Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 12:29 - Опозиция в един кюп с Управляващи
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.09.2009 21:13


Опозиция = Управляващи!

image

PlovdivMedia - Опозиция = Управляващи!

В края на мандата окончателно лъсна старата ми теза, че в Народното събрание няма и не е имало разделение на управляващи и опозиция, че този парламент е най-ярката демонстрация на фасадната опозиция, на само вербалното противопоставяне. СДС, ДСБ, "Атака", БНС, БНД не са нищо повече от притурка за някакъв цвят към БСП, НДСВ и ДПС.

Христо МАРКОВ 

Досега поискаха няколко вота на недоверие с чистото съзнание, че няма или не искат да свалят правителството, маркираха дебати, в които по правило им оставаше от времето, определено за тях. Вотовете на недоверие минаваха без новини и без желание за дълбочинен дебат, за промяна на статуквото. Сега, когато имат най-сериозния и реален шанс да свалят правителството, да разчитат на кризисен пиар, те се дръпнаха. Санкцията на ЕС с отнемането на 220 млн. евро от
България е уникален случай, изключителна сгода за опозицията да атакува със сериозни аргументи. С една дума, ЕС им дава всички козове в ръцете. И точно в този момент Костов, СДС, Сидеров, Капон, Свинаров и сие се дръпнаха като ужилени. Сакън да не стане нещо с правителството, което уж критикуват. Шамарът на ЕС предизвика дежурните декларации и после се кротнаха.
Независимите Янев и Абаджиев опитаха да предизвикат десните на разговори за внасяне вот на недоверие и такова желание проявили само ГЕРБ и БНС, а останалите просто се скатали. Големите опозиционери! Големи мастии, бих казал. Защото трябва да спре тази игра на опозиция поне в края на парламента и избирателите да си направят сметката, що за пишман опозиционери са изпратили да депутатстват. Абдикацията си Веселин Методиев и Надежда Михайлова обяснили с върховната глупост, че всъщност вот на недоверие щял да е дебата по бюджета на страната. То бива, бива да правиш избирателите си на малоумни, ама чак пък толкоз?... Целокупното СДС с всичките си икономисти и експерти изпратило да "разяснява" дълбокомудрената позиция Надка Михайлова, която този мандат го прекара целия като втори меден месец. Нали стана младоженка, де. ДСБ, които уж са люта опозиция, оставили на историка и архивар Веско Методиев да ни уведоми, че за тях било важно да дебатират по бюджета. Глупости на търкалета - и на децата им е ясно, че тройната коалиция ще приеме каквото поиска. Пък и какво им пречи да гласуват и срещу бюджета, и срещу Станишев. Да, ама не искат!
Големият страх на опозицията е, че може и да се катурне кабинетът, а при предсрочни избори ще хартисат - СДС се занимава с вътрешните си дилеми и са в насипно състояние, на ДСБ не достигат гласоподаватели, "Атака" не е подготвила спонсорите, БНД са на път съвсем да изчезнат. Точно сега кабинетът наистина може да се сурне, защото имат интерес от предсрочни избори и ДПС - по този начин ще избягат от предстоящите проверки на техни министри и скандалите около смъртта на Емин. Лобито на Гоце Първанов в БСП също ще запази влиянието си при парламентарна криза, защото ще разчитат на служебното правителство, назначено от патрона им. Идеална ситуация за опозицията, ако са опозиция, но не са... И гадничкото в оправданията им е, че декември е последният шанс да искат вот на недоверие, защото след този месец влиза конституционната 6-месечна забрана за внасяне му. По този начин, така наречената опозиция гарантира на тройната коалиция спокойното добутване на пълния мандат. Питам се къде са тук "безкомпромисните" Сидеров и Костов? Нали до вчера бяха много загрижени за
България и не можеха да им затворят устата, че сме лишени от европейските предприсъединителни фондове? Или вечно безсмислено активната Мария Капон? Волен Седеров пък съвсем се кротна, след като спазари с БСП оправдателната си присъда за магистралните му подвизи. Оказа се, че опозиция в това Народно събрание са само двама - Яне Янев и Димитър Абаджиев. Може да са всякакви, но демонстрират поне бягство от общите договорености на управляващи и псевдоопозиция.
Искрено се надявам, че избирателите ще прочетат поредния предателски сюжет, който разиграват СДС, ДСБ, "Атака" и останалите. Те трябва да проумеят най-сетне, че в това Народно събрание има една единствена партия - тази на общия интерес, на общата далавера и скъпо платеното спокойствие. С малки изключения депутатите са овъртолени в едни схеми и парадигми. За БСП, ДПС и НДСВ е ясно отдавна какво представляват, но гласоподавателите е крайно време да накажат не само управляващите, но този път и фасадната опозиция. В такъв случай изборите наистина ще променят нещо.


Тагове:   шоу,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9567076
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930