Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2009 10:28 - Станишев като червен Манго в Перущица
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1112 Коментари: 0 Гласове:
0



Джелем, джелем, „БеСиПьето” и Станишев с едни 200 милиона Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Джелем, джелем, „БеСиПьето” и Станишев с едни 200 милиона

Не може да се изпусне такова живописно представление като посещението на самия Сергей Дмитриевич в ромската махала „Запад” на будното и революционно родопско градче Перущица. Химнът на малцинството се чува още след като излезеш от Брестовица – „Джелем, джелем, логроне дроменса, мала диле, бахрале роменса”, което в най-свободен превод ще рече „Пътища, пътища незнайни, срещнали сме цигани случайни/щастливи/”...

Христо МАРКОВ

 


На 8 април в Перущица всички бяха щастливи и усмихнати – хем международен ромски ден, хем ще ги посети самия министър-председател. Яшко Аргиров върти кларнета запотен и умело дирижира бившия си оркестър „Брестовица”, а сега прекръстен на „Славей”. Скарите димят подкупващо, бирата още не се е стоплила, времето е хубаво. Какво повече да иска човек, освен да зърне самия Сергей. Наближава обяд и настроението се приповдига покрай кръшните кючеци и гиздавите моми, които не щадят кръстчетата си.


Водеща от местното читалище с любезен глас съобщава на публиката, че в града гостуват танцьори на индийски, ромски и турски танци и поканва децата от детската градина „Радост” да ги демонстрират. Те не чакат повече подкани и се впускат танците, като правят, струват, ама все го докарват един и същи типичен цигански кючек. Водещата поздравява местните лидери на „БеСиПьету”, които са се строили в жегата с новите си костюми в чест на лидера си. Разбирам, че за подготовката на джамбурето, посветено на празника и Станишев, е сформиран специален обществен съвет. Основен организатор е социалната фондация „Перущица - 99", с председател Донка Кисимова, ама се включили и още куп други „отговорни фактори” като „Отворено общество”, общинската администрация и някакъв „съвет” към Министерския съвет.


Наближава 14 часа, когато по програма трябва да пристигне самия Сергей и сцената усърдно се разчиства от танцуващите под оглушителните освирквания на недоволните любители на веселбата. Близката скара с кебапчета е преобърната в суматохата. Оркестърът засвирва марш, защото откъм средновековните останки на „червената черква” се задава кавалкада от „Мерцедеси” и БМВ-та. Главните организатори дават знак и се чува разхайтено „Ураааа!”. Следва питка с хляб и сол. Дечица, народни носии, суетня и здрависвания с костюмираните социалисти.


В делегацията се мяркат областният управител Тодор Петков, заместничката му Пенка Калапанкова и още куп червени първенци от местен и национален мащаб. Героят на деня е заобиколен от момчета, които гледат строго пъстрата мургава тълпа. Гардовете и Калапанкова не спират да предупреждават: „По-леко, не се бутайте, ще спънете Председателят”. Станишев по интуиция тръгва към трибуната, но е избутан от радостния електорат. Спасението идва от десния кмет Никола Янкулов, който го повежда по правилния път към „сцената”. Пътьом градоначалникът представя местните ромски велможи – някой си Джаро и съветника Борис Йорданов, който му бил съперник на балотажа. „Ами човек на БСП нямаше ли на изборите?” пита соцлидерът, а ромът-политик Йорданов го попарва: „А, те не играят тук! Техният отпадна още след първия тур.” Сконфузено областният управител „светва” шефа си: „Тук сме опозиция.” Местните социалисти притеснено гледат в сукното на трибуната.


Водещата се вклюмва с възторжено-писклив гласец: „Драги съграждани, жители на квартал „Запад”, да ви е честит международния ден на ромите! Давам думата на нашия скъп гост Сергей Станишев”. „Скъпият гост” сваля очилцата, трие ги с кърпичка, пуска лека усмивка и подхваща с равен глас поздравленията си и благодарността си, че е удостоен с покана в този хубав край. После започва с лакърдиите: „Обещавам през тази година правителството да отдели по мерки и програми над 200 милиона лева за пълна социализация на ромите и техните семейства. Всеки нуждаещ се от помощ ще я получи, защото икономическата криза е заляла света.” Тези 200 млн. въздействат на публиката като гръм от тапа на шампанско и хората се извикват: „Де ги парите, тука нищо не дават. Гладни сме.” Най-активни са ромките с деца в ръце и възрастните, държащи бира „Е, то не става веднага, но ви обещавам да има за всички” поохлажда соцводача очакванията на електората, че гардовете му още сега ще изкарат чувалче с някое от тези 200 милиончета.


По средата на речта се получава лек конфуз, защото ромите се опитват да влязат в директен диалог със Станишев. Местните червени активисти с въртене на глава се опитват да ги усмирят, но получат няколко цветисти псувни и заканата, че няма да гласуват за тях, а ще „фърлят за други”. Това не е в сценария, но премиера запазва спокойствие и преминава към съвети: „Призовавам ви да спазвате законите, нали всички сте граждани на

България

. Пращайте децата си на училище, защото само така ще интегрирате напълно етноса си в обществото!”. Думите му обаче нещо не хванаха дикиш сред мнозинството и някак си неестествено премиерът завършва с дежурните благопожелания в попски стил.


„Ама няма ли да дават нещо, бе?” гръмогласно се обръща възрастна ромка към един от организаторите. Приближавам се любопитно и разбирам, че на бабата са обещали да се дадат някакви пари и тя си ги търси на подходящото място. Но не си оставя „коня в реката” и смело тръгва към групичката около Станишев с викове: „Умиргаме от глад, няма помощи!”, но е озаптена от гардовете. В това време Станишев е заобиколен от журналисти. В центъра на вниманието той подхваща дежурната тема за Бойко и боклука: „Никога София не е била толкова мръсна, това е факт. Всеки момент очаквам доклад от министрите с анализ за ситуацията в София. Кметът се провали с почистването.” „Даже в този квартал е по-чисто от софийските улици”, допълва го местен социалист с лукава усмивка. Ромският квартал „Запад” в Перущица в интерес на истината и в чест на премиера наистина е почистен.


След речта Сергей се оттегля, накачулен от охрана и ромски първенци, които щели да го „запознаят с тежките проблеми на малцинството”. Тук настава нов скандал, защото към „първенците” се включва бабата, която искаше „да дават още днес”, но е прогонена с псувни. Спретва се и подобаващ кютек, понеже се вклинил един цигански вожд от Брестовица, а срещата щяла да е само с перущенски лидери. Натрапникът е обуздан, но успява да покани премиера в Брестовица да видел какво хубаво вино имат. Отнася още един тупаник, но се държи гордо и заформя своя агитка около една от скарите. Там разбирам, че е представител на ромите-евангелисти, каквито имало много и в неговото село, и в Перущица, но те не се занимавали с „такива цигании” като просията. „Тръгнали да се излагат пред човека!” дълбокомудрено заключава прогонения малцинствен първенец.


Сцената веднага е окупирана от деца и ромки, а водещата съобщава, че ще се проведат в чест на Сергей Станишев

конкурс

ите „Мис Романи чай 2009" и „Мис Романо Чаво 2009", което ще рече нещо като

конкурс

ите за красота, но допълнени с майсторство в кючека и флирт с публиката.


Бабата с шарената пола, която не допуснаха до социалистическия гуру, продължава да вие , този път пред кмета, че „нищо не дадоаа, умиргаме от глад, бе ...” , а перущенският градоначалник я попарва – „Аз не съм от тях, избран съм от партията на Бакърджиев”. Останалата с празни ръце жена разбира, че не тропа на вратата, която „плаща” и се отправя към сцената. Там се лее „Джелем, джелем ”, логроне дроменса, мала диле, бахрале роменса”, живописно дефилират местни красавици, пие се бира и вино от спонсорите и никой вече не помни кой и за какво ги е събрало




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542056
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031