Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2009 11:46 - Безкрайната наглост на турист-олигарсите
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.08.2009 00:11


Безкрайната наглост на туристическите олигарси

image

PlovdivMedia - Безкрайната наглост на туристическите олигарси

Древните римляни са имали една сентенция „Quails rex, talis grex”, което ще рече „Какъвто попът, такава и енорията”, което в роден вариант след две хилядолетия може да се преведе и като „Какъвто туризмът, такава и държавата.”

Христо МАРКОВ

Нали още през 2001 год. този отрасъл бе обявен от царските юпита за „приоритетен отрасъл” и се започна едно бясно строителство, което превърна курортите ни в най-впечатлителния диснилед на циганската проституция, отблъскващата архитектура, свободната търговия с наркотици, турбо-чалгата и всякакви модни практики, за които се сещате.
Дори в планетарен мащаб е фърст да се иска помощ от държавата, което е тържество на агресивната левичарска политика. И понеже всичките ни туристически босове са отгледани от комунистически семейства немедлено се възползват от „върлуващата в момента криза” и веднага спретват до правителството искания за нови помощи. Имало даже някаква консултативна комисия „по въпросите на туризма”, оглавявана от външния министър Калфин. Та до нея родния и национално-отговорен туризъм направил поредните си „разумни предложения”, т.е. – сериозни подаяния на гърба на данъкоплатците. А като се има предвид,че в този бранш „подаянията” се измерват с повече от седем цифри, нещата придобиват по-друго измерение... Някак си по туристически звучат.
На първо място на мен ми е напълно неизвестно защо трябва държавата да определя кой отрасъл е приоритетен и кой не. Доколкото знам от беглите си познания по икономика в пазарна среда, това определя точно пазара или потребителя определя кое му е приоритетно и кое не. Дали да отиде на почивка на родното бетонно море или да избере друга по-евтина и красива дестинация. Загадъчно е и защо точно туризмът е „определен за приоритетен отрасъл”, а не например селското стопанство или леката промишленост. А защо не високите технологии – нали бяхме нация техническа по времето на премиерския татко Станишев-старши? Изглежда, че май-май не сме много в пазарната икономика.
Но въоръжени със „съображенията на правителството за приоритетния отрасъл” родните туристически босове седнали и спретнали „конкретни искания”, за да се възползват от възможността бръкването в държавните джобове да е по-дълбоко. Нека се спрем само на три от поредните искания на „бранша”.
Последното десетилетие в икономиката ни много популярна стана думичката ваучери. Това са едни хартийки срещу които се раздават дърва, въглища, презервативи или памперси. Сега родните туристически босове искат да има ваучери за почивка на държавните чиновници по българските курорти като държавата ще поеме 50% от пакета, а хотелиерите и туроператорите ще предлагат допълнителна „безплатна" нощувка. И след като прати миналата зима пенсионерите на море сега Масларова се готви да засили всички чиновници на екзотична почивка в родните хотели и дискотеки. Сякаш чиновниците не са хора като хора, които самостоятелно да изберат къде да почиват, а стадо заблудени дечица, които трябва да бъдат отведени за ръчичка я до „Слънчев ден”, я до „Албена”. Като са толкова загрижени за чиновниците що не им дадат ваучери във вид на конкретна сума и те да си избират – нали сме във времената на свободния избор. И в крайна сметка държавния служител потребител ли е или соициалистически организиран турист?! Ама то май излиза,че с парите, които са дали за данъци чиновниците ще бъдат засилени да ползват услугите само на родните „туристически предприемачи”. Да не говорим, че сигурно хотелите, които ще прибират „ваучерите за почивка” ще са определени предварително за „близки до правителството”, а платежното средство „ваучер” немедлено осребрено с косване на съответните комисионни, че избори идват.
Второто искане на „национално-отговорния туризъм” е абсурдното намаляване на ДДС за бранша до 5%, което си е класическа наглост и цинизъм. Същите тези хотелиери, туроператори, спа-инвеститори и всякакви олигархични елементи са единствените в обрулената ни държава, които плащат 7% ДДС или тройно по-малко, отколкото плащат млекопроизводители, зърнопроизводители, издатели, металурзи, строители и хлебари. Със задълбочаването на кризата нищо чудно тези туристически дейци да поискат от държавата въобще да няма за тях ДДС. То и без това май кражбите на ДДС са най-големи именно в този отрасъл. Що не вземат Калфин и компания да се съгласят и с това „съображение” на вип-туристите – вместо да крият ДДС направо да ги освободят въобще от него. Както е тръгнало и това може да стане.
Не може съветските възпитаници в българския туризъм да забравят и верните им таварищи и немедлено искат безплатни визи за руските туристи. Това всъщност означава бюджета да се натовари с повече от 5 млн. евро „разходи на държавата", за да може да напълним курортите с 140 000 руснаци, защото сега една виза струва точно 35 евро. Така направо ще демонстрираме на руските другари, че българският туризъм е осъществил мечтата на Ленин и Сталин всичко да е безплатно с изключение на водката. Няма по-директно признание, че туристическите босове разчитат вече на бедния руски турист, който идва в
България за волно напиване, побоища и износ на постсъветска проституция. Защото богатите туристи-братушки плащат десеторно повече за визи до екзотични курорти.
За капак се иска и летищните такси на чартърните превозвачи да отпаднат изцяло. Като се има предвид, че основните чартъри са изпълнени с руски маладци и девочки е ясно, че трябва да направим поредното фелацио на братушките. Няма обаче превозвачи, които ще се съгласят да се откажат доброволно от сигурни приходи и остава сметката да се плати, от кой мислите? – от държавата , разбира се. Щедрата към туризма държава.
Всички „искания” на туристическите родни босове звучат почти налудно, но нищо чудно и да се клекне пред тях, защото без изключение са сериозни спонсори на тройната коалиция, а пред избори стават и чудеса. Пък има и още някакъв резерв в хазната, формиран от данъците на обикновените българи, те пък все повече бягат от родната „туристическа индустрия”, а за приоритетния отрасъл в икономиката остават пияните руснаци и волните Наташки.


Тагове:   туризъм,   олигарси,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544509
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031