Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2009 21:26 - И в ЦИК тегне сянката на ДС
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 738 Коментари: 0 Гласове:
0



И в ЦИК тегне сянката на ДС Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - И в ЦИК тегне сянката на ДС

Мимоходом мина доклада на комисията по досиетата, относно състава на Централната избирателна комисия, която ще брои гласовете за европейските избори на 7 юни и след това на националните избори след един месец. Практически за два месеца инструкциите на тези люде са задължителни за районни и секционни комисии, обработката на резултатите е в техни ръце, както и евентуалните обструкции.
Христо МАРКОВ
Официално комисията обяви двама служители на комунистическите тайни служби – Александър Урумов и Румен Еленски , но в случая не са толкова съществени тези имена/общо-взето се спазва процентното разпределение от 10-20%/, блести с отсъствието си заместник-председателя на централната избирателната комисия Александър Петров, за който стана известно, че ... дълги години работил в информационно-аналитичния отдел на Държавна сигурност. Същият Петров, освен като дежурен представител в ЦИК от квотата на БСП, стана печално известен като началник на кабинета на бившия вътрешен министър Румен Петков, в което си качество ръководеше Комисията по хазарта. По негово време в тази комисия се завъртя шумна дандания около разрешителните за хазартна дейност на турския бизнесмен Суди Озкан. После, както е обичайно, всичко замина в небитието.
Сега този високопоставен държавен служител е укрит като виден анализатор на Държавна сигурност, което си е направо абсурдно. Излиза, че самото вътрешно министерство укрива информация за своите бивши служители, а сега сериозни фактори в броенето на гласовете ни.
По този повод члена на комисията по досиетата Валери Кацунов даде стряскащо интервю в една от новите телевизии. Историкът откровено сподели, че са подвластни на чиновниците и архиварите от МВР, които им предоставяли папки в насипно състояние, с хвърчащи листове, без номерация или сменена такава, а често между кориците на прословутите „папки” нямало нищо. Най-много били тези случаи в бившия Пернишки окръг, където върху папките с досиетата е работено твърде активно. Ще попитате защо точно в Пернишки окръг ли? Ами, ако си спомняте в пернишкото село Сирищник е роден настоящия президент, популярен и като Гоце, т.е. по него е работила пернишката ДС. Работили са по приоритети, така да се каже. В националната телевизия пък Уляна Пръмова и компания, някак си между другото пропуснали певече от 30 имена, които подлежали на проверка. За Александър Петров пък Кацунов директно каза, че е скрит от МВР.
Казусът „Петров и ДС” съвсем не е маловажен, защото идват избори, редене на листи, а по закон тези хора трябва да бъдат проверявани за принадлежност към бившите тайни служби и при такава „обективност” нали разбирате, че отново ще легне сянката на подозрителност върху цялата комисия и коректността им щом самият заместник-председател на ЦИК е бил виден аналитик на същата Държавна сигурност.
За подобни болни общества като нашето има специален термин в психиатрията и той най-общо означава, че лечението минава през задължителното очистване на истината за миналото. Независимо колко болезнено е това връщане, терапията минава през него. При нас отново падна тежката сянка на тайните, досиетата, папките и манипулирането им и както изглежда още дълго ще се мъчим с истината за миналото. Дори да става дума за избори на евро-депутати. А казват, че в Европейския съюз били особено чувствителни на темата за историята на тайните служби и влиянието им в бившите социалистически общества.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9569532
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930