Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2009 17:39 - Бойко и Станишев в коалиция за боклука
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 866 Коментари: 0 Гласове:
0



И Станишев сит, и Бойко цял, а може и обратното Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - И Станишев сит, и Бойко цял, а може и обратното

Това което изглеждаше невероятно и абсурдно преди няколко месеца е вече факт от вчера. Книжните врагове Бойко Борисов и Сергей Станишев ще работят заедно за удоволствието столичани да битуват в чист и измит град. Както се казва и Станишев сит, и Бойко цял. А може и обратното.
Христо МАРКОВ  
Вчера без видима нужда Министерския съвет обяви извънредно положение в столицата с основен мотив „непочистен, град, мръсотия, опасност от зарази, неяснота по бъдещата съдба на сметопочистването и депонирането на отпадъците.” Отново министрите се постараха да влезем в историята, защото София стана първата столица, в която е обявено извънредно положение заради мръсотията. Този термин по принцип се използва и обявява във военновременна обстановка, земетресения, урагани, наводнения, мор, абе въобще – трагични обстоятелства. От вчера столицата се управлява и предпазва от затъване в боклук от Национален кризисен щаб/?!/ , оглавен от областния управител Тодор Модев. Гласувани са задължителните „кризисни средства от бюджета” и командировани един куп заместник-министри в „щаба за боклука”. Ама нали имаме цяло министерство за бедствия и аварии и уж действащ закон, според който общината трябва да обяви „кризата”?! Защо ще трябва извън правилата, описани в закона с боклука да се занимава Министерски съвет, ако някаква много, много екстрена причина не ги е принудила? Ами защото се мисли с перспектива, дами и господа.
По това време столичният кмет е на посещение в братска Русия, но разбирайки за „извънредното положение”, се връща екстрено и журналистическата гилдия го очаква на пресконференция да разгроми сметовния заговор срещу него от страна на Станишев, Първанов и БСП. Нищо такова не става, обаче за изумление на всинца. Борисов и Модев се появяват рамо до рамо и в спокоен и примирителен тон кметът заговорва дълго и напоително за радостта от общите действия в кризата. Няма и следа от очакваните нападки и остри забележки към Станишев и министрите, няма агресивност и язвителни думички. Някак си не върви на мъжествената осанка и безпределната смелост на кмета да бъде толкова благосклонен към правителството, което директно заявява неспособността на общинската администрация да се справи с основната си дейност – комуналната. Защото решението за обявяване на извънредно положение в София означава точно това – не се справихте, не можете да се справите и затова ние, правителството, взимаме нещата в свои ръце, а вие гледайте и се учете как се управлява. Главатарят на Националния кризисен щаб Тодор Модев обиколи всички телевизии с гръмовните обещания, че дори ще мият улиците вече, че ще осигурят ново депо, абе ще се изчисти и излъска всичко по софийските улици. Някак си незабелязано остана признанието му, че досегашните изпълнители ще бъдат обезщетени подобаващо с пари от бюджета.-И не на последно място, че резултатите от дейността им ще се усетят в началото на предизборната кампания за европарламента. Но справянето с кризата щяло да продължи чак до една година, когато вече всичко ще е по мед и масло с боклуците. Така индиректно си направиха признанието, че става дума за икономическите интереси на „боклукчиите-олигарси”, че и след година кризисния щаб ще си работи. Ами нали, доколкото знам, Бойко се готви да управлява от лятото цялата държава?
Отговорите на всички тези въпроси можем да намерим само в една единствена хипотеза и тя е, че бъдещето уж „национално-отговорно” коалиране на БСП с ГЕРБ минава през „боклукчийската коалиция” в момента. По парадоксален начин всички страни са доволни от развитието на драмата с бали, депа и миризми. Министерският съвет снема от гърба на кмета грижите за прекъсване на договори за почистване, неустойки, скандали, развозване из пътищата на България опаковани бали, протести на работници по чистотата, търсене на нови концесионери, миризми и опасности от зарази и в крайна сметка тежки имиджови щети за ценния му рейтинг. Всичко това вече не е задължение на Бойко, а на социалистическия „национален кризисен щаб”, който пък с помощта на държавния бюджет ще си прави реклама за управленската си мобилност и безгранични възможности. Така Борисов ще е свободен да гради предизбирна стратегия, да обикаля страната, да държи речи и омайва електората, без да бъде притискан с въпроси от досадни журналисти за преливащите кофи с боклук. А Станишев и компания ще имат уникалната възможност да хвалят себе си чрез „справянето с кризата на боклукчийските кофи”. В ситуацията на предизборни заяждания и за двете партии ще има широко поле за хвалби и юнашки пози пред изтерзания електорат. Парадоксално, но в случая печелят и Станишев с БСП, и ГЕРБ с Борисов. Правителството се заема с делата на кмета, а той отменя премиера в национално-отговорните задължения и обещания... От тук нататък бъдещата управленска коалиция с отговорност „в условията на световна криза” и противоречивите изборни резултати е въпрос на време и „взаимноприемливи отстъпки”. Както се казваше в един диаболичен филм - „Совите не са това което са...”



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9575614
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930