Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2009 13:13 - Измислената опозиция
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1122 Коментари: 1 Гласове:
1



БСП: „Благодарим за опозицията!” Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - БСП: „Благодарим за опозицията!”

Тихо, спокойно и „благоразумно” премина седмият вот на недоверие, за седми път го предизвика така наречената опозиция и за седми път резултатът е предварително известен – в последния случай 148 на 85. Но той не е важен в случая, както не е важен резултата и в предишните шест напъни. За седми път „вотът” се предаваше директно по националната телевизия, а популярен сайт изчисли, че с тв-аткрацията данъкоплатците са ощетени точно с 5 057 640 лева – толкова струват директните екшъни от парламента.
Христо МАРКОВ

По правило „предварителната подготовка” създаде поредното екстравертно очакване – имаме толкова аргументи, че ще ги свалим. Протяжните разговори, определени като „дебати” не ни впечатлиха с нищо. Опозицията за кой ли път не можа да предложи на целокупния електорат мотиви за недоверие... Жалко и тужно.
Според Конституцията от 1991 год. вотът на недоверие е силна парламентарна процедура за сваляне доверието към актуалните управляващи. Тя предполага тежки и аргументирани обвинения към Министерския съвет, който е функция на мнозинството и по правило все се очакват „привлечени” гласове в рамките на „вотинга”. Нищо подобно не ни предложи „обединената опозиция” – скучновато четене на трафарети от някаква депутатка от любен-диловите персони – в случая Михайлова, Ася. На всичко отгоре – с визия на стара мома от 60-те години на миналия век. После – изненада...
Ползвайки Конституцията Правителството се възползва от нелемитирането на изявленията от актуалните министри. Гражданинът на Херсон, Украйна и временно изпълняващ длъжността Министър-председател Сергей Дмитриевич Станишев дръпна реч, която продължи час и половина, но практически преразказваше катадневната дейност на групата министри. Нито дума за Мургина, ДДС, европейски фондове и обвиненията на европейската комисия във всички сфери на управлението.
Гледахте ли речта на Дмитриевич?! Този човек все повече заприличва на Чебурашка – героинята от съветския анимационен филм, която все изпадаше в грозни ситуации, но поради нелепия си вид в крайна сметка се отърваваше. След въртенето на приятелката си в танцови шеги и закачки, след зализването на бузките си, карането на бракуван трамвай, сериалите „на всеки километър” и тренираната усмивчица, Сергей сякаш си спомни посещението на православната църква в Кърджали, където един поп му предложи „плътски съблазни” – блакосклонно, бавно и протяжно слово. По-скучен и безличен премиер не сме имали. Дори Гриша Филипов разсмиваше с неподправения си съветски гласец и акцент.
Ако представянето на новата Чебурашка бе очаквано, същото бе и това на опозицията. Мъка, мъка и скука, драги представители на СДС, ДСБ, БЗНС, ЕНП и относително независими. Известен журналист в кулоарите на Народното събрание сподели, че искането за вот на недоверие е единствената процедура, която е в състояние да доведе поне за няколко минути в сградата Ахмед Доган и Александър Праматарски. И двамата от четири години убедително водят класацията по отсъствия от пленарните заседания. При гласуванията идват, ако те са в следобедните часове, защото сутрин със сигурност няма да се осеферят, т.е. да се събудят след тежка и изнурителна нощ. Този път гласуването бе насрочено в 18.00 часа и нямаше проблеми за рекордьорите по отсъствия.
През последните четири години обединената или необидинената опозиция сякаш все по-скучновато представяше себе си в парламентарните прения. Да се чуди човек дали въобще имат желание да капичнат правителството или цялата дандания е за „запазване на актуалната ситуация”. Този път лишиха от думата независимия Яне Янев – самотният депутат, който създава настроения срещу правителството, независимо от мненията за него. А единственият конкретен факт за злоупотреби от управляващите бе в папката на Мария Капон – колкото и да не ми се иска да го призная. Тя също е вече от групата на независимите, както и Янев. Друго в дебатите не се запомни. Сега се питам защо на следващия ден след вота шефа на ДСБ Иван Костов извади някакви доклади на НАП за злоупотреби, относно боянските сараи. Защо не го направи предния ден, когато дебатите са предаваха по телевизията? Нали това е целта на всяка опозиция – ако знаят, че няма да катурнат правителството, поне да информират електората за новите си идеи, аргументи и разкрития. В последния случай оставиха това задължение на независимите депутати, които пък нямат хептен парламентарно време за проявление.
Истината е простичка и съм я повтарял в продължение на четири години под различни форми – олигархичният модел на политически практики се е настанил трайно и в парламентарната опозиция. Преведено на друг език това означава, че наричащите себе си опозиция нямат никакво желание да свалят управляващите, защото си играят в съвместния театър с общи режисьори и общи суфльори. Докато си на власт – греби с пълни шепи, след това, ако минеш в опозиция играеш ролята, но не закачаш никого от управлявалите преди това. После колелото се завърта, може да се сменят ролите и пак никой никого не пипа. Паметта на хората е къса и след година – две се забравят всякакви зулуми. Отвреме на време подхвърляме за забавление по някой вот на недоверие... С това си обясняваме и потъването в забвение на емблематични министри като Румен Гечев, Васил Чичибаба, Александър Божков, Муравей Радев, Валентин Василев, Пламен Петров, Георги Петканов, Милен Велчев... Така ще се забрави и Мария Мургина, и Батко, и Братко и в крайна сметка и Румен Петков и съименника Овчаров. На това хората му викат „кой гепил – гепил, кой е... – е...” Много е неприлично да го пишем, но е справедливо в крайна сметка. Иди после и вярвай на опозиция и управляващи. Единствените, които искат да попаднат в парламентарната „по партийному” са от ГЕРБ, но пък техния единствен депутат Л. Иванов е толкова скучен и напълно неориентиран, че за пореден път го скастриха и свалиха от трибуната, защото все още не е научил парламенарния правилник... Дано следващите им депутати не са като него.
Съвременната Чебурашка – Сергей Станишев съвсем логично може да заключи на последното заседание на 40-то Народно събрание – „Благодаря за опозицията!”


Тагове:   опозиция,


Гласувай:
1



1. анонимен - Ами като е толкова лоша опозицията
02.03.2009 20:58
и след като всички са маскари ,пак да оставим да ни ограбват и съсипват БСП и ДПС.Авторе, безкрайна е глупостта човешка.Това се отнася за теб.С такива постинги, как помагаш нещата в България да се оправят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541121
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031