Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 12:00 - Иначе Масларова е сладкодумна
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1548 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.09.2009 21:03


Иначе Масларова е сладкодумна...
image

PlovdivMedia - Иначе Масларова е сладкодумна...

В началото на 1929 год. в САЩ започва невиждан трус на паричните пазари. Никой не очаква трагедията, която следва: банките гърмят една след друга; средният американец обеднява с часове; еврейската диаспора бърза да обръща парите си в диаманти и злато; налични пари има само мафията, която традиционно не разчита на банките; кланът Лучано раздава високолихвени заеми и за месеци става най-големият собственик на недвижими имоти в Ню Йорк.

Христо МАРКОВ

През 1931 год. тази криза застига Европа и особено Германия, където бюргерите започват на носят чували с марки за една вечеря. Логично се стига до улични изстъпления, до Кристалната нощ и в крайна сметка до победа на национал-социалистическата партия на Хитлер с обещанието за хилядолетния райх. Глобалните анализатори определят края на тази криза с края на Втората световна война. Началото на 30-те години в
България е време на небивал възход. В страната се строи, както никога досега, появяват се първите европейски курорти, износът надвишава с пъти вноса, селскостопанската ни продукция се изкупува още "на зелено" и тръгва за европейските пазари. Този "бел епок" продължава до началото на 1934 год., когато ненадейно ни стига световната криза и следват преврати и "контролираната демокрация" при личния режим на Борис Трети. Спасяваме се благодарение на банкери като Атанас Буров и Анжело Куюмджийски, на индустриалци като Губиделникови и Чапрашикови, които смело интервенират в кризата на европейските пазари и щедро заемат свежи пари на държавата. В края на 1994 год. БСП с Жан Виденов печели изборите и си осигурява мнозинство от 125 депутати. Следващата 1995 год. единодушно е определена като "добра" - юнашки се раздават "обезпечени" кредити; започват няколко мащабни проекта; реколтата от зърно и слънчоглед е най-добрата от десетилетие; страната юнашки започва да си плаща външния дълг; даже мутрите сменят анцузите с костюми "Пиер Карден". Вицепремиерът Румен Гечев прогнозира "финансова стабилизация за десетилетие", а Румен Овчаров втори мандат за социалистическата партия. Само месеци след това банките са обградени от вложители, докато същия Гечев и Тодор Вълчев успокояват, че "банковия сектор има ресурс да гарантира влоговете". Балонът се пука драматично, когато се оказва, че рефинансирането е ставало от БНБ с едни и същи пари. Могъщата Първа частна банка фалира топтан, атрактивната Агробизнесбанк е купена за един обезценен лев, а милиционерската Туристспортбанк просто се стопява. Клиентите губят спестяванията си или получават напълно обезценени левчета. Появяват се все по-едри купюри и пак не догонват инфлацията. Доларът стига 3 000 рева и тълпата гони социалистите с камъни по софийските улици.
Нямаше да правя тази ретроспекция, ако не слушах последните напоителни изявления на Станишев и Калфин, единодушно обяснявайки, че страната "запазва макроикономическата стабилност", че има 7 % ръст на брутния вътрешен продукт, че имаме 29 милиарда резерв, че Масларова щяла да минимизира щетите на най-бедните.
Не съм икономист, но съм научен да чета внимателно историята и да знам, че не винаги тя се повтаря като фарс - особено, ако става дума за икономически кризи. Доколкото знам страната ни е пренебрежително малка, за да остане незасегната от финансовото цунами, което идва оттатък Атлантика, а там Уго Чавес вече открито се подиграва на САЩ за одържавяването на големите и` банки. Най-богатият човек на планетата Уорън Бъфет скоро прогнозира, че ипотечната криза ще засегне абсолютно всички финансови пазари и най-тежко тези в Европа, но ще стане по-бавно от уолстрийтския взрив. Не е лошо да се прехвърлим и в нашата си държава и да си спомним, че почти 95% от банките не са български, а поделения на чужди такива; че в страната има свърхпредлагане на жилища и хотелски спа-центрове; че конвертируемият ни туризъм бележи поредния си спад, независимо от бедните чужди пенсионери и младите секс-туристи; че няма наследници на Буров и Чапрашикови.
Миналата седмица основните индекси на московската фондова борса се сринаха с 19 на сто и правителството на Русия забрани да се споменава в държавните медии думата криза. На българската се сринаха с 34% и Станишев даде бодра пресконференция, а той е съветски възпитаник и гражданин. Но Русия все пак има петрол и природен газ, още Абрамович, Фридман, Гусински и Алекперов, а
България има Людмил Стойков, Черепа и Маджо. Май мащабите са различни ?
Та ми струва, че така наречения "обикновен българин" не е лошо да си припомни събитията от началото и ако са му останали спестявания да се погрижи за тях.
Иначе Масларова е сладкодумна, с извинение...


Тагове:   Масларова,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9572605
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930