Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2009 23:41 - Депутатско инженерство
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1045 Коментари: 0 Гласове:
0



По 90 бона субсидия на калпак за отлюспил се депутат Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - По 90 бона субсидия на калпак за отлюспил се депутат

Наред с надеждите за включването в новите листи една част от депутатите последните седмици имат и сериозната грижа за максимално доброто инвестиране на средствата, които държавата дава за удоволствието да имаме 240 депутати. Става дума за независимите народни представители.
Христо МАРКОВ

„Де юре” такива в Народното събрание няма, защото всички са избрани като част от партии или коалиции, но по правило във всеки парламент се оформя мощна група от така наречени независими депутати. Едните биват изключвани от групите /Праматарски, Капон, Кузов/, други напускат сами /Елеонора Никорова, Понева, Янев, Н. Димов/. В това отношение сегашния парламент държи първенството – необвързаните с парламентарни групи депутати надхвърлят бройката за цели две. И оттук тръгва поредния проблем, който този път е свързан с държавната субсидия.
Всеки един от отцепниците разполага с общо 90 хиляди лева за първото 6-месечие на годината – до изборите в края на юни или в началото на юли тази година, с които могат да се разплатят за включването си в нова или несъществуваща до този момент парламентарна група, осигурявайки средства за предстоящата предизборна кампания, и или да получат избираеми места в листите на дадена партия, или да заделят част от бюджетните средства за собствени нужни. Вълнуващата дата за първия транш от 45 000 лева на депутат през тази година, отпускан от държавната хазна за партии, влезли в 40-то Народно събрание, е 20 април. Преди това обаче до 30 март всички, които възнамеряват да получават тези пари в лично качество, трябва да подадат молба за напускане на групата и съответно – за получаване на субсидията като независими депутати. След като на 13 януари по предложение на финансовия министър Пламен Орешарски парламентът гласува повишаване на държавната субсидия за партиите от 2 на 5% за спечелен глас, годишната сума за една пусната бюлетина в полза на дадена политическа сила достигна 12 лева годишно. За избирането на един депутат в последното Народно събрание са били необходими някъде около 17 000 гласа. В края на първото тримесечие от 2009 г. всяка партия ще получи държавна субсидия равна на броя на гласовете, подадени за нея. Обикновено партиите разпределят тези пари за вътрешни нужди, а самите депутати не получават нищо за себе си. Тъй като обаче депутатите често не остават верни на политическата сила, която ги е вкарала в парламента, напускат групите, обявяват се за независими, а понякога създават и нови парламентарни групи, според последните поправки на закона за разпределянето на държавната субсидия, парите следват движението на депутата, а единственото изискване, за да ги получава, е да е регистриран преди изборите. Т.е., ако той е независим, ги получава в лично качество, ако е влязъл в друга парламентарна група също не губи субсидията си и я използва в съответствие с правилата, възприети от тази група. Но има и трета възможност – да припознае партия, в която може и да не членува, и да дава лептата си от държавната хазна за нея. Опитът на ДСБ да внесе поправки в закона само месец и половина след промяната му, според които т.нар. независими депутати да губят право да прибират държавната пара на калпак, не успя.
Предизборната треска, която нажежи коалиционните страсти, особено в десницата, даде стар на нови модификации на схемата „kаsh & kerry” с държавната субсидия за политическите партии в депутатските кулоари. А шеметното развитие на политическите процеси в СДС и резките промени в социологическите изследвания в полза на някои независими депутати вдъхновиха група народни избраници за проява на изобретателност в сключването на политически сделки, с които може и да не спечелят нов мандат, но поне ще накажат отхвърлилите ги досегашни свои политически партии. Едните, които нямат шансове да попаднат на избираеми места заплашват да напуснат групите си и по този начин да ги лишат от тези 90 000 лв. за техните позиции, другите могат да се включат в нова група и по този начин да захранят чужда политическа сили. Говори се, че активно такива сондажи прави Яне Янев, вдъхновен от сериозния процент, който му отреждат социолозите.
До 30 март остава само една седмица, когато депутатите трябва да декларират принадлежността си към нова група или дали остават свободни електрони до края на Народното събрание. После на 20 април ще получат първия транш от 45 000 лв., а непосредствено преди изборите и втория транш от още толкова бюджетни пари. Напрежението, наред с реденето на листите, е и за тези 90 000 лв. на калпак – дали ще си останат за независимите или ще бъдат използвани за плакати и клипове, ако се създаде нова група в самия край на парламента.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9570198
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930