Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 11:56 - За циркаджийте и Станишев
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1725 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.09.2009 20:45


Кои са циркаджии, кои – consigliori!?

image


След неистови напъни, масички, листя и моливи необединената опозиция събра подписи за уволнение на правителството. Според нея, подписите били над 1 милион, според Станишев това били фалшиви подписи, според "независимите наблюдатели" - били достатъчно и по-малко, за да се сурне правителството.

Христо МАРКОВ

Знаменателната акция завърши с връчването на папките на самия премиер, което да докаже гръмовната значителност на кампанията "Аз съм европеец!". Интересно, че заповедите за уволнение не бяха връчени от лидерите на необединената опозиция - Борисов, Костов и Юруков, а от проводени до Министерския съвет техни consigliori. Думата е с италиански корен и се използва в мафиотските фамилии като съветник, довереник, момче за всичко, просто казано това е човек, който стои близо да големия бос, шепне му в ухото, а често се наема и за мръсната
работа. И понеже Борисов е зает да вози боклук до Силистра, Костов громи ДАНС, а Юруков се чуди как да скрие неплатените данъци, изпратиха своите consigliori, съответно Цветан Цветанов, Петър Москов и Иван Колчагов, които да свършат тази високоотговорна работа. След дежурното назлъндисване, Станишев все пак благоволи да напусне покоите си и да се срещне с гостите. Обръщението му към тях ме порази - "Здравейте, циркаджии!". Този вопъл за пореден път затвърди у мен убеждението, че премиерът ни е доволно инфантилен - то няма и как да е, щом човекът е започнал работа като министър-председател. А иначе циркът просто не заслужава такава обида, защото България става световна сензация в самото начало на 20 век под шапитото на най-големия френски цирк тогава "Фоли Бержер". Ама съветския възпитаник и украински гражданин Станишев откъде да ги знае таквиз неща.
През 1900 год. в Париж се провежда световно изложение, на което се представят постиженията на всички нации пред идващия бурен век. Подредени са национални павилиони, според възможностите на съответната държава. Българският е скромен - розово масло, зеленчуци, плодове, кисело мляко и суджуци. Скоро обаче европейските вестници се пълнят с името на младата балканска страна заради двама българи. Най-напред атлетът Лазар Добрич прави прочутото салто на смъртта от покрива на "Фоли Бержер" и влиза завинаги в историята на световния цирк.
Най-авторитетна е надпреварата по класическа гръко-римска борба за титлата "Най-силен мъж на 20 век". Турнирът продължава два месеца и регламентът е убийствен - сблъсъкът продължава в десет части по десет минути, т.е. до победа на един от двамата. Безспорният фаворит е високия 217 см. и тежък 150 кг. французин Пол Понс - носител на титлата световен шампион. След стотици преборвания до финала достигат непобедени той и българинът Никола Петров от Горна Оряховица - красавец и изтънчен познавач на светския живот, но вече придобил славата на железен мъж. Секундант му е самият Лазар Добрич. Цяла Франция очаква от Пол Понс да спечели титлата и докаже превъзходството си над дребничкия българин. Във "Фоли Бержер" са коронованите глави на почти цяла Европа, цените за представлението достигат космически размери, малка група български търговци заема крайните редове. Коравият българин започва методично да изтощава огромния французин и на почивката след седмия рунд казва на Лазар Добрич: "Бай Лазаре, повей ми с пешкира като бръснарите в
България, че петелът скоро ще спре да кукурига". В осмия рунд, след час и половина борба, Никола Петров вдига над главата си огромното туловище на Пол Понс и залепва плещите му на тепиха. Българинът печели титлата "Най-силен човек на 20 век" и става световна сензация. Под шапитото на "Фоли Бержер" търговците на розово масло забравят за печалбата и вадят от поясите мускалчета да разпръскват из публиката аромата на страната на розите, полският граф Хенрих Крачак организира огромен прием в най-скъпия парижки ресторант и провъзгласява българина за "обединител на славянството". Разказва ги тези неща в книгата си самият Лазар Добрич. Малко хора знаят, че някогашния горнооряховски градинар говори пет езика, че е приет в английския кралски двор, че се сгодява за дъщерята на собственика на цирк Буш, че подпомага десетки български студенти в Европа, че по време на Първата световна война финансира изцяло огромен лазарет на гара Горна Оряховица, че през 1920 год. създава първата спортна школа в България, а в крайна сметка партията на г-н Станишев прогони дъщеря му Николина във Франция - доскоро беше жива.
Нямаше да разказвам тази поучителна история, ако репликата на Станишев не показва липса на обща култура и възпитание - то и какво да очакваш от човек, който си е защитил дипломната
работа в СССР на тема "Ролята на униформата в съветската армия". Да беше попрочел, че нашето "влизане в Европа", всъщност започва под шапитото на един френски цирк. Можем да го тълкуваме всякак, но е факт.
А иначе историята с подписката за уволнение заприлича на ловък и ефектен фокуснически номер. Консилиеритата Цветанов, Москов и Колчаков не реагираха на заигравката на Станишев, та героят Бойко трябваше да им каже, че той, ако бил обиден, така щял да пребие премиера. Ама нали се разбрахме, че определението „циркаджии” не е обида, а даже гордост. Връчи се само една папка, а цял куп такива бяха събрани в огромна урна пред Министерски съвет, която на всичко отгоре вечерта изчезна. Необединената опозиция подозря управляващите, че те са я отмъкнали, за да не ги уволнят наистина, а от "Атака" се усъмниха, че черни като катран цигани са я откраднали, за да я върнат на вторични суровини. Йордан Бакалов даже посочи за това пъклено дело ДАНС. Най-оригинално и пазарно ориентирана бе Миската на Парламента Мария Капон, която обидена, че не са взели и нея, заяви, че не може да уволняваш някой, който не си назначавал, сякаш министрите са служители във фирмата й. Така демократично мислещите изпаднахме в сценария "Къде са папките” и кой ги открадна, а социалистите заплашиха, че ще изпратят листята на прокуратурата, защото някаква опозиционна баба от хасковско село била заблудена, че ако се подпише, ще й вдигнат пенсията. Главният прокурор пък се възмути от некомпетентните юридически управляващи и им напомни, че не е
работа на прокуратурата да се меси в граждански подписки, пък били те и за уволнение на министрите.
Цялата
работа премина под мотото "Аз съм европеец", но заприлича на финала си на "Аз съм българин". Преди три години прогнозирах, че предсрочни избори няма да има, защото няма опозиция, която да ги иска искрено, защото е добре нахранена от управляващите и мандатът ще премине в безобидни шеги и закачки. Ако не вярваш, драги читателю, прочети отново вече написаното.
Ама все пак преди 108 години изумихме света под купола на френския цирк "Фоли Бержер", другарю Станишев!



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9565231
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930