Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2009 14:52 - Изборният трансфер ДПС - НДСВ - щрих
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 927 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Час преди края на изборния ден ДПС активисти с инструкция да се пуска №8 Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Час преди края на изборния ден ДПС активисти с инструкция да се пуска №8

Още вчера написах, че изненадата на изборите ще бъде НДСВ. Бях убеден, след като видях щъкането в някои секции на активисти от ДПС, които получиха инструкции около час преди края на изборния ден да пуснат няколко бюлетини с №8. Ето ви и няколко примерчета от секции в Пловдив, за които обещах да проследя „демократичното гласуване”.

Христо МАРКОВ

В прословутата секция 46 на район „Северен” за НДСВ изведнъж се появяват 28 гласа, каквито никога не е имало. На местните избори царистите там взеха кръгла нула. Същото е в секции №14 и 35. Още по-сериозни стават нещата в столипиновските секции с компактен вот за ДПС. В СИК 65 изведнъж се появяват цели 49 гласа за партията Му на величеството, в СИК 56 се добавят още 51 гласа от любители на Кунева-Пръмова. Излишно е да подчертавам, че там преди не е имало гласове за царското движение, нали? В крайна сметка 261 /!!!/ гласа в национален мащаб отредиха цяло място в ЕП за НДСВ за сметка на Синята коалиция. В проценти това прави 0.01. Ако погледнем например избирателен район Силистра, изведнъж отриваме намаление на гласовете на ДПС с около 4%, а НДСВ качва резултата си с 3.5% и „печели” 5.5%, докато сините са със скромните 1.9. В района на Христо Бисеров Хасковски изведнъж НДСВ взима непознатите за тях 6.62%?! Същото обръщане на гласове в посока от ДПС към НДСВ има в Търговище, Шумен, Добрич и дори в... Кърджали, където НДСВ за първи път надхвърля 2%. Убеден съм, че на тези избори станахме свидетели на гигантска манипулация с прехвърляне на контролиран вот от етнически характер към царската партия и трябва всички останали „политически субекти” от демократичния сектор да си направят сметката дали толерантното им държание към НДСВ и лично към Кунева-Пръмова е било оправдано. Иначе ще го отнесат по същия начин и след един месец.
Другото ноторно известно е, че отново социолозите се оляха тотално. Дори и след края на изборния ден абсолютно всички твърдяха, че ГЕРБ печели с над 25% от гласовете, а Андрей Райчев в 19.45 изхвърли победата им „около 30%”. Оказа се, че реалният резултат на Бойко и компания е 24.48. За
резултатите пък на БСП всички бяха единодушни, че надхвърлят 20%, но в крайна сметка социалистите спряха на мизерните за тях 18%. Да не говорим, че тотално никоя от агенциите не хвана резултата на „Лидер” и Новото време с цели 5.73%, на Синята коалиция с 8% и на НДСВ също с толкова, но те и не можеха да се хванат с подмяната, за която стана дума по-горе. За съжаление, за пореден път най-ентусиазираните европейци бяха в циганските махали и в областите Силистра, Кърджали и Търговище. Там някъде избирателната активност скочи над 50%.
И оттук трябва центристите и десните да си направят добре анализите за парламентарните избори, защото разпиляването на гласовете може да им поднесе неприятни изненади, особено в „спорните” райони. По новата система за изчисление на мандатите Хейр-Нимайер дори не 1 000 гласа в национален мащаб, а както се оказа само 261 могат да обърнат цял мандат. Така че 4-те процента на РЗС и 2-та на „Напред” могат да се окажат безценни в ожесточената война до следващия месец, дори 11 000/0.46%/ гласа на БНД. Да не говорим, че с относителното мнозинство, с което ще се печелят мажоритарните райони обединението им става просто задължително. Иначе мандатите ще отидат в БСП и ДПС, дори в райони като Бургас и Благоевград. А да не забравяме, че ожесточението на тройната коалиция в новата предизборна кампания ще е още по-силно. То започна недвусмислено още в изборната нощ. Иначе доживяхме Бойко Борисов да се възмути на екрана на БТВ от своя доскорошен любимец Бареков и дори го нарече „подлога на Станишев”, защото пуснал блога на премиера няколко дни безплатно по Мърдоковата телевизия. Накрая софийският кмет пожела и на двамата /Станишев и Бареков/ успех в общата им деятелност. Ако имаше в изборната нощ награда за недоволна физиономия , то бе тая на журналиста след репликата на Борисов.
Иначе в Пловдив нямаше изненада, освен спада на Атака с техните 9 028 гласа и снижаването на БСП, ДПС помогна на НДСВ да стигнат до 10 696 гласа , а за себе си остави „скромните” 7 229. В областта Атака запази
позициите си на трета сила със 17 605 гласа и изпревари ДПС, докато сините се представиха много слабо само с 8 366. Най-общо десните спечелиха относително в двата пловдивски района, а левите и етническия вот намаля в сравнение с предишните европейски избори. За парламентарния вот всичко е въпрос на организация и правилни анализи, защото в никакъв случай не могат да се повторят същите резултати, пък и активността ще се повиши, независимо от жегите. Ясно е и друго – ще се купуват гласове от всички, колкото им стигнат парите.
В този ред на мисли задължително е да се „пипне” в тази прословута служба ГРАО, която единствена разполага с точния списък на потенциалните гласоподаватели и разпределението им в секциите. Пак не мога да си обясня откъде толкова много хора в деня на изборите разполагаха с тези списъци и адресите. И да не забравя опозицията, че ресорният министър е човекът на царя Николай Василев.
Все пак защитихме европейската тенденция и дадохме цели 6 мандата на ЕНП и още 2 на крайната десница. Защото противно на очакванията 27 страни – членки на ЕС гласуваха в условията на финансова криза тотално в дясно, дори в крайно дясно. Европейските левичари претърпяха своята най-тежка загуба, откакто се произвеждат общи избори на континента. Оплюваният и подиграван Берлускони разби противниците си в Италия, Меркел си взе своето в Германия, във Великобритания лейбъристите се борят за трето или четвърто място, Саркози за пореден път победи френската левица, в Испания се случи същото, а в тежко засегнатата от кризата Унгария десния блок „Фидес” бе повече от убедителен с 56%.
Поне от тази гледна точка сме „почти европейци”, но важното е как ще се гласува след един месец и дали тези, които трябва ще си направят по-издалеко сметката, та да не се изненадваме взаимно, а Доган и кадетът Рилски да поглеждат закачливо зад гърба на Станишев и компания...



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9569401
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930