Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2009 18:12 - Една икономическа версия за БГ
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1237 Коментари: 0 Гласове:
0



Пропуснатите тенденции... като шанс за България Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Пропуснатите тенденции... като шанс за България

Спомняте ли си Ричард Ран? Онзи сух ирландец с превръзка на едното си око – досущ като пират от средните векове. От тези, които са завладели днешните предели на Съединените щати. Той дойде в България в началото на 1990 г. и с авторитета си на водещ икономист написа по поръка на тогавашното правителство „Доклад върху проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България”. Съавтор му бе Роналд Ът. Издател на „Доклада” бе Фондацията на Националната камара на САЩ.
Христо МАРКОВ 
Никой не се съобрази с препоръките. Ран и Ът се повъртяха из кулоарите на Парламента и Министерския съвет, направиха няколко срещи с политическите лидери, заровиха се из дебрите на Министерството на външноикономическите връзки /имаше и такова/, посетиха няколко митинга, вдигнаха безпомощно ръце и повече не стъпиха по балканските предели. В едно от последните си интервюта Ричард Ран сподели, че „България никога няма да намери достоверния си път, защото е неразрушимо свързана със съветската държавна машина и икономика. Но...”
И в момента Ран е от водещите световни икономисти и авангарден мегапрогностик. Преди два дни той публикува фундаментална статия за напълно грешните прогнози на западните икономисти и липсата на мобилност в тях. Като например: „Забелязахте ли, че основните икономически предсказатели, едновременно частни и държавни, тотално пропуснаха световната кредитна криза и размера на рецесията? Основните консенсусни икономически прогнози, направени декември 2007 г. за 2008 г., отнасящи се за САЩ, Европа и Япония, предсказаха грубо двойно по-голям ръст, отколкото всъщност имаше. Може би си спомняте, че преди година, когато цените на петрола гонеха $ 147 за барел, високоплатените магьосници в Голдман Сакс предвиждаха, че те ще стигнат $ 200 за барел - сега е малко над $ 40 за барел. Няколко икономисти твърдят, че са предсказали голямата рецесия, но повечето са били песимисти с години, и предвиждането на девет от последните три рецесии не е пример за истинска брилянтност в прогнозите”.
С една дума Ричард Ран буквално срина представата, че световната финансова система е толкова силна, че може да издържи на свободния пазар. Интересното е, че той видя в новите икономики на бившия комунистически блок възможност за спасение и посочи България като една от страните, която в стремежа си да се раздели с практиките на комунизма, може да оцелее с най-малко поражения. Интересно наистина, ако преценим размера на предупрежденията. Те са най-общо следните:
1. Драстично намаляване на лихвените проценти и стимулиране на банковите заеми за семейния и дребен бизнес.
2. Преминаване към еврото като универсално платежно средство.
3. Интервенция на държавата в тези банки, които са поделения на чужди финансови институции с цел избягване на бъдещи фалити на банките-майки.
4. Силен национален протекционизъм в сферата на селското стопанство, хранителната индустрия и екологичните производства.
5. Драстично съкращаване на държавната администрация и намаляване на бюджетните средства за заплати и осигуровки.
В най-общи линии препоръките на глобалния икономист са нещо познато от политическите програми, но голямото неудобство е трудната им реализация на местна почва. Но пък човек като Ричард Ран да отдели от времето си и анализира страна като България е повече от симптоматично. Най-малкото, защото човек като него не го прави случайно. Пък и вече се бе опарил от тукашните порядки. И разковничето откриваме в края на статията му. Ще го цитирам пространно: „Да се обърка всичко не е нещо ново. През 1900 г. Европа се наслаждава на невиждан мир и просперитет. Европейските страни, и по-специално Великобритания, имаха глобални империи и военна мощ. Имаше всеобща вяра, че войните са част от миналото и че европейската цивилизация ще доминира в света завинаги. Двадесет години по-късно, през 1920 г., по-голямата част от Европа стоеше в развалини в последствията от Първата световна война (война за нищо), но имаше увереност, че Германия е достатъчно ограничена, за да не бъде никога повече заплаха. Въпреки това, само още 20 години по-късно, през 1940 г., „Немският хилядолетен райх" контролираше по-голямата част от Европа. В момента бившите комунистически страни са единствените, които могат да се поучат и от „голямата депресия”, и от щетите на „хилядолетния райх”. Малката балканска страна е характерен пример”.
Какво ли е имал предвид Ран? То не е трудно за отгатване, ама трябва да има политици да го прочетат, послушат и реализират простичките неща, които препоръчва. Не го направиха през 1990 г. и май това ни е от големите катастрофи в прехода. Който всъщност си имаше други сценаристи и съвсем, ама съвсем други изпълнители. За съжаление, разбира се.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544410
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031