Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2009 13:56 - Календарите на 2009
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове:
0



Календари, календари... Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Календари, календари...

В изборни години пи-арите си представят дейността си като списък на кръгли годинишнини и организирането на различни чествания, свързани с тях, после се изпращат факсове и съобщения до медиите. Правят се пресконференции, канят се представители на „гражданското общество” и всичко завършва с поредния разточителен коктейл. Преди десетина дни ми попадна „празничната програма на БСП за 2009”, която ме удиви със скудоумието си, после потърсих и други така наречени пи-ар „мероприятия”, ама няма да си ги спестя и ще ги споделя с нашите читатели с кратък коментар – да не вземат да пропуснат „празниците” през 2009 год. водете си бележки в новите тефтерчета, уважаеми потребители. Ето бисерите по партийному, така да се каже. А вие, читателите, ще си направите своя избор...
Христо МАРКОВ

Календар на БСП - През 2009 г. целокупния им електорат ще отбележи следните знаменателни дати за социалистите. Президентът Гоце Първанов заминава със сериозна делегация от негови спонсори в Япония, във връзка с 90 г. от установяването на официални дипломатически отношения с островната азиатска страна. След тежката си мисия в Япония със Зорка Първанов ще обяви поредицата тържества за 100 г. от рождението на наистина големия поет Никола Вапцаров, а след това ще присъства на тържествата във връзка 80 г. на гр. Сандански.
Веднага Първанов и Станишев провокират тържествено отбелязване на 85 г. от смъртта на Димитър Благоев/Дядото/. Предвижда се конференция и концерт със стари градски песни като „Ален мак” в залата на „Позитано”. След смъртта на Благоев, „Кирчо Добрев и ко” ще отбележат 60 г. от смъртта на Георги Димитров. Повтаря се същия сценарии, но може да има мини-запалване на някаква сграда. Пълно недоумение буди и важната за социалистите дата 24 август, когато ще празнуват 40 г. от откриването на курортния комплекс „Албена” и е отбелязано изрично, че ще присъства Георги Гергов?! А след това, Гоце, Дмитриевич и компания са заредили едни „празници” – 75 г. от установяване на дипломатически отношения със СССР през 1934 г., 85 г. от излизането на бр. 1 на в. „Работничка” под редакцията на Ана Маймункова, 105 г. от рождението на Антон Югов, 100 г. от рождението на Ст. Ц. Даскалов/?!/, 90 г., откакто умрял Георги Кирков, 145 г. от рождението на Никола Габровски, 145 г. от рождението на Евтим Дабев, 105 г. на Орлин Василев и безкраен списък с комунисти и годишнини. Но безспорно гвоздеят на социалистическите празници ще е 9 септември, когато ще отбележат 65 години от победата на „народо-социалистическата революция”, което си е класически държавен преврат, но Гоце, Станишев, Кирчо Добрев, Топенчаров, Дърева и Юрий Асланов ще тълкуват и разсъждават обилно в медиите, докато не се появи Андрей Райчев да им обясни как стоят нещата в действителност.
Любопитно е обаче социалистическото внимание върху 140 г. от рождението на Андре Жид – френски писател и идеолог на модерния световен хомосексуализъм, както и 155- годишнината на Оскар Уайлд, който пък, независимо от писателския си талант лежал в затвора, заради хомо-забежки в консервативна Англия. Иначе по негово време въобще не е имало социализъм и комунизъм в ония предели на континента. Разбираемо е БСП-вниманието върху 120 г. от смъртта на Николай Чернишевски, от чийто роман „Что делать” се учил самия Владимир Илич Бланк – Ленин и Лейба Бронщайн Троцки – идеолози и водачи на световния комунизъм. По същата причина е включена и датата 16 септември – 105 г. от рождението на Николай Островски, чиято книга „Как закалялас сталь?” била настолна на Гоце и Станишев.
Календар ДПС. – При хората на Доган няма вътрешно-партийни празници, но кой знае защо залагат на международните такива, като 90 – г. от подписването на Ньойския договор и 135 год. от рождението на Уинстън Ленард Спенсър Чърчил, може би, заради приятелството му с турските външни министри по време на Втората световна война??? Да, но 3 ноември цялата парламентарна група на движението ще отбележи 65 г. от рождението на Надежда Захариева – сега зам. министър на културата от квотата на ДПС, а преди писачка на чалга-текстове за песни. ДПС ще правят и семинар по случай 60 г. от първата сесия на Съвета на Европа и 140 год. от съществуването на Суецкия канал.
Иначе останалия „календар на ДПС” включва рождените дни на Доган, Дал, Бисеров, Цонев и разните Кюнгюни и Мюнгюни. Е, може и да се самоубият още двама-трима от служителите на движението. Самоубийствата не са включени в календарния обряд.
Календар СДС-ДСБ – „Автентичните” десни са го ударили на чествания, свързани с изкуството. Тържествено ще се отбележат 60 г. от рождението на Богдана Карадочева, 50 г. на Марта Вачкова, 70 г. на Тодор Колев, даже Любен Дилов-син не е забравен, който ще навърши 45 г., а на 15.12. великата Райна Кабаиванска ще навърши 75 г. Декември е обаче истинския месец за празненства на десните. На 7-ми се навършват 20 г. от създаването на СДС в мазето на Института по социология, а на 23-ти всички ще празнуваме 60-годишнината на Иван Костов. Пропуснали са да отбележат, че само два дни преди това, на 21-ви декември ще се навършат 130 г. от рождението на Йосиф Висарионович Сталин... Иначе чест прави на десните, че са включили в календара си да отбележат 55 г. от смъртта на големия политик и банкер Атанас Буров в Пазарджишкия затвор, 85 г. от рождението на дисидента и лиричен бард Булат Окуджава, даже и 100 годишнината на бай Йосиф Петров, както и 65 г. на синия бард Кирил Маричков.
Календар НДСВ - Царистите са отбелязали в празниците важната дата за отбелязването 45-ната на Долорес Арсенова, която свързваха като министър в „по-така” отношения със самия цар и затова режденния и` ден е отбелязан с дебел фулмастер в каленадра на партията Му. Малко след това царската формация отбелязва крупните събития – 45 г. на Лучано и 80 г. на „верния царски четец и актьор” Коста Цонев. Може би заради него, включват в празненства и за 105 г. от рождението на великия актьор Жан Габен и 20 год. от смъртта на Георги Парцалев. На 29. август пък царистите щели да отбележат 70 г от рождението на Жорж Ганчев, а малко след това 95 год. на Лидия Ковачева?! Заради царската фамилия ще отбележат на 11 юли в Рила и 145 г. от рождението на учителя Петър Дънов, преименувал се по-късно на Беинса Дуно.
Календар на ГЕРБ – В него е отбелязана със специален шрифт датата 13. юни, защото в този благословен от Бога ден, Лидерът на партията Бойко ще закръгли 50 г! Предвижда се концерт в Зала 1 на НДК, турнир по футбол в Банкя и разнородни състезания по карате и бойно самбо.
Пълно недоумение буди в календара на бойковата партия датата 2.10. 2009 г. – може би защото на този ден се навършват 140 г. от рождението на Мохандас Карамчанд Ганди/Махатма Ганди/?!
Заради присъствието на много дедективи в партия е зачетена 150 годишнината от рождението на Артър Конан Дойл, а тъй като г-жа Бориславова е приятелка на лидера и финансов деец ще се частва и 130 год. от създаването на Националната банка.
Някои знаменателни световни дати – Преди 40 г. Нийл Армстронг и Едуин Олдрин на 20 юли стъпиха на Луната – мечта за човечеството. На 28 юли преди 95 г. започва и първото масово клане в световен мащаб – Първата война, Франция, Германия и околните държави ще отбележат и 240 г. от рождението на Наполеон Бонапарт и 260 г. на Гьоте. Едва ли има съмнение, че световната философска общност ще отбележи разточително годишнините на двама гении – 165 г. от рождението на Фридрих Ницше и 120- годишнината на Мартин Хайдегер – може би най-крупните европейски мислители в последните 200 г. В тази поредица, стара Европа ще отбележи 540 г. от рождението на Николо Макиавели, 150 г. Джером Джером и 490 г. от появата на този свят на енигматичния ренесансов гений Леонардо да Винчи. С великите си личности и Русия ще привлече вниманието на света – 210 г. от рожеднието на Ал. Пушкин и 195 на Михаил Бакунин – идеолог на анархизма в планетарен мащаб.
Не бива да забравяме и 80- годишнината от първото цветно телевизионно излъчване в Ню Йорк и 55 г. от откриването на атомната електроцентрала в гр. Обнинск, Русия, както и 50 г. от изобретяването на микрочипа от Робърт Нойс на 3 юли.
На 7 октомври преди 90 г. се основава първата в света авиокомпания – холандската КЛМ, първопрохадник в гражданската авиация. Няма да се забрави и 60 г от основаването на НАТО, както и 80 г. от връчването на първите награди „Оскар”. На 9 ноемви светът ще направи хиляди концерти заради падането на Берлинската стена преди две десетилетия.
Някои национални годишнини – знаменателно е рождението на Петко Калоянов Киряков /Петко Войвода/ - този велик българин се е появил на 6.12. преди 165 г., а символиста-поет Христо Ясенов на 24 декември преди 120 г., преди 60 г. този свят е напуснал и шопския гений Елин Пелин, преди 150 г. пък се е родил родоначалника на българското езикознание Александър Теодоров Балан, а на 3.10. преди 190 г. се е родил големия банкер, ктитор, търговец и спомоществувател на СУ, карловчанина Евлоги Георгиев. Ще отбележим и 170 г. от реждението на Любен Каравелов, който го извадиха от учебниците по литература и 130 -годишнината на Пею Ю. Тодоров, за който пък въобще не знаят подрастващите патриотчета. Има вероятност телевия СКАТ да не забрави, че преди 90 г на 15 септември се е родил в родопското село Яврово Николай Хайтов, а преди 120 г. си е отишъл от света неповторимия Захари Стоянов. За сметка на това ще пропуснем 120 г. от рождението на Чавдар Мутафов, 90 г. от най-талантливия поет на 40-те Александър Вутимски, 85 г. на „Александър Невски” и 75 г. от освещаването на паметника-костница на връх Шипка, 125 г. от рождението на литературоведа, идеолог на индивидуализма и политик Димо Кьорчев. Няма да бъде пропусната и 95- годишнината на оперния бас Борис Христов, както и 105 г. от рождението на поета Атанас Далчев, нито пък 100-годишнината от рождението на Димитър Димов – заради шедьоврите „Тютюн”, Осъдени души” и „Поручик Бенц”.
Айде, може като национални празненства да се отбележат и 50 г. от съществуването на Национална телевизия, която не бе до 1989 г. съвсем национална – всеки петък бе ретласлирана съветската телевизия, а както се разба, без изключение шефовете и` са служили на ЦК на БКП чрез Държавна сигурност, която не си беше много българска, ама нейсе... Ще отбележим и 95 г. от смъртта на гениалния Пею Яворов и 95 г. от рождението на патриарх Максим.
На 18 август пък ще се изпълнят цели 115 г. от излизането на първия брой на в-к „Знаме”, орган на Демократическата партия на Петко Каравелов, в който Алеко Константинов публикува великите си произведения.
Иначе моя милост и жена ми, ако сме живи и здрави на 19 август ще отбележим 25 години брак., а на същата дата преди 1 995 г. си е отишъл от този добър свят Гай Октавиан Август, но пък преди 110 г е основан Българския пчеларски съюз. Шарен свят, какво да го правиш...


Тагове:   календарите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541232
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031