Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 12:05 - "Опъна ли попо Станишев?!"
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1351 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.07.2009 23:14


"Опъна ли попа Станишев ?!"

image

PlovdivMedia - "Опъна ли попа Станишев ?!"

 Бях изумен, когато мой познат от така наречения Алтернативен Синод ми зададе този въпрос с броя на в-к "24 часа" от 25.10. и ми го набута в ръцете, щото държеше много да му отговоря. Във въпросния брой на един на първа страница стоеше заглавието: "Сергей е пич било съблазън от амвона". Ставаше дума за посещението на премиера ни в емблематичния родопски град Кърджали, където бил наречен в олтара на църквата "Св. Георги Победоносец" от отец Петър с благозвучната българска и младежка дума "ПИЧ".

Христо МАРКОВ


След което върху свещенника със светско име Камен Гарена се стоварил гибелния гняв на неговия божи началник митрополита пловдивски Николай, който поискал да се свика епархийски съвет и да се подложи на низвержение заради тази съблазън, изречена под купола на църквата. "Съблазънта" в тези среди се определя като похот, желание за небогуугодно плътско общение, т.е. на съвременен език - желание за осъществяване на полов акт, на младежки сленг "да го опъне". А митрополита директно обвиняваше бедния отец в "съблазън от амвона", според първа страница на авторитетния ежедневник. Останах като гръмнат от тълкуванието на събеседника ми, но човека имаше висше богословско образование и значителен "багаж" в тези дела. Реших да се заровя в този богословски проблем и установих, че във всяка провославна и християнска държава това би било грандиозен скандал, не само попски, но и
скандално светски, та реших да споделя откритията си с любезния читател - мисля, че са достатъчно интересни.
На първо място установих, че посещението на премиера Станишев в църквата е абсолютно неканонично, особено присъствието му в олтара, където е отправена поканата за съблазън към него. Сергей Дмитриевич Станишев не е кръстен в православната вяра, т.е. според каноните на Светата богоспасяема българска православна църква е еретик, а според правилата на Никейския събор присъствието на еретик в олтара на православен храм е скверно дело. Нали затова преди години митрополит Николай не допусна присъствието на католически свещенници в олтара на храма. Нашият премиер не е дори католик, а е неверник, защото не е посветен в православната вяра и се пита какво дири в храма.
На второ място, според Негово Високопреосвещенство Николай, свещениците трябвало "да внимават и да не дават повод за съблазън с думи или с дела", т.е. пловдивския патрика ни казва директно с реакцията си, че подопечният му поп е предложил на премиера плътска съблазън и то в олтара на православия храм. Дали е осъществена съблазънта не стана ясно, но бурята в пловдивската митрополия нямаше равна на себе си - поне последните години.
Съгрешилият отец Петър е извикан по спешност в Пловдив и то в Светата Неделя, когато трябва да обгрижва енориашите. Привикан е не къде да е, а направо в покоите митрополитски и е подложен на разпит в продължение на четири часа от самия патрика. Запознати клирици твърдят, че това е прецедент в църковните дела, защото за целта имало съответен епархийски съд, а в случая ролята му се иззела от владиката и неговия викарий Антоний. "Грубо нарушение на Устава на Българската православна църква", казва примирително моя приятел - бивш разколник, и прави светия кръст на гърдите си. След четиричасовото низвержение се ражда ... "ДОКЛАДНА ЗАПИСКА" от отец Петър, която започва със следните знаменателни думи7 "Донасям до знанието Ви с духовен смут за изказването ми на 21.10.... под емоционално влияние ... моля да ми простите" и продължава клетия отец "Чувствам се дълбоко виновен, дайте ми възможност да се поправя... още веднъж Ви моля простете и благословете със страх Божий. Целувам Светата Ви Архипастирска десница...". Всичко това е написано в ДОКЛАДНА ЗАПИСКА до пловдивския митрополит Николай. Явно в новите времена в БПЦ има практика да се общува с докладни записки, които започват с "донасям" - верен почин от предшествениците, май.
На трето място - за сексуалната обърканост на премиера се говори отдавна из жълтите издания, но чрез попските приказки ли трябва да се догаждаме какво става под купола на храма и тези ли предложения за съблазън трябва да са проблем на клириците. За едното ли предложение за съблазън се разхожда Станишев с гардовете си из църквата, прави ли светия кръст, когато влиза в храма, целува ли ръка на енорийския свещенник, показва ли уважение към вярата... Тези въпроси остават да висят, а демократичната ни преса споменава дарението на премиера за ... външната порта на църквата. Сбъркана
работа, откъдето и да я погледнеш. Може и да се отмине, ако не става въпрос за един от най-съществените темели на държавата: властта и вярата.
Древните имат една сентенция, преживяла вековете, Quails rex, talis grex, което ще рече - Какъвто попът, такава и енорията. В тази забележителна случка - каквато ни църквата, такава и държавата. Ако пловдивския владика Николай не беше решил да се прави на страшния съд и да търси съблазънта под купола на храма, май можеше и да се разминат бомбастичните заглавия по вестниците. Олтарът в православния храм е място жертвено, там се извършва безкръвната жертва - евхаристията и защо нашия клир не си зададе въпроса какво прави неверник в него и не е ли предизвикал самия той тази плътска съблазън у скромния поп. Питат се вярващите още и друго - защо нашия архипастир митрополита Николай е дежурен почетен гост на всякакви светски съблазни. Скоро бе на трибуната при отриването на изложба в панаира на "спа и уелнес туризма" - нима църквата е благословила този вид туризъм, който е по-скоро синоним на съблазън, предлаган от млади девойки...
Дали е осъществена съблазанта "Опъна ли попа Станишев ?!" не става ясно, но отецът е опростен, след като целунал архипастерската десница. Станишев предоволен си заминал от Кърджали, но не се обади да защити предложилия му съблазън отец Петър. Не е ли време преди изборите да си припомним древната народна песен "Издоле идат манафите" ?”
Б.Р.Материалът изразява авторска позиция. „Plovdivmeida” ще предостави място и за мнение, което се различава от нея.


Тагове:   отец гарена,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541418
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031