Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2009 20:13 - За протестите в сряда ...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2448 Коментари: 2 Гласове:
0



Една идея за протеста в сряда – да спре иономиката на абсурда

 

            В сряда отново ще се съберат разнолики групи да протестират, ама имали дефицит, според Меглена Кунева-Пръмова, на послания срещу правителството, Сергей, Гоце-Моце и цялата кавалкада от управници. В изреченията по-долу ще предложа един напълно смислен лозунг: Да си отиде правителството, което води икономика на абсурда. Защото нашия министерски съвет има вече приет бюджет за 2009 год., в който ако се взреш скрупульозно откриваш пълни недомислия. Да погледнем само два фундаментални въпроса за всяка бяла страна: непреките/косвени/ данъци и лихвения процент.  Признавам си, че когато в началото на декември миналата година прочетох статията на гуру-журналиста Живко Желев „Бензинът е данък” леко се усъмних в тезата му, че този вид гориво в България се облага по абсурден начин, какъвто няма никъде по света, но след по-задълбочено смятане леко се сецнах, но за това нататък.

            Да започнем с нещо, което „бърка” по джобовете ни ежедневно и директно – т.е. лихвения процент. Световната финансова криза се отрази на големите банкови институции най-категорично в ударното сваляне на лихвения процент. В оцелелите банки на Запад лихвения процент клони убедително към 1-2% само и само да се задържат вложителите, които има да връщат пари и да се убедят бизнесмените да продължат да теглят кредити – просто това е неизбежен закон в икономическите дебри. Но тук в прокопсаната ни страна „национално-отговорния бизнес”, включващ и банкерите упорито вдига лихвения процент и го прави ударно. Под мълчаливото покровителство на управляващите, преди всичко Министерството на финансите и това на икономиката. С вдигането на лихвения процент стигнахме до инфлация в края на 2008 год. къмто 17%, а само месеци преди това Станишев и Петър Димитров се кълняха, че тя няма да надхвърли 8%. Ето един съвсем , ама съвсем логичен лозунг за протеста в сряда: „Ударно сваляне на лихвения процент!”

            Сега нека погледнем щекотливата световна тема с цената на бензина, защото средностатистическия българин вече година се пита как става така, че цената на петрола падна три пъти, а в България едва с 20 стотинки. В братската ни страна САЩ 1 галон бензин струва 1.81 долара и ... внимание: 1 галон се равнява на 3.79 литра, което ще рече, че янките плащат за литър бензин нито повече, нито по-малко от 71 стотинки.

            Айде сега да сравним как става ценообразуването в родната ни страна на бензина. „Лукойл” го продава на цена от 617 лв. за 1 000 литра, но върху нея се начислява акциз от 685 лв., а върху общата данъчна основа се калкулират още 210 лв ДДС и се получава сума-сумарум 1 512 лв. Или, ако директно се купува скъпоценното гориво, то направо ще ударим САЩ в земята с цена от 62 стотинки за литър. Да, ама в родната ни страна има акциз, който е повече от самата цена на бензина. Едва ли е нужно да се обяснява, че всичко се прави за да се задоволят интересите на хилядите тарикати по „веригата”, малко или много свързани с актуалните управляващи.

            От самото начало на управлението си правителството на Гоце и Станишев има един постоянен „приоритет” – да вдига акциза на акцизните стоки, уж, че европейската комисия искала това, но не се цитира нито един, ама нито един документ, с който европейците да искат това от нас. Нито един. Иначе бъдете сигурни, че комисарката Меглена Кунева-Пръмова и министърката Грънчарова досега да са го повторили и разтълкували хиляди пъти. Да си го кажем направо – българският финансов стабилитет идва от непреките/косвени/ данъци – акцизи и ДДС. За 2009 год. се очакват почти 12 млрд. лв. от тях , 8.1 млрд. от ДДС и 3.8 млрд. от акцизи, докато приходите от осигурителни вноски са  4.9 млрд.  Азбучна истина е, че страните, които разчитат на непреките/косвени/ данъци да „връзват” бюджета са лошо функциониращите икономики на страните от Африка и Латинска Америка. Е, на тези данъци разчитат и в бившите съветски републики и Косово, например.

            Пак да напомня: при продажна цена на бензина от 617 лв. за 1 000 литра акцизът е 685 лв. или точно 111%. Същото е положението с акциза и при цигарите. Да не говорим за утехата народна – алкохола. Много ми е интересно какво ще стане, ако изведнъж в страната хората спрат да карат на бензин и не посягат към цигарите? Ми то бюджет няма да има просто. Е, това е в сферата на хипотезите, но ето още един лозунг за протестите: „Драстично намаляване на акцизите!”.

            Иначе като започна газовата криза икономическия министър Петър Димитров ни успокои, че ще започнем да произвеждаме електромобили.



Тагове:   сряда,


Гласувай:
0



1. nadagr - Предложенията ви са смислени,
19.01.2009 09:27
но по-голям ефект ще има,ако в сряда присъствате на протестите и ги предложите лично на организаторите.Трибуната е отворена за всеки,който иска да си каже думата.Това го видях лично,уверявам ви.
Поздравления за постинга!
цитирай
2. toross - Благодаря ви
19.01.2009 20:59
от първия ден съм с протестиращите, ще го направя и в сряда, но излизам от кожата си като гледам страха от политически искания у тях. Дано разберат, че без тях няма да постигнат успех...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9565489
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930