Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2009 09:58 - СДС и съдебната забрана
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2487 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съдийка се изживява като Господ!? Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Съдийка се изживява като Господ!?

Софийски градски съд реши: „ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на политическите партии при СГС на заявените промени със Заявление вх. № 947/16.01.2009 по партидата на ПП „СДС”, рег. по ф.д. 1661/97”. Това е края на решението на Шести състав на Софийски градски съд с председател Димана Йосифова, което зачерква усилията на СДС по провеждането на конференция, вътрешни избори, избор на председател и национално ръководство. Практически реално лишава политическа партия от участие в избори. От съда. От една магистратка.
Христо МАРКОВ

„Случаят СДС” е симптоматичен и твърде опасен въобще за функционирането на държавата, защото се оказва, че е възможно и най-демократичната процедура „пряк избор” да не се хареса на някой състав на съда и да я игнорира, което си е директно нарушение на чл. 1, ал. 3 от Конституцията, където е прогласено, че „никоя държавна институция не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет”. Да не говорим за чл. 11 от същата Конституция, в който дословно пише, че „политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм”. Вътрешнопартийните избори в една партия, в случая СДС, са възможно най-демократичната процедура и демонстрация на „народния суверенитет” – членовете на партията и плурализма в нея – правото на множество кандидати да се номинират и съответно правото на сините членове да ги избират свободно, пряко и тайно. Ако прочетете решението на съдия Димана Йосифова, ще се натъкнете на политически коментари и констатации, недопустими за една цивилизована държава, в която има разделение на властите. Ще се опитам да ви помогна, уважаеми читатели!
На първо място, от пълния текст на съдебното решение става ясно, че прокуратурата не е имала никакви забележки относно регистрацията на промените, а представител на СДС по делото е била адв. Елена Маркова, настояща заместник-председателка на ЦИК – човек, който определено има понятие за дружествено и изборно право. Да, ама не, защото започват странните „аргументи” на съдийката, че „бланките от протоколите за избор водели до неизяснени обстоятелства”, че „заявените за вписване обстоятелства са невалидно възникнали и несъществуващи”, което означава, че нито е имало вътрешни избори в СДС, нито има избор за ръководство на партията. Ама чакайте, ние в кой свят живеем, ще си кажете, нали уж имаше дори кампания, бюлетини, списъци, подписи, секционни комисии... Вестникарски статии и телевизионни дебати при Бареков, които, май, се плащат подобаващо.
И тук съдийката привиква на помощ не Закона за политическите партии, а специалния Закон за юридическите лица с нестопанска цел, където в неговия чл. 23 пишело, че „върховен орган на сдружението е Общото събрание и правата му не могат да се възлагат на други органи”. Та оттук се прави главозамайващото заключение на съда, че „Националната конференция на СДС е Общото събрание, но то било подменено от Комисията за вътрешни избори”. Ама аз доколкото знам, Конференцията е от делегирани представители, незнайно как избирани, а Общото събрание включва всички членове на сдружение или партия. Следващият текст е за пореден път смайващ: „Тази комисия и нейните структури по места нарушават императива на закона и провеждат никога непровеждани в други партии и в СДС т.нар. вътрешнопартийни избори при пряко тайно гласуване”. Сигурен съм, че това умозаключение ще попадне в златните страници на някоя европейска институция, защото предполага, че съдийката е много запозната с политическата система, проследила е внимателно развитието й и прави юридически умозаключения на основата на личните си впечатления от уж свободния политически живот в страната. На първо четене мога да й посоча поне десет примера за провеждане на аналогични избори, включително и за кандидат-президент през 1996 год., на които се състезаваха Желю Желев и Петър Стоянов.
Но съдебният състав продължава с апломб и убедителност - „При провеждането на т.нар. вътрешнопартийни избори „анонимността е гарантирана”, което обстоятелство никак не е демократично”, т.е. драги свободни граждани на България, да знаете, че според българския съд не трябва да има анонимност при гласуването, не трябва да има избор с таен вот, защото това не било „никак демократично”. Пак чета мотивите и недоумявам в кой век живеем. Нали още древните римляни като бащи да юриспруденцията са приели тайния избор за тържество на демокрацията?! Изведнъж се оказва, че в 21 век за една българска съдийка явното гласоподаване е задължително. Представяте ли си да излезнат Петър Стоянов, Пламен Юруков или Владимир Кисьов и обявят пред целокупния седесариат кого предпочитат за председател и покажат бюлетината си?... Щото това иска в решението си СГС.
А знаете ли защо „обстоятелствата избор на председател на СДС и за членове на НИС не са възникнали валидно, не са действителни и са несъществуващи”??? Ами защото „липсват доказателства за това колко и кои са членовете на СДС”!!! Да, да, написано е черно на бяло в Решение от 9 април 2009 год. на Софийски градски съд. От този „юридически” бисер следва да се представят поименно всички членове на партията с трите имена и съответните ЕГН-та. Точка. Ами какво ще се прави тогава с Надежда Михайлова, която крие ЕГН-то си, че започва с 62 или с някоя стара мома от многобройните сини последователки. Нали имаше и закон за опазване на личните данни?! Ако сините обжалват това решение, нищо чудно да се вслушат в мотивите на съдийката и да помъкнат към Върховния съд папки с пълните данни на всичките си около 10 000 членове. Е, тогава наистина трябва да поканим някой европейски комисар, за да удостовери как се „изпълняват директивите”.
В края на решението си съдийката Йосифова вече не знае спирка и „констатира”, че Уставът на СДС бил „бланкетен, неясен и не давал основание да се приеме, че е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции”. Това е края за родната ни прокопсана демокрация, щом „независимата” съдебна власт вече определя кое е сериозна политика и кое несериозна, нали? Ама този същият Устав, нали вече е бил регистриран от този същия български независим Съд още през 1997 година?!
Не става дума, уважаеми читатели, нито за СДС, нито за Устава му, нито за членовете на която и да е партия. Парадоксално, но не живеем в нормална държава, не живеем в страна, в която има гражданско общество и действаща Конституция, защото утре същото може да се случи и на „други субекти на гражданското общество” в зависимост кой е на власт или кой кого е назначил или протежирал. Иначе СДС ще си намерят пътя, според мен, но... Все пак Ви съветвам в оригинал да прочетете докъде сме стигнали на следния адрес: http://www.sds.bg/public/files/publications/773/120.pdf



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marystaneva - Какво помни google за съдийката?
14.04.2009 14:06
И знаете ли коя е съдийката, позволила си да го направи? Тази, която реши, че тайното гласуване не било демократично. Димана Йосифова. С някакви странни аргументи. Същата, която беше разследвана преди време за корупция:

http://www.malkiobyavi.com/pro/pic-news/news.php?newsid=5355

Не беше толкова отдавна. А Филчев може и да не е толкова луд, колкото го изкарват.
цитирай
2. toross - Да, открих нещата
14.04.2009 18:54
около тази "юридическа персона" и ви благодаря за информацията.
цитирай
3. maistora - В нашата държава
14.04.2009 21:41
Конституцията я създадоха тези, които управляват сега. Те я направиха максимално удобна за тях. Такава,че да им гарантира спокойствие, докато присвоят икономиката. И те го направиха.
Сега вече им се налага да пренебрегват основният закон, защото им пречи да задържат ЗАВИНАГИ политическата власт. ЗАКОНЪТ ЗА ИЗБОР на народни представители ПРОТИВОРЕЧИ НА 7 ЧЛЕНА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА!
Странно е, че в партиите считащи се за демократични няма юристи запознати с Конституцията. Мисля си, че това е в основата на безкрайният български преход.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542370
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031