Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2009 19:35 - Чалгата спасява националния празник?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1154 Коментари: 1 Гласове:
0



Кат замиришат йорговани” Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - „Кат замиришат йорговани”

Задължително трябваше да гледате горди българи чалга-телевизията „Планета” на 2 март от 17 до 17.30 часа. Ако не сте го направили – търсете повторение! Вървеше предаването „Това е България” и надали има друго такова, което истерично да доказва националните ни комплекси, страстните национални припомняния и сълзливо-сантименталните „песни-споменни”, ерзац-дандании и разстърсващи трели в „националната ни памет”.
Христо МАРКОВ

Величавият пропагандатор на турбо-чалгата телевизия „Планета” и фирмата „Пайнер” имат вече задачата, видно от гръмотевичното предаване нова функция – извисяване на историческите реалии сред младежката аудитория, насочила се устремно към заработването на евро из континетланите бардаци с проституция и наркотици.
Гледах на 2 март празничното издание „Това е България” по димитровградската кабеларка и не вярвах нито на очите, нито на ушите си/да ме извинява неповторимия проф. Вучков/.
В „Планета” предаването започна с обширна ретро-хроника от житието на актуалния наследник на царската фамилия Симеон Рилски. За пореден път Симеончо тичкаше със сестра си из парка във Враня, караше количка по алеите, отдаваше чест на строените войничета, а те му отвръщаха със „Служим на НВ!”, после видяхме покъртителните сцени с кръщението на настоящия Симеон Рилски, който ревеше гол под благосклоните погледи на „гражданството” и кръстника ген. Данаил Николаев. Последваха архивни кадри от погребението на цар Борис и Йоана Савойска опечалената, ведно с младия престоланаследник Рилски и княгинята Мария-Луиза. В тоя миг спира предаването и група за стари градски песни изпълнява задушевната песньовка „Старата ти снимка гледам и плача; бродих по целия свят да те открия...” Следват кадри от връщането на Симеон Рилски в България – „Мерцедеси”, букети, треперещи ръце, реч на Спас Гърневски пред „Тримонциум” – „Царю – остани в Пловдив!”, фамилия Бучкови в строги костюми, монархисти лежат по асфалта... Страхотия и покъртителни сценки. Продължава „Старата ти снимка гледам и плача”, но не се разбира какво общо има тук 3 март. Поне да бяха припомнили авторите, че е рожден ден на Желю Желев. И да търсим „старите снимки”.
Следват отново кадри с „маненкио цар” и посрещане след 40 год., но този път в едър план е Бойко Борисов като пазител на тялото царско. И отново „Старата ти снимка гледам и плача; бродих по целия свят да те открия...” Тук вече намека е прозаичен – четири десетилетия сме гледали старата снимка на Симеончо и чакали завръщането Му. Поне според сценаристите от „Пайнер”.
Историческото предаване на чалга-телевизията не спира. Появява се Божидар Димитров като шеф на Националния музей и развежда из него културно-масова група от „Планета”. Крачи гордо и разказва на волни фолк-пеперуди: „Материалната и духовната култура от края на 19 и началото на 20 век е представена широко в залите на музея”. Кой знае защо се стига до „залите със съвременни арте-факти” и се показват нови придобивки – „сватбената рокля на Калина Рилска от бракосъчетанието и` с Китин Муньос”, „камиончето, което карал лидера на НДСВ във Враня” и „плетеницата на Йоана Савойска във вид на жилетка”. Пак се появява професора и разказва с горд трепет в гласа за „историческата коалиция между бившите комунисти и бившите царедворци в допълнение на мандата на турската партия.” Пуска се видео-клип на покъртителната историческа песен „Кат замиришут йорговани” в изпълнение на Дино Мерлин и Весна Змиянац, което ще рече на български „като замиришат люляците”. Шефът на историческия музей слуша трелите с „подложени” кадри от героическото детство на Симеон Кобург – Кота Рилски. Все едно детството му е минало изцяло във времето на „кат замиришут йорговани”.
Финалът на предаването „Това е България” по телевизия „Планета”, излъчено на 2 март/навечерието на нацианалния празник/ от 17.00 часа е разстърсващ и национално вълнуващ. В близък кадър е фолк-звездата Нелина разхождаща сина си из залите на Националния исторически музей. Хлапето тича из залите и се спира до „експонатите” с любопитен поглед, а майката щедро ни демонстрира разголения си бюст, който си е хубав, да го признаем, разбира се. Професорът подава ръка на фолк-примата и разяснява: „Нелина, предците ни са били силни хора”, което би трябвало да означава на нейния сленг – „ако те побарат – тежко и горко ти.” Да, но русенската фолк-дива подема в компанията на сина си чувствено парче с националистически мотиви, в което припева е убийствен: „България – най-хубавото име!”. Гърдите и` щедро преливат от бюстието, а детенцето весело обикаля като фон на патриотичното парче.
Финалът е още по-разстърсващ: чалга-звездата е завела сина си пред патриаршеската църква „Александър Невски”, където е мемориала на незнайния воин с „вечния огън”. Полагат цветя, огънят буйно се разгаря, а песента се лее: „България – най-хубавото име!”. В кадър се мяркат Симеон Рилски, Гоце Първанов и Сергей Дмитриевич. Те също, аха, да положат цветя...
Предаването носи поучителното заглавие „Това е България”, а мястото телевизия „Планета” – 2 март 2009 год., времето – 17 – 17.30 часа.
Аз ще запомня националния празник с това предаване и съм спокоен за патриотичното възпитание на децата, щом най-гледаната телевизия „Планета” на фирмата „Пайнер” се е захванала с въздигане на „националното съмосъзнание”. Така и трябва. Де българи, де... А, наздраве Дами и Господа! След „Кат замиришут йорговани” следва „България – най-хубавото име!”.


Тагове:   националния,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Еми, тъпи сте си, чалгарите
10.03.2009 16:40
Ако под "национално самосъзнание" имат впредвид да им слушаме помията, забравете! Просто България НИКОГА няма да се предаде на чалгата!
А, сега, отивам да си слушам "Metallica - Fuel"... "Успех" с кампанията, Пайнер! Ако вие сте най - гледаната телевизия в България, то аз съм трамвай!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9565759
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930