Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2009 20:09 - БСП копира изборните шмекерии на Луканов
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1304 Коментари: 0 Гласове:
0



БСП копира изборните шмекерии на Андрей Луканов

 

         Тази статия мислех дълго дали да я публикувам, но ще послушам съвета на политическия ветеран Иво Калчев да го направя в помощ на така наречената десница, която няма нито има анализатори, нито съветници да и налеят повечко ум преди избори. Ще им я предложа безплатно, защото освен всички други измами, които се готвят на изборите предстои и предварително разпределение на 31 мандата. Става дума за предложените от президента Гоце мажоритарни райони, които нито са мажоритарни, нито имат нещо общо с практикуваните изборни практики. Та, драги политици прочетете внимателно текста надолу и ако желаете може да подпомогнете любимия на пловдивчани сайт заради безвъзмездните съвети, които не ви дават скъпоплатените ви медийни съветници и прокопсани пиари. Авторът на предложението Първанов върна първоначалния текст на закона, но атакува бариерата за пропорционалните избори,а за „мажоритарните” млъкна одобрително. Коментар за тях Ви предлагам, уважаеми политици и читатели. Засега. За другите недомислия в закона –  има време.

         Ще започна с един симптоматичен разказ от първите избори след 1990 год. Избираше се Седмо Велико Народно събрание в състав от 400 депутати, а от тях 200 в мажоритарни/едномандатни/ райони. Аз се състезавах в 99-ти едномандатен пловдивски район. Той обхващаше тогавашните Четвърто и Пето кметство, в които имаше точно 93 773 регистрирани избиратели  или трябваше да се боря за 46 888 хипотетични гласа, които представляваха  50% + 1 глас от  гласувалите. Е, слава на Бога и синята бюлетина получих много повече още на първия тур. По-късно се избра парламентарна комисия, която  да проверява изборните резултати и лъсна голямата измама. Правителството на Андрей Луканов си бе поиграло така хитро с изборната география, че мажоритарните райони в София, Пловдив и Варна бяха с население около 100 000 гласа, а тези, които включват малки градчета и села не надхвърляха 10-12 000 потенциални гласоподаватели. Така, ако аз воювах за около 50 000 гласа, то Росен Карадимов се бореше в Ямбол за 5 000. Разбира се, тези „червени” райони бяха значително повече и БСП си получи сериозното служебно предимство, защото техните депутати „тежаха” около десет пъти по-малко от избраните със синята бюлетина. Най-парадоксалното е, че всичко бе „де юре” неатакуемо, защото нямаше никъде законово изискване за уеднаквяване на цената на мажоритарните кандидати. Този процес в световната изборна практика се нарича „изборна география” и в белите страни представлява сериозна дисциплина при изучаващите политология и социология. Просто хората се стремят депутатите да имат относително еднаква тежест като получени гласове. Та по този простичък начин премиера Луканов осигури сериозно преимущество на партията си през 1990 год.

         И понеже БСП въобще не се е променила оттогава повтаря мъдрите съвети и практики на Андрей Карлович и елегантно повтаря същия сценарий за провеждането на някакъв уж мажоритарен избор. Дори го „опростява” в сравнение с лукановия. В съществуващите 31 многомандатни райони се разполага по един представител на партиите, който играе ролята на техен кандидат и от тях , който спечели най-много гласове става депутат и ще се кичи с титлата „излъчен след мажоритарен избор”. Дори няма и втори тур, както беше през 1990 год. и както се избират кметовете, а се прилага така наречената абсолютна стойност, т.е. повече гласове – директен избор. Или простичко, ако Иванчо, Драганчо и Стоянчо се борят в район с 10 гласа и се получат следните резултати – за Иванчо - 4 гласа, за Драганчо- 3 и за Стоянчо също три гласа, депутат става Иванчо с 4 гласа, независимо, че не получава 50% +1 глас. Втори тур няма, на който може да се обединят гласовете на Драганчо и Стоянчо.

         Но сериозната беля не е и в това, а в абсолютната диспропорция откъм „тежест” в отделните райони. Най-големият мажоритарен район ще е сегашния № 3, т.е. Варна и област, който излъчва 14 пропорционални депутати и избирателите на последните парламентарни избори там са били точно 397 299 или мажоритарния депутат ще претендира, че представлява поне 198 650 от тях, колкото е половината им. Горе – долу за толкова гласа ще е борбата и в трите софийски района, двата пловдивски, Бургас и Стара Загора. Да, но има четири района, в които се излъчват едва по четирима пропорционални депутати. Това са Видин, Силистра, Търговище и Смолян с избиратели между 109 277 / Видин/ и 120 000 /Силистра/, т.е. техния мажоритарен депутат ще „тежи” около 50-60 000 гласа, че и по-малко. Хайде сега ми отговорете има ли разлика между 200 000 и 50 000?! Защото такива ще са диспропорциите в „умния” мажоритарен избор, предложен от президента и такива като специалистката по избори в БСП, близка приятелка на „дясната” Мара Мисса и неповторима кюстендилска хетера Мая Манолова. Да не говорим, че могат да се получат пълни абсурди, ако отметнем дежурните около 40% негласуващи, 5% невалидни бюлетини и приложението на мажоритарен избор без втори тур??! Че тогава е напълно в реалностите кандидат „взел” 5 000 гласа да представлява цяла Смолянска, Видинска или Кърджалийска области. В зависимост от това колко са отишли да „фърлят” бюлетина за кандидата.

         Липсата на втори тур пък прави резултатите прогнозируеми около 90% за всеки, който има желание да проанализира внимателно резултатите от последните няколко избора, защото така наречения „твърд електорат” е относително постоянна величина. И при избирателен район с 300 000 гласопадаватели ще спечели този който има дори едно гласче повече от другите. Така като „наложим” резултатите досега, отчетем раздробеността на десницата и монолитността на БСП и ДПС ще познаем  отсега „едномандатните” народни избраници. Условно наречените десни и центриски партии/ГЕРБ, СДС, ДСБ, Напред, РЗС, Атака, БНД/ имат шанса да спечелят трите софийски мажоритарни района, Пловдив-град и евентуално Плевен, за ДПС са сигурни победите в Кърджали, Разград, Търговище, Силистра и с голяма степен на достоверност Смолян, Бургас,  Благоевград  дори Шумен. Всичко останало отива при БСП, защото при тях няма разцепление и твърдият им електорат е железен. С една дума има голяма вероятност „разпределението” на мажоритарните депутати в 41-то Народно събрание да е 26 на 5 в полза на левите.

         Разбира се, има и изход от тази галимация, която са си подготвили левите и ДПС. На първо място е частично връщане към двуполюсната политическа система, поне при мажоритарните райони, защото няма филм, по който относителните гласове на БСП или ДПС да са повече от гласовете на всички изброени десни и центриски субекти, които изброих. С една дума, един кандидат на всичките десни и центристки политически „мислители”. Друго спасение е висока избирателна активност и консолидация в щабовете, което е малко вероятно, но ... И за трето не се сещам.

         Всъщност авторите на този „проект за мажоритарни избори в един тур” - президента Първанов и Мая Манолова - или са грандиозни шмекери или откровено тъпи, защото скандалите след изборите ще са грандиозни, вследствие на сочените по-горе абсурди. За Мая Манолова съм сигурен, че си откровено простичка, за да изпълнява, каквото и наредят, но за президента просто не ми се вярва да е на нейното интелектуално ниво. Остава да са същите изборни шмекери като идеологическия им баща и съветски гражданин Андрей Карлович Луканов.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9545022
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031