Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2009 12:32 - Плащаме за щуротиите на владиците - Анатемосаха ни от Европейския съд !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 804 Коментари: 1 Гласове:
0



Ще им плащаме щуротиите на владиците!

image

PlovdivMedia - Ще им плащаме щуротиите на владиците!

„Едва ли защитниците на „единствения Синод на патриарх Максим” си дават сметка каква каша забъркват, ако сериозно се хванат на хорото да обжалват решението на Европейския съд за правата на човека в Страсбург!”. С тези думи започнах статията си в “Plovdivmedia” от началото на март тази година /15.03/.

Христо МАРКОВ

Да де, но „сериозните” юристи Огнян Герджиков, Меглена Тачева и Любен Корнезов се хванаха на въдицата на синодалните старци и президента Първанов и обжалваха решението на Европейския съд от 22 януари, че държавата се е намесила непропорционално, като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на БПЦ и със сила е извела от храмовете свещениците, числящи се към Алтернативния синод, начело с Инокентий.
Веднага след изтичане на срока
България внесе молба до Голямата камара на съда в Страсбург за ново разглеждане на случая, като се позова на каноничността на избора на синода на Максим и произхождащото от него лишаване от правосъдие на несъгласните с този избор.
Междувременно се разрази безпрецедентна кампания срещу европейския съд, в която се включи цялото правителство начело с премиера, както и народни представители. Главен двигател на кампанията срещу Европейския съд стана президентът Георги Първанов-Гоце и направи недопустимите за държавен глава стъпки да моли главата на руската православна църква патриарх Кирил да "въздейства на съда в полза на Максим".
Да, но вече седмица се крие от всички, че на 5 юни състав от пет съдии при Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург е отхвърлил молбата на правителството за отнасяне пред Голямата камара на делото, заведено от привържениците на синода на Инокентий срещу държавата. За решението са уведомени Министерството на правосъдието и правителството, които обаче налагат пълно ембарго върху обявяване на решението пред медии и журналисти. Министърката на правосъдието с преобладаващи мъжки хормони Меглена Тачева загадъчно подхвърля, че „можело да се мисли и за оставка”, но тогава се предположи, че е заради драмата с асеновградските деца. Сега се оказва, че сме получили поредния звучен шамар от европейските институции, защото решението на ЕСПЧ не подлежи на обжалване или преразглеждане.
Президентът, Премиерът и правосъдният министър насадиха следващото правителство на пачи яйца, защото до 5 септември спорещите страни трябва да се споразумеят за обезщетението, ако не успеят да се разберат, съдът в Страсбург ще реши и размера на обезщетението. Само да припомня, че първоначалната сума бе за около 700 милиона евро.
Така станахме единствената страна в Европа, която е осъдена от всички европейски съдилища за „погазване на религиозните свободи и неправомерна намеса на държавата в църковните дела в полза на една от страните”. Някой сега да търси отговорност от правителството на Симеон, кадет Рилски, че през 2003 год. с полиция и прокуратура изхвърли със сила от храмовете и манастирите привържениците на Инокентий?! Някой да задава въпроси на правителството на НДСВ защо допуснаха този уникален гаф за срам на държавата, да си припомня, че произволът бе позволен след специална промяна в закона за вероизповеданията, предложена от царския депутат Борислав Цеков, който сега е заместник на националния омбудсман – уж да защитава правата на гражданите, включително религиозните?!
Още тогава Професор Радко Поптодоров, представител на Синода на Инокентий, директно каза, че последиците трябва да понесат премиерът по време на насилието срещу свещениците Симеон Рилски, главният прокурор Никола Филчев, вътрешният министър Георги Петканов и вносителят на закона Борислав Цеков. Според религиозния учен и финансовите претенции трябва да бъдат насочени към тях, защото засега нито Синодът на Максим, нито правителството имат идея откъде ще се вземат тези 700 милиона евро, ако бъдат потвърдени от европейските магистрати, а нещата неизбежно дойдоха до очакваната развръзка. Брадатите синодални старци на Максим така и не разбраха, че църквата може да е една, но да има много администрации, както е в други православни страни, например Гърция. Запънаха се като магаре на мост и спретнаха това позорище за страната с помощта на царя-премиер, а сега ми е много интересно какво ще стане, ако следващото правителство откаже да плаща вересиите на владиците. Ако съдът наложи по-сериозна финансова санкция /а точно така ще стане/ да не се окаже, че по-богатите епархии като Пловдивската ще продават луксозните лимузини, златните часовници и обувките от крокодилска кожа, за да си платят за
щуротиите, които сътвориха в името уж на православието. Много интересно какво мисли нашенския патрика Николай за решението на Европейския съд?! И дали ще събере на протест подчинените му попове, па да ги заведе да протестират пред сградата на съда в Страсбург, както направи за параклисчето в ЖР „Тракия”?! Тука почти анатемоса съветниците, че не му давали храма, там може направо да прокълне европейските съдии – то за неговото замъглено съзнание това си е детска работа.
И се питам дали в
България миряните няма да разберат най-после, че в името на Светата Богоспасяема Православна Църква е нужно да поемат в ръцете си съдбата й, защото вековната институция е тяхна, не на Синода или владиците. То не бяха налудничави щения за манастири и храмове, то не бяха педофилски скандали, то не бяха архонтски титли и неканонични раздавания на ордени, сега направиха и държавата за смях... Струва ми се, че някой трябва да вкара ред в редиците на разпасаната команда, която има претенции да управлява църквата. Нали така?



Гласувай:
0



1. lado - пожарът в степта е полезен за самата ...
14.06.2009 10:25
пожарът в степта е полезен за самата степ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9567923
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930