Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2009 23:46 - Отново ни подлудяват преди избори
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1834 Коментари: 3 Гласове:
0



Подлудяват ни преди избори Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Подлудяват ни преди избори

Наближат ли избори и политиците ни започват откровено казано да превъртат. Лошото е, че ако те се отклонят от нормалния живот, то за нас, обикновените „електорални единици”, остава пълното ошашавяне.

Христо МАРКОВ
 
Последният хит на лявата партия е слагането на 8-процентова бариера за присъствието на коалициите в Народното събрание. Видно, че идеята на червените е насочена към новата коалиция СДС-ДСБ и по-старата във времето - движение „Напред”. И какво се получава - партиите, които се явяват самостоятелно, ще гонят 4%, а коалициите 8%.
Тук е първият голям проблем, защото хаосът ще стане пълен в разните там избирателни комисии, ще последват сериозни обжалвания, защото на предишни избори имаше партии и коалиции, които не успяха да влязат в законодателното събрание за някакви си 2-3000 гласа. А този път битката ще е люта, агресивна, корумпирана и мръсна и има всички шансове да продължи и след датата на изборите. Това обаче е малкият проблем, така да се каже. Другият е, че по този начин тройната коалиция си залага сериозни възможности за граждански негативизъм, защото може да се окаже, че 350 000 българи няма да имат представители в Народното събрание – горе-долу толкова са 8% при усреднена избирателна активност. При демографския срив и апатията на електората този лукс крие определени рискове да ги подгонят отново по улиците на столицата.
Идеята на „изборните експерти” е определено глупава и е чудно, че пиарите на „Позитано” не са предвидели опасността за самите тях. Защото може да не влязат десните и центристите, но няма гаранции, че „Атака”, ДПС и НДСВ ще преминат заветните проценти, па макар и по-ниски, но пък е възможно партията на Яне Янев да повтори електоралния бум на „Атака” от миналите избори. Ами в такъв случай има реален сценарий в бъдещото събрание да се окажат само ГЕРБ и БСП, т.е. грубо да се повтори класическия двуполюсен модел. При такова разположение на силите хората на Бойко взимат доста над 121 депутати и тогава той наистина ще „набива канчето” на Станишев, където го срещне по софийските сокаци в буквалния смисъл на думата.
Между другото, преди 18 години имаше подобен фал на БСП в изборите за 36-то Народно събрание, когато направиха всичко възможно да толерират така наречените „добри СДС-та”, да им осигурят служебно присъствие, но се оказа, че и СДС-център, и СДС-либерали не минаха 4%, същото сториха и разделените земеделци и в парламента се оказаха само три партии, което по общото мнение доведе до безкрайни скандали и в крайна сметка до правителството на Любен Беров, покровителствало щедро новозараждащата се мафия в страната. Ако това стане сега в условията на световна рецесия и членство в ЕС направо могат да ни изгонят от „европейското семейство”. Като нищо ще го направят консервативните тамошни чиновници.
Скоро посочих тук, че само в България, Албания и Турция парламентарните избори все още се провеждат по пропорционалната система с твърди /блокирани/ листи, в които не се позволява пренареждане на имената. За информация в южната ни съседка прагът за влизане в Меджилиса е... 20% при различните избирателни окръзи и различно изчисляване на гласовете. Май Манолова и компания в БСП са сериозно повлияни от коалиционните им отношения с ДПС, но са пропуснали „пренебрежимия” факт, че Турция гони 70-те милиона население, а тук май и 7 не сме останали?...
Сравненията са меко казано неуместни и затова Красимир Каракачанов избухна относно идеята за 8% праг за коалициите: „Това е ненормално. Защо не върнат чл. 1 от старата Конституция?!”. С различните бариери за партии и коалиции не свършиха изцепките. Станишев и Румен Петков заплашиха българите, че ГЕРБ и ДСБ готвели диктатура и това щяло да е много страшно, сякаш самият Сергей не отрасна под бащинското рамо на най-приближения секретар на диктатора Т. Живков и едва ли си спомня с лошо оня режим, в който са му носели храната от служебния стол в хотел „Рила”. В една национална телевизия Румен Петков пък видя сериозна заплаха за бизнеса в България, което си е направо признание, че на предстоящите избори сериозния аргумент ще са парите именно на „национално-отговорния” капитал, т.е. „дайте ни повече пари за кампания, защото ако дойдат Бойко и Костов, тежко и горко ви”. Странно съждение за приятеля на братя Галеви и Алексей Петров.
При обсъждането на преференциите за евроизборите пък се стигна до пълното изперкване за началото на 21 век с аргумента, че „в България има смущаващо висок процент на напълно неграмотни хора, които няма да успеят да прочетат имената в бюлетината и да си изберат любимец”. Този словесен бисер от трибуната бе изтърсен от Лютфи Местан, който май е натоварен от ДПС да отговаря за „изборните промени”. Логичният извод е – „гледай избирателите и си прави сметка за избраните”. Щом има хора, които са напълно неграмотни, въобще могат ли да рекрутират логичен и адекватен избор на свои представители?! С това последното директно Местан призна, че „електоралният корпус” в страната е на по-ниско ниво от този, който е избирал Бай Ганю с помощта на Гочоолу и Дочоолу, защото в ония времена от края на 19 век всеки избирател е вписвал лично името на предпочитания кандидат. Т.е. не само е трябвало да четат, но и да пишат, а нашият депутат се загрижи за невъзможността българите да четат. Разбира се, аргументите му се приеха от БСП и царските юпита и закона за изборите за европейски парламент /!/ ще е реверанс към напълно неграмотните.
До окончателното приемане на избирателните закони има доста време и ще се нагледаме на още много, много поводи за пълно перкулясване. И на избираеми, и на избиратели. След изборите ще следват гневни пресконференции и жалби, за да се закръгли окончателно „европейския образ” на България.



Гласувай:
0



1. raykov - Поздравления,
26.03.2009 01:02
чудесна статия!
цитирай
2. toross - Благодаря Ви
26.03.2009 12:36
на първо място, че млади хора се интересуват от тези проблеми - във вас е надеждата да промените след време нещо в политиката ни.
цитирай
3. raykov - Дано
27.03.2009 01:13
не Ви разочароваме и промяната бъде за добро...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540852
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031