Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2008 20:06 - Янките по пътя на комунистите
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1700 Коментари: 2 Гласове:
1



САЩ тръгват по пътя на СССР Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - САЩ тръгват по пътя на СССР

Преди дни шефът на Съвета на началник-щабовете на САЩ адмирал Майкъл Мълън на специална пресконференция съобщи, че американската войска в Афганистан лятото на 2009 година ще се увеличи с още 30 000 души. По този начин контингента ще нарасне на 65 000 тежко въоръжени американски бойци, като се прибавят и войските на НАТО ще надхвърлят окупационния корпус на СССР от 80-те години.
Христо МАРКОВ

Не закъсня и реакцията на талибаните. Днес говорителят им Юсуф Ахмади каза: „Във връзка със съобщението на Вашингтон ги предупреждаваме, че ще понесат същото поражение както СССР през 80-те години. Всеки ден САЩ говорят различни неща, за да прикрият безсилието си.”
Двете изявления очертават всъщност обещаното в предизбирната кампания на новия американски президент Барак Обама – засилване на интервенцията в Афганистан за сметка на войната в Ирак. По много странна логика, именно във времето на президентите-демократи, САЩ са водили най-ожесточените военни действия на чужда територия. Почти десетгодишното търсене на Осамма бин Ладен и Айман ал Зауахири се оказа напълно безрезултатно. Двамата продължават да правят изявления по телевизията и Интернет някъде от планините между Пакистан и Афганистан и не се вижда края на това преследване. Все повече заприличват на мираж, независимо от многонационалните сили.
През декември 1979 г. съветските войски нахлуха в планинската страна и напуснаха през 1989 г., практически без да са постигнали нищо от първоночалните си намерения. Десетгодишната война отне хиляди животи и остави още повече професионални воини, които, след като останаха извън армията се включиха в постсъветската мафия като професионални килъри. САЩ през цялата съветско-афганска война подкрепяше активно муджахидините с оръжие и пари, обучаваше афганистанските племенни вождове и паравоенни формирования.
След 2001 год. се захвана нова война този път между бившите съюзници САЩ и Афганистан като претекста бе терористичния акт на 11 септември и сведенията, че „Ал Кайда” се ръководи от този район. Американците приложиха старата си тактика на агресивни бомбандировки, които избиваха повече цивилно население, отколкото воини. Използваха се „умни” ракети, касетъчни бомби с обогатен уран. Резултатът е практически нулев, защото американците окупираха тази страна по съветски модел. Руснаците строяха пътища, училища и болници, американците правят същото. И двете страни провеждаха уж някакви свободни избори. Следваха нови унищожителни интервенции. Не се отчете, че в тази страна лоялността към племенната общност е над всичко, че това е крайно ксенофобски народ, който стотици години е живял по един и същ модел на агресивния ислям. В края на 2001 год. САЩ обявиха мнима победа след бомбандировките, а муджахидините промениха тактиката и се сляха с цивилното население, където разчитаха на племенната лоялност. И не сгрешиха. През 2006 год. се завързаха най-жестоките битки, като този път се включиха активно и героите от антисъветската съпротива. Тъкъв например е партизанският командир от 80-те години на 20 век Джалалудин Хакани, който обяви, че окупацията е насочена не към бунтовниците, а към мирното население на пущунските племена африди и орокзаи.
Фактически американците вътре в страната имат за съюзници хората на Хамид Карзай, чиято дума не се чува извън Кабул и афганистанските комунисти – така наречения Северен алианс. Това са и основните играчи на хероиновия пазар в страната, защото Афганистан е типична нарко-държава – над 80% от световното производство на опиум, морфин и хероин се произвежда именно там. Канадският журналист и международен редактор на „Сън нешънъл медиа Канада” Ерик Марголис го написа още преди няколко години, че войните в Афганистан се водят само и единствено за сметовния контрол върху производството на хероин. Практически там друга икономика няма освен отглеждането на опиумен мак. „Войните на СССР и САЩ култивираха една типична наркодържава, която по естествен път се превърна в убежище на ислямския тероризъм, поради вродения племенен консерватизъм и ксенофобия. Интересите на комунистите от Северната лига и привържениците на Карзай са само в разпределението на маковите, разбирай хероиновите, плантации.” – писа през 2006 год. Ерик Марголис.
По всичко личи, че през 2009 год. военните сводки ще са от афганистанските планини, където има и български войници. Големият въпрос след увеличението на американския контингент е откъде ще се вземат толкова пари в условията на финансова криза, защото в момента САЩ плащат по 2 милиарда долара на месец за 35 000 души армейски корпус, а той от лятото се удвоява. Цената на хероиновия пазар е висока, но местните афгански племена знаят, че преди САЩ оттам са си тръгнали окупаторите от съветската армия, а още по-преди британските войски.
В крайна сметка Осамма бин Ладен и Айман ал Зауахири се превръщат във все по-отдалечаващ се мираж ...



Гласувай:
1



1. grigorsimov - Войната в Авганистан е престъпление,
26.12.2008 21:42
не по-малко от окупацията на Ирак!
Нито Алкайда е организирала атентати в САЩ, нито Бен Ладен е някаква цел за САЩ.
Целта на запада, начело с Буш , е завладяване на независими и неконтролируеми напълно от световната им мафия, страни; максимално унищожение на хора и поминък и премахване на всяка религиозна (духовна) власт.
По времето на талибаните, отглеждането и търговията с опиум, бе прекратено, с изключение на малката област, контролирана от просъветските мафиоти комунисти. А след окупацията, паднаха всякакви морални задържки и опиума отново "потече". Но съвсем не опиума е бил главна цел на запада.
За съжаление, оптимизма на съпротивляващия се Авганистан е почти илюзиорен, понеже за разлика от предишните окупации, - днес никой не помага на авганската всенародна съпротива. И само Господ може да помогне на нещастните авгански народи!
цитирай
2. toross - За съжаление...
27.12.2008 00:11
сте прав. Колкото да не ми се иска да го призная, но фактите говорят точно това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9569134
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930