Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2009 17:25 - Пламен Юруков - първият председател, изключен от партията си.
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
0



Първият председател, изключен от собствената си партия Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Първият председател, изключен от собствената си партия

Всъщност вторият изключен партиен вожд. В новата история на България има двама изключени лидери на партии – Тодор Живков и Пламен Юруков. Първият води комунистите повече от три десетилетия и накрая го изключиха за „подмяна на социалистическия идеал и еднолична власт”, вторият бе начело на СДС около година и го изгониха за „действия срещу интересите на партията”.
Христо МАРКОВ

Иначе днешното заседание на НС на СДС започна театрално. Активисти на партията се появили пред залата в Красно село със санитарни маски на лицата. По този начин протестирали „срещу свинските действия на Юруков и компания”. Не се пазели от свинския грип, а от бившия си шеф Пламен Юруков.
По-късно след поименно гласуване от общо присъствали 66 члена на НС от СДС, 62 гласуваха за изключването, четирима се въздържаха, нямаше гласове против. Обзети от плам членовете на националния съвет изключиха и Димитър Димитров /Корназов/ от Варна, Димитър Йорданов от Велико Търново, Иван Колчаков от Пазарджик и Марио Тагарински от София – депутатите, които напуснаха парламентарната група и пристанаха на Яне Янев. Демек – станали британски консерватори в българския парламент. При тях също няма гласове против отстраняването. И накрая бастисани от партията са и тези, които подадоха жалба и забавиха регистрацията на СДС – заместничката на Мартин Дора Христова от Кърджали, основният жалбоподател Николай Гацев от София и шефовете в Хасково и Смолян Янко Велев и Иван Кънев. И те са отстранени, без да се възпротиви някой от сините шефове. Този устремен план за „прочистване на сините редици” се очакваше след батака, който сътвориха Юруков и компания, активно подпомогнати от Христо Бисеров, но прави впечатление единодушието на членовете на националния съвет. Ами нали точно те избраха за лидер един напълно непознат на седесарите човек като собственика на „Спетема-кафе”, те дадоха доверие на Радонов за секретар на партията, след като знаеха за връзките му с ДПС, същите тези сини нотабили одобриха за заместник-председател напълно неизвестната Дора Христова, върнаха в ПГ на СДС изръшкалия няколко партии Марио Тагарински... Излиза, че проблемите с регистрацията в съда на СДС, прехвърлянето на 50 000 лв. от държавната субсидия към изборния депозит, фалшивата регистрацията на партията в ЦИК, свиването на депутатския корпус са проблеми, които сините са си създали сами, но никой не намери мъжество да го признае преди месеци, когато се разбра за интригите, манипулирането на вътрешните избори, всеядността в името на „десния проект”. Почти половин година премина в заклинания и клетви във вярност, за да се стигне до безпрецедентния палтиен водевил, който трябваше да се разиграе два дни преди Гергьовден.
И горчиво се лъжат членовете на НС на СДС, ако си мислят, че нещата ще се успокоят с това изключване. Пламен Юруков вече контрира: „Те не могат да ме изключват. Те нямат това право. Тези хора не си знаят устава. Това не е процедурата, съвсем скоро ще има сериозни действия”. Звучи като закана от страна на бившия им лидер, а това означава, че той има още някой резервен сценарий. Натам клонят и реакциите на други двама от изключените. Димитров и Йорданов заявиха, че също не приемат решението, защото НС не бил легитимен, а Мартин Димитров просто „не е никакъв в партията, за да свиква такива форуми и да предлага изключването ни”.
Новият лидер контраатакува незабавно: „Ние от СДС сме убедени, че в момента държим златния ключ към успеха. Без нас и Синята коалиция не може да има управление. Влязохме във война. Тази война ще продължи до изборите. Тъй като битката е с много висока цена - кой ще управлява, а мафията никога не отстъпва без бой”. Да, ама времето тече неумолимо, както казва поетът. Последният срок за регистрация за европейските избори е 12 май, т.е. само след седмица, а при заканите на Юруковата компания нищо чудно Синята коалиция да преживее още няколко катарзиса от морално-етични причини и нови съдебни казуси в Софийския градски съд.
Наистина са тъжни събитията, които се случват в могъщото някога СДС, но и вследствие на вътрешните решения на сините – пълен отказ от историята си, всеядност и липса на критерии за политическото минало на лидерите, безскрупулни апаратни игри, тежък лидерски проблем, конформизъм и егоцентризъм на всички нива и още, и още. За съжаление, защото десницата в България има безусловно повече потенциал от това, което наблюдаваме, но... Не ми се ще някак си ГЕРБ и Яне да са „автентичните представители на дясното”, защото просто не са, но и до там ще го докараме.
Засега остава да се надяваме на момчетата с маски срещу свинския грип или Пламен Юруков. Все едно.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544636
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031