Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2009 23:34 - Нашите политици - по-заможни от Саркози
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1132 Коментари: 0 Гласове:
0



Нашите политици по-заможни от Саркози Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Нашите политици по-заможни от Саркози

След Великата френска революция светът и особено Европа не са същите. Доколко резултатите от революцията са с положителен исторически знак е отделен въпрос, но след нея република Франция се утвърждава като световен лидер, независимо че прусашката машина на Германия ще ги мели жестоко в няколко войни.
Демокрацията там е достигнала до ревностно и скрупульозно вглеждане в живота на водещите им държавници. Задължително е всяка година да се публикуват доходите на всички политически лидери в държавния френски вестник.
Христо МАРКОВ

Завчера там бяха публикувано финансовото дередже на президента Никола Саркози, министри, депутати и семействата им. И се оказва, че Саркози е направо за оплакване в сравнение със съпругата си/поредната/ италиянския топ-модел, певица и актриса Карла Бруни. Карла Бруни-Саркози притежава огромно богатство, към което неотдавна бе включена и добра сума от продажбата на наследствено имение в Италия, оценено на 14 млн. евро, разделени между всички членове на семейството. За значителна сума карла е наемателка на парижко жилище в престижния 16-ти квартал, където живее с възлюбения си, а за закупуването на общо семейно жилище е отложено за по-късен етап, съобразявайки се с финансовата криза. Заедно с другите си доходи състоянието и` надхвърля 20 млн. евро, докато водителя на французите е направо бедняк в сравнение с нея – състоянието му се движи около 1 млн. евро, което го прави по-беден от половината български депутати, а да не говорим за бившия цар Симеон Рилски. А представяте ли си някой от нашите политици да живее под наем? Или да сравним сараите на Доган или хотелите на Велчеви с наема на френската президентска двойка? Иди после убеждавай българите, че нашите политици били скромни и направо сиромохомили в сравнение с европейските.
Саркози няма бижута, няма колекции с произведения на изкуството, няма никаква недвижима собственост, нито сметки в чужбина.
В замяна на това при преместването си в Елисейския дворец той е титуляр на много договори на обща стойност над 2 млн. евро, която обаче намалява значително след избирането му за президент и развода със спасителката на българските сестри Сесилия. Една част от тези 2 млн. евро са от продаден мезонет от 230 кв. м на остров Жат в Сена, в тузарския квартал на Париж Ньой. Никола Саркози го е придобил по време на женитбата с предишната си жена Сесилия. Благодарение на бума в продажбите на недвижима собственост имотът им придобил сериозна стойност и на 6 ноември 2006 г. Сесилия и Никола продават този апартамент за 933 130 евро, повече от два пъти по-скъпо от първоначалната му цена. Половината от тази сума е присъдена на Сесилия, а на всичко отгоре Саркози трябва да заделя сериозни пари за издръжката на общия им син Луи, както и да осигури жилище на една от дъщерите на бившата си жена.
От 1 януари 2008 г. президента на Франция получава 19 331 евро брутна заплата, което е доста над декларираните официално доходи на българските политици, но например Саркози няма ловната пушка на нашия президент Първанов, оценена за 25 000 евро, нито неговите подвизи в скъпо платените ловни полета на бившите съветски републики. А се говори, че президентът ни има няколко подобни оръжия. Да не говорим за горите, земите и дворците на бившия ни цар. Хотели, спа-центрове и ресторанти също липсват в декларацията на Саркози и е направо сиромах в сравнение с някои наши бивши финансови министри или настоящи депутати. Да не говорим за собственост на яхти, пристанища и така нататък, което е задължително в дрескода на родните ни величия. Оставяме настрана значително по-високия стандарт във Франция, но най-малкото има нещо смущаващо, защото Никола Саркози оглавява една от световните сили, има планетарна популярност като мисионер на добра воля, гласът му се чува наравно с лидери като Меркел, Обама, Берлускони, Путин, докато нашенските се знаят основно в страни като Узбекистан, Северна Корея, Турция и най-много в някои среди на Русия, свързани преди всичко с природния газ и нефта. Тежки изводи бихме си направили, ако анализираме сравненията, нали? А трябва, защото уж все се съизмерваме с европейците, пък и нали сме уж франкофони. Най-малкото сериозно бихме се замислили за истинността на декларациите, които нашите политици подават всяка година в Сметната палата за спестяванията и собствеността си.
Ами факта, че Карла Саркози за две години брачен живот и бурна любов му е подарила едва един часовник Patek Philippe от сиво злато, не толкова снобарски, колкото Rolex, но все пак... Че то преди две седмици наш ежедневник показа ръчичките на няколко наши политици, които слагаха в малкия си джоб подаръка на Карла с нейния скромен Patek Philippe. Там имаше часовници ръчна изработка на стойност около 50 000 евро, а да не говорим за колекционерските страсти у някои да притежават по няколко. За такива „придобивки” обаче няма декларация в родните закони, независимо че Саркози го задължават да декларира дори личните дарове от съпругата си.
Абе защо не ги оставим родните водачи? Защо да се мерим с Франция, Саркози и Карла Бруни, след като си имаме Симеон, Станишев и Капон. Ай, сиктир на популистите французи.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9575488
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930