Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 12:46 - Денят за избор на СДС
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1217 Коментари: 0 Гласове:
0



Щом Караиванов и Симитчиева са вечеряли с Мартин Димитров, тя работата е опечена Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Щом Караиванов и Симитчиева са вечеряли с Мартин Димитров, тя работата е опечена

СДС свика оределите си редици в неделя, за да пуснат глас на вътрешни избори кой от шестимата кандидати най-става за нов лидер на синята партия.

Христо МАРКОВ

В славещата се някога като червена община Брезово, в която кмет е седесер, сините ще гласуват в клуба на пенсионера на ул. “Георги Димитров” 33. Пред изборната секция цари леко оживление и острастени коментари. Малцината седесари са на темата “докъде сме я докарали” – зорлем се събрали клубове на сините едва в около 200 общини. Нямало структури на СДС в Луковит, Ябланица, Угърчин, Батак, Брацигово, дори в Сопот, а да не говорим за смесените райони. Настроението е повече от минорно. Още около 1030 часа започват да се въртят телефони с цел “да не станем за резил с десетина гласуващи.”
Около 11.30 часа в Садово са гласували 9 сини, включително петимата членове на комисията. В кафене “При Доби”, което играе ролята на изборно бюро се метлеят двама-трима цигани и пият бира, 3-4 седесари и петимата членове на комисията. При тях е предпочитано е кафето и колата.
По обяд в Перущица е по-оживено. Гласували са около двайсетина души, което си е направо постижение при вялата активност в другите общини. Тук гласуват и малцината сини членове от Кричим, защото не успели да ги докарат докъм десетина в общината, та да имат право на отделна избирателна комисия. Възрастна жена смело пристъпя и директно пита “Тук ли се гласува за Методи?”, визирайки местната политическа звезда Методи Андреев. Мигом симпатична членка на комисията показва двете бюлетини за председател и членове на НИС. Да, ама там “Методи” го няма и бабата подозрително се обръща към друг изборен активист. За всеки случай иска нова бюлетина и чете напористо имената като след всяко пита с интерес – “А тоя кой е?”. За отрицателно време е запозната с политическите биографии на шестимата кандидати за лидер, но не е удовлетворена, вероятно заради “Методи”. Понечва да си тръгне, но е открита в списъка за имащите право на глас седесари и върната от вратата “да си избере някой”. В крайна сметка и без Методи възрастната перущенка прави своя демократичен син избор.
В Асеновград оживлението в ранния следобед е обяснимо – току-що са отметнали повече от 30 гласоподаватели. Пред клуба на СДС на ул. “Цар Асен” 38 малка групичка “разцъкват” актуалната политика. В центъра на спора е възрастен господин, на който не позволили да гласува, защото не платил членски внос за три месеца назад. “Това е работа на оня, нашия. Аз съм негов противник още от самото начало, а той дойде много късно в СДС. Когато правихме СДС, такива като него се криеха при комунистите.”, възмутен е ветерана-седесар. Разбирам, че “оня, нашия” е самия областен шеф на сините Йордан Бакалов, заподозрян в намеса при съставянето на избирателните списъци. Възразяват, че “нашия” не се е кандидатирал за нищо, та няма никакъв интерес да прави “тези гимнастики”. “Абе антикомунист е бай Стефан Вълков, къв е тоя Бакалов?” не мирясва лишения от избор и си тръгва ядосан. След него пристига леко залитащ нисък човек, който избива рибата с въпроса “За Желю Желев тук ли гласуват?”. Изглежда познат чешит на местните, защото е удостоен с нулево внимание.
В съседното кафене млади седесари са възмутени от публикувана декларация в сайта на СДС, където тримата заместник-председатели на младежката структура, два дни преди избора, направили остра декларация срещу анонимно съобщение в подкрепа на Мартин Димитров. Никой от младежката организация не е изразявал такова желание и сега се засипват с обвинения в манипулация в полза на депутата. “Тия в София пак се решили да предрешат изборите”, гневи се младеж с шалче на футболния отбор на “Левски” иначе нямали нищо против Мартин, ама така не било честно. После минават на по-интересната тема за футболния отбор, защото в Асеновград бил най-силния фенклуб на “синята лавина”. С жест e поръчана на бармана водка и любимата песен на тартора. След малко се разнасят трелите на сръбската звезда Neda Ukraden и вечното “Шуми, шуми, Яворе”.
Около 16.00 часа централата на СДС в Пловдив е оживена На “Цар Асен” гласуват членовете на два района в града и освен това общините “Родопи” и “Марица” . Избирателната активност е доста по-висока от очакваното, даже в една от градските секции всички налични седесари са гласували. Около сградата на групички се водят партийни разговори с актуален адрес. Голямата пречка с регистрацията на Устава на СДС била отстранена, макар и с лека нередност – Софийски градски съд заличил чл. 43 и чл. 92, ал. 8 от основния документ, заради ограничения в правото на избор.
Пловдивските сини са доста по-информирани и не крият прясната новина, че кметът на Кюстендил Петър Паунов пуснал 6 жалби за нарушения – в община Сливо поле гласували в личната дъскорезница на кандидата Румен Христов, а в Харманли секцията се помещавала в автомобил. Мартин Димитров се жалел, че в ж.к. “Люлин” се дописвали мургави избиратели от “Филиповци”. “Пак са заиграли парите” угрижено коментира стария седесар Левон Симонян, който е от върлите привърженици на младия икономист. В Пловдив се очертавала победа на Мартин Димитров, защото, според компетентните мнения, при гостуването на всички кандидати в Пловдив, след срещата той бил поканен от Тони Симидчиева и Николай Караиванов “на маса”, а в такива случаи това си означавало предварителна подготовка на “редовите членове”. Имало и привърженици на Румен Христов, защото “работил за Петьо Стоянов”. Сашо Йорданов е с по-хлабава подкрепа – “нямаме ли пловдивчанин, ами варненец ще избираме”, коментира възрастна дама. Наблизо преминава бившия седесар Тинко Аджаров, зад който коментират, че се продал на “Атака”. Мярва се и депутата Петър Петров.
По-угрижена е група сини в заведението. Те не могат да повярват, че в цяла област Враца имало три секции, а в Шуменска област само една. “Дотам ли я докарахме?” невярващо се питат верните на идеята пловдивчани и прехвърлят гнева .си на местния съветник Караиванов, който и “тук ни направи за смях”.
Следващата група носи ведрата новина, че в община Калояново изборите почти са приключили. “Там пипат здраво. Кмета наш, Пищялов активен ...” – направен е веднага бърз анализ.
Наближава 17.00 часа, т.е. края на изборния ден за почти 10 000 седесари в България. “Ще има балотаж”, категоричен е бай Левон, ама кои ща са? В последния момент, според него, може Иван Сотиров да обере софийските гласове и да придобие преднина. Иначе тук сме за Мартин Димитров, продължава стария познайник, щом Караиванов и Симитчиева са вечеряли с него, тя работата е опечена... Контрирам го, че в Пловдив не са само те СДС, всичко може да се случи, а г-н Симонян кахърно заключава “Ами май, то, дотам стигнахме. Само тези двамата са общински съветници...”



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540863
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031