Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2009 10:29 - Да ни купува Абрамович веднага...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1228 Коментари: 0 Гласове:
0



Да ни купува Роман Абрамович веднага.

Скоро, напук на световната финансова криза в. "Индепендънт" публикува материал под заглавие "Романовата (вероятно игра на думи с Римската) империя: къде си харчи Абрамович милиардите". Разбира се, по-интересно е откъде са му на Абрамович милиардите, но това е въпрос с много, много повишена трудност, ако нямаме достъп до тайните архиви на съответните съветски служби, а в обозиримо бъдеще няма изгледи да се докопа някой до тях с изключение на съответните другари.
В началото на годината руският олигарх най-напред купил от аукционната къща "Сотбис" в Ню Йорк рисуван през 1976 г. триптих на ирландския художник Френсис Бейкън (1909-1992) за $86,3 млн. Сетне купил и известен портрет от германския художник Лусиан Фройд (р. 1922), за който платил $33,6 млн. на къщата "Кристис". Според специалисти това били умопомрачителни цифри за подобни творби. Отначало се смятало, че Абрамович ще ги сложи в дома си в Лондон. Обаче после се разбрало, че ги купува за приятелката си Даша - модела Дария Жукова, която отвори галерия в Москва.
Според сп. "Форбс" 42-годишният олигарх днес притежава поне $19,5 млрд. Върви спор дали е пръв или втори по богатство в Лондон. Продавайки през 2005 г. своя дял в руската петролна компания "Сибнефт" на държавния гигант "Газпром" за $13 млрд., Роман Абрамович станал мажоритарен собственик на частната инвеститорска компания "Милхаус Кепитъл", която била "с многообразни интереси", пише "Индепендънт". Сред тях влизали 41,4 % от най-големия производител на стомана в Русия - "Евраз Груп", и 40 % от миннодобивната британска компания "Хайленд Голд", която пък притежавала златните залежи в Чукотка. От 2000 г. Абрамович се води губернатор на далекоизточната руска област, "макар да изпратил писмо с оставката си до Владимир Путин", което обаче било отхвърлено, уточнява материалът. И как ще я приеме, след като за по-малко от десетилетие направи затънтения край данъчен и социален рай, а чукчите го боготворят.
"В очите на Абрамович, стане ли дума за жилища - независимо дали градски апартаменти, вили или крайморски убежища, никога нищо не му е достатъчно", пише вестникът. И почва да изброява. Провинциалното имение "Файнинг Хил" в графство Западен Съсекс, което олигархът купил през 1999 г. за 12 млн. лири от австралийския медиен магнат Кери Пакър, било с площ 420 акра и включвало къща със 7 спални, 2 игрища за поло, конюшна за 100 коня, тенис-корт, стрелбище, езеро с пъстърва, писта за надбягвания с карети, закрит басейн с джакузи и открит с кула за скачане. Той поръчал "20 000 яребици и фазани, за да се отдаде на страстта си по стрелбата", уточнява "Индепендънт".
През 2004 г. Абрамович си купил за 15 млн. лири замъка "Шато дьо ла Крое" на френската Ривиера. Сградата с 12 спални, намираща се между Ница и Кан, някога била резиденция на Уиндзорския дук, който уреждал там "разточителни приеми". Построена била във викториански стил за някакъв английски аристократ през 1927 г. и се намирала в съседство с вила "Еленрок", която пък била дело от 1867 г. на архитекта на парижката опера Шарл Гарние. "Сред предишните й собственици са белгийският крал Леополд II, Аристотел Онасис и Грета Гарбо", допълва "Индепендънт".
През април миналата година Абрамович купил имението "Уайлдкет Рейндж" - близо до курорта Аспен в щата Колорадо, от бившия шеф на медицинската фирма "Ю Ес Сърджикъл" Леон Хирш за $36 млн. То било от 200 акра парцел и с постройка от около 1600 кв. м.
По-нататък се говори за неща, които в. "Индепендънт" нарича "играчките". Олигархът имал своя флота от яхти. Начело била 120 метровата "Пелоръс", с екипаж от 40 души, хеликоптер (с площадка за него) и киносалон. Струвала 100 млн. лири и обичайно стояла на котва в Малта - понеже "Абрамович предпочита да държи лодките си в Средиземно море, макар че понякога го откриват и в Карибско". Другите му яхти се казвали "Сусуро", "Екстазеа" и "Льо Гран Бльо", като последната подарил през 2006 г. на свой съдружник. Скоро щял да си купува и "най-голямата частна яхта в света - над 180-метровата "Еклипс", струваща 200 млн. лири, която има 2 хеликоптерни площадки, 6 апартамента за гости, 5 ВИП-апартамента и каюта за собственика от 555 кв. м., наред с аквариум, дискотечен салон, спа-салон и басейн - половината открит, другата половина закрит", уточнява "Индепендънт".
Абрамович имал "не една, а 2 подводници": първата била 40-метровата "Сиатъл 1000", купена за 13 млн. лири, чиято годишна поддръжка струвала 1 млн. "С две палуби, отделни каюти за гостите и екипажа, столови и дневни, лодката може да се гмурка до 330 м. и да стои долу 2 седмици", казва материалът. Но Абрамович си имал и 22-метровата "Номад 1000", струваща 3 млн. лири, която щяла да стои на яхтата "Еклипс".
Заради читателите, които още не са захвърлили гневно вестника, слизаме на сушата. "Абрамович притежава състезателно "Ферари-FXX" за 1 млн. лири", продължава "Индепендънт", а във въздуха летял "неговият "Боинг-767", известен като "Бандитът", заради дизайна на пилотската кабина". (Дано само затова.) Първоначално проектиран за 360 души, самолетът претърпял луксозен ремонт на интериора, включващ "спалня на 2 нива, салон, офиси, кухня и помещения за екипажа". Имал и "антиракетна система".
Следва - спорт. През 2003 г. Абрамович купил ФК "Челси" за 150 млн. лири, в който сетне инвестирал още 500 млн. и се зарекъл "да го направи отбор № 1 в света до 2014 г." За целта му построил нов модерен тренировъчен център в Съри. През 2004 г. се оказало, че олигархът е свързан и с ЦСКА-Москва чрез тогавашните му 73 % от "Сибнефт", и имал 3-годишен договор за бъдещо спонсорство с клуба.
По-нататък в. "Индепендънт" стига до раздела "други". През март т. г. Абрамович купил "най-голямата в света сонда за $174 млн." Машината имала диаметър от 19 м. и това я правело "с близо 25 % по-голяма от най-близката й съперница". "Покупката веднага разпали спекулации, че милиардерът иска да построи тунел, свързващ Русия с Америка под широкия 88 км Берингов проток", казва материалът. Така, "свързвайки Чукотка - замръзналата руска област, на която той е губернатор - с Аляска, ще може да осъществи визията на Путин за тунела "Уърлд Линк".
Накрая британският вестник завършва с по-дребните харчове на Абрамович. "С един фриволен дух", той похарчил повече от 200 000 лири за 16-тия рожден ден на дъщеря си Анна. За случая наел лондонския нощен клуб "Пайпър", сетне наел рейв-групата "Дъ Клаксънс" (спечелила музикалната награда "Меркурий" за 2007 г.) и бразилската електронна банда "Си Ес Ес", които да осигурят забавлението. "На 500-те гости бе предоставен светещ дансинг, машина за вятър и безалкохолни коктейли", завършва материалът във в. "Индепендънт".
Докато четях материала ми хрумнаха няколко идеи. Преди месеци в Литва или Латвия инициативна група официално предложи на Абрамович да закупи направо страната им, защото за неговите възможности щяло да бъде детска играчка да покрие дълговете им и да инвестира смело в икономиката. Та, питам се, защо не се предложим, вместо тях ние. Да ни купи Роман барабар с правителството и парламента, Сергей, Бойко и Симеон. И без това сме по-близки със съветската империя, отколкото балтийските републики, даже премиерът ни до 1996 год. си е чист съветски гражданин, какъвто е Абрамович. Вместо да копае тунел под океана да вземе и прокопае газопровода под Черно море и изпълни всички планове за синьото гориво и на Овчаров, и на опозицията. Ще станем истински енергиен рай. Да не говорим, че ще имаме възможност да навлезем с летящ старт в световния футбол, ако Роман купи ЦСКА от Томов или „Левски” от Батков. Направо ще гледаме на националния стадион Челси, вместо Бате Борисов. Да не говорим, че доколкото знам, страната ни има едва една подводница на вода, а флотилията на Абрамович е достойна за цяла армада и спокойно може да му предоставим черноморския шелф за стоянка на безбройните му кораби, яхти и подводници. Ако пък Роман Абрамович впрегне парите и влиянието си и за държавни дела нищо чудно да се окажем данъчен рай с превръщането ни в офшорна зона като остров Ман, например. Така ще има и къде да си регистрира фирмите и няма да бъде тормозен от Медведев и Путин да плаща данъци в Русия или да инвестира в затънтената Чукотка. Струва ми се, че партия, която включи в програмата си идеята за закупуването на България от Абрамович ще спечели сериозен електорален корпус. Или поне да ни вземе на концесия за 40-50 години. И без това за един мандат социалистическото правителство не построи и един метър от концесията на магистрала „Тракия”, а олигарха ще иска да си джитка с „Бентлитата” си по хубави пътища. Разправят, че магистралите в Чукотка били като шведските – с нагреватели под асфалта.
На всичко отгоре и руснаците няма да имат нищо против – нали мечтата им от 1878 год. е да ни направят тяхна губерния. А тези, на които идеята им звучи кошмарно нека си помислят по въпроса за какво им бе на руснаците да правят Октомврийската революция и да строят комунизъм...



Тагове:   Абрамович,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542763
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031