Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 12:33 - Фалит за туризма на Вълчо и Рагин
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1885 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.07.2009 23:22


  Радост в кризата, BG туризмът ще фалира!

image

 

PlovdivMedia - Радост в кризата, BG туризмът ще фалира!

В условията на все по-тежка финансова криза и срив на глобалните пазари в
България се очертава чудесна новина за народонаселението – има всички предпоставки през 2009 год. родният туризъм да фалира, поне в мутро-барок-просташкия си вид, което ще рече 70-80%. 
 
Христо МАРКОВ
 
Радостните очаквания са налице и този факт ще е от малкото полезни неща за страната. Красимир Станев, един от малцината умни туристически босове, честно сподели преди две седмици, че за 2009 год. половината хотели в “Албена” няма да отворят, защото цена около 50 лв. на ден на база “ол инклузив” е отчайваща загуба. Отсега е планирана заетост на леглата около 50%, а някъде в соцчудовищата по курортите ще е от порядъка на 20%. В тези условия “Албена” на Станев ще оцелее, защото е умно застроен с много въздух между обектите, защото е чист, спретнат и поддържан комплекс, няма мутри и цигани и е с относително европейски тертип. Нека да му мислят Слънчев бряг, Константин и Елена, Свети Влас, Пампорово, Банско и разните там “спа”, “конгресен” и “уелнес” дивотии.
Разбира се, ще намалеят и косвените приходи за държавицата ни, понеже големите туроператори рано-рано сколасаха да редуцират програмите си за страната, а авиокомпаниите вече намалиха резервациите за дестинацията “София и ко” почти с 2/3.
Аз поне от тези новини се изпълвам с доволство – ще мога да наблюдавам безплатно и продължително драматичното зрелище “фалит на мутро-барока”. Представлението вече започна в “зимните” курорти. Края на ноември, когато в Словения и Хърватия ски сезонът е в разгара си, тук заетостта е под 20% и е следствие от постоянното присъствие на мутри, чакащи проститутки, безработни готвачи и келнери. “Снежната покривка” я няма и скоро не се очаква. Пейзажът около “зимните комплекси” е гол като циганче. Картинката няма да се промени съществено и до края на сезона с малък проблясък около Коледа. Въпреки че имаме единствения зимен курорт в света, който почти изцяло разчита на изкуствен сняг – такава е “перлата” Банско, която е някакъв тюрлюгювеч от битови къщи и модернистични заместители. Китно преди пиринско градче е класически пример как за 10-15 години може да се унищожи и неповторимата му архитектура, и специфичния бит.
През лятото ще стане още по-страшно за нашите туристически босове, особено в чудовища като Слънчев бряг и Златни пясъци. Тези бетонни поселища юли и август се превръщат в терен за бедни европейски пенсионери, преминали средната възраст сексманиачки, всякаква биологически сбъркана маса от педераси, лесбийки и травестити, нашенски гларуси и проститутки, руски и скандинавски любители на евтиното твърдо гориво и за цвят заблудени любители на яхтите на братя Диневи, соцсецесиона на Вълчо Арабаджиев и дружки на Милен Велчев. Тук-там се мяркат и нашенски авторитети като Митьо Очите. Тая гмеж ще намалее и само ново правителство на Станишев може да спаси сезона, ако изпрати всички възможни пенсионери да се насладят на “лукса” с морето и сините вълни. Иначе в белия свят средната класа пести, като се лишава най-напред от почивката или предпочита качеството на услугата в средиземноморските градчета на Испания и Гърция. Ще го “отнесем”, защото икономическата операция “намаляване на цените и повишаване на качеството” е непозната за нашия бизнес туризъм. Във всеки втори ВУЗ вече има специалност “туризъм”, бълват се менажери и всякакъв обслужващ персонал, но всяко лято разбираме как тези хора са забягнали от Черноморието – другаде им плащат повече и навреме, а и работят в човешки условия. Тук им подхвърлят мизерните 300-400-500 лв., които по правило получават в края на сезона и ги осигуряват на минимална работна заплата. За картелните споразумения на туристическите босове се знае от години, но за тях няма инспекция по труда и синдикати. В резултат, по нашите хотели готвят случайни баби, сервират невръстни момичета от околните села и чистят безработни циганки. К’во качество, к’ви пет лева?
В същото време сме страната с най-много организации за туризъм – на Петя Славова, на Красимир Гергов, на другия Гергов, на Вълчо, на Рагин, на Шарлопов и още знайни и незнайни лидери на “национално-отговорния туризъм”. Те все дават пресконференции със сериозни лица и заучени маниери и пищят за помощ, защото с дейността си били “лицето на държавата”, демек, докарвали чуждоземци да ни гледат сеира. В мътните зори на прехода една група от 13 лица и фирми се нарече “национално-отговорен капитал”, ама много скоро половината ги избиха, а останалата половина потъна в банковите фалити от Виденово време. Та, техните ерзац - наместници се прекръстиха на “национално-отговорен туризъм” и имам подозрението, че краят им наближава по сходни пътеки. Част са с предълги необслужвани кредитни досиета, на други ще поискат дадените пари като ресто, на трета част рецепциите ще си останат празни, четвърта ще ги ползват като пушечно место и дано читавите оцелеят. Тези хора не ги притеснява близката история и финансовата стагнация, а на поредната публична изява изквичаха, че държавата давала малко пари за реклама на туризма. Че от къде на къде национално-отговорни бизнесмени данъкоплатците ще ви рекламираме?! Нещо не ми се връзва. Нали имате телевизии – какво ви пречи да се рекламирате, даже безплатно в тях? Нали имате части самолети – превозвайте си туристите! Е, Петя Славова може да рекламира хотелите си с красивото си лице, а братя Диневи да се популяризират с многобройните яхти. Така ще бъдат в световен план новатори – на всяка яхта – постери - един на Станишев и Първанов, един на хотела. Въпреки многобройните си воаяжи из световните столици “национално-отговорния туризъм” май стига само до “шопинга”, иначе щяха да разберат, че “там” държавите рекламират себе си, а не яхтени пристанища, уелнес хотели и казина.
Скоро в националния ефир “специалист в бранша” сподели, че имаме резерви в културния туризъм, защото сме били третата страна в Европа по обем на културното наследство, което си е самата истина и аз си представих реално картинката. Ама как си я представя “национално-отговорния туризъм” тая
работа с прости хора, възпитани от социалистическия мастодонт “Балкантурист”?! Я им вижте само имената – Крушкова, Вълчо, Бобокови, Гергов, Рагин... Вярно е, че Хърватия с Дубровник и девствените островчета направи пробив в световния туризъм, че Норвегия предизвиква интерес с историята на викингите, ама Рагин да води “организирани групи” в Казанлъшката гробница или Старосел си е чиста перверзия. Чак пък такова въображение, моля! Или в рекламен каталог да тупнем фреските в Боянската църква и до тях Вълчо Арабаджиев и семейство, без извинение.
За българския туризъм има все още няколко спасителни сламчици и дано през 2009 год. не управлява тройната коалиция, та остане нещо за предлагане като туристическа дестинация. На първо място се надявам някой да спре унищожаването на най-красивите кътчета с безумни проекти като “Супер Боровец” , “Паничище” и “Искровете”. На второ място не трябва да правим опити за новаторство, а да препишем дейностите на Испания, когато преди 15 години имаше спад в приходите от туризъм. Спомняте ли си акцията в Марбея и съдбата на хотелите, собственост на Хесус Хил – президента на “Атлетико Мадрид”? Испанската държава констатира презастрояване, откупи гигантските хотели на нищожни цени от Хил и пусна едни огромни багери, които за два месеца изравниха всичко със земята. На тяхно място построиха демонстративни селища и атракциони, а другото залесиха. През това време вкараха Х. Хил в затвора, защото построил стотици хотели, като ги залагал по няколко пъти и нямало как да си изплаща кредитите. Естествено май вървим в тая посока. “Национално-отговорният туризъм” вече е предложил няколко хотела в Слънчев бряг за 1 евро, само и само някой да им обслужва заемите. Последните месеци национализацията стана модерна в САЩ, а ние можем да дадем пример като национализираме не банките, а хотелите с тежки дългове и после ги бутнем по примера на Испания. То и без това вече има слуховете за фалит на Първа инвестиционна банка заради туристически кредити.
След тези задължителни дейности управляващата клика, вместо да рекламира мърдащия още туризъм, трябва спешно да забрани всякакви заменки по крайбрежието, Рила и Пирин и след това да ревизира вече направените. Може да остане време и за инвестиции в инфраструктурата, че сме единствените в Европа, които развиват туризъм, но нямат магистрала.
Ако имаме държава и политици, това ще се случи. Иначе през 2009 год. очаквайте първите истински фалити в т. нар. “Туризъм”, масата българи ще се лишат от “почивката”, по-малка част ще предпочете Турция и Гърция, а някои от туристическите олигарси ще въртят кючеци на Ривиерата или Дубай.


Тагове:   олигарси,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542772
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031