Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2009 22:29 - Политическите пари или Cash & Carry
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1046 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.07.2010 14:13


Що се правят на ударени – Cash & Carry си е политическа традиция у нас ?!

image


Скандалът тръгна от протест на видната отвсякъде Мария Капон-Мисса, която, видите ли, се възмутила от някакво писмо на Иван Костов, което на всичко отгоре не било адресирано до нея, ама заплашвало демокрацията – абе нещо като епистоларното творение на запорожците, които написали писмо до турския султан, завършващо в оригинала си с незабравимото „За всичко - целуни ни по гъза!” . По този повод има картина на Иля Репин – класическа живопис от 1881 год., то май и в българската политическа живопис Костов ще изиграе ролята на зловещия турски султан, който може и да го попържат, ама си остава султан, пък писачите – „бурлаки на Волге”.
Христо МАРКОВ

Става дума за партийните пари или казано по-простичко отгде и как се финансират субектите партии в милата ни родина. Костов адресирал писмото до СДС, БНД, РЗС и Мозер и между другото споменал, че ще трябват пари за кампания. Нещо да има тук нередно – няма, разбира се. Мавъра неблагоразумно споменал топтан цифра за предизборна кампания. Нещо нередно – няма, разбира се. Ама се намесва нашенската Капон и разделя парите на хипотетични избираеми места и излиза, че едно депутатско място чини 140 000 лв. та се възмущава веднага единната европейка – това си е Cash & Carry, демек плащай и влачи депутатско място. Елементарно Уотсън, би казал Холмс. Нима сега научи Мария Капон за тази практика. Би трябвало точно тя да я познава най-добре, защото ако не бе Cash & Carry на миналите избори нито тя, нито шефа и` Праматарски, нито Тагарински щяха да станат депутати, защото гласовете на ДП не стигат и за половин място. Да, ама нали трябва да се направим на бели лястовички пред електората. То бива, бива демагогия, ама чак до там да стигаш... Същата дама от пикничен психологически тип не се възпротиви когато целокупния парламент завиши тройно държавната субсидия за парламентарно представените партии. Трима царски депутати, Дикова, Моллов и Кътев направиха предложение за завишаване на субсидията за партиите и се гласува безмълвно. Досега, ако на българинът му бъркаха в джоба с 4.8 лв. за всеки глас, вече сумата става 12 лв., т.е. 2% от мининалната работна заплата за всеки глас. Според отчета на Сметната палата за 2007 г. БСП е получила от държавния бюджет 3 849 800 лв., НДСВ - 2 740 164 лв., ДПС – 1 765 792 лв., и така нататък, докато се стигне даже до Евророма с 172 412 лв. и Рома с 52 024 лв. държавни субсидии. Сега умножете тези суми по 2.5 и ще разберете колко ще получат нашенските партии в предизборната година. Горе-долу нещата изглеждат така: БСП около 12 млн. лв., НДСВ около 9 млн, ДПС около 6 млн. и така нататък. Всяка партия, която има депутат ще получи за него по около 150 000 лв. за 2008 год. Ами защо никой не протестира тази очевадна несправедливост и директно нарушение на чл. 6 от Конституцията, който прогласява равенство по убеждения и политическа принадлежност и имуществено състояние. Да, ама ако си привърженик на извънпарламентарна партия не си равен с привърженика на парламентарна партия, защото няма да получиш държавна субсидия и ето ти привилегия по имуществено състояние, което уж основния закон не допуща. Що опозиционните депутати не съберат подписи и не сезират Конституционния съд – ами просто и те са на същата трапеза като останалите. И въобще, защо държавата да финансира политическите партии? Дали някой ни е питал? Защото парите за тези партийни донорства са нашите пари. Обяснението е – да не се корумпират. Айде бе – просто се добавят към корупционните пари и малко законни. С тези държавни субсидии разни политически гномове станаха лихвари и рентиери. Ще дам малко примери за доизясняване.
На изборите през 2001 год. НДСВ го нямаше, а бе коалиция между Партия на българските жени на Весела Драганова и Движение Оборище на Тошко Пейков. Световно неизвестни и партиите, и водачите им, ама в продължение на четири години прибират милионите, които се дават на коалицията и какво става мислите?! Купуват си
имоти в идеалния център на София. По един за всяка партия. Едно имотче за Весела Драганова на „Мария Луиза”, едно за Тошко Пейков. Раздават ги за офиси и покриват дългосрочните кредити, които междувременно са теглили. В края на предишното Народно събрание двамцата публично си признават, че държат субсидията на депозит и получавали лихви в размер на 120 000 лв. месечно, което им стигало. Да сте чули Симеон Рилски да е възроптал, че двамата политически маргинали Драганова и Пейков богатеят с неговата Му абревиатура?! И с държавни пари, разбира се. Абе всичко си е по царски – с нов морал и още нещо.
СДС пък се издържа от далновидността на Иван Костов, който като шеф синята партия вложил субсидията в закупуване на държавни ценни книжа, та от лихвите им още се издържали. Май ЗУНК-ове за 400 000 лв. купил за сините. Трябва да са му благодарни, че не си ги е прибрал за ДСБ, когато се разделиха.
Друг случай подобен на Пейков и Драганова в това Народно събрание е никому неизвестния депутат Петър Манолов. Неговата партия ПП БНПП за 9 месеца получила 420 549 лв., защото на последните избори била част от коалиция „Атака”. С тези пари веднага се сключил договор за 10 год. за наемане на помещение с месечен наем от 2 500 лв. с фирмата „Жули-М” ЕООД, която случайно е собственост на дъщерята на депутата-националист Манолов. Сумата е изплатена, разбира се, авансово на дъщерната фирма.
Горните примери са публични, „почерпил” съм ги от сайта на Сметната палата. Официални документи са, така да се каже, но законотворците са се изхитрили да дадат право на контролния орган само да оповести резулататите. Нищо друго. За търсене на отговорност от партийните брокери и дума не става.
Що не протестират другарите на Капон срещу тези безобразия. Да внесат закон за премахване на държавната субсидия за партиите. Така и така се взимат пари от мафията, поне да не взимат пари от бюджета. Който иска да дава пари на която си иска партия, ама да ме задължават да дарявам само парламентарните партии – ами не ща. Що ми ги взимат?! А уж сме били във финансова криза.
Айде да се върнем пак на възмущението за тези 140 000 лв., които хипотетично се искали от десните партии. Ами, ако мислят да правят кампания с тях, то направо са се устремили към електоралната нула. Щото на последните избори БНТ обяви официална цена от 8 000 евро или 16 000 лв. за тридесетсекунден клип. Горе - долу същите са цените и в другите телевизии. Няколко клипчета и парите са свършили, ами плакати, билбордове, диплянки, озвучаване, организиране на митинги и срещи, наблюдатели, бензин и още куп други плащания?... За къде по-напред? Фондация „Риск-Монитор” и Центърът за изследване на демокрацията оповестиха, че на последните местни избори през 2007 г. са изхарчени само за търгуване на гласове над 200 млн. лева. Аз съм склонен да приема тази сума, даже е малка, ако разгледаме внимателно политическите екзотики, появили се в общинските съвети из Родината. Спомнете си кандидат-кметицата на НДСВ Нина Радева от местните избори в Пловдив през 2003 год. – нямаше билборд, от който да не грее ретушираната и` усмивка. Рузултатът и на нея, и на партията и` клонеше към четвърто-пето място. Да си спомняте в колко клипа се появи кандидата на СДС Николай Караиванов преди две години? И неговият резултат гонеше статистическата нула. И в двата случая няма да намерите отчет за реалните разходи. От две десетилетия държава и партии си играят театрото, в което участват – едните уж се отчитат, другите се правят, че им вярват. В този ред на мисли, много по-склонен съм да приема подхода на лидера на ДСБ – като правиш коалиция, поне да обявиш всеки с колко влиза, пък после, че ще лъжем държавата с отчетите е ясно.
Госпожата добре си е научила урока, че инвестицията в политика е с голям процент на добра възвращаемост и повече протестира май, че не е поканена „при десните”, отколко за джобните 140 000 лв., но като типичен представител на компесаторния механизъм хибербулия прави прекалено активно „откритието” с хипердемонстративността на изявите си: „Как може Костов да прави такива работи?”. Логиката е като на Мис Пиги – „Вие не шиете с вилици, а аз не виждам смисъл да ям с куки за плетене”. А всъщност най-точно си го е казал класика Бай Ганьо: „ Я да видя така, как съм легнал, мож ли изям тая круша!” сега същото звучи горе-долу така - „Я както съм в Парламента и имам партия, мож ли са пласирам в листите.”
Спасението е в чистата мажоритарна система, но за нея друг път ...



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543198
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031