Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2009 21:26 - Филмът на ГЕРБ вече сме го гледали
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1435 Коментари: 1 Гласове:
0



Филмът на ГЕРБ вече сме го гледали Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Филмът на ГЕРБ вече сме го гледали

Възможността за мажоритарни кандидати на предстоящите парламентарни избори стимулира партията на столичния кмет да потърси популярни лица, които, според тях ще привлекат гласове от регионите. Най-напред бе лансирано името на Вежди Рашидов за едномандатен кандидат в етнически плътния Кърджали, после бе хвърлена голямата бомба в Хасково с шефа на фолк-империята Митко Димитров-Пайнера.
Христо МАРКОВ

И тутакси се заредиха клетви на малки и големи звезди в подкрепа най-първом на самия Пайнер и след това на Бойко Борисов. Чалга-императорът ще щурмува Хасково и областта, считани за крепост на депесаря Христо Бисеров.
Днес ГЕРБ извадиха още три лица за мажоритарните си райони. В Благоевград възнамеряват да заложат на майката на Димитър Бербатов. Красивата Маргарита Бербатова била активистка на партията и се ползвала с доверието на Бойко, Цветанов и компания. Друг силен коз за ГЕРБ можело да се окаже бившата световна рекордьорка на висок скок Йорданка Благоева, която последните десетилетия се изявява като шеф на федерацията по каланетика или фитнес, ако не се лъжа. За да допълни артистичното присъствие в листите ще намери място и неувяхващия секс-символ Искра Радева, която на всичко отгоре се врекла на Бойко още при учредяването на партията му.
Но истински пирон за кампанията забиха от ГЕРБ с кандидатурата на Христо Стоичков. Камата можел да се окаже мажоритарен кандидат в Пловдив или областта, а той в типичния си стил нито отрече, нито потвърди: “Да, говорил съм си и с Бойко Борисов, говорил съм си и с президента Георги Първанов, и с Надежда Михайлова, с Желю Желев, с Петър Стоянов, с Даниел Вълчев и с всички мои приятели от политиката. Но за какво, си е моя работа”. Със сигурност, ако това се случи ще имаме истински противник на Симеон Рилски, защото е известна непоносимостта на Стоичков към Величеството от годините, когато данъчните на Милен Велчев надзеха данъци за имотите му в България.
Но трябва да припомним на стратезите от Бойковата партия, че в случая със Стоичков съвсем не са оригинални и дано опита им за привличането на легендарния футболист не завърши като през далечната 1994 г. Спомняте ли си есента на същата година, когато цялата страна бе украсена с плакати на футболиста, но на тях пишеше „Нов избор”? В Пловдив пък редом до водача на лисатата Иван Радичев се кипреше голмайстора на световната първенство. Към „Нов избор” бяха привлечени шоумените на Слави Трифонов, Замунда-банана-бенд, самият Васил Михайлов и още куп певци, танцьори, артисти и спортисти. Фронтмен на кампанията на луджево-пушкаровият съюз „Нов избор” все пак си беше Христо Стоичков, чиято популярност тогава в страната бележеше непостижими висини. Току-що бе отминало великото американско лято, където Камата и компания удивиха света с четвъртото си място, футболният съюз се управляваше от пловдивските брокери, а за пръв път и четирите пловдивски отбора играеха в родната А – група. Всяка вечер на централния площад дънеха я „Ку-ку бенд”, я Замунда, я някоя актуална естрадна звезда. Чалгата още не бе масово заобичана от електората. Предпоставките за победа на Иван Радичев в града и преминаването на бариерата от 4 % от „Нов избор” дори от социолозите не будеха никакво съмнение. Такива като Андрей Райчев и Юри Асланов предположиха, че големият въпрос на предстоящите избори е дали „Нов избор” ще премине 10% от гласовете в национален мащаб. А можело и повече да вземе.
Изборите се проведоха на 18 декември 1994 г. и потресът бе пълен, защото щедро рекламирания „Нов избор” в национален мащаб „взе” мизерните 77 641 гласа, което представляваше точно 1.49% от гласовете и се размина с парламента. Години по-късно самият Д. Луджев ми е споделял, че този резултат е шокирал и най-големите песимисти сред тях. Останаха още дълго по дувари и магистрали плакатите с лика на Стоичков, разлепени щедро из градовете на България. И толкова.
Предстоящата кампания има всички изгледи да се превърне в римейк на приключението „Нов избор” през 1994 год. Е, има и разлики, но ГЕРБ не е лошо да се върнат към близката ни история, когато българите показаха тънък инстикт и разделиха политиката от всенародните си любимци, каквито бяха героите от американското лято. Въобще, използването на спортни и артистични кумири за политически цели винаги ми е намирисвало на не съвсем почтенно занятие, а да не говорим, че носи само негативи на звездата или звездите. Примерът с великият Наим Сюлейманоглу, който в Турция националистите на Бахчели превърнаха в знаме, но без никакъв успех е първият, който ми хрумва. В България списъкът е доста дълъг, но ще го спестим заради авторитета на прекрасните спортисти и актьори.
Иначе от номинациите на ГЕРБ засега най-вдъхновени са феновете на чалга- културата, защото шефа на империята „Пайнер” щедро ще засили подопечните му звезди да въртят телеса по митинги и концерти. Милко Калайджиев вече простодушно си призна “Дядо ми е бил от БКП, баща ми също. Мога да бъда полезен с моя опит и моята популярност на ГЕРБ”, а Джина Стоева направо се закле във вярност на Бойко и дори щяла да пее без пари, поради харизмата на лидера. Може би в допълнение ще видим Искра Радева да рецитира монолог на Жулиета, а Стоичков да жонглира с левачката. Що е време – напред е. Да минат най-напред евро-изборите, където не върви да се атакува Брюксел със силикон и дълги бедра. За тях гербаджийте вече си имат президентския брат Емил, който ще отговаря за рекламата.



Гласувай:
0



1. vanex - :)
21.05.2009 22:51
Евала, Ицо! аз бях мног малък и знам, че имаше такава партия - Нов избор, но не знам каква е бил аи кой е бил председателя, кога е създадена и с аква цел....???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540392
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031