Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2009 13:11 - Демократическата партия се спомина
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1764 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 10.08.2009 15:09


Демократическата партия се спомина
image

PlovdivMedia - Демократическата партия се спомина

На 13 юни 2009 година с прискърбие констатирахме смъртта на Демократическата партия. Основаната през 1896 год. от Петко Каравелов, Алеко Константинов, Петко Войвода и Петко Славейков политическа организация се спомина тихо и непрежалимо на достолепната възраст от 113 години.

Христо МАРКОВ
 
Партията, която обяви през 1908 г. чрез своя председател и тогавашен премиер Александър Малинов Независимостта на
България си отиде в годината, когато се чества именно 100 год. от този знаменателен акт на държавническа мъдрост и смелост. Тихо и аподиктично.
Славната някога Демократическа партия не е регистрирана за парламентарните избори нито самостоятелно, нито в коалиция. Не фигурираше и в изборите за евро-парламент. Организацията, която благодарение на усилията на покойния Стефан Савов бе първата приета в редиците на Европейската народна партия не намери потенциал в два избора за ЕП и сега окончателно се закри в изборите за 41 Народно събрание. Оцеляла в личния режим след 1934 год., след комунистическата забрана от 1947 Демократическата партия капитулира в демократични времена, благодарение на ликвидатора и` от село Скребатно, Гоце Делчевско именуван Александър Праматарски.
Както писа преди години един анализатор – трябва да имаш много самоубийствено въображение, за да го докараш от Александър Малинов до Александър Праматарски. То направо си граничи с идиотията и някои трябва да си го признаем, колкото и да е нелицеприятно. Лицето Праматарски с оксижениран алаброс остана в историята като ликвидатор на една от емблематичните исторически партии. Едва ли може да има толкова трагична съдба в последните 20 год. За съжаление на организирана група от хора, които помнеха забележителната история на демократите и вярваха на хора като Стефан Савов, Борис Кюркчиев, Владо Джаферов, Сашо Сталийски, Ал. Джеров, В. Гоцев, Теодор Димитров, Братислав Талев, Милкана Мушанова, Невена Крапчева, Богдан Морфов, наследили и помнещи знаменателните фигури от историята, свързани с ДП като: Андрей Ляпчев, Никола Мушанов, Михаил Такев, братя Чапрашикови, Георги Данаилов, Константин Батолов, Стефан Паприков, Божидар Здравков, Ал. Сталийски-старши, Т. Кръстев, Ал. Гиргинов, Д. Крапчев, Ст. Мошанов, Ас. Павлов, Хр. Славейков, Г. Шотлеков, Яни Стойчев и още, и още много демократи оставили трайно имената си в бурната ни нова история...
На 14 юни 2009 год. в гр. Копривщица - родния град на основателя на ДП Петко Каравелов – бе отслужена заупокойна молитва за „Бог да прости”. Може би за първи път в новата ни история официално се простихме с една политическа партия и по-скоро като демонстративен пример докъде може да се стигне, ако има някой нашата глупост да се довери на човек като Александър Манолов Праматарски от село Скребатно, община Гърмен. Доколкото знаем , има още няколко населени места, които се готвят за служба по повод смъртта на Демократическата партия и нека им пожелаем и ведрост в тъгата – нали винаги след смъртта идва нов живот. Може пък и да има нещо хубаво, че ДП липсва от политическите листи, може и да е за добро – никой засега не се наема да твърди, че липсата на Праматарски и Капон е за лошо, по-скоро доброто в случая е липсата им.
Бог да я прости старата дама на българската политика – Демократическата партия – тя остави спомена за себе си в други времена и в други условия. И реши, че в ръцете на Праматарски, Капон и Тошко Добрев е по-добре да се спомине на спокойствие. Да не я тормозят излишно. Справедливо е.
Още веднъж – Бог да я прости, добрата стара организация!



Гласувай:
1



1. анонимен - "хора като Стефан Савов"
09.09.2010 14:06
С такива хора - такава партия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544255
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031