Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 12:11 - Новото народно творчество
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1333 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.09.2009 20:56


Български Свободни Професии, Стани Да Седна

image

PlovdivMedia - Български Свободни Професии, Стани Да Седна

Народът ни е проявявал удивителна находчивост при ъндърграунд-отмъщението си на политиците и партиите. По време на комунизма се разви и обогати цял жанр в това отношение - вицовете за Тато, милиционерите и Съветския съюз, които имаха нездравословно въздействие при докладването им на съответните органи - хора като Сашо Сладура дори заплатиха с живота си за разпространението им.

Христо МАРКОВ
 
След 1989 год. сякаш чувството ни за хумор позакърня, но за кратко - все по-често можем да се радваме на полуфолклорни истории за Бойко, Станишев, Костов или Мозер. Винаги съм се удивявал на ироничния талант у хората, които нямат смелост да си изкажат мъката открито - сега този вид съпротивление намери отдушник в имената - имаше даже такива песни като "Луканов е престъпник, а Лилов - педераст" - пееше го по митингите Васко Кръпката; вечният Александър Томов и досега е известен като Сашо Апашо, помнят се и Мистър 10%, и Класната, Мозер стана Маузер, а "Каналето" се отчетоха със скечове и песнички като "Виденов-оф" или "Тайсън кючек". Слави и компания сложиха началото на новия "народен" прочит на абревиатурите, които си избраха множеството новосъздадени партии. Години наред БСП/к/ бяха Български Свободни Професии - курви, а СДС стана известно по червените митинги като Стани Да Седна, а по времето на Иван Костов ги окичиха с прозвището Само Дай Списък - тогава се пишеха предълги списъци за "реализиране" на приватизацията наречена РМД - Разбойническо-Мениджърска такава. Пак по същото време социалистическата партия, натикана в ъгъла и водена от Георги Първанов, стана известна и като - Без Сили с Първанов.
Пак в началото на прехода имаше едно формирование на Ал. Томов, което носеше гордото ГОР, а зевзеците го кръстиха Гаден Озъбен Ръб, БЗНС пък бе прекръстено на Баби Знаещи Наизуст Стихотворение - откъде тази любов на бабите-земеделки към поезията не стана ясно.
В по-нови времена лексикалното богатство на българския език избуя в трактовката на безкрайно дългия списък от партии и коалиции - видял, че няма нищо опасно, средностатистическия българин реагира по своя си начин, дори на актуалните политически събития.
След създаването на ДСБ и борбата му с Царя партията на Костов стана известна и като Дръжте Симеон Борисов, по-благоразположените ги преименуваха Демонични Сили за Бизнес, а враговете привидяха в тях Движение на Сини Баби. Има даже нецензурното Де Се Е...
По-голямото братче СДС бързо след 2000 год. бе прекръстено на Слаба Далавера Стана, а някои предпочетоха зловещото Съюз на Държавна Сигурност или Сини Доносници за Сигурност, докато след избирането на Пламен Юруков за председател, синята партия бе доизкусурена със Спетема, Далавера и Спекула.
Достолепието на бившия цар не умилостиви народа и НДСВ набързо стана обект на хорските глуми. Някои като Няма Демокрация Само с Вазелин са откровено нецензурни, други като Най-Демократичните Свободни Вагабонти визираха хаотичната сбирщина от неизвестни лица в партията. Накрая враговете на НДСВ се кротнаха около любовта на Сакскобургготски към парите и властта със запомнящите се: Никога не Давайте на Симеон Валута и Няма Далавера без Симеон Втори.
Скоро от НДСВ се отдели една група депутати и направиха партия, която кръстиха с на вид безличното БНД, но не им простиха и на тях - Без Никакво Доверие.
Понякога българинът има и доста безмилостна памет. Припомняйки коалицията Отечествен фронт на земеделците с БКП през 1944 год., не се прости и на земеделската партия на Стефан Личев и Борислав Китов с абревиатура БНС и исторически справедливо бе наказана с: Баш Народни Социалисти и Благи Народни Синекури.
Не бе пожалена старата и достолепна ДП. След смъртта на безспорния лидер Стефан Савов и избирането на безличния Праматарски тя набързо стана Далавери и Пари или Демократични Пу..и, а след като издигнаха Тити за кмет на София, бе прекръстена набързо в безнадеждното - Даже и Папазов...
Специален интерес за народопсихолозите представляват прекръщаванията на партиите, свързани със специфичните етнически или национални проблематики - ВМРО, „Атака” и ДПС. Традиционалистите от ВМРО бяха разпознати като Власи, Македонци, Роми и Османци или Вътрешно Министерство на Ромските Общности. Напоследък се появиха по-модерните: Весели Македонци Разузнават Оперативно, а съвсем съвременно звуци Виждате ли Маккейн и Рома Обама. Така вече и Барак Хюсеин Обама бе характеризиран етнически и групово.
Затрудниха се нашите радойралиновци с дългото „Атака”. Най-напред се роди А,така, после бяха припознати като Абсолютни Тарикати Атакуват Канцеларии с Автомати, докато се намери и етническия еквивалент на „Атака”, а именно: Ахмед, Тахир, Али, Керим, Асан - и в двете има даже вътрешна рима...
С етническата корпорация ДПС умотворчеството не се затрудни, защото оттам винаги има "свежи" послания. В началото на това управление и реализирането на депесарския мандат бяха припознати като Доган, Първанов и Станишев, после народът се заяде със сараите и ДПС стана: Движение за Палати и Сараи. В средата на годината се разчу за някакво писмо, с което Ахмед Доган нареждал да се дадат 1.6 милиона на „Атака”, за да се подкрепят предизборно и новото име на ДПС някак си естествено стана: Дайте Пари на Сидеров. Последните трагични събития родиха още едно тълкувание на тази партия като: Доган Планира Смърт.
Любопитни са и трактовките на новосъздадените формации ГЕРБ, ЕНП и „Лидер”. Времето бе малко и народа пожали „Лидер” с нежното - Лъскави Идеи за Духовно и Еротично Развитие. Маститата Мария Капон си създаде собствена партия и открадна абревиатурата ЕНП, което не умилостиви електората и набързо нейната формация се сдоби с: Елате На Пазара; Едно Нищо-Правене; Еснафи, Наглеци и Паразити, а някои директно визираха лидерката като Една Нагла Паралийка или Елитни Народни Папуняци. Не се затрудниха хората и с могъщата ГЕРБ и нейния неформален лидер. Първото тълкувание, което поне аз чух, бе свързано със състава на формацията и звучеше така: Генерали, Ефрейтори, Редници и Бараби или Генерали, Еротомани, Ренегати и Бойко. Последното вече е ориентирано към предстоящите избори с: Гласувайте Еротично за Робокоп Бойко.
Като стара и узряла партия, БСП е обогатена най-широко от народната любов с тълкувания. В началото бяха визирани безжалостно лидерите с Бягайте от Станишев и Първанов или Бойко, Спри Първанов, по-късно се припомниха и още по-древните преходни тълкувания като: Баби, Сталинисти и Педерасти или Бесни Стари Пергиши, та дори Баби, Старци и Пари. Напоследък е включена и медицината в окончателното оформяне на образа на БСП като: Болна от Спин Партия.
Има и още находки, но се изморихме, нали? А после езиковедите нека твърдят, че народът ни нямал лексикален запас, а психиатрите, че народът бил станал от тъжен, по-тъжен. Глупости - по уникален начин и при комунизма, и сега, хората все по-жестоко успяват да си отмъстят на управниците, но това е богата тема за народопсихолозите, то ще продължи със същия жар...



Тагове:   шоу,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9569148
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930