Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2009 15:29 - Политическият бизнес с имоти - узаконен?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1524 Коментари: 1 Гласове:
0



Политическият бизнес с имоти – узаконен?! Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Политическият бизнес с имоти – узаконен?!

Не може да произтече някаква законова инициатива, която е свързана с бизнес, пари или имоти и тя да не е инициирана от царската Му партия – НДСВ или „лявата” БСП.
Христо МАРКОВ


Афинитетът на царските брокери и социалистите в парламента към имоти и далавери е изумителна. По фундаменталния пример на бившия Кадет Рилски-Сакскобугготски, разбира се. Тихомълком в петък по предложение на НДСВ и БСП от нищото се появи предложение за промяна в Закона за държавната собственост и Народното събрание разреши на партиите да закупуват имотите, в които са настанени от държавата. Нещо повече – да им ги подари, защото приеха безумния текст, че дава/предоставя/ сградите на партийците и в шестмесечен срок трябва да ги платят, но ако не го сторят „сделката” от страна на държавата се разваля само по реда на ГПК, което буквално си означава, че някоя „формация” може да придобие апетитния си имот, който е частна държавна собственост, без да плати и лев за нея.
И за да е пълна наглостта, депутатите решиха тази продажба да става по някакъв абсурден ред, какъвто няма другаде. На първо място, продажбата ще става без търг, конкурс или някаква приватизационна процедура. Партиите ще заявяват желанието си да придобият аметитните държавни имоти с ... писмо до съответния областен управител, като по този начин се създава безумната предпоставка държавният служител/областния управител/, който е предоставил сградата на съответната партия да я продаде на същия субект без никаква алтернатива. На второ място, видите ли, партийните централи щели да закупуват апетитните имоти на ... занижени цени, което си е в пълно противоречие с Конституцията и един куп закони – просто се създават необясними привилегии, отнасящи се до имуществен ценз за едни политически персони за сметка на други. На трето място е най-очевадния факт, че става дума за свръхапетитни имоти в идеалния център на София. Хайде познайте сега коя партия е най-облаготетелствана?! Ами, разбира се, партията на бившия цар и бивш Кадет Рилски. Организацията Му обитава от негово време луксозната сграда на ул. „Врабча”, която се оказва с най-голяма разгърната площ, ремонтирана с държавни пари, обзаведена и „оборудвана” с паркинг и по най-занижени оценки струва повече от 15 млн. лв. На второ място е сградата на социалистите на „Позитано”, която, както тази на ДПС на бул. „Стамболийски”, е също в най-престижния център на столицата. Чест прави на СДС и ДСБ, че се възпротивиха на промяната в закона, въпреки че и техните партийни централи са на престижни места – на СДС на ул. „Раковски”, а ДСБ на ул. „Кърниградска”, пряка на „Витошка”. А какво остава за многобройните бизнес-партии, част от тях – бивши мандатоносители на Симеон Сакскобргготски? Едната, „Партия на българските жени” дори с държавната субсидия се сдоби със собствена сграда, от която печели като крупен рентиер, същата е ситуацията с „Оборище” на Тошко Пейков. Ами кашата става пълна само, ако проследим всичките политически организации, които получават ежегодна субсидия от държавата?! А те са точно ... 41. Да, четиридесет и една партии в България получават сериозни финансови инжекции от бюджета, а общо има регистрирани над 350. Една голяма част са получили помещения и сгради в предишни години и си ги кътат като кафенета, ресторанти, билярд-клубове, а едно помещение на Зелената партия в София до преди година се ползваше като сексшоп.
Но това е нищо пред колосалната бъркотия, която може да настъпи, вследствие на решението на тройната коалиция. Българските партии имат обичая често да се преименуват, сливат, закриват и куп още „врътки”. Много интересно какво ще стане, ако вече е закупена сградата от едно ръководство, а то бъде сменено с друго, което реши да закрие организацията или да се влее в друга? Досега се биеха и трепеха за места в листите, сега ще се гърмят направо за имоти. Защото там, където са помещенията на основните играчи в София наемите тръгват от 1 500 евро за квадратен метър. Очертават се сериозни възможности за политически бизнес с имоти, наеми и продажби, просто така – от нищото.
Ами така наречената съсобственост?! В сградата на операта са настанени няколко партийни централи – като се почне от „Атака” и се стигне до безбройните Безенесета – и е пълна загатка какво ще се случи, ако всички решат на си купят етажчето, където пребивават. Да не се окаже, че сградата на операта съвсем законно ще стане собственост на няколко партии. Как ще се разберат между тях е въпрос с много, много повишена трудност. Разбира се, след всяка смяна на партийния лидер, освен обструкции за „нередности при регистрацията”, ще има скандали и за собствеността и задължителните наемни договори. А те са обикновено дългосрочни.
Интересно е, че в целия Европейски съюз няма такава практика – там се строят партцентрали най-често от съответната фондация към организацията или се правят лични дарения. Същото е било и в България преди 1944 год. – мнозина политически лидери са завещали лични имоти на партиите си или са създавани акционни комитети, пускали са се фондонабирателни марки или книжки за построяването на партийното седалище.
Въобще, с удивителна наглост и безпардонност управляващите отварят една огромна врата за поредното лишаване на държавата, която уж управляват, от изключително апетитни и доходоносни сгради. Брокери на недвижими имоти в София реагираха веднага и оцениха сградите само на пет партии БСП, НДСВ, ДПС, СДС и ДСБ по най-занижени оценки на повече от 20 млн. евро. Изведнъж на огромни имоти „принципал” ще се явява политическия чиновник областен управител. А те се сменят с правителствата на всеки четири години. Очертава се поредната грандиозна далавера с държавна собственост. След като приключи касовата и масовата приватизация дойде златното време и на партийната приватизация и тя ще е доста апетитна и крайно несправедлива. Ощетените, разбира се, ще са обикновените граждани.
Думата има „социалният президент”...



Гласувай:
0



1. анонимен - Едно уточнение -
25.04.2009 19:49
Областният управител е едноличен орган на изпълнителната власт в съответната област и се назначава от Министерския съвет.
И не е държавен служител!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9572361
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930