Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2009 08:37 - Пак за митинга на Бойко в Пловдив
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1731 Коментари: 2 Гласове:
0



Кой с колко наум преброи хората на митинга на Бат Бойко Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Кой с колко наум преброи хората на митинга на Бат Бойко

По избори съм се нагледал на какво ли не, но понякога изхвърлянията на пиари и подставени журналисти ме карат да се питам дали въобще съм присъствал, там където съм присъствал, и дали съм видял, това, което съм видял. Понякога бива, бива, ама чак пък толкоз.
Христо МАРКОВ

Прочетох и чух в няколко медии, че на неделния митинг на ГЕРБ в Пловдив, с който си откриха кампанията, събрал ни повече, ни по-малко от... 10 000 /десет хиляди/ души! Звучи невероятно и абсурдно и ще се обзаложа с всеки, че вчера на централния площад, пряко сили, заедно с децата, моя милост, бай Здравко от Сопот, леля Богдана и мургавите ни събратя могат да се преброят не повече от 3 000 души. Ще се опитам да ви го докажа.
Някъде в началото на 1990 г. установихме, че местната милиция /още не бе станала полиция/, разполага с доста точни данни за митингите на СДС. Отдадохме го на някакви техни си системи за проверка. На едно от заседанията на регионалната кръгла маса зададохме този въпрос на тогавашния шеф на РДВР полк. Гъдев и се оказа, че ченгетата имали група, която заснемала всеки митинг от тогавашния Партиен дом от птичи поглед и после някакви специалисти изчислявали броя на присъстващите. Поискахме да ни се обясни системата на това „броене”. На следващото заседание дойдоха някакви чичковци, които разясниха нас непосветените, че системата е известна и се прилага от десетилетия на Запад, най-вече при граждански протести или антиправителствени митинги. Нашите „органи на реда” просто си я взели едно към едно – качвали се с операторски екип на 11 етаж на партийния дом и заснемали площада, гъстотата на митинга и я налагали върху заетата площ. Общо-приетият стандарт за силна гъстота на струпването е 4-ма души на 1 квадратен метър, средна гъстота, съответно 3-ма на квадрат и слаба гъстота – двама души. Това са около 9 стандартни тротоарни плочки. И така нататък. Сравнявали колко събират управляващи и младата опозиция на митинги и така да определят колко „сили на реда” да отделят за охрана. На това беше в началото на 90-те.
По онова време градския площад без паркинга на „Тримонциум”, без шадраваните, без двата реда дървета и коренните им квадрати, без местата за сладолед, семки и минерална вода бе точно 12.5 декара, т.е. при силна гъстота там можеха да се съберат максимум 50 000 души. Често на митингите в ония романтични времена се изпълваха с хора не само паркинга на хотела и празните стълби, ами често тълпата запълваше и горната част на ул. „Иван Вазов”, та се налагаше да не правим трибуни, ами да се говори директно от площадката на пощата. В интерес на истината в Пловдив с над 50 000 души са правени само няколко митинга - на 10 и 23 декември 1989 г., на 30 май 1990 г., когато гостуваха Ален Жупе и сегашната министерка на Саркози Мишел Алио Мари /тогава дори се говореше, че хората са били над 100 000/ и два митинга срещу правителството на Луканов в края на същата година. В края на 90-те пространството се запълни веднъж на безплатен концерт на Слави Трифонов и той с гордост обяви, че присъствали около 25 000 души, а екипът му разбира от публика. Това са фактите.
По-късно квадратурата на митинговото пространство се намали с чомаковия шадраван, паметника до Военния клуб, дървета, сергии и т.н.
А в неделя сцената бе изтеглена доста напред, наобиколена от въженца и охрана, за да се осигури жизнено пространство на Желева Румяна и Стоянов Емил. А за контузения Бойко бе издигната специална шатра до шадравана, където да отдъхне на спокойствие. За гъстотата да не говорим, защото с изключение на ударната група пред трибуната със знамената, останалите бяхме на по метър-два разстояние. Можете да питате актьора Максим Генчев, кмета на Асеновград и областния лидер на ГЕРБ Димитър Лазаров, които също обикаляха последните редици да вдъхват кураж и вяра в победата.
Абе другари и господа колеги, не сметнахте ли, че 10 000 души означава два декара и половина много силно сгъчкана тълпа?! Ми то толкова е целият площад вече... Да не говорим за „отцепките” за раздаване на сладолед, знамена, плакати и водичка за жегата? Даже ми се струва, че и 3 000 митингуващи са много, ама нейсе.
Може да изглежда на някой това смятане за дребнаво, но ако е инспирирано от щаба на партията или прокопсаните им съветници, този фалшификат говори много лошо, защото който се поддаде един път на мистификации, после в управлението ще продължи с тях, което отвсякъде оправдава приказката, че една лъжа влече друга и така до края на ... управлението. В случая - до края на изборите.



Гласувай:
0



1. vanex - :)(
19.05.2009 10:55
А бе хора, какви 10 хиляди души, какви пет лева бе- 97 процента от присъстващите бяха от страната, то се вижда от плакатите и надписите- не си го измислям, 1 процент бяха сеирджии и да видят бойко и другите му лижедупевци, ама и те след време ще усетят, че и неговите ла....а миришат..., а другият 1 процент бяха хора, дошли да хапнат сладолед. другият 1 процент бяха симпатизанти на партията, ако изобщшо е партия или фирма на Бойко Борисов.
цитирай
2. анонимен - за бойко
19.06.2009 16:23
не само митко лазаров, максим генчев и кмета на асеновград, но и още хиляди нормални българи се изсипаха и ще продължат докато комунистите не си отидат
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540604
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031