Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2009 12:14 - Отесняха ни потурите, стягат ни цървулите
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1240 Коментари: 0 Гласове:
1



Отесняха ни потурите...искаме да оседлаем НАТО и ЮНЕСКО Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image


В края на 2009 г. има вероятност две от световноавторитетните организации да бъдат оглавени от представители на „най-корумпираната държава в ЕС – България”. Дали ще се случи е отделен въпрос, но сме заявили отсега сериозен ищах да се намърдаме в НАТО и ЮНЕСКО и не на синекурни длъжности, а направо да ги оглавим. Ако стане, това, разбира се, ще е и техния логичен край – така, както с Варшавския договор, с българо-съветската дружба, със СИВ, да даже и с оста Рим-Берлин и Токио от Втората световна война.
Христо МАРКОВ

Постът председател на най-авторитетния военно-политически блок в света е вакантен, откакто миналата година Яп де Хоп Схефер се оттегли. На 26 януари започват обсъжданията на кандидатурите и може да има избор още през април, но едва ли администрацията на американския президент ще е готова да каже тежката си дума. По вероятно е да има ефективен избор в края на есента, но официалните кандидатури ще се обсъждат след няколко дни, защото в момента отношенията между ЕС и НАТО са в ледников период, тъй като мнозинството от европейските страни са против непрестанните военни агресии на САЩ, без да се съобразяват с тях. Засега желание да се кандидатират за шеф на НАТО са изявили поляка Радослав Шикорски, датския премиер Андреас Фог Расмусен, британския министър на отбраната Браун, двама канадци и, разбира се, Соломон Паси, който в акцията по спасяването на сестрите бе прекръстен от Кадафи на Сюлейман, след като прочел и анализирал внимателно „Зелената книга” на либийския луд диктатор. В страната се пази в дълбока тайна кандидатурата му, но вчера бе спрегната от авторитетното британско списание „Икономист”. Значи нещата са сериозни – някъде, някога тя е обсъждана и ще бъде сложена на масата в преговорите. Лошо няма, ако не става дума за политика, който най-малко би имал желание да защитава националния интерес и го демонстрираше безкрупулно като царски външен министър. Даже във времето на кадета Рилски го обвиниха, че предал някакви тайни кодове или шифрите на МВнР на държавата Израел. Постепенно разследването по шпионския скандал потъна в дебрите на държавната сигурност. Аз пък се сещам как през 1990 г. в Седмото Велико народно събрание точно този Соломон Паси търсеше юридическата помощ на Златка Русева, та да не ходи войник и май наистина отърва казармата в крайна сметка. Сега колко му е да оглави военния блок и съм убеден, че ще получи бонус, ако го придружава близката до сърцето му Гергана Грънчарова, защото е знайно, че военните сърца се размекват при среща с атрактивни и облечени в „Макс-Мара” царски депутатки или министърки. За да увеличи ефекта може да вземе и близначката и` Михаела. Да му пожелаем успех на Паси в НАТО, с извинение.
Кандидатурата на Ирина Бокова е още по-сериозна, защото преди месеци бе лансирана като кандидат да оглави ЮНЕСКО, даже правителството с щедра ръка отдели 100 000 лв. за рекламна и лобистка кампания. България за първи път е решила да оглави организацията за култура и образование на ООН и затова е заложила на жена със сериозна биография и фамилия. Известно е, че е дъщеря на комунистическия гаулайтер Георги Боков, сестра на съветника на Станишев Филип Боков, който вече е посланик в балканския бисер Словения, че по времето на Жан Виденов бе заместник-министър на външните работи, после кандидат за вице-президент на БСП, а от доста годининаш посланик във Франция, където е и седалището на ЮНЕСКО. Скоро един вестник съобщи, че г-жа Бокова се сдобила с огромен апартамент във френската столица за повече от 1 млн. евро и зададе логичния въпрос с посланическа заплата как се пести така ефективно и дали не се готви отсега за високата длъжност с тази покупка, но достолепната дама отрече за собственост в Париж. За околностите на града с Айфеловата кула не спомена и дума. Дали собствеността и` не е там, де.
Ако обаче се върнем по комунистическо време ще установим, че кариерата на г-жа Бокова е изцяло преминала във външното министерство и по-точно в направление „ООН и разоръжаване”. То се занимаваше с „гнилия капиталистически строи” и свръхвъоръжаването на Запада, а така заплашвал „миролюбивите социалистически държави и особено великия СССР”. Значи госпожата разбира професионално от въоръжаване и разоръжаване и се питам защо не размениха местата на кандидатурите. Ирина Бокова да претендира за шеф на НАТО, щом се е занимавала професионално с дрънкането на оръжие, а Соломон Паси да го предложат за Генерален директор на ЮНЕСКО щом така задълбочено е изучил и анализирал безценната „Зелена книга” на Маумар Кадафи – това, ако не е културна и образователна дейност, здраве му кажи?!
Като сериозен плюс за страната ни могат да се посочат инициативи, свързани със световното културно наследство, потенциала в туризма, етническата толерантност, но ще ни преследва имиджа на най-бедната, най-корумпираната и най-икономически слабата страна в ЕС. Но пък ще го „преодоляваме” с напълно безсмислените исторически фалшификати на професора Овчаров, който даже прекръсти село Перперек на Перперикон без да има каквито и да е артефакти за тракийско светилище, поне според сериозните историци, но какво да се прави, човекът е състудент със самия президент. Сега дири някъде из Северна България тамплиерски поселища от турското робство, с което окончателно да компроментира занаята на археолога. Ама така е заповядал спонсора Румен Ралчев – тоже тамплиер.
Към момента България присъства в световното културно наследство със скалния манастир в село Иваново, Мадарския конник, Стария Несебър, гробниците в Свещари и Казанлък, Боянската църква и природните резервати Пирин и Сребърна. Нашият Стар Пловдив е от дълги години кандидат за включване в този супер престижен списък, но последните мониторинги на ЮНЕСКО го поставиха твърде назад, поради занемареност и мръсотия. Огромен проблем за София ще е преодоляването на крайно отрицателните оценки за страната, че не опазва природното си богатство, особено след шумните скандали за строителство в защитените зони, а там с тази дейност се занимават брата на Станишев, брата на Милен Велчев и още куп спонсори на партията-майка.
Трудна задача за управляващите, но нали за лобиране и реклама на Бокова са бръкнали в джоба на българите със 100 000 лева. Така е. Преодоляването на цървуланския манталитет и увисналото дъно на потурите струва много пари, ама не става и само с тях, без извинение.


Тагове:   Отесняха,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9570337
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930