и пеласгите (съюзници на Троя), бяха загубили тази война. Ужасът който Арес предизвиква на Олимп, явно е имал своето основание.
За съжаление от нашите деди траките, по една или друга причина, до нас не са достигнали писмени сведения. Затова можем само да гадаем, как точно са почитали боговете си? Какво място е заемал Арес сред тях? По този начин ли е произнасяно името му?
Със сигурност обаче в траките и скитите Арес не е вселявал страх, ужас и омраза, а по-скоро е бил вдъхновител на храброст и мъжественост.
Ако за тракийските гети, Арес бе бог на подлата война, то Херодот не би казал:
„Гетите са най-мъжествени и най-справедливи сред траките“!
А ето какво казва Херодот за скитите:
"Сред всичките известни ни народи, само скитите притежават едно, но затова пък най-ценно за човешкия живот изкуство. То се състои в това, че на нито един враг, нападнал страната им, те не дават да се спаси; и никой не може да ги настигне, ако те сами не поискат това."
 
Арес и славяните
 
На територията Европейска Скития през VІ век се появяват славяните. Появяването им е обяснено от историографията по присъщия и странен начин.
До VІ век славяните се скатавали някъде (може би из обширните Припятски блата, както твърдят някои историци), криели се и търпеливо чакали, хуни, готи, алани и прочие скитски племена да се изпотрепят, и изчезнат от историята. Докато се криели те усилено се и размножавали, защото през VІ век, те не просто се появили, а направо наводнили Източна Европа, от околностите на Константинопол, та до Балтийско море на север.
Има обаче ясни и категорични данни, че славяните не са някакъв новопоявил се народ, или народ излязъл от нелегалност през VІ век, а просто са ново общо название на народите обитаващи Европейска Скития.
До тук изложих общите вярвания и обичаи на траки, скити и хуни, сега ще видим, че те са присъщи и за "новопоявилите" се славяни.
При славяните виждаме някои интересни погребални ритуали. Един такъв ритуал се нарича ТРИЗНА. Той представлява организиране на състезания (обикновено с военна насоченост) около гроба на знатен покойник.
Характерен е и още един специфичен погребален ритуал - върху гроба на покойника славяните устройвали угощение наречено СТРАВА.
Абсолютно същите погребални ритуали са извършвани и от траките по нашите земи!
А ето какво разказва историка Йордан през VІ век, позовавайки се на Приск, за погребението на хуна Атила. Тялото му било положено в копринена шатра, а отбрани конници от хунското племе препускали в кръг около шатрата. Очевидно става въпрос за ритуала тризна. По на татък Йордан продължава разказа си така:
"След като бил оплакан (Атила) по този начин, те устроили върху могилата му "страва", (така те сами наричат това), съпровождайки я с грамадно пиршество."
Като четем това излиза, че славяните не са се крили от хуните защото самите те са хуните.
Всъщност за пишещите история през VІ век, за разлика от днешните историци, това че славяните са хуни не е било тайна. Ето какво пише за славяните и антите Прокопий Кесарийски:
"Тези племена, славяни и анти, не се управляват от един човек, а от най-дълбока древност живеят в демокрация. ... И у едните и у другите езика е един и същ, достатъчно варварски. ...Начинът им на живот е като на масагетите, груб, без всякакви удобства ..... но по същество те не са лоши и съвсем не са злобни, а в цялата им чистота са съхранили хунските нрави."
И разбира се подобно на траки, скити, готи и хуни, славяните също почитат бог Арес.
При източните славяни той се почита под името Ярило, и е бог на войната, и плодородието.  При западните славяни Арес е известен под името Яровит, и също се почита като бог на войната, и плодородието.
Този култ към тракийският Арес е практикуван непрекъснато от времето преди Троянската война (ХІІІ век пр.н.е.), до ХІІІ век от н.е. когато християнството е наложено и на последните славянски племена в Балтика. Имаме религиозен култ продължил без прекъсване най-малко 2600 години!
Това прави тракийският Арес, най-дълго почитаният бог в Европа, а възможно и в света (но за последното не съм сигурен).





Гласувай:
16



1. sparotok - Арес
19.05.2013 12:25
Арес е почитан много по-рано от Троянската война. Траките обитаващи Мала Азия са предали неговия култ на хетите, при които той е известен като Яриш.

Още през второто хилядолетие преди Христа този бог е олицетворяван с меча.

http://users.stlcc.edu/mfuller/mare/282hittiteYazilikayaFigure.jpg
цитирай
2. sparotok - хуни и славяни
19.05.2013 12:32
Мисля, че трябва да се поясни нещо важно. Аз също смятам хуните за славяно езични, но не и за идентични със старите славяни. Става дума за родствени хора, съседи, които са се смесвали без проблем поради близостта на езика и външния си вид.

Гетите наречени от Симоката славяни са наричани и скити. Това е така понеже са говорили същия език както и скитите, част от които става позната под името хуни.

Прокопий обаче разграничава хуни и славяни. Те може да са били роднини, но нямат идентична история, а са просто съседи. Там където свършват земите на славяните на изток, започват земите на хуните.

Там където свършват земите на славяните на север, започват тези на венетите - другите роднини на старите славяни.

Поради смесване още в древността, боговете на старите славяни -гетите са попаднали и при техните роднини венетите, които разпространяват култа чак до Северна Европа.
цитирай
3. iuliuscaesar - това което за момента ще каза по п...
19.05.2013 12:57
това което за момента ще каза по предложената тема е следното:

1.всички народи са подчинени от хуните - готи, алани и т.нат.. това смятам го изяснихме. така че нищо не ги обединява освен силата на хунското оръжие. В този ред на мисли твърдението ти че някакъв меч обединил "скитските" племена на борба срещу еди кой си е несъстоятелно. Веднага след смъртта на Атила империята на хуните се разпада - явно мечът е изчезнал...

2.едно уточнение - когато гръцки автори говорят че еди кой си народ почита еди кои си богове в 99% от случаите те наричат боговете с познатите за тях елински имена. Например според херодот траките почитали Арес, Дионис и Артемида. Но това са гръцките имена. Тракийските имена чат пат се споменават - гебелейзис, Сурегетес, Загрей, Збелсурд, Бендида, Котито, Зеринтия, Брауро.
От това следва че когато херодот говори за скитския Арес всъщност има предвид някакво скитско божество чиито "функции" са идентични, или много близки до гръцкия Арес. Дори и Арес да е поначало тракийски бог това няма връзка със скитите поради: 1.скитите не са траки. 2.скитският бог е носил съвсем различно име.

3.по същия начин латиноезичните автори говорят за варварски народи почитащи Юпитер и тем подобни. това е чиста аналогия. Същото е и с титлите - гръцките и римски автори изпозват за чуждите владетели гръцки и римски титли, а самите тези владетели всъчност си имат домашни такива.

За съжаление бях зает и не можах да коментирам по постинг 2, но честно казано и трите постинга в нищо не ме убедиха. дори и 1% не ми промениха мнението. Но това е нормално хуните са загатка, която никой в интернет няма да разреши. Но няма нищо лошо да си чешем езиците. Аргументацията ти обаче намирам за слаба:)
цитирай
4. merlin68 - Юлко
19.05.2013 15:03
1. В това, че готи, алани и пр. са подчинени на хуните в периода на хунския съюз, няма никакво съмнение. По-същия начин преди това са били подчинени на готите. А след разпада на атиловата империя се създават нови съюзи с нови доминиращи племена. Относно това, че единствено хунското оръжие е държало готи, алани и прочие в съюза на хуните - тук такова нещо не сме изяснявали, точно напротив, дал съм и достатъчно аргументи. От твоя страна такива липсват.

2. Уточнението ти всъщност е по-правилно да се нарече заблуждение, не знам от какво е породено това ти заблуждение, може би отдавна не си чел Херодот, или кой знае.
Гърците са споменали имената с които траките почитат "гръцките" богове. Тракийският бог Загрей, гърците почитат под името Дионис. Артемида (не знам дали е гръцко име) е едно от имената на богинята майка, при траките тя има много имена Котито, Бендида... Арес, очевидно е взаимстван от гърците без значително изменение на името му. Затова и в постинга съм написал, че само можем да гадаем как точно е звучало на тракийски, може би "Ярос".
И от това въобще не следва, това което ти Юлко казваш: "че когато херодот говори за скитския Арес всъщност има предвид някакво скитско божество чиито "функции" са идентични, или много близки до гръцкия Арес."
Явно не си чел скоро Херодот, той съвсем съвестно споменава имената под които скитите почитат Зевс (Папай), Хестия (Табити), Гея (Апи), Аполон (Хойтосир), Афродита (Аргимпаса), Посейдон (Тагимасад). Херодот пише, че скитите особено почитат Арес (Арес). И от това не може да следва нищо друго освен това, че скитското име на Арес е Арес.
Скитите не са траки, но са потомци на траки мигрирали в северното черноморие, там вече поели своя път на развитие. Както съм писал тук и в предишния постинг, скитите са запазили много от обичаите и вярванията на прародината си Тракия, това включва и култа към Арес. Така, че 1. скитите са тракийски емигранти и 2. скитския бог носи абсолютно същото име - Арес.
..............
цитирай
5. merlin68 - ........
19.05.2013 15:22
Юлко, дори с 0.1% да съм те накарал да се усъмниш в предубежденията които си натрупал в историческата си кариера, все е нещо. Предубежденията приети като знание, трудно се редактират, трудното всъщност е да започнеш веднъж. Да имаш волята сам да провериш това което си учил в учебниците и сам да направиш изводи, отхвърляйки предубедеността на сдъвканите от професорите ти анализи.
Ако се опиташ аргументирано и с факти да опровергаеш това което съм написал, убеден съм, че процента на съмненията ти ще скочи поне с десет пункта още:) А ако сам задълбаеш в темата, кой знае може да стигнеш по-далеч и от мен в същата посока:)
Пробвай с това да дадеш контра аргументи за източноевропейския произход на хуните. Аргументи и факти противостоящи на тези които съм представил до тук в трите постинга, а ще има и още.
цитирай
6. merlin68 - Арес е почитан много по-рано от Т...
19.05.2013 15:26
sparotok написа:
Арес е почитан много по-рано от Троянската война. Траките обитаващи Мала Азия са предали неговия култ на хетите, при които той е известен като Яриш.

Още през второто хилядолетие преди Христа този бог е олицетворяван с меча.

http://users.stlcc.edu/mfuller/mare/282hittiteYazilikayaFigure.jpg


Със сигурност е почитан преди Троянската война, но не съм ровил по на дълбоко, предоставил съм това което е абсолютно неопровержимо фиксирано като време.
Благодаря ти за допълнителната информация.
цитирай
7. merlin68 - Мисля, че трябва да се поясни нещо ...
19.05.2013 15:52
sparotok написа:
Мисля, че трябва да се поясни нещо важно. Аз също смятам хуните за славяно езични, но не и за идентични със старите славяни. Става дума за родствени хора, съседи, които са се смесвали без проблем поради близостта на езика и външния си вид.

Гетите наречени от Симоката славяни са наричани и скити. Това е така понеже са говорили същия език както и скитите, част от които става позната под името хуни.

Прокопий обаче разграничава хуни и славяни. Те може да са били роднини, но нямат идентична история, а са просто съседи. Там където свършват земите на славяните на изток, започват земите на хуните.

Там където свършват земите на славяните на север, започват тези на венетите - другите роднини на старите славяни.

Поради смесване още в древността, боговете на старите славяни -гетите са попаднали и при техните роднини венетите, които разпространяват култа чак до Северна Европа.


Аз разглеждам нещата по следния начин:
Траките (сборно название за много племена) са автохтонно население на Балканите и островите из Егейско море. От тях тръгва разселване към Мала Азия, северното черноморие и на север от Дунав.
Всяко отделило се по този начин племе, вече не е напълно тракийско, то си получава име, заживява своя нов живот и твори своята, вече отделена от общата, история. Същото се случва и със скитите, ако първоначално са били едно, след това, две, три племена, с времето стават десетки, стотици. Названието скити се превръща в сборно за всички тях.
Така се случва и със славяните (най-вероятно първата форма е словени) и името се създава като общо за родствените и говорещите близки езици скити, венеди, анти и др. източноевропейски народности. Аз няма да влизам в спор дали първо готите са наречени славяни (старите славяни както ги наричаш), или някои венедски племена са наречени славяни преди тях, не мисля, че това има каквото и да е значение. Разбира се всяко едно от тези племена си има собствена история, имат обаче и обща такава в хунския съюз.
цитирай
8. iuliuscaesar - мда трудно ще се разберем:) за ...
19.05.2013 17:04
мда трудно ще се разберем:)

за да илюстрирам какво точно имам предвид ще кажа следното: примерно всеки един народ в Европа има свой пантеон от богове. Логично това са богове свързани с природата и бита - например гръмовеждец, на войната, на реколтата и т.нат. При различните народи, поради обясними еизкови причини, тези богове носят различни имена, но функциите им са идентични просто защото те се отнасят към бита и природата. Ти обаче не можеш да кажеш, че еди кои си богове от гръцкия пантеон са тракийски: 1.пантеонът е гръцки, 2.не е ясно кой от кого какво е взел, просто защото става въпрос за бита и природата. Всеки един античен народ има бог на войната (изключвам монотеистичните религии). Дали ще се казва Арес или ще е с друго име това няма значение.

в този ред на мисли твърдението ти "тракийския бог Загрей гърците почитат като Дионис виси". По същия начин мога да кажа гръцкият бог Дионис траките почитат като Загрей. Или гръцкият бог дионис келтите почитат еди как си, или китайците ако щеш.

Просто всеки един народ е имал нужда от бог за различните битови неща (за да помага) и за природните стихии (за обяснение). Не е нужно да си привнасяш чужд такъв бог. болен си - молиш се на еди кой си. Предстои ти битка молиш се на еди кой си. търговец си - молиш се за печалба на друг. не е нужно да взимаш бог от майната си. От друга страна, колкото по развито става едно общество толкова по се увлича по разни мистични култове и ги привнася...

Съвсем друго е когато се говори за монотеистичните религии с техните сложни церемонии, "възвишени цели" и т.нат.

2.естествено че само хунското оръжие държи в подчинение народите/. Простите исторически факти го показват. Хуните със сила налагат властта си и докато са силни я удържат. веднага щом атила умира и се забелязва шанс за отхвърляне на хунстата власт подчинените народи се възползват и също със сила извоюват свободата си. Това е положението. В противен слуичай трябва да приемем че несъществуващият меч отново е изчезнал:)
цитирай
9. get - - Тема за размисъл ?
19.05.2013 17:46
"В то время как в Польше свирепствовали ПАНОНЦЫЙ и МОРАВЫ, а воеводы не могли оказать им сопротивление, воин Пшемыслав одолел их хитростью и силой и по общему решению был избран князем.
Неоднократно приглашаемый путём настойчивых просьб и даров ПАНОНЦАМИ, которых тогда беспокоили войной ГРЕКИ и ИТАЛЙЦЫ, для ведения войн, он во многих победах разбил италийские и греческие легионы и как своей и своего войска силой, так и воинской хитростью, которой отличался, позаботился, чтобы НАРОД ПАНОНЦЕВ, которые и САМИ были СЛАВЯНЕ, не сделался данником греков или италийцев. (...) "
ЯН ДЛОУГОШ - АННАЛЫ ИЛИ ХРОНИКИ СЛАВНОГО КОРОЛЕВСТВА ПОЛЬШИ

- В тази хроника се казва още ?
"От многочисленных же наложниц он имел двадцать детей, всех мужского пола (...) Лешек назначает законного сына Помпилия монархом и государем Польского королевства, а остальных (...) делит между двадцатью названными сыновьями всю поморскую область славян и ругиев, полабов, ободритов, вагров, кашубов, протянувшуюся по направлению к Мейсену, Вестфалии и Океану, и все польские или славянские области, расположенные между реками Эльбой и Гавелем (...) те, осуществляя в них правление в течение долгого времени, основали от своего имени множество городов, замков, селений, крепостей (...) Названные земли и области славян были вместе с замками и городами захвачены саксами, вестфалами, голландцами, фризами и прочими народами немецкого языка (...) под конец Генрихом Львом 784, герцогом саксов, был убит славянский князь Никлот (...) по сей день живут крестьяне славянского племени и говорят не на каком ином языке, как на польском, или славянском, хоть и искажённом и во многом изменившимся из-за смешения и соседства с чужими языками и народами."
- А всички тези славянско говорящи обитават, земите на ВЕНДИ и ПОМЕ(о)РА(я)НИ - бележка моя !
- Ама според официозната историография, на тези земи до ПЕТИ век немци живели, пък после там са се поселили СЛАВЯНИТЕ - същата схема, както и с Балкански полуостров ?! - Странно ??! :)))

П.П.
- Това като отговор, на многознайкото, който обяснява за "гръцки" богове - Ма то, по времето когато са датирани "славянските" ... не богове ами и гърци е нямало - Защото говорим от време, наричано от "специалистите" БРОНЗОВА ЕПОХА ! - с типичните МОГИЛНИ-курганни-тумулусни погребения и ред други интересни неща около нея ?
- Тази същата култура е присъща за средна и северна Европа, балкани до преди пристигане на Гърци, Мала азия, Северно причерноморие .... и от там ча-а-ак до Северна ИНДИЯ ... а на север от нея до така известното ни Седморечие, тоест АЛТАЙ(Алатау) - което пък е азиатска калка на европейското АЛПи и Балканското ПЛА - всички в смисъл ПЛАНИна !?!
цитирай
10. merlin68 - Юлко,
19.05.2013 17:47
не виждам някаква съществена причина поради която да не се разберем. Всеки народ си има свой пантеон от богове - добре съгласен съм. Те приличат по функции на тези в други народи - добре, но не съвсем. Приличат можем да кажем ако става въпрос за траки и ацтеки, за които знаем, че не са имали контакт помежду си. Когато говорим за траки и гърци, приликата между боговете не е случайна, а взаимствана. Примера който даваш с Дионис, че може да е така, но и иначе няма да коментирам с категоричност, не съм се запознавал задълбочено с това божество. Все пак твои колеги траколози твърдят, че гърците са го взаимствали, а не обратно. Освен това в тази насока сочи и факта, че гърците са пришълци заварили траките по тези земи. Ако гърците са създали пантеона си преди да пристигнат тук, то той нямаше да е свързан с Олимп. След като е свързан с Олимп, това вече означава, че е създаден след пристигането им. Траките едва ли са били без богове преди пристигането на гърците, което недвусмислено говори за основната посока на взаимстването. В постинга ми обаче става въпрос за Арес, и тук съм абсолютно категоричен, че той е взаимстван от гърците тракийски бог, цялата налична информация по въпроса го доказва. Също така, като вече предполагам и сам се съгласи, скитите го почитат под същото име.
Мечът на Арес, отново е изчезнал след смъртта на Атила и няма значение приемаме, или не приемаме, този факт. Загубена е силата му, ще се появи отново, тогава когато се появи и човекът който може да го използва. Мечът на Арес е парче желязо без вярата и ръката която може да обедини тази вяра в сила.
цитирай
11. czarnian - Хубав пост :)
19.05.2013 18:05
То и протобулгариенсите в мечове се кълнят, чудна работа... А бай ти Хулио е толкова историк, колкото аз съм инженер.
цитирай
12. merlin68 - Гет,
19.05.2013 18:10
аз умишлено дадох само повърхностно границите в които се "появяват" славяните - От околностите на Константинопол, до Балтийско море. Без подробности за да не влизам в спор с тигъра:) Не, че е лошо да се влезе в такъв спор, но темата тук е друга.
цитирай
13. merlin68 - Хубав пост :) То и протобулгари...
19.05.2013 18:46
czarnian написа:
Хубав пост :) То и протобулгариенсите в мечове се кълнят, чудна работа... А бай ти Хулио е толкова историк, колкото аз съм инженер.


Радвам се, че материала ти е харесал:) Протобългарите, подобно на хуните, съвсем неоснователно се смята, че са дошли от Азия. Всъщност фактите говорят друго:
След разпада на хунският съюз и междуособиците, хуните заедно с друга част от скитите се оттеглят от Панония към земите над Черно море. Стотина години по-късно в същия район доминиращи са българите. Има много свидетелства свързващи българи и хуни, според мен едва ли хуните са се нарекли българи, по-скоро българите са едно от скитските племена в северното черноморие които влизат в хунския съюз. Както вече казах, след смъртта на Атила, те се връщат обратно, в последващия век около българите вероятно се сформира нов скитски съюз.
цитирай
14. get - аз умишлено дадох само повърхно...
19.05.2013 19:47
merlin68 написа:
аз умишлено дадох само повърхностно границите в които се "появяват" славяните - От околностите на Константинопол, до Балтийско море. Без подробности за да не влизам в спор с тигъра:) Не, че е лошо да се влезе в такъв спор, но темата тук е друга.


- Изобщо не е ... друга (?) !
Защото:
- През ВТОРО век дядо Птолемей, кръщава два големи дяла от с името САРМАТИЯ ?!
- а поляка какво ни казва (?) ! - В ТО ВРЕМЯ (?!) как в Польше свирепствовали ПАНОНЦЫЙ и МОРАВЫ ? - това са за мен, "причерноморците" с името сармати ... тоест и ЕВРОПЕЙСКИ "ХУНИ" отново отбелязани в картата на Птолемей ... ама които, според перверзната логика на нашите историци(!) НЕ БИЛИ БАШ "хуни" - Щот буквичката в изписването им не била "както трябва" ?! :((
- Защото, истинските хуни били в АЗИЯ(тоест от там били тръгнали) ... Но пък имаме и едни други "неистински", които ги свързват с азиатските ЕФТАЛИТ(известни и като "бели хуни"(европеидни) ! ... и като капак, имема ОЩЕ ЕДНИ (тези от картата на Птолемей, на територията на съвременна Молдова ?!) - Е колко ще да са тези ХУНИ - м...а му с...а ?!!
- Ако забелязваш имаме посочен и етнонима ВАРГИ - които после в рООСките писанки стават нормани - но "леха" си ги посочва коректно, като част от славоезичните племена в изт. ПОМОРЯния ?
- на остров Руян, пак от Поморяния имаме едно светилище с бог Свендовид(епитет - според мен !) който още зоват и ЯРО-МАРС !?
- Румънските опортюнисти използват за ЗИМА думата Яр(н)а ! - а в Мала азия имаме документиран от преди ГЪРЦИ (?) бог ЯРИШ(синоним) на Арес(Ярък-Светъл-Свендо !) ЦВЯТ "Руен" !
- Според М. Гимбутас специфичен за МОГИЛНА-КУРГАННА КУЛТУРА е бог: " с одной, тремя или четырьмя головами, обычно они держат в руках рог для питья, носят головной убор конической формы.
- Подобные статуи были раскопаны в районе верхнего Днестра и датируются по аналогии с ЧЕРНЯХОВСКОЙ КУЛТУРЬЙ (...)"
- От Амиан Марцелин имаме документирана дума "Мара(с)" викана от "панонските-сармати", каго им забранил да си докарат стадата отсам Дунав и искал да им премести тържището (!) Същата била употребена в смисъл СМЪРТ-Мъртво ! - на което отговаря ЦВЯТ - Бял - Хайде съчетай ги ? - като приказният дядо МРАЗ ! - а ДАЛИ НАШАТА ДУМА "О-Мраза" - не използва същата коренова, от тази дума Мара(с) - Странното е, че в будистката литература - Царят на "проявеният свят" носи подобното име "Мара" (!) ?
цитирай
15. merlin68 - Гет,
19.05.2013 20:16
факт е, че западната граница на "появилите" се в VІ век славяни съвпада с тази на Хунската империя и обхваща част от Източна Германия, горе на Балтийско море славяните са до Кимврийския п-ов. Но дали тази част е била населена със славяни преди V век, аз не се наемам да коментирам.
Храма в Аркона се е охранявал от триста конника на бели коне:)
Вагри, или варги е име с което германците са наричали славяните край Балтийско море в Мекленбург и Померания. От там и Балтийско море е наричано Варяжко. Въпросните славяни (варяги) са господствали в морето, пиратствали са на воля. На същите датчаните дълго нреме плащат данък и дори носят дарове на славянските божества в Аркона. От там са и варягите основали Рус. И накрая от тези варяги се раждат и скандинавските викинги, защото както е известно до VІ век никой не е чувал за викингите:)
цитирай
16. germantiger - ...
19.05.2013 20:40
Като стана дума за Пантеона на елини, скити или... готи, то трябва да се "разгледат" или изследват и други богове, не само Арес. В случая - "той" е предмет на постинга ти, с достатъчно инфо, а според мен и добре си го написал.

При готите обаче има нескитски обичаи и един ФУНДАМЕНТАЛЕН Е ТОЗИ КОЙТО ПРАКТИКУВА ГОТСКИЯ ЛИДЕР АТАНАРИХ В 4-И ВЕК ПО НАЧИН ПО КОЙТО ГЕРМАНЦИТЕ ПОЧИТАТ БОГОВЕ НАД ХИЛЯДА ГОДИНИ ПРЕДИ НОВАТА ЕРА - поредното доказателство за германската им същност, а именно:

Култа към богинята Нерте, заради която в Античността са прекратявани дори германски междуплеменни войни. По-късно тя е отразена в народните приказки - десетки за фрау Холле. Векове наред археологията от новото време до днес открива в блата запазени трупове или дори групи от такива участвали в процесии, изследват се даже остатъците от храна в тях, остатъците от дрехи, антропологичните им типове (но за това трябва да направя отделен постинг, защото тези аргументи потвърждават и нордическия им вид и височината итн).

4-и век Атанарих практикува женския култ към Нерте с колесница, с процесия в заблатени и гористи местности. Този култ е свързан и със съпружеската двойка Нерте - Ньорд, по-късно преминала във Фрейа - Фрейр също двойка богове. Подобни традиции и светилища в гористи местности ИМАТ ПРУСИТЕ ДО 16-И ВЕК, разбира се малкото оцелели и претопили се в германо-холандските колонисти. Тези светилища в типично германски "маниер" са точно в ДЪБОВИ ГОРИ. Какво е дъба за германите е тема отделна и пространна.

Извини ме Мерлин, че не съм писал КОНКРЕТНО ПО ТЕМАТА НА ПОСТИНГА ТИ, но мисълта ми е - трябва сравнения и аргументи за други богове, не само и единствено за Арес, впрочем Цезаря-Юлко е абсолютно прав за "аналогиите", което не изключва твоята теза, разбира се.

...

Гет, логиката ли ти куца или какъв е проблема - за мен такъв няма, но явно за "славянската твоя" историография има?!

Днешните турци на чии земи са се заселили (на изконно турски не са), франките в земите на дн. Франция са се заселили, всъщност турците в България на чии земи.

Бургундите, лангобардите, франките се заселват на запад, а като германи векове наред къде са живяли ако според теб Померания и "всичко" в онези области е славянско, та къде са живели тези германски силни и могобройни племена обърнали половин Европа - на главата на славяните ли?!

А пропо ние по Черноморието за теб българи ли сме или гърци в България?!
цитирай
17. get - факт е, че западната граница на &...
19.05.2013 20:47
merlin68 написа:
факт е, че западната граница на "появилите" се в VІ век славяни съвпада с тази на Хунската империя и обхваща част от Източна Германия, горе на Балтийско море славяните са до Кимврийския п-ов. Но дали тази част е била населена със славяни преди V век, аз не се наемам да коментирам.
Храма в Аркона се е охранявал от триста конника на бели коне:)
Вагри, или варги е име с което германците са наричали славяните край Балтийско море в Мекленбург и Померания. От там и Балтийско море е наричано Варяжко. Въпросните славяни (варяги) са господствали в морето, пиратствали са на воля. На същите датчаните дълго нреме плащат данък и дори носят дарове на славянските божества в Аркона. От там са и варягите основали Рус. И накрая от тези варяги се раждат и скандинавските викинги, защото както е известно до VІ век никой не е чувал за викингите:)


- Нямам за цел, да споря с католическите прелати, които работят за доказване "германизма" "Свещената римска империя" най-вече от времето на Отон, но което на практика е Поморяния, тоест съвременна източна Германия ?!

- Говоря, че заселването и културата по тези земи е ЕДИНОСЪЩНА на така наречената "Курганна-тумулосна-могилна" - Същата датира от поне 3-то ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА !
- Специфични за нея са и "тризната" и "страва-струването-почерпка", което се прави и на определени дати след смъртта, докато душата на покойника "напусне "този" свят" ?!
- С името "Тризна" се нарича мястото, откъдето и почвала процесията на сакрално-посветителският култ свързан с Тесалийският - Тезей ? - това е свързано с представата за тройнственият характер, на света който ние обитаваме !
- Троенствен е образът на ПРОТОЕВРОПЕЙСКИЯТ БОГ - с ИПОСТАЗИ(прояви): Индра(наказващ-небе)-Варуна(водещ-напътстващ-земя)-Митра(саможертвен) ?! - Същият, като символика се следва и при изобразяването на прибалтийският "славянски" бог Свендовид - Триглав(в едно тяло) с второ име "JaroMars" - тоест при него имаме, подземна и земната ми проявни форми !!
цитирай
18. merlin68 - Тигър,
19.05.2013 21:13
да си призная не знам нищо за култа който е практикувал Атанарих през ІV век. Само ще помоля да уточниш, има ли свидетелства от съвременници, че се е практикувал този култ, или става въпрос за интерпретации от днешни историци?
Юлко е прав до толкова, до колкото безспорно при всички народи се обожествяват общо взето едни и същи природни сили и небесни тела, например слънцето, морето, светкавиците... Взаимстването от чужди религиозни практики обаче е широко разпространено в древността. Специално за гърците, това че боговете им са взаимствани го казва в съвсем прав текст Херодот. Конкретно за Арес, няма никакво съмнение относно тракийският му произход. Няма е съмнение, че името използвано от траките е близко до гръцкия вариант Арес, може би е звучало като Ярос, Ярей, или нещо такова. Както отговорих вече на Юлко, за различните от гръцките имена тракийски аналози, гърците са ги упоменали. Абсолютно същото се отнася и до скитите, там другите богове си имат местни названия, Арес обаче си е Арес.
При разселения продължили хиляди години, не е възможно да се запазят без изменение всички първоначални богове, имената им и ритуалите. При Арес имаме феноменална приемственост обаче. Това говори, че значението му в пантеона е било водещо.
Като цяло съвкупността от съответствия между религия, бит, обичаи, запазените свидетелства в летописите, както и територията в която се развиват събитията, съвсем красноречиво говори за произхода на хуните (скити) от района на северното черноморие. Целта на тези няколко статии които ще напиша е точно тази, да се докаже източноевропейският произход и родствеността между скити, хуни и славяни.
До тук и под трите постинга няма представен аргумент, който да говори за това, че хуните са китайци или тюрки.
цитирай
19. germantiger - ...
19.05.2013 21:18
Гет, рационално мислене, не размечтано е нужно, а именно ;)

Вест Пройссен и Позен-Познан
4 000 г.пр.н.е. първи поселения датирани
ок. началото на новата ера заселена с германски племена
МАНИМИ, ХЕЛВЕКОНИ, ХАРИИ, ЛУГИИ, ВАНДИЛИИ-вандали (съвсем други племена и на изток са венедите или венетите, да не се бъркат)

Остбранденбург
германски племена ок. 2-и век от новата ера
СЕМНОНИ, СВЕВИ

Поммерн-Померания
около 1 200 г.пр.н.е. заселена с германски племена
БУРГУНДИОНИ, ЛЕМОВИ

Шлезиен-Силезия и Зудетенланд-Судетите
200 г.пр.н.е. заселена от германци, известно в по-късен период кралството на Марбод, крал на маркоманните
МАРСИГНИ, БУРИ, КВАДИ, МАРКОМАНИ, НАРИСТИ, ХЕРМУНДУРИ

Иначе Мерлин преди Аркона светилището, ОСТРОВ РЮГЕН НОСИ ИМЕТО СИ ОТ ГЕРМАНСКОТО ПЛЕМЕ РУГИИ, А МОРЕТО ТАМ СЕ Е НАРИЧАЛО СУЕБСКО-СВЕВСКО-ШВАБСКО МОРЕ (преди свевите да се разселят към Райн-Рейн, горното течение на реката, иначе "долу" на картата в южно направление).
цитирай
20. germantiger - Предишен мой коментар към теб Мерлин
19.05.2013 21:22
- ВИКИНГИ НЕ СА ВАРЯГИ - ВИКИНГИ СА НОРМАНИ, ДАНИ, ВАРЯГИ - ВСЯКАКВИ

- ВИКИНГИ ТЕ СЕ САМОНАРИЧАТ С А М О Н А Р И Ч А Т

- VIK - ЗАЛИВ ФЬОРД ОТТАМ ВИКИНГИ

- ВИКИНГИТЕ НЕ ЗАПОЧВАТ 5 ВЕК, ДОРИ НЕ 6-И А 793Г. !!!!!!!!!!

- ДЕЛЯТ СЕ НА АЕТ-И КЛАНОВЕ, БОНД-И НАСЕЛЕНИЯ, ТИНГ-И СЪБРАНИЯ ИМАТ, КОНУНГ СИ ИМАТ ЛИДЕР

- ЗАПОЧВАТ НАБЕЗИТЕ ОСНОВНО ОТ НОРВЕГИЯ, ШВЕЦИЯ И ДАНИЯ, ЧЕ И ГРАДОВЕ ИМАТ, НУЛ СЛИВЯНИН КАТО ГРАДЕЦ ТАМ

- ОТ БЕРГЕН, РЕБИЛД, ОРХУС, ЙЕЛИНГ, УППСАЛА

- НЯКОИ ОТ ЛИДЕРИТЕ ИМ -ДЕКА ТУКА Е СЛИВЯН

ХАСТИНГ

ТУРГАЙС

АЛВИР

ХРОЛФ

РАГНАР ЛОДБРОК

ЗИГУРД ЗМИЙСКООКИЯ

ИВАРД БЕЗКОСТНИЯ

БЬОРН ЖЕЛЕЗНИЯ

ХВИТСЕРК

ХАРАЛД ВЕЛИКИЯ

ЛЕЙФ

ОЛАФ ТРЮГВАССОН

ПОСЛЕ НЯКОЙ СТАВАТ КРАЛЕ

ХАЛАД СУРОВИЯ

ХАРАЛД ПРЕКРАСНИЯ

ЕРИК РАУДИ ЗНАЧИ РИЖИЯ

А ПРОПО ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ СКАЛДПОЕТИ ЕГИЛ Е ДРУЖАЛ ИОТ ДЕТЕ С МОМЧЕ НА ИМЕ ГРИММ, ОЩЕ ТОГАВА ЗАСВИДЕТЕЛСТВАНО ТОВА ГЕРСКАНДИМЕ

Абсолютно за всеки от споменатите мога да напиша какъв е бил, за някои от тях имам цели книги, за викингите също десетки! Не за постинг, а за трилогия или цикъл са викингите и всичко около тях!

В тази конкретика Мерлин няма славянско, в тези имена, в жените, в децата, в съратниците им няма славянско! В споменатото няма тракийско и българско! Нещо повече - Хардрада се е бил и палил в ългария и за това е писано също!

- Потсдам/Подступими е подарен на германска принцеса или графиня с оцелели спори се от 3 до 5 къщи останали от славяните с нито 1 човек в тях, започва колонизация

- лужицките сорби не са пипнати и са живи здрави досега, Хитлер също не ги е гонил - това е славянското оцеляло в Германия, защото не е вдигало възстания и не се е клало с германци - за това го има

- светилището на Аркона е изгорено и сринато, а векове преди него там живеят германо-сканди, едва след тях идват славяни, после пак германи го заселват - това е хронологията на конфликта

- впрочем цяла Чехия е на келтска и после земя заселена с германи, векове след това идват чехите

- извод - славянските "ви" държави в средна европа са съградени върху земи векове наред били германски, славяните са след това

- такива са им градовете, такива са им имената, такива са им жените и децата, имена неславянски, етописи неславянски, краленеславянски - за тях има извори, книги и реликви

- сорбите Мерлин флот нямат

- сорбите Мерлин не живеят в Берген, Орхус, Ребилд, Йелинк

- Мерлин - балткрайбрежие не е САМО полша, такова е финската суомиземя, шведския бряг, датския от изток, германския
цитирай
21. merlin68 - Тигър,
19.05.2013 22:15
остави сега Балтика, някой ден може да напиша нещо и по този въпрос, тогава ще коментираме.
Кажи сега за Атанарих и култа към Нерде, че ми стана интересно, от къде имаш подобна информация, защото аз до сега рових и не намерих нищо подобно. Един Тацит пише за Нерде в края на І век и повече нищо няма за нея, липсва дори в сагите описващи германските богове. А ти ми казваш, че Атанарих практикувал култа към Нерде, къде това е засвидетелствано?
цитирай
22. germantiger - ...
19.05.2013 22:42
Това свидетелство е в археологични находки и е разгледано от Малкълм Тодд в негова книга - ще направя един общ постинг след време с бол археоаргументи за древните германо-скандинавци, за древните пруси, готите итн.

Също и цели процесии, групи трупове в торфени блата, много от тях световноизвестни находки, съдържанието и храната която са ползвали германите, външния им вид, облеклото, всичко.
цитирай
23. merlin68 - Това свидетелство е в археологични ...
19.05.2013 22:57
germantiger написа:
Това свидетелство е в археологични находки и е разгледано от Малкълм Тодд в негова книга - ще направя един общ постинг след време с бол археоаргументи за древните германо-скандинавци, за древните пруси, готите итн.

Също и цели процесии, групи трупове в торфени блата, много от тях световноизвестни находки, съдържанието и храната която са ползвали германите, външния им вид, облеклото, всичко.


Да, така си и мислех:))
цитирай
24. get - Гет, рационално мислене, не раз...
19.05.2013 23:03
germantiger написа:
Гет, рационално мислене, не размечтано е нужно, а именно ;)


- Ами аз говоря предимно за история от преди ВТОРИ ВЕК ? - не за След това !

- Например в историята на Исидор Севилски се говори, че готите са отишли в помощ на Гней Помпей, в битката при Фарсала срещу Юлий Цезар ? - а това е 48 г. ПРЕДИ НОВАТА ЕРА ?!
- Лангобардският историк Павел Дякон (720-ок.800) съобщана в «История на Лангобардите», че в 603 году аварите изпратили Каринтийски и Панонски славяни в помощ на лангобардският крал Агиулф, за превземе Кремона и Мантуа (също и др. италиански градове) !
- Това се упоменава и в преписката м/у папа Григорий I (590-604) и солунският епископ Максим. По същото време други анали отбелязват военни действия(в съюз) между лангобарди, авари и славяни ... на стика м/у Източна и западни части на Римската империя ?!

- Година след това "славяните", дето се "криели" и дишали с тръстики в блатата(явно любима тяхна военна стратегия (своеобразни "тюлени" :)))) - та тези същите през 612 г. са пред стените на Солун, като предходната година са прегазили "византийските" войски в Илирик ?
- При това са превзели с пристъп и оставили в руини укрепленията на Скардона, Нарона, Рисиния, Доклея, Епидавър.
- Кратък коментар(подобен !) има и при Мозес Хоренаци ... за това, как двадесет славянски племена живеещи в Дакия, след като преминали Дунава покорили земите на Тракия и Македония, като стигнали на юг до Ахая а на изток до Далмация !
- Но на практика, Какво става ?! - през разглежданият период на север в Бохемия и Морава се създава държавата на Само(някои казват, че е роднина на Кубрат ... други че е Франк !) ? - та именно тези войски на тязи държава правят гореописаните действия а не някакви митични племена от славянски "водолази", които историците азхождат както им скимне по картата и историята ! - те са и които премахват военният монопол на "аварите"(за мен пост-ефтали ?) !

- Но иначе четем и забавни басни при Теофилакт Симоката, от вида(?): "... о трех безоружных СЛАВЯНАХ, бродивших по ДАКСКА территория с кифарами (видимо он имеет в виду гусли или цитры). Когда император спросил их, откуда они
родом, они ответили, что они – склавены, пришедшие с Западного ОКЕАНА (балтийского
моря). :)))
- а пан Длоугуш - ни говори ТОЧНО ЗА ТЕЗИ ВРЕМЕНА, Когато моравците и Панонците били много силни и се разпореждали в Полша, като у тях си ?!

- А относно МЯСТОТО НА ДЕБАРКИРАНЕ на "скандинавските" готи, то съвпада по време и място да е станало на територии където са ХАЗЯЙСТВАЛИ "сарматите" или "панонските" и "моравските" славяни в Полша !
- Но крал Ерик(на който истинското име било Бериг) бил много голЕм крал, та той с своите хора, които прекарал с три кораба взел че създал Готският орхумен ли бе ... кралство, което териториално и времево съвпада с времето, когато същата територия не само се нарича САРМАТИЯ ами на практика е и управлявана от тях ! - Е, как става така ? - Ква е тази ТОПЛА дружба, м/у германско езичните ГОТИ и ирано езичните "сармати" - Моята глава не може да го побере ?!
- Дано дойде Юлко - те младите учЕни, по-могат да сглобяват нещата :))) !

цитирай
25. germantiger - За викингите разбира се увяхнахте, хайде някоя пудсказка, та да не е тъй тегаво "изтеглянето" съвсем см,ълчано в незнание
20.05.2013 01:30
Гет, готите дебаркират по крайбрежието 1200 г.пр.н.е. тогава никакви панонски или моравски славяни не рулват в "Полша" по простата причина, че Моравия е била келтска, а славяни в онова време археологията не регистрира в споменатите земи.

Готите са ситуирани от Тацит в съседтсво с доста германски племена - бургундиони, лемови, маними, хелвекони, на североизток с балтийските ести (като граница между тях и готите е река Готалус) и на изток с венедите/това са славяните - те са на изток от Висла в онези векове.

Въпроса ти за ИРАНО-ЕЗИЧНИТЕ САРМАТИ е въпрос към Мерлин за иранското в славяните примерно?!

Впрочем крал Елрик ти не разбираш като Ерик, но като Бериг ти се получава, надявам се, знаеш, че г в края на думата за германи е с произношение к, а за славяни въобще не е характерно нито едното,нито другото. И пак впрочем подобни имена на Бериг в германо-скандинавската традици бол, докато при славяните няма да ти се получи... върти-сучи ;) пак германското го тегли тоя крал е-ех...

Има няма 20 века след готите, Павел Дякон с право може да праща славяни в Панония, 20 века след нас може и марсианци да има в нашите днешни земи ;) Тацитус и Павел Дякон може ли да ги противопоставиш, при положение, че ПИШАТ ЗА РАЗЛИЧНИ ИСТОРИЧЕСКИ ПЕРИОДИ и държавност?!

Та на въпроса за ирано-езичните сармати...
Сарматите "протославяни" ли са и са ли славяните нещо в топлата иранска връзка ;) питам най-сериозно
цитирай
26. germantiger - ВАШАТА "ВИЗИЯ" ?!
20.05.2013 01:38
Наистина "се" и ви питам - как си представяте света в онова време (първо кое време трябва да конкретизираме, защото 20 века не ви се опират съвсем)...

Та във времето на Тацит как:

Изток славяно-траки (ново понятие) ?!

Крайбрежието до Одер - трако-славяни пак ли?

От крайбрежието до Моравия и Бохемия пак трако-славяни мейби?

Въобще Моравия и Бохемия и Панония трако-славяни, предполагам съзирате?

Зад Буг и към Днестър и Днепър сармати - ираноезични, но трако-славяни всъщност?!

Днешното подмосковие и Украйна на юг трако-славяни...

С "ДВЕ ДУМИ" ЗА ВАС ВСИЧКО В ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПЕЙСКА РУСИЯ, УКРАЙНА, ПОЛША, БОХЕМИЯ, МОРАВИЯ, БАЛКАНИТЕ, РУМЪНИЯ, ПАНОНИЯ ВСИЧКО Е ТРАКО-БЪЛГАРО-СЛАВЯНИ 12 ВЕКА ПРЕДИ НОВАТА ЕРА И ПОНЕ 5-6 ВЕКА СЛЕД НЕЯ?

Питам сериозно, не се будалкам - така ли го мислите?
цитирай
27. czarnian - Ой Тигре, Тигре имаш ли парии за германски бабички :*
20.05.2013 08:07
Кака, гутите са толкова готи, колкото готите са гети... т.е. - не са.
цитирай
28. sparotok - факти
20.05.2013 13:13
Тигре, нека да погледнем към фактите. Висла е спомената през 1 век от Плиний Стари, а според Летъм и др. името не е германско, а принадлежи на славяно езичен народ. Съвсем умишлено употребявам термина славяно езичен.

Пак Плиний споменава Мори Маруса в Северна Европа като дава превода Море на Смърта, то няма германска етимология.

1. Германските думи за море са See, която е общогермаска и Meer.
2. Германските думи за мъртъв, смърт са tot, Tod...

Българските думи море, мъртъв, мърша са много по-добър кандидат.

Отново Плиний дава древното име на нос Скаген, а именно Тастрис.
Скаген е издължен и остър, на германски език няма обяснение за името Тастрис, но тесен, тясен дават добра етимология.

Много учени са писали за тракийските находки от Дания и Северна Полша. Тези работи разбира се са политически неудобни и макар някои да са отпечатани в Стокхолм, те не се радват на известност.

Та Тигре, нека да оставим личните мнения настрана и да погледнем фактите. Те не бива да бъдат пренебрегвани и премълчавани.


Нертус между другото е галско име, не германско.

nertos (force, strength) [IE *@ner-, *ner-t- 'strength, power']
http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/gaul.html

На староирландки nertmar означава силен, силна.

Нертомар е галско име.

Галите са оказали силно влияние върху германите. Германската дума за колело - Rad е де факто галска, идва от rada, reda, vereda - кола, колесница. Понеже В се е произнасяло по-скоро като У както в латинския, то вереда се редуцира до reda, rada...

Уважавам германските народи. Възхищавам се дори на старите германи, смятам обаче, че те нямат нужда от чужда слава и заслуги.

Старите германи са си имали достатъчно достойнство и благородни качества, не е нужно да бъдат изкарвани обаче свръхчовеци. Теорията за превъзходството на германите не е създадена от германци. Тази теория по мое мнение е създадена, за да се насади вечна вражда между изтока и запада. Враждата води до войни, а войните носят на някои хора пари, много пари...

цитирай
29. get - - Не настоявам на това Тигре !
20.05.2013 14:26
germantiger написа:
С "ДВЕ ДУМИ" ЗА ВАС ВСИЧКО В ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПЕЙСКА РУСИЯ, УКРАЙНА, ПОЛША, БОХЕМИЯ, МОРАВИЯ, БАЛКАНИТЕ, РУМЪНИЯ, ПАНОНИЯ ВСИЧКО Е ТРАКО-БЪЛГАРО-СЛАВЯНИ 12 ВЕКА ПРЕДИ НОВАТА ЕРА И ПОНЕ 5-6 ВЕКА СЛЕД НЕЯ?


- Просто имаме твърде голям процент СЪВПАДЕНИЯ между културни, езикови и материална признаци - СПЕЦИФИЧНИ за Бронзова епоха ?!
- В причерноморски и източно средиземноморски региони началото и датира от 3 200 година(пр.н.е.) - при германо-скандинавци е от 1 600 година(пр.н.е.).
- Присъщо за нея е ЕДНОРОДСТВЕНОСТ - културна и езикова на НОСИТЕЛИТЕ Й ?
- Носители на същата живеят, както сев. Европа(!), така и в централна така и югоизточна(достигащо до източно Средиземнорие - Близък изток !) ... а също и, да-а-алеч на изток - До Алтай и сев. Индия ! - Това са народи и културно-езиков масив ЕВРОЙПСКИ, плюс вторичната частица ИНДИЙСКИ !
- На север от тях са угрофински народи ... на юг семито-хамитски ... останалото е вода или непристъпни планини и пустини !

ЗАБЕЛЕЖКА: Относно ЕЗИК ! - учените са изкушени да го свързват с ВЕДИЧЕСКИЯТ известен ни от Индия, където той се появява през 1 500 ВСЕ, но за да се появи той там ... явно същият е същестувал от по-рано, преди да е пренесен от мигриращото ЕВРОПЕЙСКО-АРИЙСКО население !
- Ако появата на езика съвпада с начало на новият културно-исторически етап БРОНЗ - то тогава този език датира минимум от 3 200 год. пр.н.е. ?

- Поради това за пример имаме такива съвпадения м/у протогермански и езици говорени от причерноморие ?! - поради това ВОДа/иНАЗ става ОДИН ?
- А (думата) God (съвременна германска) е получена от the Proto-Germanic * gud(t)an, а тя пък съответно от Proto-Indo-European: * ghu-tо-m was based on the root * ghau(ъ), which meant either "to call" or "to invoke".

- Най-общо казано бог вОДИН можем да свържем най-близко до образност и функции с PIE бог ВАРуна ...това наред с многото общи качества, но и поради производните от кореновата за името "ВО-ВА"(при двата бога), които и на бълтарски и в английски дават общи-смислово производни: "the modern German waser, and the English wade"-ва/ода ? - поради това имаме и съвпадения в наименование от Холандия ВАДЕН(море)Зее - до Дания ПЛЬОН от които са производни в англ. flow , в български "плува-плава" също и :))) "плюва" :)) !
- Гърците възприемат същата дума, като част от по-голямата "периплоус" ... дословно(лоция !) - без да могат да си обяснят, откъде идва и от какви думи е съставено понятието ?! - вероятно от "турски" ? :))
цитирай
30. iuliuscaesar - относно коментар 10: няма как ...
20.05.2013 18:24
относно коментар 10:

няма как да кажеш че гърците са пришълци които са заварили траките по тези земи и оттук са взаимствали нещо си. Гръцкият език и гърците се виждат в плочките с Линеар Б, т.е. гърците са на Блаканите поне от 15в.пр.Хр. За траки тогава никой нищо не знае. според една от хипотезите през 2хилядолетие траките пристигат в днешна Бг и се смесват с местните. Така с основание може да се твърди, че траките и гърците пристигат тук по едно и също време, дори и да има век два разлика това е без значение. Ако траките са местно население тогава това местно население е преживяло нашествието от североизток през 2хил и така са се образували познатитие ни по късно траки. Но това общо взето е без значение. Ако гърците са заели богове, то те са го направили от пеласгите, на чиито земи се заселват. А пеласгите не са траки. А ако траките са пришълци то и те може да взели нещо от пеласгите.

Относно Олимп - не е речено че боговете идват след като се заселват при Олимп. Ти можеш да си имаш Пантеон с разни богове и преди това, но след като отседнеш някъде с течение на времето (няколко века) да поставиш тези богове при Олимп. За да вярват всички гърци че боговете им са при Олимп трябва да е минал един доста дълъг период на консолидация сред самите племена които да осъзнаят че са една обща гръцка общност и че на цялата тази общност божествата живеят еди къде си. Иначе примерно йонийците щяха да твърдят едно, дорийците друго, еолийците трето. но религията е единна и боговете са на Олимп, т.е. ако ние в Одисея и Илиада вече ги имаме там, това значи че трябва да върнем няколко века назад. И какво ще се получи?


Относно главната идея на темата - няма как да докажеш че Арес, с това име, е почитан от скитите. Както казах гръцките автори карат по аналогия - богът е Арес щото го оприличават на техния бог на войната който се казва Арес. скитският цар е вазилевс, както и персийският, тракийските и т.нат. щото това е гръцката дума за цар...
цитирай
31. iuliuscaesar - относно многознаещия бивш мили...
20.05.2013 18:30
относно многознаещия бивш милиционер - милиционер - милиционер - милиционер. има голяма разлика дали си изписал нещо с "х" или с дифтонг и предихание. Това най-малкото означава разлика в произношението, което може да значи че се говори за различни етнически общности. мислиш че ей така за забавление има няколко конструкции за гласните, а и някои съгласни в старогръцкия? Просто читателят и езикът се нуждаят от тях по обясними причини.

И един съвет - вземи членувай думите, че е дразнещо. явно като си станал спец по десетина древни и съвременни езика си взел да караш през просото.

Мерилин, пусни свободни коментари, че е гадно така
цитирай
32. germantiger - ...
20.05.2013 20:01
Та какво внушаваш Спароток... ?!

Кара - стоянов - иванов - георигиев започва с "кара" - баю турско

Семерджиев що за име
Хаскьой
Кърджаали
Харманли
Джумая

Какво ще кажеш за горните примери - че турците са повлияли на българите или че българите в корените си са турци?!

Българските владветели

ЧАКА
УМОР
ТОКТУ

Какво са - кофти татарско и тюрсксо влияние или неудобна истина за твоята историография?!

...

Аз проблем с галите и келтите нямам защото са познати в историята като келто-германи и както казва извор за тях разликата била, че германите били по-руси (и от русите гали/келти)!

Ако ти твърдиш, че келтите са траки или общност с тях - давай - подреди аргументите ти, суистематизирай ги и ги сблъскай с т.нар. "официална история". Докато не го направите съм казвал, че сте фразьори и фантазьори. За да не бъдете такива и да докажете правотата си - моля пишете докторати и наложете своята истина. Хубаво си започнал с конференции и свои изследвания и не се съмнявам, че ще продължиш.

Имай уважение към колегите ти (някои от които и с подготовка повече и със знания на древни и класически езици), та недей така лековато и арогантно да пишеш за неудобство маргинализирайки вековете труд и аргументи на поколения учени - малко по-скромно (просто съвет).

Впрочем не само много учени, а и засвидетелстван факт е, че крал Хадрада идва и пали в БЪлгария, вероятно и мома оттук си взема и като победител и като разбойник. Та викингите в българско са били безспорно, че и семе са оставили, докато тракийски находки в сев. Европа може да има, но има и елински и руимски, че и ЕГИПЕТСКИ (предполагам си чувал и за средиземноморските) - та да те питам шведите египтяни ли са, а траките дали също не са египтяни покрай култовете на римската империя "у войската" по тракийските земи?!

...

"Та" както казваш - да погледнем фактите Спароток:

5 века турско в България
2 века византийско
бол бгцаре писали на гръчки

... и германските находки в бг също:

автореферата на Валери йотов Василев на дисертация за присъждане на научната и образователна степен „Доктор” – Въоръжението и снаряжението от българското средновековие VII – XI век и ето един пасаж за МЕЧ.

Първо пише извори, методика итн, после количеството на находките, тяхното състояние итн. А ето цитата:

„Любопитно е, че повечето имат първообрази или са повлияни основно от образци със северен (варяжки) или северноевропейски произход. ЦЕНТРОВЕТЕ НА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕЧОВЕ СЕ ЛОКАЛИЗИРАТ ПО СРЕДНОТО ТЕЧЕНИЕ НА Р. РЕЙН, ОТКЪДЕТО СЕ ИЗНАСЯТ ПРЕЗ СЕВЕРНА ГЕРМАНИЯ КЪМ СКАНДИНАВИЯ. ПОСРЕДСТВОМ ВАРЯГИТЕ (В СЛУЧАЯ НОРМАНИТЕ) И ЧРЕЗ ТЪРГОВИЯ ПОПАДАТ НА МНОГО МЕСТА В ЗЕМИТЕ НА ДНЕШНА РУСИЯ И НА БАЛКАНИТЕ.”

От тези находки "нека" направим българите - германи (според вашата логика).
цитирай
33. germantiger - ...
20.05.2013 20:13
И пак да питам Мерлин, Спароток и който още желае да отговори (Гет предпазливо задърпа чергата ;) благодаря за витиеватия, но подкрепен с тенденциозно (?!) подбрани аргументи отговор, Гет!

Та пак питам Спароток и Мерлин, по-лесно е не да питам кое българо(?!)-тракийско, а кое НЕ Е ТРАКИЙСКО в Европа и има ли такова, освен негрите и монголоидите.

Щапаров въобще ще го питам кое не е тракийско в космоса, защото на земята несъмнено всичко е българско ;) ?

Съвсем сериозно очаквам и ще запомня добре вашия отговор.

...

При малко повече знания за старогерманския Пантеон Гет, щеше да знаеш, че Один се "появява" векове след новата ера и заема мястото на поне два бога с предхождащи неговите функции, хубаво е да се сетиш и друго - Оден защото преди "и", често е било "е". Дали си се опитвал успешно да обясниш имената на известни тракийски царе през български, ЗАЩОТО НИКАК НЕ ЗВУЧАТ БЪЛГАРСКИ ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ, аз бих могъл да опитам да ги "мина" през друг език - не се шегувам!
цитирай
34. germantiger - ;)
20.05.2013 20:17
czarnian написа:
Ой Тигре, Тигре имаш ли парии за германски бабички :* Кака, гутите са толкова готи, колкото готите са гети... т.е. - не са.


Как да ти отговоря на провокацията - с хубава Яна на турска вяра, или просто, че българките са много ефтини - за без пари.

Всъщност, въобще не трябва да ти отговарям и да спомена, че девойките от нос Калиакра са били истински български ГЕРОИНИ!
цитирай
35. germantiger - ...
20.05.2013 20:32
Лаконично въпроса ми е:

КОЕ ЗА ВАС Е

ТРАКО-СЛАВЯНО-БЪЛГАРСКО:

ЦЯЛА ЕВРОПА

СЕВЕРНА АФРИКА

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ АЗИЯ

ВЕРОЯТНО В ДВЕТЕ АМЕРИКИ СЪЩО ДОКОЛКО

Може (без ирония) да стигнете до атланти, лемури или Твореца - признавам от споменатите в това изречение не разбирам и нямам познания почти никакви.

Питам абсолютно без ирония!

Не пишете за нещо грозно, гротескно или отрицателно, то положително не е дело на трако-славяно-българи!
цитирай
36. get - - Поредните НЕВЕРНИ ВНУШЕНИЯ от @ iuliuscaesar !?
20.05.2013 20:39
1. Гръцкият език и гърците се виждат в плочките с Линеар Б, т.е. гърците са на Блаканите поне от 15в.пр.Хр.
2. Ако траките са местно население тогава това местно население е преживяло нашествието от североизток през 2хил и така са се образували познатитие ни по късно траки.
3. "х" или с дифтонг и предихание. Това най-малкото означава разлика в произношението, което може да значи че се говори за различни етнически общности

- Различни етносно - следва да го разбираме РАЗЛИЧНИ НАРОДотносно (като култура и език !) - това що ли, ще да означава, - Различност от ЕВРЕПЕЙСКАТА културна и езикова група ли ?!
- Цялата ви галиматия - която сте пуснали в ход, за да защитите тезата, че:
Първо: гърци са местни
Второ: по силата на първото са от европейски произход - е съшита с бели конци !
- Защото щом са ОТКРИЛИ "Линеар Б" - през 15-ти ВС(!), защо след това имаме безписмен период и вече в по-късно време се възприема близкоизточната "финийска писменост" ? - Това че, гърците, са първо ИНДО(съгласен съм):))) ... а после стават ЕВРОПЕЙЦИ ! - относно този факт има достатъчно инфо и то от техни извори ?! - че са ПРИШЪЛЦИ в Европата !

- И хиляда пъти да направиш внушения от вида "милиционер", теориите ти(с прогръцка насоченост !) все ще ... издишат !

В заключение - руско-хазарските(продължени в теориите на Гимбутас) тежнения да изкарат Андроновска култура, като протоцентър на Индо-европейската такава ... с което зачеркнаха Варна-Хаманджия и родствената и малоазитска от Чатал хьоюк - НО ПАК ПОТРЕТЯМ - Бронзовата епоха се поражда тук в югоизточна Европа !
- Идването от "изток" на потоевропейците е нонсенс(за мен !) - за което говори непрекъснатото съществуване на КРАЙЕЗЕРНИЯТ ГРАД в сев.Добруджа с датирана история от ЧЕТВЪРТО хилядолетие пр.н.е. до 1 100 год. от н.е. - Който, както е на ПЪТЯ, на ЗАВОЕВАТЕЛИТЕ идващи от ИЗТОК - при НЕГО НЯМАМЕ хиатуси !! - а по вашата логика, той би следвало първи да е разорен или опожарен ?!
цитирай
37. leonleonovpom - Гръцката азбука, Юлко е с финики...
20.05.2013 21:27
Гръцката азбука, Юлко е с финикийски координати, дадена е на гърците и на траките, не им приписвай авторство и за това, както и че са велика военна сила ,но се били помежду си и това им пречело. По скоро им е пречило нещо друго, не се наемам да го определям, ако искаш ,заеми се ти.
А бе ти да не си гвардеец на Арито?! Ако е така да ти направим шпалир
цитирай
38. merlin68 - Юлко,
20.05.2013 21:57
на първата и по-обширна част от коментара ти няма въобще да се спирам, това което си написал са лично твои интерпретации, висящи в ефира, не подпрени с нищо. Аз за да ти отговоря, трябва да си сменим с теб ролите и аз да се превърна в защитник на колегите ти историци твърдящи, че траките са автохтонното население на балканите, след това идват ахеите (не гърци) и около 500 години по-късно идват и дорийци, данайци и прочие гърци.

За втората част на коментара ти, че не съм можел да докажа, че скитите са почитали Арес, под името Арес.
Юлко, разочароваш ме, вече ти отговорих на този въпрос, не разбираш ли? По ясно доказателство от това което е дал Херодт, здраве му кажи, чети внимателно и се надявам този път да вденеш:
"Скифы почитают только следующих

богов. Прежде всего – Гестию, затем Зевса и Гею (Гея у них считается

супругой Зевса); после них – Аполлона и Афродиту Небесную, Геракла и Ареса.

Этих богов признают все скифы, а так называемые царские скифы приносят

жертвы еще и Посейдону. На скифском языке Гестия называется Табити, Зевс

(и, по-моему, совершенно правильно) – Папей, Гея – Апи, Аполлон – Гойтосир,

Афродита Небесная – Аргимпаса, Посейдон – Фагимасад. У скифов не в обычае

воздвигать кумиры, алтари и храмы богам, кроме Ареса. Ему они строят такие

сооружения." - Херодот ІV 59

Да ти превеждам ли? Скитите почитат САМО ТЕЗИ богове и ги изброява с гръцките имена. След това дава скитските имена на всеки един от изброените. След което подчертава, че единствено на АРЕС, скитите правят светилища. На АРЕС КАТО АРЕС, ДРУГО ИМЕ ЗА НЕГО НЯМА!
Надявам се това да е последното ми обяснение по конкретния въпрос, ако все още не разбираш, че при скитите Арес носи името Арес, то мисля, че си объркал попрището си.
цитирай
39. leonleonovpom - Юлко не е етично непрекъснато да ...
20.05.2013 22:13
Юлко не е етично непрекъснато да припомняш местоработата на Гет. Той е бил офицер, не фатмак. И не го крие. Докато ти си пълен анонимник. Само не се опитвай да ме убеждаваш, че си самият Юлий Цезар ,прероден като Черноризец Храбър и анонимен накрая-самият ти.
След като не уточняваш критериите си за надежден автор аз използвам един, който аз пък считам за такъв-Хърбърт Уелс и не е фантазия
Книгата е" Илюстрована история на света" Там за любимите ти гърци на стр.89 е казано:
Те са от арийското крило и са дошли в Егея няколко века преди1000 пр.Хр.-Има разминаване и то голямо с твоята датировка. И сега внимание.Спорните относно гръцко авторство творения на спорния Омир са от 8-ми век пр. Хр. ,когато гърците са се научили да употребяват азбуката на по-цивилизованите си съседи. И епосът им също-това е добавка от мен за сведение.
Синът ми може да ти даде много по- убедителни доказателства по въпросът , ако те интересуват
цитирай
40. merlin68 - Тигър, в последно време отново са те ...
20.05.2013 23:26
Тигър, в последно време отново са те хванали бесовете и пак гледам из коментарите си плюеш по българското, от което и ти си част, това не го забравяй.
Кое за мен не е българско и тракийско аз няма да изреждам. Писал съм някои неща, в тях съм изразил вижданията си, в тези три (до тук) статии също показвам връзка траки-скити-хуни-славяни. Конкретни аргументи против това което съм дал като инфо и изводите не виждам.
Тезата която регулярно подхващаш заедно с разни глишевци, милчевци и тем подобни, че за нас всичко де що мърда по света са все траки, изразява единствено безсилие по отношение на аргументирано оборване на опонентите.
Повтарям, в постингите ми ясно съм изразил становището си относно траки, скити, славяни, хуни, ако нещо имаш като аргументи против - давай.
Но да си служиш с аргументи от сорта "то за вас всички са траки" и подобни, е все едно нищо не си казал. А когато хулиш българското, просто защото се считаш за германец - е тогава поведението ти направо е грозно. Това вече няколко пъти ти го казвам, но ти си продължаваш.
цитирай
41. sparotok - по същество
21.05.2013 00:57
germantiger написа:
Лаконично въпроса ми е:

КОЕ ЗА ВАС Е

ТРАКО-СЛАВЯНО-БЪЛГАРСКО:

ЦЯЛА ЕВРОПА

СЕВЕРНА АФРИКА

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ АЗИЯ

ВЕРОЯТНО В ДВЕТЕ АМЕРИКИ СЪЩО ДОКОЛКО

Може (без ирония) да стигнете до атланти, лемури или Твореца - признавам от споменатите в това изречение не разбирам и нямам познания почти никакви.

Питам абсолютно без ирония!

Не пишете за нещо грозно, гротескно или отрицателно, то положително не е дело на трако-славяно-българи!



Тигре, да я караме като германците - по същество, без увъртане, поглед само върху фактите.

И така, кои от изброените от мен твърдения не отговорят на истината и най-вече защо? Посочи ми къде съм сгрешил, представи верния вариант и аз публично ще ти поднеса извиненията си, а и признанието си че съм сгрешил.

Разгледай подробно твърденията ми и ми посочи грешките.

Тигре, нека да погледнем към фактите. Висла е спомената през 1 век от Плиний Стари, а според Летъм и др. името не е германско, а принадлежи на славяно езичен народ. Съвсем умишлено употребявам термина славяно езичен.

Пак Плиний споменава Мори Маруса в Северна Европа като дава превода Море на Смърта, то няма германска етимология.

1. Германските думи за море са See, която е общогермаска и Meer.
2. Германските думи за мъртъв, смърт са tot, Tod...

Българските думи море, мъртъв, мърша са много по-добър кандидат.

Отново Плиний дава древното име на нос Скаген, а именно Тастрис.
Скаген е издължен и остър, на германски език няма обяснение за името Тастрис, но тесен, тясен дават добра етимология.

Много учени са писали за тракийските находки от Дания и Северна Полша. Тези работи разбира се са политически неудобни и макар някои да са отпечатани в Стокхолм, те не се радват на известност.

Та Тигре, нека да оставим личните мнения настрана и да погледнем фактите. Те не бива да бъдат пренебрегвани и премълчавани.


Нертус между другото е галско име, не германско.

nertos (force, strength) [IE *@ner-, *ner-t- 'strength, power']
http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/gaul.html

На староирландки nertmar означава силен, силна.

Нертомар е галско име.

Галите са оказали силно влияние върху германите. Германската дума за колело - Rad е де факто галска, идва от rada, reda, vereda - кола, колесница. Понеже В се е произнасяло по-скоро като У както в латинския, то вереда се редуцира до reda, rada...
цитирай
42. get - - Има една стара българска приказка ! - В селото на ГЛУХИТЕ(?) - църквата няма нужда от "камбана" !?
21.05.2013 18:57
- Отново обяснявам нещо елементарно (!): Малко преди ТРЕТО ХИЛЯДОЛЕТИ пр.Хр. се създава БРОНЗОВА КУЛТУРА - Носителите на тази култура, са хора известни като ПРОТО индоЕВРОПЕЙЦИ !

- Руснаците поради техни си съображения(?) "доказаха", че протоцентъра на възникването, на тази култура е АНДРОНОВО ? - Аз твърдя, че пред образа и ТРЪГВА от БАЛКАНИ("варна-хаманджия" с производната и Кукутени-Триполска ?) !

- Като илюстрация за твърдяното от мен ви давам ПРИМЕР, за близост на думи от югоизточна и северна Европа ... с дума от СВЕРЕРНА ИНДИЯ ?!
- На PIE имаме документирана една социално-служебна дума за ГОСПОДАРКА(госпожа) на нея отговаря "германската" богиня с името "Freyja", Frejya, Freyia ... и др. подобни ! - за същата лингвистите казват, че(?): (на Old Norse Е "Lady") is a goddess associated with love, sexuality, beauty, fertility, gold, war, and death.
- Along with her brother Freyr (Old Norse (отново със значение - "Lord").
- Относно връзката между личното име Frejya и социалната титла ФРАУ (?) - The name Freyja is in fact a title meaning "lady", from Proto-Germanic *frawjОn, cognate with West Frisian "frou", Dutch "vrouw", Low German "Fro", "Fru", German "Frau". Което в ПРОТО И.Е. език и производният му санскрит дават(дума със звучение) - PURVA - със значение "изток" ... но и още ПРЪВ и ПРАВ-преден - аКО НЕ ВЯРВАТЕ сравнете го с Proto-Germanic *frawjОn ?!

- Много ми е интересно - лингвиста-историк дето толкова държи на дифтонгите при изписването на думите - Да ми обясни, Що чини в българският език тази РЕЛИКТОВА протоевропейска дума - След като българското население според неговите "теории" е било на всякъде другаде но не и в причерноморският ареал ?!

- Германският тигър да престане да безобразничи - Защото ще му дам примери, доста "обидни"(за неговите представи за богоизбраност ) ... и за немският му супер ЕТАТИЗЪМ ?!
цитирай
43. bven - Гръцката богиня Атина всъщност е българка по произход...само е насадена в гръцката земя:)
21.05.2013 22:26
Поздрави!
цитирай
44. germantiger - ...
25.05.2013 01:50
"Тук" съм коментирал и за готите и за курганите и за находките

БОЛ КОНКРЕТИКА И ФАКТОЛОГИЯ

СЕВЕРА против ТРАКИЯ

http://germantiger.blog.bg/history/2013/05/24/severa-protiv-trakiia.1113616

Заглавието е провокативно и не е по същество антитракийско!
цитирай
45. merlin68 - "Тук" съм коментирал и ...
25.05.2013 22:55
germantiger написа:
"Тук" съм коментирал и за готите и за курганите и за находките

БОЛ КОНКРЕТИКА И ФАКТОЛОГИЯ

СЕВЕРА против ТРАКИЯ

http://germantiger.blog.bg/history/2013/05/24/severa-protiv-trakiia.1113616

Заглавието е провокативно и не е по същество антитракийско!


Прочетох, всъщност няма нищо по същество.
цитирай
46. get - - Има-а-а ?! :))
29.05.2013 20:40
merlin68 написа:
germantiger написа:
"Тук" съм коментирал и за готите и за курганите и за находките

БОЛ КОНКРЕТИКА И ФАКТОЛОГИЯ

СЕВЕРА против ТРАКИЯ

http://germantiger.blog.bg/history/2013/05/24/severa-protiv-trakiia.1113616

Заглавието е провокативно и не е по същество антитракийско!


Прочетох, всъщност няма нищо по същество.


- Има, понеже хер Густав Козина(Gustaf Kossinna) светило в палеоисторията на "германците" поддържа "теории" за разнасяне на ПРОТО ЕВРОПЕЙСКАТА култура и език от 1 800 до 100 г. от н.е. от вида ... ? - Всъщност това е най-добре илюстрирано с тази карта (?): http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Goths%28Madison_Grant%29.jpg - същите ги повтаря(споделя) и нашият приятел "germantiger" :)) !

- Второ, кълне се, в безкромисно изобличаване на посегателите на нормонско-германската история ... само дето не може да ми обясни, произхода "германец" и от там, етносната принадлежност на хората, които първоначално са наречени така от ГайЪТ Юлий Цезар ?!

- Ти какво, ще кажеш ? ... а какво ще кажеш относно факта, че народи които според "Готско-германската теории" (че тези народи от Скандза в I-ви век ДЕБАРКИРАЛИ и създали поселение, на южно балтийско крайбрежие).
- Но същите тези, още през този същият ПЪРВИ ВЕК ги има посочени в Карпатско-дунавски регион ?! ... примерно, като едно бури, вандали ... ет, со-он ?!

- Отделно много странно ми звучат едни такави съобщения от античните (?):
а) Плиний Стари "Естествена история"; VI.35 "... венедите всъщност, са сармати."
б) малко известният император Gaius Vibius Volusianus (251 - 253) носи прозвището ВЕНЕДСКИ поради победата му над венеДите, в битки от приДУНАВИЕТО ? - но за тези сражения, наши и чужди историци ТВЪРДЯТ че са между Рим и току що появилите ГОТИ - за което ни се представя, като доказателство, баталната сцена пимерно от "Ludovisi sarcophagus" (повече инфо, от тук)- http://en.wikipedia.org/wiki/Ludovisi_sarcophagus
цитирай
47. vokill - Здравейте попаднах на едно изследване от Сузане Хакенбек, археолог от Кеймбридж:
18.04.2017 17:03
Хакенбек е анализирала останките на близо 200 души живели през пети век в днешна Панония, Унгария. Като изследват намерените кости и съдържащите се в тях елементи, Хакенбек и нейните колеги правят изводи за това, че в този район всъщност хуните са живели заедно с местното население. Откритията им са изненадващи. Въпреки че хуните са воювали с Рим, обикновените хора по границата между двете империи са съществували относително мирно заедно и дори са се кооперирали в много дейности. В различните кости, намерени при древни погребения в Панония са открити различни елементи, доказващи различен начин на живот – при едни, че са били земеделци, при други, че са номади.Анализите на Хакенбек стъпват на постулата „ние сме това, което ядем и пием“.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679899
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031